Jump to content

Co najbardziej lubisz w 3D ?

KacperSpala

Co najbardziej lubisz w tworzeniu grafiki 3D ?  

73 members have voted

1. 1. Co najbardziej lubisz w tworzeniu grafiki 3D ?

• Dłubanko (modelowanie)
    • Malowanko (teksturowanie)
      0
    • Oświetlanie sceny i rendering
    • Dłubanko i Malowanko
    • Dłubanko i Rendering/oświetlanie
    • Rendering/oświetlanie i Malowanko
    • Cały proces powstawania pracy jest fascynujacy

Recommended Posts

• Replies 32
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Oświetlanie sceny i rendering

dlaczego ? bo lubie :) dlatego nei raz renderuje ten sam model po kilka razy w celach cwiczen i podnoszenia poprzeczki - czasami nawet próbuje na gotowcach uzyskac fajne efekty.

Modeling też jest fajny ale nie tak jak rendering.

Dlaczego to lubie ? bo nic mnie nie ogranicza i jest to tylko kwestia czasu. Chodz spogladajac z innej strony z wszystkim jest tak samo - potrzeba czasu, samozaparcia i dązenia do celu - nic wiecej.

compositing i postprodukcja. Najbardziej lubię patrzeć jak z poszczególnych elementów sceny, wymodelowanych, oświetlonych wyrenderowanych, itp Zaczyna powstawać coś co mam w głowie, z nieregularnego chaosu vertexów i polygonów rodzi się OBRAZ, z daną kolorystyką, głębią, kompozycją, wszystko tak jak sobie wcześniej zaplanowałem / naszkicowałem. Dopiero wtedy mogę powiedzieć że to co zrobiłem jest dobre. Do każdego etapu pracy przykładam taką samą wagę, bez tego nie ma mowy o dobrym efekcie końcowym. Ale najważniejsze dla mnie jest dobór kompozycji, kadru i kolorystyki, bez tego ani rusz :)

Pozdrawiam

rigowanko, animowanko i wino :) oczywiscie bezalkocholowe, nastawione w baniaczku ze wylotem cieplego powietrza z workstacji :)

lubie tez kliknac play i zobaczyc co wyszlo z tych miesiecy pracy i dlaczego jest takie krotkie...

a najbardziej lubie to ze jestem dinozaurem i nie porywam sie z motyka na slonce wiec wiekszosc zaczetych prac dochodzi do porzadanego konca, a nie urywa sie z pwoodu nieprzemyslenia sprawy jak drzewiej bywalo (5mln poly i 8mb ramu na p100... i czemu sie sypie?) i ze nei ma takich rzeczy ktorych bym tak nei rpzemyslal zeby wymyslec kompromis miedzy co sie chce a co sie moze...

textur nie lubie, ale to wstret do tabletu po latach dlubania...

lubię mowic "robie grafike" i wracac do nic nie robienia ;)))

A na serio to wszystko jest super ciekawe i rajcuje mnie, ale zycia nie starczy na wszystko wiec staram sie ograniczac do modelowania i takie tam jeszcze ;) a w sadzie zaznaczylem ostatnia odpowiedz oczywiscie :)