Napisano 7 Grudzień 200915 l Witam. Mój ostatni speed 30-godzinny. Jest to koncepcja centrum handlowego. Trochę pusto na parkingu ale moje 8 Gb nie dawało już rady pociągnąć więcej geometrii bez proxy a z proxy coś się działo z materiałami. Pozdrawiam wszystkich i zapraszam do komentowania.
Napisano 7 Grudzień 200915 l Z całym szacunkiem dla ciebie i twych umiejętności..Ale to raczej praca na Wipa takie moje skromne zdanie, patrząc Na to, co dotychczas pokazywałeś:)..I 30h??Woww… rozumiem z przerwami na kawę po 2h minimum..;)Obrazek ma potencjał to zapewne.. Pozdrawiam.
Napisano 7 Grudzień 200915 l Wizki super. Fajnie, że postarałeś się że każda rejestracja jest inna - a jakiś napis. Elewacja świetnie wygląda. Jedynie co mnie boli to asfalt, a dokładniej jego brak. Architektura bardzo przyjemna, możesz powiedzieć gdzie to stanie?
Napisano 7 Grudzień 200915 l A mi się to podoba :) Obydwa ujęcia fajne, w sumie miła architektura, zalatująca marynizmem, a nie jakiś duży kloc obłożony piaskowcem. Także jak najbardziej na plus :) Jedyne do czego mógłbym się przyczepić, to brak zieleni na trawnikach (ale to pewnie kwestia zagospodarowania) i asfalt, jak wspomniał już Abell. Przydałoby się mu jakieś zróżnicowanie, bo na razie jakoś tak nie do końca wygląda na tego typu powierzchnię. Ale ogółem bardzo miło i fajno.
Napisano 7 Grudzień 200915 l no tores nie postarałes sie:P asfalt do bani trawa kiepska, sory ale to wyglada na speed i to bardzo, ale co zrobic jak oddanie koncepcji sie zbliza. ;p szkoda ze niedopracowane
Napisano 7 Grudzień 200915 l jak na 30h to niezle naprawde... to ze toresa stac na wiecej to wiadomo, ale tez nie da sie zrobic cos w 5min.
Napisano 7 Grudzień 200915 l Wg. mnie wszystko za bardzo wysmażone, słońce pali. Typowa przeciętna wizka. Trudno odgadnąć materiał tych nitek na budynku. Kolorki w wystawie są ok, podoba mi się pomysl na to. Edytowane 7 Grudzień 200915 l przez Mulholland
Napisano 7 Grudzień 200915 l mi tez sie podoba, calkiem, ja mam tylko pytanie iz co to za pajeczyna na scianach, coz to za pomysl i do czego to sluzy procz wygladu?? Edytowane 10 Grudzień 200915 l przez tweety
Napisano 7 Grudzień 200915 l Autor Dzięki za komentarze arch515 - dzięki, że tak o mnie myślisz. Rendery trafią do kategorii koncepty. Coś trzeba w nich mieć i takie ich zadanie. Wiem, że można było krócej ale shadery i geometria jakie miały samochody zamuliły kompa dokładnie. Renderowane były w końcu oddzielnie dla każdego pasa parkingu i składane w shopie. Miałem równe 30h na to zadanie i co musiałem obciąć to obciąłem. Rozdzielczość końcowa to 5200pixeli w poziomie. Abell, barel - asfalt ma swoją teksturę ale nie zróżnicowaną. W koncepcjach nie kombinuję ze zróżnicowanym asfaltem bo nie ma na to czasu. W sumie skoro nowy budynek to i asfalt nie zniszczony ale faktem jest, że dodaje uroku. Nie wiem czy powstanie taki budynek. Z doświadczenia wiem, że będę go jeszcze zmieniał z jakieś 10 razy zanim powstanie wersja końcowa, więc narazie pozostanie to tajemnicą. grzegrzerz - takie życie, to tylko koncepcja i efekt finalny jak dobrze pójdzie to pojawi się ale za jakieś 1,5 roku Morphe - dzięki za wyrozumiałość Maestro101,plasti - to piaskowane szkło. Służy tylko do poprawienia wyglądu. W tej skali poprostu nie widać detalu i cień zlewa się z piaskowanymi obszarami Xiz0r - dzięki
Napisano 7 Grudzień 200915 l No jak na 30godzin to jest fajnie, mozna sie przyczepic jedynie o lakier reszta fajnie, szczegolnie piaskowe szklo Pozdrawiam
Napisano 8 Grudzień 200915 l Autor dzięki hcpiter wrzucam jeszcze detal bo rzeczywiście nie widać jak to szkło wygląda na elewacji
Napisano 8 Grudzień 200915 l Świetne wizualizacje! Poza techniczną doskonałością osiągnąłeś bardzo pozytywny przekaz! Poza tym bardzo fajna architektura i opracowanie graficzne samego mall-u! Jedynie fotomontaże ludzi mogłyby być lepsze, ale to jedyny crit i to z włączonym "czepialstwem" :) 5*****
Napisano 8 Grudzień 200915 l jak na 30h to wypas w pierwszej chwili razi tylko asfalt i odrobine samochody, reszta sie nieźle broni nawet po dłuższej chwili oglądania pieszczenie obrazków na tym etapie to troche kamikadze style. Im wiecej detali i pracy włożysz tym więcej rzeczy trzeba bedzie zmieniać jak nadejdzie pora trzeciej wersji. A zanim inwestorzy dogadaja sie z architektami jest akurat sporo czasu na dopracowywanie tego co wymaga dopracowania brawo
Napisano 9 Grudzień 200915 l Mi się podoba. Wiadomo nie jest to art-foto-wiz. Ale Twoja wizka jest blisko komercyjnego sedna sprawy. Dobrze się na nią patrzy. Bardzo fajny pomysł na witryny. Zamierzam go bezceremonialnie skopiować przy najbliższej okazji :D
Napisano 9 Grudzień 200915 l mi się też bardzo podoba, jak na wizualizacje koncepcji niczego im nie brakuje. No i jeszcze czas 30h wraz z udręką samochodową - gratulacje :)
Napisano 9 Grudzień 200915 l Asfalt psuje Ci strasznie tą wizke. A tak to spoko, w sumie to niebo można było by też ciekawsze dać.
Napisano 9 Grudzień 200915 l heh znam ból takich terminów. Co do samych wizualizacji - dobra komercyjna robota. Ludzie którym się wydaje że można dużo więcej wycisnąć w takim terminie - dość nierealnie patrzą na tą branżę chyba. Nie podoba mi się piaskowane szkło (bo nie wygląda jak piaskowane, a nawet nie bardzo jak szkło ) - to minus, gdybyś o tym nie napisał - pewnie bym się nie przyczepił, ale te nici na elewacji skojarzyły mi się akurat z projektem który robiłem kilka miesięcy temu, i tam akurat takie nici były. Więc to na minus. Wstawiając ludzi, mogłeś dodać tylne światła w tym oplu szarym (na zbliżeniu). Patent na witryny - bardzo fajny i będzie miał sporo naśladowców pewno :) (tez go zerżnę bezczelnie kiedyś, a co!). Trawa - moim zdaniem fajna, nie wiem czego się można w niej czepiać, displace jak displace, nie wszędzie można ładować proxy ile dusza zapragnie - ot czasem trzeba pomyśleć z czego zrezygnować żeby wyrobić się w terminie. Pytanie przy okazji, zapytałeś zleceniodawcy czy możesz upubliczniać te obrazki? ( jak to koncepcja - a nie daj Boże projekt przetargowy / konkursowy - to byłbym bardzo ostrożny w pokazywaniu ich na forum ) na plus - bardzo fajnie ludzie wstawieni. photoshop czy jakieś RPC ?
Napisano 10 Grudzień 200915 l Autor Najważniejszy dla mnie w tej pracy był odbiór ogólny a nie wysmażony każdy detal. Czasami rezygnuję z dopieszczania shaderów aby bardziej uwidocznić pomysł architekta. Dlatego tu nie ma w witrynach standardowych manekinów i plakatów, zniknęły loga o które zawsze jest wojna czy dawać oryginalne nazwy czy pozmieniane. Samochody kuleją ale nie ma czasu na zmienianie im materiałów. Jeżeli spodobał wam się pomysł z witrynami to kopiujcie go. Dla mnie to będzie tylko plusem. Loki - jako przekaz graficzny mogę. Jest to niejako też moja twórczość, którą mogę zaprezentować aby zdobyć nowych klientów. Nie umieszczam ich natomiast na forach o architekturze, gdzie sam projekt podlegałby dyskusji ani nie podaję ich lokalizacji dopóki nie będzie to ostateczna wersja. Co do ludzi to część jest renderowana łącznie ze sceną (tif z alphą) aby złapać prawidłowe cieniowanie i kolor, które można później skopiować do reszty już wstawionej w shopie. Dzięki za komentarze PS. asfalt zmieniłem ale to już pojawi się na mojej stronie w niedalekiej przyszłości
Napisano 10 Grudzień 200915 l nie chodziło mi dokładnie o przekaz graficzny czy Twoje niezbywalne prawa majątkowe - raczej o możliwe obostrzenia przetargu / konkursu (teoretyzuję, nie wiem nawet czy to przetarg) - moi klienci zastrzegają sobie żeby nie pokazywać prac tego typu. Nie wiem czy w Twoim wypadku jest tak samo - teoretyzuję tylko - w każdym bądź razie, mnie się praca podoba.
Napisano 10 Grudzień 200915 l Autor Oczywiście masz rację jeżeli chodzi o przetarg lub konkurs. Do czasu ich wyników nie publikuję prac.
Napisano 10 Grudzień 200915 l Wlasnie Tores rozkminialem te twoje witryny i jesli moglbys sie podizelic jak one od kuchni wygladaja, tez bym sie przylaczyl do slow lisa, a tak niezla architektura:)
Napisano 10 Grudzień 200915 l Bardzo fajna wizka, która spełnia swoje główne założenie. Pokazuje budynek i na nim skupia uwage. Czas wykonania robi wrażenie.
Napisano 10 Grudzień 200915 l No Tores mi się podoba :) Jedynie co to mógłbyś te chmury w photoshopie domalować ;) pozdr.
Napisano 18 Grudzień 200915 l wlasnie zarywam noc nad podobnym tematem( czas tez zblizony) nie ma lekko;) Gratki za wytrwalosc i koncowy efekt. Pozdrowienia Pawel
Napisano 18 Grudzień 200915 l Autor grzegerz - najważniejsze to dobra tekstura. Witryny zrobione z extrudowanej linii aby elegancko się mapowanie rozkładało. Szyby miały lekkiego bumpa żeby odbicia horyzontu nie były płaskie. chudy - dzięki JunioR - dorzucę zanim trafią do portfolio. Dzięki. dac77 - samochody na pewno lepiej by wyszły gdyby miały co odbijać. Sam shader tu nic nie pomoże co wie każdy, kto miał z nimi do czynienia. Zresztą parking tu nie jest głównym motywem tylko dodatkiem, który nie może przesłaniać reszty. Zbyt kolorowy i odbijający mógłby tylko odciągać wzrok. Dzięki. simonhc - dzięki. Z chęcią zobaczę te rendery choć patrząc na poprzednie prace na pewno będą nieźle wyczesane. Twoim plusem jest to, że jesteś architektem a ci znając dobrze soft 3d i 2d cuda potrafią zrobić.
Napisano 18 Grudzień 200915 l Jak na 30h godzin pracy uwazam ze wykonales dobra robote. Jedynie przyczepilbym sie jak wiekszosc tutaj do asfaltu, ale to jak mowiles juz poprawione.... no i moze oprocz samego asfaltu dalbym pare jakis chmurek na niebie ale to juz moje takie widzimisie ;) Dlaczego samochody maja pilskie rejestracje ? czy to przypadek czy zamierzony efekt. Pytam bo sam jestem z Piły i jestem ciekaw ;)
Napisano 21 Grudzień 200915 l Jak na 30h i więcej to moim zdaniem są to bardzo udane wizki. Asfalt kładzie troszkę całość, zwłaszcza pierwszy plan. Podoba mi się "miękki" charakter elewacji i witryny.