Tores Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 Witam. Mój ostatni speed 30-godzinny. Jest to koncepcja centrum handlowego. Trochę pusto na parkingu ale moje 8 Gb nie dawało już rady pociągnąć więcej geometrii bez proxy a z proxy coś się działo z materiałami. Pozdrawiam wszystkich i zapraszam do komentowania.
arch515 Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 Z całym szacunkiem dla ciebie i twych umiejętności..Ale to raczej praca na Wipa takie moje skromne zdanie, patrząc Na to, co dotychczas pokazywałeś:)..I 30h??Woww… rozumiem z przerwami na kawę po 2h minimum..;)Obrazek ma potencjał to zapewne.. Pozdrawiam.
Abell Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 Wizki super. Fajnie, że postarałeś się że każda rejestracja jest inna - a jakiś napis. Elewacja świetnie wygląda. Jedynie co mnie boli to asfalt, a dokładniej jego brak. Architektura bardzo przyjemna, możesz powiedzieć gdzie to stanie?
barel Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 A mi się to podoba :) Obydwa ujęcia fajne, w sumie miła architektura, zalatująca marynizmem, a nie jakiś duży kloc obłożony piaskowcem. Także jak najbardziej na plus :) Jedyne do czego mógłbym się przyczepić, to brak zieleni na trawnikach (ale to pewnie kwestia zagospodarowania) i asfalt, jak wspomniał już Abell. Przydałoby się mu jakieś zróżnicowanie, bo na razie jakoś tak nie do końca wygląda na tego typu powierzchnię. Ale ogółem bardzo miło i fajno.
grzegerz Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 no tores nie postarałes sie:P asfalt do bani trawa kiepska, sory ale to wyglada na speed i to bardzo, ale co zrobic jak oddanie koncepcji sie zbliza. ;p szkoda ze niedopracowane
Morphe Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 jak na 30h to niezle naprawde... to ze toresa stac na wiecej to wiadomo, ale tez nie da sie zrobic cos w 5min.
Mulholland Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 (edytowane) Wg. mnie wszystko za bardzo wysmażone, słońce pali. Typowa przeciętna wizka. Trudno odgadnąć materiał tych nitek na budynku. Kolorki w wystawie są ok, podoba mi się pomysl na to. Edytowane 7 Grudzień 2009 przez Mulholland
plasti Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 (edytowane) mi tez sie podoba, calkiem, ja mam tylko pytanie iz co to za pajeczyna na scianach, coz to za pomysl i do czego to sluzy procz wygladu?? Edytowane 10 Grudzień 2009 przez tweety
Orangegraphics Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 mi się bardzo podoba, dobra rzemieślnicza wizka
Tores Napisano 7 Grudzień 2009 Autor Napisano 7 Grudzień 2009 Dzięki za komentarze arch515 - dzięki, że tak o mnie myślisz. Rendery trafią do kategorii koncepty. Coś trzeba w nich mieć i takie ich zadanie. Wiem, że można było krócej ale shadery i geometria jakie miały samochody zamuliły kompa dokładnie. Renderowane były w końcu oddzielnie dla każdego pasa parkingu i składane w shopie. Miałem równe 30h na to zadanie i co musiałem obciąć to obciąłem. Rozdzielczość końcowa to 5200pixeli w poziomie. Abell, barel - asfalt ma swoją teksturę ale nie zróżnicowaną. W koncepcjach nie kombinuję ze zróżnicowanym asfaltem bo nie ma na to czasu. W sumie skoro nowy budynek to i asfalt nie zniszczony ale faktem jest, że dodaje uroku. Nie wiem czy powstanie taki budynek. Z doświadczenia wiem, że będę go jeszcze zmieniał z jakieś 10 razy zanim powstanie wersja końcowa, więc narazie pozostanie to tajemnicą. grzegrzerz - takie życie, to tylko koncepcja i efekt finalny jak dobrze pójdzie to pojawi się ale za jakieś 1,5 roku Morphe - dzięki za wyrozumiałość Maestro101,plasti - to piaskowane szkło. Służy tylko do poprawienia wyglądu. W tej skali poprostu nie widać detalu i cień zlewa się z piaskowanymi obszarami Xiz0r - dzięki
hcpiter Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 No jak na 30godzin to jest fajnie, mozna sie przyczepic jedynie o lakier reszta fajnie, szczegolnie piaskowe szklo Pozdrawiam
Tores Napisano 8 Grudzień 2009 Autor Napisano 8 Grudzień 2009 dzięki hcpiter wrzucam jeszcze detal bo rzeczywiście nie widać jak to szkło wygląda na elewacji
peter_f Napisano 8 Grudzień 2009 Napisano 8 Grudzień 2009 Świetne wizualizacje! Poza techniczną doskonałością osiągnąłeś bardzo pozytywny przekaz! Poza tym bardzo fajna architektura i opracowanie graficzne samego mall-u! Jedynie fotomontaże ludzi mogłyby być lepsze, ale to jedyny crit i to z włączonym "czepialstwem" :) 5*****
pabulo Napisano 8 Grudzień 2009 Napisano 8 Grudzień 2009 jak na 30h to wypas w pierwszej chwili razi tylko asfalt i odrobine samochody, reszta sie nieźle broni nawet po dłuższej chwili oglądania pieszczenie obrazków na tym etapie to troche kamikadze style. Im wiecej detali i pracy włożysz tym więcej rzeczy trzeba bedzie zmieniać jak nadejdzie pora trzeciej wersji. A zanim inwestorzy dogadaja sie z architektami jest akurat sporo czasu na dopracowywanie tego co wymaga dopracowania brawo
Lis Napisano 9 Grudzień 2009 Napisano 9 Grudzień 2009 Mi się podoba. Wiadomo nie jest to art-foto-wiz. Ale Twoja wizka jest blisko komercyjnego sedna sprawy. Dobrze się na nią patrzy. Bardzo fajny pomysł na witryny. Zamierzam go bezceremonialnie skopiować przy najbliższej okazji :D
SWRSC Napisano 9 Grudzień 2009 Napisano 9 Grudzień 2009 mi się też bardzo podoba, jak na wizualizacje koncepcji niczego im nie brakuje. No i jeszcze czas 30h wraz z udręką samochodową - gratulacje :)
!Ewert Napisano 9 Grudzień 2009 Napisano 9 Grudzień 2009 Asfalt psuje Ci strasznie tą wizke. A tak to spoko, w sumie to niebo można było by też ciekawsze dać.
Loki Napisano 9 Grudzień 2009 Napisano 9 Grudzień 2009 heh znam ból takich terminów. Co do samych wizualizacji - dobra komercyjna robota. Ludzie którym się wydaje że można dużo więcej wycisnąć w takim terminie - dość nierealnie patrzą na tą branżę chyba. Nie podoba mi się piaskowane szkło (bo nie wygląda jak piaskowane, a nawet nie bardzo jak szkło ) - to minus, gdybyś o tym nie napisał - pewnie bym się nie przyczepił, ale te nici na elewacji skojarzyły mi się akurat z projektem który robiłem kilka miesięcy temu, i tam akurat takie nici były. Więc to na minus. Wstawiając ludzi, mogłeś dodać tylne światła w tym oplu szarym (na zbliżeniu). Patent na witryny - bardzo fajny i będzie miał sporo naśladowców pewno :) (tez go zerżnę bezczelnie kiedyś, a co!). Trawa - moim zdaniem fajna, nie wiem czego się można w niej czepiać, displace jak displace, nie wszędzie można ładować proxy ile dusza zapragnie - ot czasem trzeba pomyśleć z czego zrezygnować żeby wyrobić się w terminie. Pytanie przy okazji, zapytałeś zleceniodawcy czy możesz upubliczniać te obrazki? ( jak to koncepcja - a nie daj Boże projekt przetargowy / konkursowy - to byłbym bardzo ostrożny w pokazywaniu ich na forum ) na plus - bardzo fajnie ludzie wstawieni. photoshop czy jakieś RPC ?
Tores Napisano 10 Grudzień 2009 Autor Napisano 10 Grudzień 2009 Najważniejszy dla mnie w tej pracy był odbiór ogólny a nie wysmażony każdy detal. Czasami rezygnuję z dopieszczania shaderów aby bardziej uwidocznić pomysł architekta. Dlatego tu nie ma w witrynach standardowych manekinów i plakatów, zniknęły loga o które zawsze jest wojna czy dawać oryginalne nazwy czy pozmieniane. Samochody kuleją ale nie ma czasu na zmienianie im materiałów. Jeżeli spodobał wam się pomysł z witrynami to kopiujcie go. Dla mnie to będzie tylko plusem. Loki - jako przekaz graficzny mogę. Jest to niejako też moja twórczość, którą mogę zaprezentować aby zdobyć nowych klientów. Nie umieszczam ich natomiast na forach o architekturze, gdzie sam projekt podlegałby dyskusji ani nie podaję ich lokalizacji dopóki nie będzie to ostateczna wersja. Co do ludzi to część jest renderowana łącznie ze sceną (tif z alphą) aby złapać prawidłowe cieniowanie i kolor, które można później skopiować do reszty już wstawionej w shopie. Dzięki za komentarze PS. asfalt zmieniłem ale to już pojawi się na mojej stronie w niedalekiej przyszłości
Loki Napisano 10 Grudzień 2009 Napisano 10 Grudzień 2009 nie chodziło mi dokładnie o przekaz graficzny czy Twoje niezbywalne prawa majątkowe - raczej o możliwe obostrzenia przetargu / konkursu (teoretyzuję, nie wiem nawet czy to przetarg) - moi klienci zastrzegają sobie żeby nie pokazywać prac tego typu. Nie wiem czy w Twoim wypadku jest tak samo - teoretyzuję tylko - w każdym bądź razie, mnie się praca podoba.
Tores Napisano 10 Grudzień 2009 Autor Napisano 10 Grudzień 2009 Oczywiście masz rację jeżeli chodzi o przetarg lub konkurs. Do czasu ich wyników nie publikuję prac.
grzegerz Napisano 10 Grudzień 2009 Napisano 10 Grudzień 2009 Wlasnie Tores rozkminialem te twoje witryny i jesli moglbys sie podizelic jak one od kuchni wygladaja, tez bym sie przylaczyl do slow lisa, a tak niezla architektura:)
chudy Napisano 10 Grudzień 2009 Napisano 10 Grudzień 2009 Bardzo fajna wizka, która spełnia swoje główne założenie. Pokazuje budynek i na nim skupia uwage. Czas wykonania robi wrażenie.
JunioR Napisano 10 Grudzień 2009 Napisano 10 Grudzień 2009 No Tores mi się podoba :) Jedynie co to mógłbyś te chmury w photoshopie domalować ;) pozdr.
dac77 Napisano 11 Grudzień 2009 Napisano 11 Grudzień 2009 Asfalt nie wygląda jak asfalt, a lakier samochodów jest zbyt matowy.
simonhc Napisano 18 Grudzień 2009 Napisano 18 Grudzień 2009 wlasnie zarywam noc nad podobnym tematem( czas tez zblizony) nie ma lekko;) Gratki za wytrwalosc i koncowy efekt. Pozdrowienia Pawel
Tores Napisano 18 Grudzień 2009 Autor Napisano 18 Grudzień 2009 grzegerz - najważniejsze to dobra tekstura. Witryny zrobione z extrudowanej linii aby elegancko się mapowanie rozkładało. Szyby miały lekkiego bumpa żeby odbicia horyzontu nie były płaskie. chudy - dzięki JunioR - dorzucę zanim trafią do portfolio. Dzięki. dac77 - samochody na pewno lepiej by wyszły gdyby miały co odbijać. Sam shader tu nic nie pomoże co wie każdy, kto miał z nimi do czynienia. Zresztą parking tu nie jest głównym motywem tylko dodatkiem, który nie może przesłaniać reszty. Zbyt kolorowy i odbijający mógłby tylko odciągać wzrok. Dzięki. simonhc - dzięki. Z chęcią zobaczę te rendery choć patrząc na poprzednie prace na pewno będą nieźle wyczesane. Twoim plusem jest to, że jesteś architektem a ci znając dobrze soft 3d i 2d cuda potrafią zrobić.
Pawelkos Napisano 18 Grudzień 2009 Napisano 18 Grudzień 2009 Jak na 30h godzin pracy uwazam ze wykonales dobra robote. Jedynie przyczepilbym sie jak wiekszosc tutaj do asfaltu, ale to jak mowiles juz poprawione.... no i moze oprocz samego asfaltu dalbym pare jakis chmurek na niebie ale to juz moje takie widzimisie ;) Dlaczego samochody maja pilskie rejestracje ? czy to przypadek czy zamierzony efekt. Pytam bo sam jestem z Piły i jestem ciekaw ;)
Neb Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 Jak na 30h i więcej to moim zdaniem są to bardzo udane wizki. Asfalt kładzie troszkę całość, zwłaszcza pierwszy plan. Podoba mi się "miękki" charakter elewacji i witryny.
Rekomendowane odpowiedzi