Napisano 23 Wrzesień 201014 l Zachęcam do obejrzenia kolejnego francuskiego krótkiego filmu animowanego pt. "Salesman Pete". Jako ciekawostkę napiszę, że autorami są byli uczniowie szkoły Supinfocom (o innym filmie 8BITS z tej szkoły pisałem kilka dni temu). Nie ukończyli oni jednak szkoły i odeszli z niej, aby dokończyć właśnie ten film według własnego pomysłu. Pełna treść wiadomości znajduje się na stronie głównej serwisu pod adresem: http://www.max3d.pl/news.php?id=1398
Napisano 23 Wrzesień 201014 l To jest wizualne mistrzostwo wszechswiata:) Cudownie, ze dzieja sie takie rzeczy.
Napisano 23 Wrzesień 201014 l Nie zrobiłem z tego pełnoprawnego newsa, więc nie trafiło na główną stronę i chyba przepadło w tym dziale, ale zdecydowanie warto obejrzeć trailer kolegów z tej samej szkoły w podobnym klimacie: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=70050 Sorry za śmietnik;).
Napisano 23 Wrzesień 201014 l Ależ to ładne jest. Napatrzeć się nie mogę. Luki Luki: Tamte też smakowite.
Napisano 23 Wrzesień 201014 l Jak przeczytałem te komentarze to chciałem obejrzeć żeby móc napisać jakie bzdury wypisujecie. Ino się nie da. To jest poziom super profesonalny. Na miejscutych gości już bym zakładał studio i dla televizji robota. Dla nich zamówień nie braknie. Dopiero w połowie kapnąłem się że to jest 3D. Dlaczego nie ukończyli szkoły?
Napisano 23 Wrzesień 201014 l To jest wizualne mistrzostwo wszechswiata:) Cudownie, ze dzieja sie takie rzeczy. W pewnym sensie to jest kolejny film o "wiewiórce goniącej orzeszka", hehe. Ale tak naprawdę, tu jest taka strona wizualna, że ten film może być o wszystkim, a i tak się go świetnie ogląda. Dla mnie to jest superświeże i przegenialne. Z resztą Ci Francuzi coś mają z tym gonieniem ;), może to jakaś metafora życia, czy coś. ;) Edytowane 23 Wrzesień 201014 l przez Luki Luki
Napisano 23 Wrzesień 201014 l no wlasnie Reanimator.... niezla ta wiewiorka, oj bedziesz musial zmienic preferencje :P
Napisano 23 Wrzesień 201014 l hyhy, ja nawet nie wiem jeszcze o czym jest ten film, bo ciagle gapie sie na grafe;)
Napisano 23 Wrzesień 201014 l ok zobaczcie ile jest lokacji, postaci elementów. I ile osób to robiło. I pozniej wróćcie do creditsów 4min shortów pixara - 20grafików 40 animatorów raz do roku... wtf.
Napisano 23 Wrzesień 201014 l Dobre - SpongeBob SquarePants + Dexters Laboratory + Cthulhu w 3D ;) Wizualna uczta chociaz glowa mnie boli od nadazania za kacja. Dwa francuskie, swietne dzielka - obydwa o pogoni. Przypadek? Czy moze spisek cyklistow? ola-f - pixarzy na stawce godzinowej siedza...
Napisano 24 Wrzesień 201014 l Ja się zgodzę z Reanimatorem, przy animacji Parigot, zauważył, że słaby jest acting. I jak się zastanowić, to i w tej i w tamtej animce nie ma aktorstwa, a postać schodzi na drugi plan, jest opowieść, w której występują postacie, ale widz nie przywiąże się do nich, nie potraktuje jako żywych, jakby zrzucić w przepaść głównych bohaterów tych filmów, ktoś by posmutniał?:) Myślę, że minusem jest brak wywołania emocji, podobnie jest w wielu filmach od Gobelinsów. Zresztą można to olać i patrzeć tylko na grafikę i prowadzenie akcji, bo obraz jest przepiękny. Nie to, że się czepiam, daleki jestem od krytykowania, chciałem jedynie zauważyć, że jest pewien trend, który zrzuca postać na dalszy plan, a przecież od zawsze w postać odgrywała w filmach najważniejszą i główną rolę. Edytowane 24 Wrzesień 201014 l przez matizlob
Napisano 24 Wrzesień 201014 l mati oni się skupili na wykonaniu starych rzeczy w nowy sposób. za to brawa - fakt postać schodzi na dalszy plan, ale porównaj pls z filmikami z lat 50 i 60 robionych przez Disneya - podobne ujęcie - postać jako pretekst do zaprezentowania postaw. Btw jak znajdą się jakies materiały poza ich animkami na vimdeo z produkcji to jestem za, bo ostatnio włąsnie pomyslalem czy by nie przerzucić się z vector artu na poligony z takim właśnie mapowaniem i nagle taka perła mi wskoczyła :)
Napisano 24 Wrzesień 201014 l Ciekawe, że swoją stylistyką 3D stara się coraz bardziej przypominać 2D. Tak czy siak pozazdrościć swobody w przygotowaniu tak widowiskowej formy. Fabularnie jednak cienko.
Napisano 24 Wrzesień 201014 l Ja się zgodzę z Reanimatorem, przy animacji Parigot, zauważył, że słaby jest acting. I jak się zastanowić, to i w tej i w tamtej animce nie ma aktorstwa Heh, zupelnie sie z Toba nie zgadzam:) Jak moze nie byc aktorstwa?:) Jest w obu przypadkach, ale w Parigot jest strasznie slabe (nie wspominajac o samej mechanice ruchu postaci), a tutaj jest swietne, bo pasujace do konwencji cartoon (wlacznie z animacja). W animacji funkcjonuje pojecie believability, czyli wiarygodnosc - forma, ktora przyjmujesz za wlasciwa, nie czujesz sztucznosci, wszystko jest na miejscu. I to sie tutaj zadzialo. Roznic jest wiecej. Parigot zupelnie mnie nie bawil. Nie podobal mi sie nawet design postaci. W Salesmanie Samie design jest doskonaly, caly styl zapiera mi dech w piersi. Jest tez cartoonowy humor, ktory jest czyms wiecej, niz tylko krzykiem, scisnieciem piesci i przycisnieciem jej do klatki piersiowej. Po prostu swietnie sie wpasowal. Jest cos takiego jak dobor formy do tresci. Nie spodziewasz sie przeciez Szeregowca Ryana w klimacie 2 Stupid Dogs. I odwrotnie - Family Guy w wersji fabularnej bylby nie do zniesienia. Parigot probowal byc wieloma roznymi rzeczami i wyszlo tak sobie. Salesman Sam od poczatku do konca jest tym, czym powinien.
Napisano 24 Wrzesień 201014 l troszkę źle się wyraziłem, miałem bardziej na myśli, że postacie nie są wiarygodne, w tyn sensie, że aktorstwo zeszło na drugi plan, ale może faktycznie w tym filmie pasuje taka konwencja, znów się zgadzam paradoksalnie hehe :)
Napisano 24 Wrzesień 201014 l Genialne! Dawno mi się tak gęba nie cieszyła przy oglądaniu shorta. Sam miód...
Napisano 24 Wrzesień 201014 l Rewela. W moim odczuciu może odrobinę za szybko to wszystko, za to można cieszyć oczko oglądając po wielokroć :)
Napisano 24 Wrzesień 201014 l Graficznie miod i orzeszka ale jak dla mnie strasznie to chaotyczne. Nie wiem czy teraz jest taka moda ze naraz dzieje sie z milion rzeczy i widz nie ma czasu rozkminiac o co tu chodzi. Moze w ten sposob proboje sie przykryc braki w scenariuszu?
Napisano 24 Wrzesień 201014 l No, rzeczywiście grafa super. Wizualnie mistrzostwo. Cud miód. Ale przez chaos i słabą (a przede wszystkim zbyt chaotyczną i przez to niezrozumiałą) fabułę zapomnę o tym filmie pewnie za jakieś... kurde, o jakim ja to filmie pisałem? Hmm...
Napisano 24 Wrzesień 201014 l Nie ukończyli oni jednak szkoły i odeszli z niej, aby dokończyć właśnie ten film według własnego pomysłu. Ciekawe czy mieli na celu zostać ninja. Tak czy inaczej - to jest coś niesamowitego. Francuzi mają smykałkę do grafiki komputerowej, to jest pewne - ale to co tutaj jest pokazane. Ta stylistyka, te kolory i w ogóle. No po prostu miód i wzór! Najbardziej jednak mnie jarają siatki - wie ktoś czy są gdzieś jakieś dostępne? Nawiasem sam miałem ostatnio w planie coś w stylu toonkowym zrobić, ale zastanawiały mnie tekstury - ten projekt i "Meet Buck" mnie nakierowały w stronę którego światełka się udać ;)
Napisano 24 Wrzesień 201014 l Design, grafika, kolory wspaniałe...zobaczcie jak wygląda rigg z "Meet Buck". Trochę szok!!!
Napisano 24 Wrzesień 201014 l Goście z Pixara, Blue Sky Studios i Dreamworksu powinni brać u nich korepetycje
Napisano 25 Wrzesień 201014 l hahaha świetną zabawę musieli mieć. Fajne poczucie chumoru i styl spójny- przypominało mi trochę cartoon network. Uśmiałem się momentami. Ale z timingiem mieli trochę kłopotów. Wydłużyłbym kilka scen czy ujęć. I trudno się połapać co się dzieje, ale tam- podobno timing jest najtrudniejszy w animacji. Bardzo, bardzo fajne:)
Napisano 26 Wrzesień 201014 l Design, grafika i stylistyka znacznie wyprzedza kretynska fabule o niczym. Wylaczylem w polowie.