Napisano 14 Grudzień 201212 l Witam szanowne grono :) Poniżej tutek traktujący o postprodukcji wnętrza który ostatnio stworzyłem Pozdrawiam Andrzej Gąsior [video=youtube;-6zLayk-W4E]
Napisano 31 Grudzień 201212 l bardzo fajny tutorial, dzieki, sytuacja ma sie gorzej do postprodukcji animacji :))))
Napisano 31 Grudzień 201212 l fajnie że ten tutek wylądował na głównej, może więcej osób się mu przyjrzy, i przestaną bać się w końcu trochę śmielej używać postpro w swoich pracach :)
Napisano 31 Grudzień 201212 l Wg mnie jeden z ciekawszych tutoriali jakie ostatnio widziałem. Sporo tricków z których pewnie mało osób korzystało w Photoshopie.
Napisano 1 Styczeń 201312 l Przylaczam sie do zdania Kanapki :D : tez czasem maluje winiete pędzlem :)
Napisano 1 Styczeń 201312 l ikkiz: a podrzucisz jakieś linki do tych tutoriali to chętnie obejrzę ? chyba, że są one tu na max3d bo wpisując w g "Bartek Skorupa" nie mogę znaleźć nic o post.
Napisano 1 Styczeń 201312 l ikkiz tu nie chodzi o super ochy i achy bo to nie sa jakies cuda postprodukcji, to sa podstawowe zabiegi ktore kazdy powinien znac i uzywac jesli chce uzyskac jakakolwiek jakosc, ile przeroznych "trickow" mozna stosowac to glowa mala, ale nie o to tutaj chodzi, po drugie nie ma znaczenia co widzimy na tutorialu, istota jest sens przekazania podstawowej wiedzy na temat postprocesu, i bardzo dobrze ze ten tutek jest bo wielu na max3d nie zna nawet podstawy postprocesu,
Napisano 1 Styczeń 201312 l a tak poza tym kobieta nie odbila by sie w scianie tylko w okolicach drzwi, jak mamy sie czepiac
Napisano 1 Styczeń 201312 l @jacekszy0 CGCOOKIE: tu tylko teaser więc trzeba by kupić, ale od razu mówię, że w blenderze nie w Photoshopie. resztę wyedytowałem, bo nagle mnie oświeciło, że nic nie wnosi do tematu fakt, że mi się tut, ani efekt nie podoba. Edytowane 1 Styczeń 201312 l przez ikkiz
Napisano 1 Styczeń 201312 l Bardzo fajny tutek. Zwłaszcza to malowanie świateł i cieni było ciekawe. Tylko nie do końca kumam ten fragment z sharpenem.
Napisano 2 Styczeń 201312 l a po drugie nie ma znaczenia co widzimy na tutorialu, istota jest sens przekazania podstawowej wiedzy na temat postprocesu, i bardzo dobrze że ten tutek jest bo wielu na max3d nie zna nawet podstawy postprocesu, Sorry ale to co napisałeś jest totalna bzdurą ten tutorial dla kogoś kto zaczyna raczkować z maxem a w postpro dopiero stawia pierwsze kroczki praktycznie nie nadaje się . Jak ogólnie to tutek jest fajny i pokazuje rożne ciekawe triki , tak autor zapomniał że mają z niego także korzystać tacy co dopiero zaczynają. Szczególnie że tu na forum już w paru watkach był on polecany i nagle się okazywało że osoba która raczkuje nie wie skąd się biorą passy do późniejszej postprodukcji, że nie wiedzą właściwie jak dodaje się warstwy i na nich pracuje ikkiz i bardzo dobrze że ci sie nie podoba bo bez taki co im się nie podoba nie było by postępu ;) Edytowane 2 Styczeń 201312 l przez shadowsexpe literówki ;)
Napisano 2 Styczeń 201312 l Bez przesady, jak ktoś nie wie i nie jest w stanie sam znaleźć bardzo podstawowych informacji o passach i compositingu to powinien się raczej przebranżowić. Idąc dalej takim tokiem rozumowania, niedługo będziemy potrzebowali videotutoriali o trzymaniu myszki. A sam film od Lisa bardzo fajny!
Napisano 2 Styczeń 201312 l Bez przesady, jak ktoś nie wie i nie jest w stanie sam znaleźć bardzo podstawowych informacji o passach i compositingu to powinien się raczej przebranżowić. Idąc dalej takim tokiem rozumowania, niedługo będziemy potrzebowali videotutoriali o trzymaniu myszki. A sam film od Lisa bardzo fajny! A wiessz na ile pytań i problemów tego typu sam odpowiadasz na tym forum? Często problemy jakie się widzi to są typowe braki w znajomości nawet interfejsu softu na którym się "pracuje" bo masz tu jednak sporo takich co się dopiero uczą a nie postanowili się wgryźć do końca w zawartość wszytki zakładek w danym sofcie. A ilu tu mamy hobbystów 3d a nie zawodowych grafików ?
Napisano 2 Styczeń 201312 l Jasne, mamy zawodowców i hobbystów, ale ich wszystkich łączy to, że mają dostęp do google.com ;-) Żyjemy w czasach, w których wiedza leży na ulicy. Wpisanie odpowiedniego hasła do wyszukiwarki to jest IMO minimum wysiłku, którego należy wymagać. Wstukanie "rgb mask vray" czy któregokolwiek z innych zwrotów które pojawiają się w tutorialu Lisa prowadzi w pierwszych wynikach do gotowych opracowań. Dalej obstaję przy swoim zdaniu, że materiał bardzo fajnie pokazuje techniki postpro i nadaje się dla początkujących - ale nie dla leni ;)
Napisano 2 Styczeń 201312 l Ja sie generalnie zgodze z kozioo, inaczej w pewnym momencie kazdy tutorial powienien zaczynac sie od jak wlaczyc dany program, oczywiscie tutorial powinien byc w formie ksiazki, albo jeszcze lepiej, wygloszony na zywo, bo nie mozna zakladac ze odbiorca umie czytac ;) Ja sie przyznam ze dosc czesto mam zupelnie obcych ludzi piszacych do mnie na gg z pytaniami w rodzaju "do czego sluzy parametr X w vrayu" i jak im daje linka do manuala vraya na sieci to są zadziwieni ze takie cudo w ogole istnieje. Z tego wynika ze umiejetnosc uzywania googli nie jest zbyt powszechna. pozdrawiam
Napisano 2 Styczeń 201312 l w sumie macie racje należy napisać "Tutorial nie dla leniwych" , zresztą ja się nie czepiałem do tutka bo jak zaznaczyłem wcześniej że jest fajny Niestety mamy do czynienia z pokoleniem które czeka na gotowe ;) jak net był w powijakach to się człowiek musiał napracować aby zdobyć wiedzę i dla tego może się ona lepiej przyswajała. mirach chyba od dzisiaj jak zobaczę pytanie zakresu interfejsu i preferencji to zacznę odsyłać do książek stojących na półce każdego empiku i dostępnych na miejscu ;) Edytowane 2 Styczeń 201312 l przez shadowsexpe
Napisano 2 Styczeń 201312 l a ci znowu polaczkują... dajcie chłopakowi bana, za to że wrzucił tutorial i was nie zadowolił.
Napisano 2 Styczeń 201312 l Chrupek3D ale myśmy mu dali podziękowania za tutorial a dyskutować to chyba jeszcze w tym kraju można i na tym forum :p Edytowane 2 Styczeń 201312 l przez shadowsexpe emoticon
Napisano 2 Styczeń 201312 l mirach chyba od dzisiaj jak zobaczę pytanie zakresu interfejsu i preferencji to zacznę odsyłać do książek stojących na półce każdego empiku i dostępnych na miejscu do eeeempiku? to trzeba wyjsc z domu, tak okrutnym to chyba nikt nie jest :D dyskutować to chyba jeszcze w tym kraju można najwyrazniej juz nie mozna :(
Napisano 2 Styczeń 201312 l do eeeempiku? to trzeba wyjsc z domu, tak okrutnym to chyba nikt nie jest :D krótki spacerek z pożytkiem dla zdrowia ;)
Napisano 2 Styczeń 201312 l @Chrupek - nikt nie polaczkuje bardziej niż ty w dziale Blendera, ci co tam bywają, wiedzą o czym mówię. ja może i bym mniej polaczkował, ale do podkładu poszła mi krwawa piana z uszu. na szczęście się zorientowałem, że autor nie ma zamiaru prowadzić narracji, więc wyłączyłem dźwięk. Zmienił bym w opisie "omawia" na "pokazuje".
Napisano 2 Styczeń 201312 l Panowie, proponuję wyluzować. Znowu problemy i pyskówka tam gdzie ich nie ma;)
Napisano 2 Styczeń 201312 l ikkiz o gustach muzycznych się nie dyskutuje ;) Do tego służy opcja MUTE ;) Edytowane 2 Styczeń 201312 l przez shadowsexpe
Napisano 2 Styczeń 201312 l Tutorial bardzo fajny. Autorowi dziękuje, a dyskusji powyżej ni cholery nie kumam. Serio? Fajny tutorial może być początkiem czegoś takiego? plasti dobrze to podsumował...
Napisano 2 Styczeń 201312 l plasti kiedy ci się wreszcie definitywnie odechce !!!! :cool: Tutorial bardzo dobry, oprawa muzyczna koszmarna ale ktoś tu dobrze napisał od czego jest mute, a co do dyskusji to chyba niektórym panom przeszkadza że w ogóle jest, chyba jeszcze trochę i w ogóle nie będzie można mieć własnego zdania na tym forum bo człowiek zostanie od razu zakrzyczany ;)
Napisano 2 Styczeń 201312 l @s_vimes Ale kto nie ma prawa do własnego zdania - ten co mu się podoba, czy ten co mu się nie podoba. Jak się coś pokazuje na forum, to może być na ten temat dyskusja -ot natura forum. Czy to jest praca, czy WIP, czy trailer filmu, czy... a może jeśli ktoś robi tutorial dla innych, to z racji tego, że robi coś dla innych, już nie powinno się krytykować tej pracy? Może i się nie powinno, sam mam wątpliwości, ale to nie jest znowu aż tak doskonałe, że klękajcie narody, że już nie ma miejsca na uwagi.
Napisano 2 Styczeń 201312 l Spoko tutorial. Obejrzałem 'do lunchu'. Faktycznie dość początkujący, ale ma jedno dobre podstawowe przesłanie - jak szybciej będzie w postpro, to robić w postpro:) Dzięki dla autora. Tutek o puszcze był świetny.
Napisano 2 Styczeń 201312 l Standardem zakrzyczani zostają ci co się nie zgadzają z ogółem ;) A że ogólnie ten tutorial tak naprawdę nie jest żadnym arcydziełem tylko jednym z masy tutoriali na pewnym poziomie jakich są tysiące w necie to też nie trzeba przed nim odstawiać czołobitni ;) i być w stosunku do niego bezkrytycznym
Napisano 2 Styczeń 201312 l @s_vimes Jeżeli w necie jest sporo na podobnym poziomie to mógłbyś podesłać jakiś link? Ja tam z postprodukcją nie miałem nic wspólnego, jestem hobbystą. Tutorial pokazał sporo ciekawych rzeczy, nie wiem jak inni, ale ja czegoś się nauczyłem:) Widziałem jakieś tutoriale o postprodukcji w blenerze ale nody nie są wystarczająco przejrzyste jak dla mnie w tym aspekcie. Warstwy wydają się być bardziej intuicyjne:)
Napisano 2 Styczeń 201312 l najlepsze jest to ze ci co najwiecej krzycza, to ni cholery nie widac w ich pracach aby przynajmniej znali podstawy takiej postprodukcji jak z tego tutoriala, jakie to prawdziwe i oczywiste....
Napisano 2 Styczeń 201312 l O ile też odczytałem komentarz (pierwszy) ikkiza negatywnie, chyba nie był przemyślany w całości i jak widać został dwuznacznie zrozumiany to jednak stanę w jego obronie. Z tego co widzę ikkiz w usuniętym przez siebie poście użył argumentów co mu się w nim nie podobało i podał konkrety. Ot komentarz. Nigdzie nie było krytyki w kierunku do autora i pretensji, że go w ogóle wypuścił. Była uwaga do samej "treści" newsa pisanego przeze mnie. I tutaj się zgadzam - napisałem "omawia" :) Nawet padł później przykład w postaci innego tutoriala! Dla mnie tutorial chociaż ja nie siedzę w tej branży był całkiem ciekawy pod kątem pewnych "tricków", których wcześniej nie używałem. Nie jestem grafikiem, ale coś tam klikać w Photoshopie potrafię i akurat takie sztuczki być może mi się kiedyś przydadzą.
Napisano 2 Styczeń 201312 l Mi się tutorial bardzo podobał (poza muzyką), bo akurat pokazuje rzeczy, które mogę zrobić na moim "poziomie trudności", a o których nie miałem pojęcia jak się robi i że w ogóle istnieje coś takiego jak rgb mask. Teraz już wiem że jest i że mogę tego używać - a jak, to się już poczynię research na google, nie trudne. Dzięki za tutorial, na prawdę pomocny!
Napisano 3 Styczeń 201312 l Autor Dzięki za główną, cieszę się że tutek mógł się przydać :) More to come! Pozdrawiam Lisu
Napisano 3 Styczeń 201312 l Tutaj macie jeden z lepszych tutoriali o post pro na necie: Edytowane 3 Styczeń 201312 l przez Mykel
Napisano 3 Styczeń 201312 l Czekam niecierpliwie na kolejne. Może coś o exteriorach? albo postprodukcja prostej animacji (przelot kamery przez jakieś pomieszczenie itd). Jakoś udaje mi się żyć z robienia wizualizacji od dość dawna - jednak w tym tutorialu i tak kilka przydatnych informacji znalazłem. Z młodzieżowa "szacun" Panie. Malkontenci niech zrobią i pokażą lepsze.
Napisano 3 Styczeń 201312 l Tutaj macie jeden z lepszych tutoriali o post pro na necie: No koleś zdecydowanie powinien dostać oskara za mlaskanie i ssanie podniebienia tuz przy mikrofonie:) Ale tutek spoko, treściwe 15 minut. Jednak odkąd spróbowałem nuke....
Napisano 6 Styczeń 201312 l Jeśli chodzi o exteriory to polecam ten tutoral: http://vimeo.com/34379344
Napisano 21 Styczeń 201312 l Jestem pod tym względem totalnym nowicjuszem zawsze robiłem jakieś korekty w corelu jak dla mnie ten tutorial jest świetnym materiałem do nauki photoshopa. Także bardo dziękuje autorowi za zrobienie tego tutka i umieszczenie go na forum ;) Edytowane 21 Styczeń 201312 l przez kondzieusz