chveti Napisano 3 Wrzesień 2006 Share Napisano 3 Wrzesień 2006 Witam , Mały videotutorial o używaniu VraySun i dynamicznego nieba - VraySky. Mam nadzieję , że się przyda :) 15mb , format swf. MEGAUPLOAD: http://www.megaupload.com/?d=OGNJ8GPY RAPIDSHARE: http://rapidshare.de/files/31856694/KTV_VraySun_Lighting_tutorial.rar.html Pozdrawiam. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AGmakonts Napisano 3 Wrzesień 2006 Share Napisano 3 Wrzesień 2006 no wreszcie:P czekalem na niego, przyda sie, teraz zeby nie byc w tyle biore sie za tutka tez:P ale o czym to tajemnica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RA Napisano 3 Wrzesień 2006 Share Napisano 3 Wrzesień 2006 hmm, a co tu jest czego nie ma na spot3d? :D Czepiam się, wiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 3 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 3 Wrzesień 2006 Sory :P nie zaglądam na spot3d :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buczer Napisano 3 Wrzesień 2006 Share Napisano 3 Wrzesień 2006 prawie jak maxwell vray schodzi na psy :) edit: a gdzie w tym tutku sa te obrazki ze schodami? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Destroyer Napisano 3 Wrzesień 2006 Share Napisano 3 Wrzesień 2006 peter_muler chwyt marketingowy ;)) nabrałeś sie ;)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkrzysiek Napisano 4 Wrzesień 2006 Share Napisano 4 Wrzesień 2006 chyba chinski chwyt marketingowy :P brawo chveti trzeba ściągnąc zobaczyc co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 5 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2006 edit: a gdzie w tym tutku sa te obrazki ze schodami? :) nie ma :D na początku wogóle nie było w planie publikowanie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oo79 Napisano 5 Wrzesień 2006 Share Napisano 5 Wrzesień 2006 chveti help me http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=26752&page=6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karrde Napisano 8 Wrzesień 2006 Share Napisano 8 Wrzesień 2006 Hmm... tak się troszke przyczepię. Skoro korzystasz z fizycznej kamery, to dlaczego biasujesz sobie render schodząc z multiplierem słońca ponieżej 1.0? Lepiej pobawić sie optyką kamery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oo79 Napisano 8 Wrzesień 2006 Share Napisano 8 Wrzesień 2006 no niewiem tak bylo w "KTV | tutorials - VraySun & VraySky" ale faktycznie cenna uwaga spróbuje za pomoca kamery... juz mi troszke lepiej idzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karrde Napisano 8 Wrzesień 2006 Share Napisano 8 Wrzesień 2006 Oj, oo79, sorrki - to bylo wlasnie do Chvetiego i jego tutoriala. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oo79 Napisano 8 Wrzesień 2006 Share Napisano 8 Wrzesień 2006 jednak stwierdzam ze caly tan vray sun i sky do mozna sobie wsadzic w d...e. niestety jak dla mnie takie same efekty w znacznie krotszym czasie osiagam stosujac radycyjne metody (direct i hdr). ekhhmm moze kiedys jak bedzie jeakis szczegolowy tutek to sie naucze, narazie pass... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 8 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2006 Hmm... tak się troszke przyczepię. Skoro korzystasz z fizycznej kamery, to dlaczego biasujesz sobie render schodząc z multiplierem słońca ponieżej 1.0? Lepiej pobawić sie optyką kamery. Bo słońce w pewnych przypadkach jest o duużo za ostre. Optyką też można? Widać , nie pomyślałem. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karrde Napisano 8 Wrzesień 2006 Share Napisano 8 Wrzesień 2006 Chveti --> Tak, jak używasz fizycznej kamery możesz kliknąć checkboxa "exposure" i kontrolować natężenie światła f-stopem, czasem migawki i ISO. Wartości rzędu (odpowiednio) 8, 1/125 i 200 są wystarczające do "utemperowania" słońca. :) Zresztą spróbuj zrobić w słoneczny dzień zdjęcie aparatem z czasem migawki 1/30 sek i ISO 400 to zrozumiesz o czym mówię. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xeav Napisano 9 Wrzesień 2006 Share Napisano 9 Wrzesień 2006 tutoriala nie ogladalem ale obrazek fajny :> http://img327.imageshack.us/img327/9193/tutorialdi3.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sith_LORD Napisano 14 Wrzesień 2006 Share Napisano 14 Wrzesień 2006 fizyczna kamera w tym wypadku to swietna sprawa.. sun i sky dlatego mają takie natezenia przy wartosci m:1 nie poto by przy renderowaniu za kazdym razem zmieniac na 0.001 ale po to zeby wartości przysłony i migawki (z której poza exprosure wynika takze dof i mb) byly a miare odzwierciedlające zachowanie w realnym swiecie.. tak jak wspomnial Karrde , wystarczy spojrzec na wartosci w prawdziwym aparacie sprobowac wykonywac zdjecei przy tych deflautowych z v-raya... warto potestowac po to by bardziej swiadomie zrozumiec swiatlo w scenie i "naswietlanie" renderów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grychu Napisano 14 Wrzesień 2006 Share Napisano 14 Wrzesień 2006 jak zsiągnąć te filmiki??? ja nie chce sie nigdzie rejestrowac ;)))!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacry Napisano 16 Wrzesień 2006 Share Napisano 16 Wrzesień 2006 podobno jak się ustawi krótszy czas otwarcia przesłony to się render krócej liczy;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorek Napisano 16 Wrzesień 2006 Share Napisano 16 Wrzesień 2006 od kiedy przysłona otwiera się na czas ? :) Naprawdę polecam wszystkim posługującym się nowym v-rayem czy maxwellem (i wszystkimi innymi rendererami "fizycznie poprawnymi") zapoznanie się z podstawowymi wiadomościami na temat fotografii, o przysłonie, czasie naświetlania, czułości filmu/matrycy, głębi ostrości i od czego ona zależy, o obiektywach i jak wpływają one na "winiety". Zobaczycie że nagle życie stanie się prostsze :) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzyhhh Napisano 16 Wrzesień 2006 Share Napisano 16 Wrzesień 2006 chweti : dzięki ;) 1point for u ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacry Napisano 16 Wrzesień 2006 Share Napisano 16 Wrzesień 2006 oczywiście cały czas mowa o migawce;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biglebowsky Napisano 18 Wrzesień 2006 Share Napisano 18 Wrzesień 2006 Jak widzę linki do rapidshera albo megauploada to się robię siny i z automatu sięgam po papierocha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacry Napisano 18 Wrzesień 2006 Share Napisano 18 Wrzesień 2006 ja się robie siny jak widzę 15 MB tutorial, który można by zrobić na zgrabnych 5 stronach w pdf :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biglebowsky Napisano 18 Wrzesień 2006 Share Napisano 18 Wrzesień 2006 to dobrze że nie udało mi się ściągnać:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klikus1984 Napisano 18 Wrzesień 2006 Share Napisano 18 Wrzesień 2006 hehe ja nie wiem, ale raczej nei ma czego zalowac :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobby_digital Napisano 18 Wrzesień 2006 Share Napisano 18 Wrzesień 2006 no... jest pokazane jak wlaczyc vray sun i sky nic pozatym :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 18 Wrzesień 2006 Share Napisano 18 Wrzesień 2006 ee tam marudzicie... zrubcie lepszy gadac kazdy umie ... ;P no offence :D of course ;) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 18 Wrzesień 2006 Share Napisano 18 Wrzesień 2006 Panowie ten tutek jest dla początkujących, mini tutek jak wogole go ustawic, wiec dla bardziej zaawansowanych nie przyda sie ale przeciez jak ktos juz sie zna na tym to po co mu tutek, sun&sky jest prosty w obsludze, gorzej jest z fizyczą kamerą :) Mi sie podoba słoneczka moje :* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobby_digital Napisano 18 Wrzesień 2006 Share Napisano 18 Wrzesień 2006 no w sumie racja wszystko jest w vray help pozatym jak to wlaczyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 21 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2006 Panowie , otóż to , nie robię tutoriali dla ludzi którzy 'się znają' tylko dla kogoś kto wogóle nie ma pojęcia jak to działa.Tutorial rzeczywiście , pokazuje jak włączyć żeby działało , zabawę ustawieniami i resztę zostawiam do własnej inwencji ;]. Bobby_digital - nie wiele osób jest skłonnych do czytania helpa na starcie , wolą zobaczyć ; ) Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzAk1 Napisano 21 Wrzesień 2006 Share Napisano 21 Wrzesień 2006 A mi sie przyda...THX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarCon Napisano 22 Wrzesień 2006 Share Napisano 22 Wrzesień 2006 dzięki chveti :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maceo Napisano 23 Wrzesień 2006 Share Napisano 23 Wrzesień 2006 Już się napaliłem, że będzie robiony tutek z obrazka na wstępie ... buhuhu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 23 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 23 Wrzesień 2006 hehe ;) jak nagrywałem ten tutorial to nie miałem zamiaru go publikować ;] obrazek dorobiłem dodatkowo ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JmTm00 Napisano 24 Wrzesień 2006 Share Napisano 24 Wrzesień 2006 Download in progress :) Bóg zapłać chveti :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polon Napisano 27 Wrzesień 2006 Share Napisano 27 Wrzesień 2006 a skąd można pozyskać ;) vraya? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 27 Wrzesień 2006 Share Napisano 27 Wrzesień 2006 polon- az sie nasuwa na palce jakis wulgaryzm w twoją strone, tyle razy wałkowany temat ze az boli a ty z pytaniem... http://www.google.pl zeby nie było ze nie jestem pomocny ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TORCIK Napisano 27 Grudzień 2006 Share Napisano 27 Grudzień 2006 Mógłby ktoś tego tutka jeszcze raz wrzucić, bo nie mam jak ściągnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonasz_Real Napisano 28 Grudzień 2006 Share Napisano 28 Grudzień 2006 czemu, rapishade nie działa? :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi