Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,warszawa-prawie-jak-z-matriksa,337505.html

"Mia艂o by膰 du偶o efekt贸w specjalnych i jest ich faktycznie sporo"

"Mimo, 偶e film trwa zaledwie 3 minuty, jego produkcja wymaga艂膮 du偶ych nak艂ad贸w. W jego powstawanie zaanga偶owane by艂o ponad 100 os贸b z ekipy i 50 odtw贸rc贸w. "

"Produkcja filmu kosztowa艂a ponad 0,5 miliona z艂otych, nieco mniej, bo ponad 400 tysi臋cy, wynosi koszt kampanii reklamowej."

nie_mam_pytan

• Odpowiedzi 121
  • Wy艣wietle艅 11,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

sonda na dole

Jak oceniasz najnowszy film promocyjny stolicy?

a) Jest udany. B臋dzie skuteczn膮 promocj膮.

b) Nie podoba mi si臋, ale powinien zadzia艂a膰.

c) Jest fatalny. To utopione pieni膮dze.

ja na c a wy? ;p

Napisano

Kicz, tandeta...

Tak si臋 w Polsce zarabia grub膮 kas臋. R臋ce opadaj膮!

Napisano
Tak si臋 w Polsce zarabia grub膮 kas臋. R臋ce opadaj膮!

Ej no patrzcie na to inaczej. Zyjemy w kraju gdzie nasza bran偶a daje dochody. Woleliby艣cie urodzi膰 si臋 w miejscu w kt贸rym na chleb zarabia si臋 wo偶膮c kok臋 w odbycie?

Jeszcze raz brawa dla akanta :)

Napisano
Ej no patrzcie na to inaczej. Zyjemy w kraju gdzie nasza bran偶a daje dochody. Woleliby艣cie urodzi膰 si臋 w miejscu w kt贸rym na chleb zarabia si臋 wo偶膮c kok臋 w odbycie?

To dobrze, 偶e si臋 zarabia. Mog艂o by by膰 jednak tyci lepsze. Scenariusz jak z podstaw贸wki.

Napisano

P艂acze. :D:D:D

Klip kiczowaty ale z艂y nie jest. Nie wiem gdzie posz艂a ta kasa.

Edit: No dobra. To jest faktycznie koszmarne.

Edytowane przez Monio

Napisano

"Na etapie monta偶u zastosowano zaawansowane techniki maskowania i retuszu, korekcj臋 kolor贸w przy u偶yciu sprz臋tu firmy Quantel"

Woow! No nie spodziewa艂bym si臋 naprawd臋:D

[video=youtube;a__4QgP4F-A]

Napisano

Ponad pol miliona za to cos? Zlodziejstwo i tyle. Poziom jest zenujacy - ludzie dla jaj robia lepsze rzeczy. Kurde - widzialem lepsze testy blenderowego trackera. Pan "rezyser" tez dal popis klasy i umiejetnosci na swoim poletku. A Warszawa takie fajne miasto... Wstyd po prostu.

Aaaaaaaaaa...

2u73swm.gif

Edytowane przez Nezumi

Napisano

no ale TPS przynajmniej b臋dzie s艂awnym studiem...

total 偶enada na ca艂ej lini. od kreacji po egzekucj臋. eh. szkoda wydanej kasy.

Napisano

Ciekawe czy miasto w innych dziedzinach (na kt贸rych si臋 nie znamy) te偶 tak bezsensownie kas臋 wywala?

Ps

Gdyby temu panu przyczepi膰 fujar臋 scenariusz by艂by bardziej przekonywuj膮cy i logiczny:)

Napisano

Mrok... jakie to z艂e.

Macie czasem tak, 偶e ogl膮dacie co艣 i jest wam wstyd pomimo tylko zaanga偶owania w to co艣 jako widz...?

...What has been seen can't be unseen...

Napisano
Ciekawe czy miasto w innych dziedzinach (na kt贸rych si臋 nie znamy) te偶 tak bezsensownie kas臋 wywala? ...

Nawet nie zdajesz sobie sprawy jak :)

Na obron臋 tw贸rc贸w powiem, 偶e robi艂em kiedy艣 kilka projekt贸w dla miasta - najlepsze pieni膮dze, ale wymagany poziom jest d膮偶膮cy do zera i tych rzeczy nie wrzuca si臋 do reela :) ... wiem, wiem - nale偶y ci膮gn膮膰 jako艣膰 do g贸ry itd. - sam tez tak uwa偶am ale je偶eli klient widzi m贸j animatik i skacze z rado艣ci 偶e "to jest to" i wysy艂a kuriera po kasety do emisji to nie dyskutujesz, bo kolejne projekty czekaj膮 :)

Napisano

Brawa dla akanta po raz trzeci!

Niech ju偶 bedzie kolesiostwo, ale jakie艣 4+ jako艣ciowe, prosz臋...

Napisano

wykonanie to jedno ale fabula, pomysl na filmik to drugie... jak on sie za laska obejrzal i zaczal za nia biec jak jakis zbok/psychopata to mialem ochote to wylaczyc...

Napisano

To nawet symptomatyczne. W tym tygodniu wyskoczy艂y dwie "miejskie" produkcje, z Wrocka i Warszawki. Kosmos vs 艣miechawka.

Napisano
Ciekawe czy miasto w innych dziedzinach (na kt贸rych si臋 nie znamy) te偶 tak bezsensownie kas臋 wywala?
Powiedz 偶e 偶artujesz. ;D Wszystkie mo偶liwe przetargi s膮 ustawiane pod krewnych i kumpli, to s膮 miliardy z艂otych robione na boku. Niedawno by艂a afera 偶e pomimo prawomocnego wyroku sadu ratusz warszawy nie ujawni艂 faktur z ostatniego roku. Sprawa ju偶 ucich艂a wiec mo偶na t膮 fars臋 ci膮gn膮膰 dalej. Takich sobie mi艂o艣ciwie panuj膮cych wybrali艣my. ;)

Ale miliony do rozdysponowania po kolesiostwie s膮 nadal bo:

[video=youtube;H2-l4Z5dLVI]

Narwik- To raczej pokazuje por贸wnanie inicjatywy pa艅stwowej i prywatnej. Bez kompleksu warszawskiego plix.

Napisano
Wszystkie mo偶liwe przetargi s膮 ustawiane pod krewnych i kumpli, to s膮 miliardy z艂otych robione na boku...

No to ju偶 brednie troch臋, przesadzone. Ale rozumiem z艂o艣膰 :)

Widz臋, 偶e to ju偶 jest wsz臋dzie news numer jeden. Prawda jest taka, 偶e przetarg贸w jest du偶o. Kryterium prawie zawsze jest cena. I o ile w wielu przypadkach takie przetargi maj膮 sens (nie wiem np. w przypadku sprz臋tu - najta艅szy wygrywa. Powied藕my, 偶e to jest ok) to jak wida膰 w takich si臋 to nie sprawdza. Bo ka偶dy oferent tak naprawd臋 zaoferuje inny produkt.

Ja si臋 nie znam, ale czy takie co艣 jak Parkour to nie by艂o "modne" kilka lat temu? Czy to dalej jest "na czasie"?

ps. Chyba musz臋 wy艂膮czy膰 embedowanie jednak.

Edytowane przez Adek

Napisano

No mo偶e nie miliardy, chyba 偶e w skali lat, tak czy siak jest to rozb贸j. M贸j ojciec jest powiedzmy 偶e dzia艂aczem politycznym (nie politykiem) i zapewniam ci臋 偶e jest jeszcze gorzej ni偶 pisz臋. ;) Takie rzeczy 偶e zwyk艂ego cz艂owieka to przerasta. Niestety tak to jest skonstruowane 偶e w艂adza na tym szczeblu jest wyj臋ta spod prawa i nietykalna. Skoro po paru tygodniach ucich艂a sprawa za kt贸r膮 przeci臋tny kowalski poszed艂by siedzie膰 25 lat to chyba o czym艣 to 艣wiadczy.

Cool story: Mieli艣my 20-pare lat temu drukarnie Tygodnika Mazowsze w domu, tzw Bibu艂a. Tata drukowa艂 a Mama szmuglowa艂a j膮 w w贸zku dzieci臋cym razem z moim starszym bratem. ;)

Napisano

mogliby da膰 jakiego艣 labradora chocia偶... a swoj膮 drog膮, ciekawy scenariusz na pe艂ny metra偶.

Napisano
  • Autor

adek: co do parkura to te osoby chyba nawet obok niego nie staly w tym "klipie".

swoja droga, nikt by nawet nie zwrocil uwagi na ta produkcje gdyby nie byly upublicznione szczegoly jej dotyczace pewnie..

a co do zachwytu ludzi z miasta nad pracami na etapie animatikow to powszechne zjawisko, chociaz i przy pewnej agencji reklamowej tez sie to zdarzylo... :D

Napisano

W pe艂nym metra偶u mogliby jeszcze kilka miast odwiedzi膰. Na koniec po takim treningu oboje mieliby sylwetk臋 Pudzianowskiego.

Napisano

Szkoda, 偶e na ko艅cu nie wskoczyli w jakie艣 kartony. By艂by kolejny w膮tek martyrologiczny na skal臋 艣mierci Wo艂odyjowskiego. Wszystkie szko艂y zagoni艂yby dzieciarni臋 do kin ku pokrzepieniu serc i podniesienia PKB o 2% poprzez dystrybucj臋 popcornu.

Napisano

To ju偶 ten making of jest lepiej zrobiony...

D偶izus, zaraz nakr臋c臋 making of my 艣niadanie. Jak mi pomo偶ecie z doborem muzy, bo ja nie jestem muzyczny, to zgarn臋 wi臋cej "lajk贸w" ni偶 oni. No i b臋dziecie w creditsach of making of. :)

Edytowane przez Shogun 3D

Napisano

Warszawa prawie jak z "Matriksa". Prawie robi wielk膮 r贸偶nic臋. Reklama prawie udana ;)

Napisano
Ponad pol miliona za to cos? Zlodziejstwo i tyle.
Wg RP produkcja kosztowa艂a 700k. Za to nawet Maybacha nie kupisz, wi臋c nei m贸w, 偶e z艂odziejstwo;p Taka kwota owym "dobrodziejom" to na waciki starczy. Odliczajac koszty MANIPULACYJNE to pewnie nie wychodzi tak du偶o.

Zreszt膮...w fabule tylko biegn膮, wi臋c z za艂o偶enia jest to film drogi. Moz臋 na poziomie komunikacji co艣 posz艂o nie tak.

- My z urz臋du miasta. Chcielibysmy film promuj膮cy Warszaw臋.

- Jakie艣 konkrety?

- Pani prezydent chcia艂a tylko przekaza膰, 偶eby by艂 to film drogi.

- 700k tysi臋cy mo偶e by膰?

- My艣l臋, 偶e wystarczy.

-Przyj臋艂am zg艂oszenie. B臋dzie za tydzie艅.

Edytowane przez Chasdiel

Napisano

Nie bronie tej produkcji bo nie ma czego ale apropos pieniedzy...-

Zdajecie sobie sprawe ile kosztuje wynajecie sprzetu, ekipy filmowej, aktorow, kaskaderow, wynajecie lokacji, zdobycie wszystkich pozwolen (gdzie budynek tez jest praca jakiegos architekta, wszystko kosztuje), wynajecie helikoptera, zdobycie pozwolen na przelot, montaz i post produkcja ?

Zdajecie sobie sprawe ile moze kosztowac jeden dzien zdjeciowy calej ekipy z jedna kamera do 30sek reklamy?

Moze czasami sobie lepiej nie zdawac sprawy jak sie patrzy ile z tych pieniezdy tak naprawde trafia dla nas, grafikow, do kieszeni :)

Napisano
Zreszt膮...w fabule tylko biegn膮, wi臋c z za艂o偶enia jest to film drogi.

:D

Zdajecie sobie sprawe ile kosztuje wynajecie sprzetu, ekipy filmowej, aktorow, kaskaderow, wynajecie lokacji, zdobycie wszystkich pozwolen (gdzie budynek tez jest praca jakiegos architekta, wszystko kosztuje), wynajecie helikoptera, zdobycie pozwolen na przelot, montaz i post produkcja ?

Patrzac na efekt koncowy to jakie by to nie byly pieniadze - zostaly wyrzucone w bloto.

Nie majac bladego pojecia o kosztach produkcji (tu moglby Baggins cos powiedziec realnego na ten temat) pozwole sobie zalozyc na podstawie "wygooglowania" cennikow ze koszty sa dalekie od 700 tysiecy...

- Wynajem helikoptera kosztuje przykladowo blisko 6000 zlotych za godzine lotu (w najdrozszej wyszukanej przeze mnie opcji - http://www.skypoland.pl/).

- Wynajem kamer i akcesoriow - przykladowy cennik http://www.rentcam.pl/files/Rentcam%20cennik%202011.pdf

- Ile kosztuje postprodukcja i montaz to mniej wiecej wiemy bo nam placa za to ;) Nie wiem jak w Polsce ale macie jakis rzad wielkosci chyba patrzac na wlasne wyplaty.

Pozwolenia, aktorzy (jacys tam aktorzy, bo nie sa to postaci znane i "z nazwiskiem" z tego co widze wiec i gaza nie jest pewnie niebotyczna. Jakbym nie liczyl tego to te 700 tysiakow pozostawia mi ogromny zapas.

Ale raz jeszcze - jesli o mnie chodzi to wisi mi to czy dostali za to miliard dolarow w zlocie czy 100 zlotych w banknotach po 10 zeta na reke . Chodzi o to ze film promujacy stolice naszego kraju wyglada zalosnie. Produkcja zostala powierzona osobom ktore zmontowaly lepszy making of od samego filmu i ciezko tutaj nie myslec o ukladach i kolesiach. W innym przypadku pozostaje tylko czystej wody glupota co nie rzuca szczegolnie lepszego swiatla na calosc sytuacji...

Napisano

Wynajem kamer i akcesori贸w odchodzi bo TPS ma Phantoma na stanie i sami wypo偶yczaj膮 sprz臋t.

Napisano
co nie oznacza, ze robia to za darmo

Sami sobie licza za wypozyczenie sobie swojego sprzetu? :D

"Koszt eksploatacji kamery za dzien zdjeciowy - 20 tysiecy zlotych"

- Stasieeeek! Wez no mi pomoz bo nie wiem gdzie upchac te 100 kawalkow co zostalo, nooooo..!

Gimme me a break, will ya? :P

Napisano

Dlaczego film jest prezentowany tylko w SD? Oto odpowied藕:

38388301.jpg

71333956.jpg

26472431.jpg

I moje ulubione:)

61118834.jpg

Sorry Panowie ale jakbym mia艂 bra膰 udzial w takim projekcie to bym po nocach siedzia艂 i poprawia艂 bo nikt normalny by mi tego nie zaakceptowa艂.

Napisano
Sami sobie licza za wypozyczenie sobie swojego sprzetu? :D

[...]

Gimme me a break, will ya? :P

dlaczego sobie? to TPS jest klientem czy wykonawca tutaj?

Myslicie, ze sprzet byl uzyty gratis bo zrobili rowniez inne rzeczy?

Edytowane przez tmdag

Napisano
Dlaczego film jest prezentowany tylko w SD? Oto odpowied藕:...

hehehe ale 偶e艣 to wnikliwie ogl膮da艂 :D - ja obejrza艂em, za艂ama艂em r臋ce i zapomnia艂em o filmie a tu widze poklatkow膮 interpretacj臋 odstawi艂e艣 :D

Napisano

ApaczoS, tam r贸wnie偶 by艂o wida膰 jak na d艂oni, 偶e oni nawet tej 艣ciany BUWu nie dotykaj膮 przy wchodzeniu. Gdyby nie making of, to bym powiedzia艂, 偶e to Chi艅czycy robili.

Napisano
ApaczoS, tam r贸wnie偶 by艂o wida膰 jak na d艂oni, 偶e oni nawet tej 艣ciany BUWu nie dotykaj膮 przy wchodzeniu. Gdyby nie making of, to bym powiedzia艂, 偶e to Chi艅czycy robili.

Ano wiele rzeczy tam wida膰, uj臋cia ze studia te偶:)

Chi艅czycy akurat robi膮 dobre filmy, przynajmniej si臋 staraj膮 przy produkcjach, kt贸re obejrzy p贸艂 艣wiata.

Spot mnie urzek艂... Na deser prawdziwa historia pana z erekcj膮: http://www.youtube.com/watch?v=h3GOwTv2SKU&feature=share

Hehe, szybko dzia艂aj膮:D A to zapewne dopiero pocz膮tek przer贸bek.

Napisano

Apaczos co ty chcesz od pierwszego i trzeciego obrazka bo wiem, 偶e co艣 tam jest nie tak ale nie wiem co. We藕 no ustnie wyt艂umacz:)

Napisano
Apaczos co ty chcesz od pierwszego i trzeciego obrazka bo wiem, 偶e co艣 tam jest nie tak ale nie wiem co. We藕 no ustnie wyt艂umacz:)

呕artujesz?

Napisano

Na pierwszym cien linki asekuracyjnej na trzecim materac. W razie gdybys nie zartowal.

Napisano

Nie 偶artowa艂em ale faktycznie z pozycji patrzenia na film a nie obrazki to wida膰. Ten cie艅 linki w obrazku wygl膮da艂 mi na 艂膮czenie mi臋dzy jakimi艣 p艂ytami czy cu艣..

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci