Napisano 16 Wrzesień 201014 l jlidesign: model oczywiscie moj, czyli sciema:] cheers Ściema jak się patrzy :). Kto się nigdy Poserem nie bawił to nie skuma, że stamtąd masz model Jessi :)))... Tekstury też z Posera. Łączenia tekstur pomiędzy szyją a korpusem spowodowane są tym, że gdyby Bolitic połączył głowę z resztą modelu nie miałby tekstury całego ciała z głową :)))... Ehhh... Dużo by tu pisać o tej ściemie............... :(
Napisano 17 Wrzesień 201014 l Chudy fajnie, ale przejarałeś troche za bardzo (nasycenie kolorów za wysokie i zbyt jaskrawe słońce moim zdaniem). Brakuje krawężników :), trawa na 2 obrazku fajniej wygląda niż na pierwszym.
Napisano 19 Wrzesień 201014 l mgła dziwna pressenter - tzn na 1 obrazku. Fajnie wyszedł ostatni. Podoba mnie się też drugi - choć drzewa bym zmienił na bardziej "przestrzenne" bo teraz dość płasko ten ostatni plan wypadł (pewnie też przez tą mgłę). Ten obrazek mógł by fajniej wyglądać w takim porannym słońcu (niebo wczesno porankowe, ostre słońce itp).
Napisano 19 Wrzesień 201014 l press> kadry 2 i 3 w sumie nic nadzwyczajnego nie pokazują, so zwyczajnie nudne, szczególnie w tej kolorystyce. za dużo wogóle tego foga w tych obrazkach. 5 najlepszy gdyby tylko przesunąć czerwony fotel w prawo aby nie zasłaniał całego przejścia. linear czy reinhard?
Napisano 20 Wrzesień 201014 l pressenter@ jest w tym potencjał Szymon, choć w tej chwili mocno czuć brak detalu na zewnątrz, ale mgiełka zacna. Aż prosiłoby się o nieco mokre kafle itd, bo pewnie przy takiej mgle wilgotność jest spora. Ode mnie "test studia" :P dla krzesła "moich marzeń" ;) Tak naprawdę test for fun w kuchniach, które wespół z Pionixem kończymy.
Napisano 20 Wrzesień 201014 l wizualnie super, ale krzesła kompletnie nie pasują do tej kuchni. Pozdr. Dawid
Napisano 20 Wrzesień 201014 l Dzięki Dawid :) Krzesło właśnie jest strasznie dizajnerskie i pasuje do wszystkiego (to słowa pionixa ) :P A tak na poważnie to krzesło z innej kuchni ale chciałem je przetestować, a miałem tą kuchnię pod ręką :) Przy okazji: na pewno spotkaliście się z takim oto bugiem vray IESa w odbiciach. Macie pomysł jak sobie z tym fatalnym odbiciem poradzić?
Napisano 21 Wrzesień 201014 l peter_f - miałem taki problem. odznacza się ustawienie że highlight od tego glossa ma tą samą wartość co sam glossiness, w material editorze, i highlight ustawić na 1,0 i po problemie. Edytowane 21 Wrzesień 201014 l przez Camel
Napisano 21 Wrzesień 201014 l Dunuś - po problemie ale połowicznie. Zmieniasz w ten sposób właściwości materiału i niekoniecznie może on potem dobrze wyglądać. Można też Hilight glossiness dać na 0.1 i też będzie "po problemie".
Napisano 21 Wrzesień 201014 l Jeśli używasz w scenie jakichś punktowych źródeł światła to rzeczywiście możesz stracić bliki. Ale jeśli masz głównie area lighty to myślę że dunusiowy sposób jednak da radę bez dużego wpływu na wygląd materiału;) Ale to jak zwykle trzeba sprawdzic w konkretnym przypadku.
Napisano 21 Wrzesień 201014 l To prawda, pionix, co powiedziales o zmiane wlasciwosci materialu, chciałem napisać że highlight glossiness można dokontrolować aby wyszedł w miarę przyzwoity blik, ale się powstrzymałem, pomyślałem sobie że peter_f domyśli się o co chodzi :)
Napisano 21 Wrzesień 201014 l Dunuś: dzięki Adam. Wszystko ma swoje plusy i minusy, ale póki co Twój sposób wyeliminował problem. Dzięki Stary. +
Napisano 21 Wrzesień 201014 l peter_f z tego co pamietam w iesach da się odchaczyć speculara. Tylko nie w vray ies tylko tym maxowym.
Napisano 24 Wrzesień 201014 l Takie jeszcze zabawy... kajam się albowiem wróciłem ostatnio do target camera, co okazało się ogromnym błędem... . . Sz.
Napisano 24 Wrzesień 201014 l Pięknie Szymon, gdyby nie lewitująca sofka po lewej było by jeszcze lepiej :) salut.
Napisano 24 Wrzesień 201014 l Dzięki. :) Sofa to B&B Italia Luis, wykańczana na dole chromowaną listwą, ale stojąca jeszcze na małych nóżkach... nie lewituje. ;) Sz.
Napisano 24 Wrzesień 201014 l pressenter. Moim zdaniem wnętrze ma jakiś nieokreślony styl. O ile sam budynek ma świetną architekturę (na tym ujęciu co pokazałeś wygląda to rewelacyjnie!) to wnętrze całkowicie odstaje. Zupełnie inny poziom.
Napisano 24 Wrzesień 201014 l Ale w sensie, że się nie komponują czy o co chodzi, bo to dwa zupełnie oddzielne obiekty. ;)
Napisano 24 Wrzesień 201014 l Test nowych brzózek. (kora jeszcze do wymiany pójdzie) Edytowane 26 Wrzesień 201014 l przez Bonifatz
Napisano 24 Wrzesień 201014 l pressenter. Budynek wygląda jak obrazek z porządnego czasopisma arch. a wnętrze jak słodki projekt w "Dobrym Wnętrzu" - nie zgrywają się. No chyba, że to oddzielne projekty, ale z tego co kojarzę to zawsze pokazywałeś prace z tej samej serii.
Napisano 24 Wrzesień 201014 l Zwracam honor Szymon :) @Bonifatz piękne brzózki Ode mnie szybki render ptaszka: salut.
Napisano 24 Wrzesień 201014 l bonifatz pokaz refke ;) generalnie nie pasi mi ich struktura, za duze listki, galazki nie opadaja, mhm... Moje brzuzki sa podobne nie opadaja galazki, ale sa 2x mniejsze , delikatniejsze. tak duzej brzozie powinny chyba opadac choc troche? Generalnie pomijajac kwestie gatunkow, to wygladaja bardzo sympatycznie i realistycznie.
Napisano 24 Wrzesień 201014 l Ewdług mnie press krzesła do wymiany, i ich materiał głównie Zgadzam się całkowicie, próbuję znaleźć coś lepszego, ale nic mi nie pasuje. :| pressenter. Budynek wygląda jak obrazek z porządnego czasopisma arch. a wnętrze jak słodki projekt w "Dobrym Wnętrzu" - nie zgrywają się. No chyba, że to oddzielne projekty, ale z tego co kojarzę to zawsze pokazywałeś prace z tej samej serii. Dwa zupełnie nie powiązane projekty. Wnętrze to cukierek dla klienta, projekt mieszkania 100m2; zewnętrze to rekonstrukcja istniejącego projektu, totalnie dla zabawy. ;) Sz.
Napisano 24 Wrzesień 201014 l indian: teraz to dopiero nieźle wygląda, najlepiej sprzedaj z materiałami i tex zeby nie bylo ze :)
Napisano 24 Wrzesień 201014 l Bonifatz - pień się nienaturalnie zwęża ku górze (nie proporcjonalnie) - to w zasadzie głównie rzuca się w oczy jako minus w porównaniu z referencjami jakie dałeś. Poza tym całkiem fajne brzózki. Brzóz jest różnych odmian mnóstwo więc ciężko bez nazwy dokładnej gatunkowej stwierdzić czy model wygląda dobrze czy nie.A w ogólnym rozrachunku ważne żeby klient był zadowolony a nie żeby brzoza była mega realistyczna. Swoją drogą - brzoza jest o tyle "łatwa" w przygotowaniu, że dając drzewo o w miarę zbliżonym pokroju, mniej więcej odpowiedniej wielkości liści i charakterystycznej brzozowej korze - łatwo oszukać widza - siła skojarzeń. Gorzej z mniej charakterystycznymi drzewami.
Napisano 24 Wrzesień 201014 l Loki : dzięki! onyx i growfx spędzają mi sen z powiek ;) Biorę się za następne drzewka bo mam zamiar się położyć dzisiaj przed 4ta ......... Maly test przed finalnym rednerem. Edytowane 26 Wrzesień 201014 l przez Bonifatz
Napisano 24 Wrzesień 201014 l moim zdaniem za dużo żółtego - (ale tak o "Ciut"). Czarne auto - brakuje mu świateł z tyłu (mapek). Fajny asfalt. Przyjemna trawa na 1 planie (modelowana czy to wklejka ze zdjęcia?) Bardzo fajne niebo. Więcej niebieskiego mogło by się odbijać w szybach (tak jest pewnie bardziej naturalnie, zważywszy na niebo z dużą ilością białych chmur - i faktem że jest jasne zaraz nad horyzontem, ale mogło by to ożywić budynek nieco). Te drzewa w tle - jaką metodą? (Plane + opacity czy modele?) Asfalt miażdży jednym słowem :) - Krawężniki mogły by nie być tak długie (na oko wydają się być ponad 2m) Moje brzozy - nie idealne.
Napisano 24 Wrzesień 201014 l Co do żółtego zgodzę się, chciałem żeby zrobiło się "ciepło". hmm myślałem że maja szklane klosze te samochody. Tu akurat odbija się hdrka i racja, niebo przy horyzoncie bardzo jasne. Drzewka z tyłu z onxya. Racja z tymi krawężnikami przesadziłem! Już poprawione. Trawa to model : 4ry rodzaje roślinek. Dzięki za review! Edytowane 26 Wrzesień 201014 l przez Bonifatz
Napisano 24 Wrzesień 201014 l trawa bardzo zacna. Sadziłeś każdy rodzaj osobno tej trawy czy masz gotowy "placek" i już taki rozkładasz? (zastanawiam się co jest wygodniejsze / szybsze do renderowania, czy 1 proxy np 30x30cm z rozłożonymi roślinkami, czy szybciej / łatwiej renderuje się jeśli każda roślinka jest osobno rozkładana groundwizem) ?
Napisano 24 Wrzesień 201014 l Fajno że, się trawka podoba! Akurat tym razem, trawę rozsiewałem Mutliscatterem, jest o wiele szybszy i oszczędniejszy od groundwiza. Bardzo go polecam. Rozsiewałem rośliny pojedynczo, jedyna komplikacja wynika z tego, że nie można sobie tak jak w groundwizie "pomalować" gdzie co ma być. Wtedy z pomocą przychodzą maski i w sumie podobna kontrola z tym, że trzeba się trochę bardziej na wyginać. W groundwizie lepiej renderowac "placki" trawy. Wtedy istnieje mniejsze prawdopodobieństwo zajechania ramu. Z zajechaniem Multiscattera jest już problem ;)
Napisano 25 Wrzesień 201014 l a widzisz, nawet nie wiedzialem ze taka brzoza jest:) troche sie rozni, ale charakter ma. trawa zas wysmienita.
Napisano 25 Wrzesień 201014 l Taki obrazek, miało być ładnie, przyjemnie i sielankowo: Macie jakiś dobry patent na odbicia w szkle? Umieszczać plane'a za kamerą z jakimiś widoczkiem? Pozdr.
Napisano 25 Wrzesień 201014 l Szybki render lampy: salut. O jeny, dopiero teraz zauważyłem jak mi kompresja zżarła :/ Edytowane 25 Wrzesień 201014 l przez indian
Napisano 26 Wrzesień 201014 l Pierwsze rendery z Maya :) Macie pomysł dlaczego światło tak paskudnie odbija się na ściankach ? Wina materiału czy może samego światła ?
Napisano 26 Wrzesień 201014 l Ja obstawiam źle skonfigurowane cienie ;- ). Jeśli chodzi ci o to o co mi chodzi :P.
Napisano 27 Wrzesień 201014 l Press to zolte swiatelko na suficie, fuj,fuj :P zmniejsz nasycenie koloru
Napisano 28 Wrzesień 201014 l Moje poczatki z 3d stereo, swiatla w studiu nie w ta strone i brak bierznika ale nie o to chodzilo :), mam takie papierowe okularki, mi sie wydaje dobrze.. ale czy moglby ktos zerknac i powiedziec czy glebia itd jest okej ? dzieki :)
Napisano 28 Wrzesień 201014 l @pionix wiesz moze od czego to moze zalezec? zle ustawiony poczatek i koniec glebi czy rozstaw kamer...? bo to ze montuje 2 obrazki w photoshopie zmieniajac kanaly to ne ma znaczenia jak bym robil w jakims programie przystosowanym do laczenia tych zdjec?
Napisano 28 Wrzesień 201014 l Nie jestem w tej wiedzy tajemnej zbyt biegły ale może spróbuj złożyć to takim programikiem: http://www.stereoeye.jp/software/index_e.html