Napisano 30 Czerwiec 201014 l Witam, piszę ten temat, aby zapytać doświadczone osoby, czy : Grafik, który tworzy modele postaci, potworów i innych rzeczy, musi być dobrym rysownikiem? Jak on sobie radzi, gdy nie ma podpory w postaci "rysunku" (projektu). Czy taka osoba może być dobrym grafikiem? Co ma zrobić jeśli niezbyt dobrze rysuje/maluje, a chciałaby tworzyć modele 3d etc. Proszę o wyczerpujące wypowiedzi i podanie argumentów; sposobów jeśli można. - Jak zostać w miarę dobrym grafikiem; lub jak wgl zabrać się za to, nie mając zdolności plastycznych. Z góry dziękuję. Pozdrawiam, Michał.
Napisano 30 Czerwiec 201014 l Autor Modeluje. Aczkolwiek, czasem sam projektuje np. wnętrza mieszkań, lub robi na swój sposób daną lokację w grze, czy co innego.
Napisano 30 Czerwiec 201014 l Nie musi, ale przydaje sie wtedy jezeli pracuje w zespole z dobrym projektantem. salut t.
Napisano 30 Czerwiec 201014 l Była cała masa tego. Jak pojawiłem się na tym forum (co było bardzo dawno :D) to był regularnie wałkowany temat (a przynajmniej takie odnosiłem wrażenie). Wystarczy wpisać w wyszukiwarce "rysunku" w działach luźniejszych i lektury na trochę starczy. Jedynie dorzucę wywiad z Vadimem Bakhlychevem, który jakimś tam autorytetem w modelowaniu może być http://www.gameartisans.org/contests/dw/4/finals/slipgatecentral_1.html 6) And finally, my biggest fail and I wouldn’t wish this to happen to any aspiring 3D artist out there: get a solid 2d art education. The main reason for most of my mistakes is a lack of a professional education, I regret that I was foolish enough to skip it. http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=48187&highlight=rysowa%C4%87 http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=38555&highlight=rysowa%C4%87 itd.
Napisano 30 Czerwiec 201014 l jak modelujesz rozny stuff to niekoniecznie trzeba umiec rysowac(aczkolwiek czasem sie to przydaje) jezeli chodzi o rzezbienie(zbrush) i modelowanie postaci to rysunek jest wazny bo rysowanie i rzezbienie ma wiele wspolnego i sie zazebia, jezeli jestes dobry w rysunku to masz ulatwiony start w rzezbie(modelowaniu) poniewaz masz juz wyrobione oko i szybko wychwycasz proporcje i to tez dziala w druga strone jezeli sporo wyrzezbiles jakichs tam ludkow to o wiele latwiej Ci idzie ich rysowanie poniewaz z latwoscia czujesz i wyobrazasz sobie forme
Napisano 30 Czerwiec 201014 l A mojem zdaniem najważniejsze żeby przeć do przodu. Z autopsji wiem że najgorzej jest jak czegoś się nie chce. Na forum jeszcze widać ślady:D
Napisano 30 Czerwiec 201014 l Autor Nie wiem lucek, czy dobrze zrozumiałem twoje ostatnie zdanie. Miałeś na myśli 'moje' ślady, czy ogólnie.? :P Ale, żeby nie było OFT : Czy w 3ds Maxie można 'tworzyć' za pomocą tabletu.? Czy on jest głównie pod zBrush do rzeźbienia? #Od czego radzicie zacząć początkowemu grafikowi, który zamierza w przyszłości tworzyć modele postaci, otoczenia, projektować lokacje do gry i takie tam? :)
Napisano 30 Czerwiec 201014 l tablet jest raczej pod zbrusha i fotosklepa, moja rada jest taka : ucz sie i cwicz i uzbroj sie w cierpliwosc
Napisano 30 Czerwiec 201014 l Ja to widzę tak. Jak najbardziej możesz być grafikiem (3D) nie umiejąc rysować. Ale jeśli pracujesz w zespole rozmowa o pomysłach i koncepcjach może okazać się niewystarczająca , a wymodelowanie obiektu i pokazanie o co biega trwało by zbyt długo. Wtedy rysunek jest przydatny. Druga sprawa, to że umiejętność rysowania to również pewna wrażliwość estetyczna ( kadrowanie, prowadzenie kreski) i widzenie w trzech wymiarach (skróty perspektywiczne , cienie). Jak tego nie opanujesz to trudniej będzie Ci opanować efektowne tworzenie modeli. U mnie tablet do Maxa się nie sprawdza. W piórku brakuje dodatkowych przycisków myszy jak scroll lub środkowy klik. Poza tym ręka się męczy jak długo siedzisz nad skomplikowaną sceną. Rady mam takie: -Przerabiaj tutoriale z netu (jest ich mnóstwo) i ucz się funkcji. -wymodeluj proste przedmioty poznanymi technikami. -twórz coraz bardziej skomplikowane sceny. -jak opanujesz mniej więcej modelowanie zainteresuj się teksturowaniem i oświetleniem i renderingiem - dużo obserwuj z natury jak wyglądają materiały (stal, drewno , wosk) w różnym środowisku, co grawitacja wyczynia z ciałem ludzkim i zwierzęcym i obserwuj mechanikę i budowę tych, że ludzi i zwierząt. itd itd ...
Napisano 1 Lipiec 201014 l Autor Rozpatrzyłem to. Rozmawiałem dzisiaj z moim znajomym. Ukończył szkołę plastyczną; teraz jest na studiach. Edukacja artystyczna w zakresie sztuk plastycznych.. Zobaczymy, może on mi zdoła jakoś pomóc z rysunkami. :)
Napisano 1 Lipiec 201014 l ucz sie i jednego i drugiego jednocześnie. Jak ci się będzie renderowało rysuj jak coś. Jak już narysujesz spróbuj projekt przenieść do 3d :)
Napisano 1 Lipiec 201014 l ja uważam ze jesli nie potrafisz czegos narysowac to znaczy ze nie potrafisz sobie tego wyobrazic , jesli niemasz wyobrazni to cierzko bedze z grafika 3d...
Napisano 1 Lipiec 201014 l ja uważam ze jesli nie potrafisz czegos narysowac to znaczy ze nie potrafisz sobie tego wyobrazic , jesli niemasz wyobrazni to cierzko bedze z grafika 3d... Uważam, że jeśli nie potrafisz czegoś narysować to jesteś kiepski w rysowaniu. Wyobraźnia nie musi w żadnym stopniu pokrywać się z medium przekazu jakim jest ołówek czy długopis ( patrz poeci, filmowcy ..). O ile będziesz odtwarzał rzeczywistość to jesteś w stanie sobie poradzić bez jakichś większych problemów, a jak masz dobrą wyobraźnię przestrzenną to wcale nie musisz potrafić tego przenieść pod ładną postacią na papier, żeby przenieść to w 3D. Pozdrawiam.
Napisano 1 Lipiec 201014 l ja uważam ze jesli nie potrafisz czegos narysowac to znaczy ze nie potrafisz sobie tego wyobrazic , jesli niemasz wyobrazni to cierzko bedze z grafika 3d... Bzdura. 3D istnieje między innymi dlatego że nie potrafimy dostatecznie dobrze rysować. Część pracy wykonuje za nas komputer - perspektywa, przekształcenia, cieniowanie, deformacja. Zdolność rysowania nie warunkuje "dobrego 3D". Raczej umiejętność fotografowania pomaga.
Napisano 1 Lipiec 201014 l No właśnie to zależy co modelujesz. Ja kompletnie nie umiem rysować ale za to wiedza techniczna (rysunek techniczny, schematy) którą nabyłem w szkołach często się przydaje jeśli trzeba z rysunków Cad postawić dom czy jakiś detal. Jeśli bardzo dobrze opanujesz same narzędzia modelowania to będzie dobrze :) można tym nadrobić hehe. Oczywiście mi b. ciężko zrobić w zbrushu ludzką postać ale z innymi rzeczami jest lepiej.
Napisano 1 Lipiec 201014 l Raczej umiejętność fotografowania pomaga. Umiejetność fotografowania posiada każdy, więc jedną zdolność juz masz. Modelowanie postaci to nie jest czysto techniczna sprawa. Podłoże polastyczne sie przydaje.
Napisano 1 Lipiec 201014 l Według mnie rysunek jest bardzo przydatny w pracy grafika. Nie musisz reprezentować nie wiadomo jakiego poziomu najważniejsze byś potrafił przedstawić swój pomysł za pomocą czytelnych szkiców zwłaszcza jak masz pracować w zespole. Tak czy owak do sztalugi marsz!
Napisano 1 Lipiec 201014 l Umiejetność fotografowania posiada każdy... Naprawdę? To po jaką cholerę te wszystkie poradniki dla fotografów, nie mówiąc o kierunkach studiów?
Napisano 1 Lipiec 201014 l dac77, do zrobienia fotografii wymagany jest sprawny palec i statyw. No i aparat. Bez niego się nie obejdzie. Co do tematu, postacie klasy Grafik ze słabym skill'em w Rysowanie pojawiają się na serwerze.
Napisano 1 Lipiec 201014 l a nie lepiej zostac np. muzykiem rockowym, albo sportowcem. To znacznie ciekawsze niz praca grafika.
Napisano 1 Lipiec 201014 l Wiesz... To jest tak: ja nie umiem śpiewać, ale śpiewam. Tracę wówczas znajomych, partnerki, odsuwa się ode mnie nawet rodzina. Rany po moim śpiewaniu goją się długo i zostają blizny. Dlatego lepiej naucz się rysować...
Napisano 1 Lipiec 201014 l Ode mnie też dostaniesz taką radę jak w poście wyżej. Lepiej naucz się rysować. Lepiej potrafić rysować a nie użyć tej umiejętności w przyszłej pracy, niż nie dostać pracy z powodu nieumiejętności w sferze rysunku. Sam właśnie uczę się rysunku obserwując to co ludzie piszą w dziale 2D, i powiem Ci, że jak na samouka to chyba nie idzie mi najgorzej i najwolniej, a sądzę że nie będę cierpiał potrafiąc rysować. A nauka wcale nie jest taka ciężka. Tak więc bierz się do roboty.:)
Napisano 1 Lipiec 201014 l Naprawdę? To po jaką cholerę te wszystkie poradniki dla fotografów, nie mówiąc o kierunkach studiów? ironizowałem. Fotografowanie do modelowania, raczej nie, ale do renderowania a i owszem... Kolega pisał że chce modelować postacie, to tu rysunek bardziej sie przydaje.
Napisano 1 Lipiec 201014 l są mistrze w modelowaniu co kreski prostej narysować nie potrafią, są tacy co nie wyobrażają sobie pracy bez przerysowanie najpierw modelu 100 razy z każdej strony... Nie ma reguł. Jednemu umiejętność rysowanie pomoże, drugiemu będzie przeszkadzała klimatyzacja... Szukaj swojej drogi. jest tylko kilka zasad żelaznych: duzo pracy = efekty obserwowanie otoczenia = efekty więcej pracy = efekty jeszcze więcej pracy = efekty.
Napisano 2 Lipiec 201014 l Umiejętność rysowania może nie jest niezbędna, ale zawsze lepiej umieć ;) No i przy modelowaniu na pewno pomocna jest rzeźba - można się nawet plasteliną bawić, ale dobrze jest poczuć formę w rzeczywistości.