Napisano 1 Październik 200618 l Witam Dziś zamuwiłem tablet Wacom Graphire4 Classic rozmiar A6. Czy dobrze wybrałem ?? Ma mi służyć do maxa i photoshopa ( i do corel photo-paint 12... w szkole. ;) ) Pozdrawiam Sadowski25
Napisano 1 Październik 200618 l czlowieku, popelniles najwiekszy blad swojego zycia!!! nie kupuj tego badziewia, rozwali ci sie po tygodniu uzywania. szkoda twoich pieniedzy. trzebab bylo najpierw spytac, potem kupowac... jeez teraz to ludzie wszyscy w goracej wodzie kapani. wspolczuje zakupu.
Napisano 1 Październik 200618 l ta... to twoim zdaniem co lepszego jest ?? Update: 2.10.2006r 15:16 dokładnie to kupiłem ten Wacom Graphire4 Classic - CTE-440/S-CL
Napisano 1 Październik 200618 l Kengi ja rozumiem... ;) Ale jak chodzi o $ to wolę delikatniejsze poczucie humoru ;).
Napisano 2 Październik 200618 l Nie przejmuj się Sadowski25. Dobrze zrobiłeś kupując wacoma. Super mycha, lekkie piórko i niezawodny a to podstawa. Ja mam format A5 i czasami wydaje mi się za duży bo nie maluje na nim obrazów tylko tekstury.
Napisano 2 Październik 200618 l Scyguo, podpiałem tak, jak mówisz, do PS2 oraz po kolei do 2 portów comowych i... nic! Nadal nie wiem, jak to podpiąć. Te porty comowe... skąd muszą wychodzić?
Napisano 2 Październik 200618 l Shogun3d: Miałem do niedawna GraphireA6 (ET-0405) z takim samym kablem jak ten Pen partner, o którym piszesz. Podłączałem go w taki sposób: -PS2 męski do PS2 w kompie (tam gdzie klawiatura) -klawiature do PS2 żeńskiego na kabelku od wacoma -wtyczke COMa z kabla tabletowego do jednego z COMów w kompie i działało ale miałem jeden problem, że przy instalacji tabletu sterownik nie wykrywał go w trybie autodetekcji (przy wyborze COM1 czy COM2 jest/była opcja autodetect albo manual). Przy ustawieniach manual wszystko działało bez problemów. Przy autodetect stwierdzał, że nie może znaleźć sprzętu. Wracałem do ustawień ręcznych i klikałem na COM1, bo tam go miałem wpiętego. Myśle że to był problem ze sterownikiem.
Napisano 2 Październik 200618 l Probowalem, nic z tego... ściągnąłem kodek, zainstalowalem, komp stwierdził, ze tabletu nie widzi... tzn. w ogóle stwierdził, że znaleziono nowy sprzęt, ale potem uznał, ze wystąpił błąd przy instalacji i badziewie może nie działac poprawnie...
Napisano 2 Październik 200618 l Shogun3d: Ale sterownik ściągnąłeś ze strony Wacoma? Jak tak, to nic więcej mi ne przychodzi do głowy :/ [edit] może pójdzie na jakimś starszym sterowniku btw. mi czasem windows wykrywał tego graphira i stwierdzał, że urządzenie nie będzie działać poprawnie itp. Ale po zainstalwaniu sterownika od wacoma działał mimo tego że w systemie tablet widniał jako nieobsługiwane urządzenie.
Napisano 2 Październik 200618 l No widzisz, mnie nie działa i tak, i tak... Zaraz zadzwonie do serwisu, bo mieli mi już tydzien temu mój własny Graphire 4 przysłać.,..
Napisano 6 Październik 200618 l takie pytanko odnośnie Wacom Graphire4 czy ma jakieś znaczenie dla tabletu że jego osłona plastikowa została porysana przez piórko do tabletu; mam wrażenie że nie ma to jakiegokolwiek znaczenia bo komunikuje się w jakiśinny sposób a porysana powierzchnia nie ma znaczenia; podkładałem kartkę, plastik i inne a tablet i tak działał, więc jak to jest ?
Napisano 6 Październik 200618 l nie ma znaczenia. jedyne co moze przeszkadzac to jak rysy zrobia sie na prawde glebokie to wtedy czasem moze ci linia zejsc w "koleine" :) no ale folie mozna zmienic jakby co.
Napisano 6 Październik 200618 l Doradzcie mi coś, chciałem kupić tablet i nie wiem jaki wybrać :( Tablet Wacom Graphire4 Classic czy Tablet Pentagram Quadpen. Cena przemawia za Pentagramem ale co do jakości nie jestem pewien prosze o rade :)
Napisano 7 Październik 200618 l Wie ktoś gdzie mozna kupić samo pióro do tabletu Wacom Volito 2 i w jakiej jest cenie?
Napisano 7 Październik 200618 l na oficjalnej polskiej stronie wacoma link 99zł :( troche dużo tutaj od razu możesz kupić
Napisano 9 Październik 200618 l Hmmm, pewnie to było wielokrotnie zbojkotowane, ale mam do kupienia Pentagrama XXL za 150 złotych, co wasze myślnice mi tu powiedzą?
Napisano 20 Październik 200618 l To co sie spytam na bank bylo w tym watku ale perspektywa przegladania tych 63 stron nie brzmi ciekawie wiec pytam : jaki jest najlepszy tablet graficzny( taki zeby milo w ps czy jakims painterze sie smigalo) do kwoty 400-500zl- jaki byscie radzili kupic? z gory dzieki za wszelkie odpowiedzi:]
Napisano 20 Październik 200618 l weź Wacoma na jakiego cie stać np. taki link ja mam Volito 2 i nie narzekam choć w szopie cudów nie maluje :P
Napisano 20 Październik 200618 l SX: doloz 50zl i kup volito2. nawet NIE PAKUJ sie w szambo jakim jest pentagram :) nicponim: graphire4 A6 classic (tak kojarze ze w tej cenie sie miesci) - lepszego chyba nie znajdziesz.
Napisano 15 Listopad 200618 l Witam wszystkich.Jestem nowy i stąd moje pytanie: Zdecydowałem się przejść na wyższy poziom wtajemniczenia. Podjąłem decyzję o zakupie Tabletu Wacom Intuos.3 A5 + Painter IX.5. Upewnijcie mnie proszę, że błędną nie jest, bo pomimo promocji (Painter IX.5) kasy trochę wydać będę musiał.
Napisano 15 Listopad 200618 l bledna nie jest ale to zalezy nie od twojego wtajemniczenia lecz od potrzeb i warsztatu!! poczytaj watek a przekonasz sie ze Volitio2 A6 niektorym zdecydowanie do "prac domowych" wystarcza!
Napisano 15 Listopad 200618 l ManiekMiner : nie bedziesz zalowal :) chociaz jezeli chodzi o sam tablet roznicy miedzy grafajerem za duzo nie ma.
Napisano 15 Listopad 200618 l Na codzień "bawię się" grafiką, pastelą i akwarelą. Testowałem paintera XI.5 i podoba mi się ta aplikacja. Do szewskiej pasji doprowadza mnie jednak praca myszą w tym programie. W PS i CDR mi to nie przeszkadza , ale tu nie mogę się obejść bez dynamicznego narzędzia. Sam Painter to wydatek około 800 zł + Graphire4 podobnie, a wydaje mi się że jednak Intuos różni się od Graphira (mam taką nadzieję). Więc myślę ,że dzięki tej ofercie mogę kupić troszkę lepsze narzędzie pracy razem z komercyjną wersją aplikacji graficznej za mniejsze pieniądze. (tak myślę???)
Napisano 15 Listopad 200618 l siemanko chciałem kupić tablet, no i w sumie wybrałem (hehe mój portfel wybrał :)) wacoma graphire 4. Ale mam jeszcze jedną zagwozdę, nie mogę dojść, nawet na stronie Wacoma, czym sie rózni w parametrach Classic od Studio. Bo w cenie to róznica ok. 150-200 zeta. Zauwazyłem taką różnicę, że do wersji Studio dodawany jest PS Elements. Ktoś wie czy tylko tym sie różnią? pzdr
Napisano 19 Listopad 200618 l Mam pytanko : czy jest sens lecieć na Wacoma Intuosa A4 ? Czy nie będzie to za duży format :) ? Zamierzam zakupić nowy tablecik i wacham się czy nie warto dopłacić z 300-400zł i mieć format A4.. Czy jest znaczna różnica między Intuosem 2, a 3 ? Bo ostatnio dostałem niezłą oferte na Intuosa 2 i znowu pada pytanie czy opłaca się dopłacić do 3 :)
Napisano 20 Listopad 200618 l Witam, zagladam na to forum od jakiegoś czasu i przyznam że jest super! :) Teraz postanowiłem zakupić tablet. Wiem tyle że wacom jest ok a pentagram be. Ale mój budżet jest malusi...400zł Myślałem żeby kupić Pentagram XL coś tam albo Wacom-a Graphire4Classic A6. Jak widze A6 wystarcza ale chcialbym miec ten zapas miejsca pracu na tablecie :) Co mi poradzicie? Są jakieś tablety A5 do 400zł?? Ten pentagram mnie nie przekonuje. Fajny jest też Wacom Volito2 ale też A6 :( Pomożecie? Dzięki. RBK
Napisano 21 Listopad 200618 l Jeżeli myślisz jeszcze o pentagramie to poczekaj jakiś czas z kupnem tabletu aż pozbędziesz się tej myśli.
Napisano 21 Listopad 200618 l Ehehehe, myślałem o pentagramie ze względu na cenę do powierzchni roboczej. A znacie może jakieś oferty używanych wacom-ów w formacie A5? Niggdzie w tym przedziale cenowym wacom nie oferuje takiego tabletu. Pzdr, RBK
Napisano 21 Listopad 200618 l Owszem nie oferuje w tej cenie formatu a5 ale jakosc produktu jest zdecydowanie lepsza.
Napisano 21 Listopad 200618 l Ale co jest złego w Pentagramie XL? Za tą samą cene oferuje wieksza powierzchnie! Pzdr, RBK
Napisano 21 Listopad 200618 l Co jest złego w pentagramie? Ok nie mam więcej pytań. Kup sobie pentagrama i bądź kolejnym szczęśliwym posiadaczem pentagrama. Tylko nie miej później pretensji, że nikt Cię nie ostrzegł.
Napisano 21 Listopad 200618 l Z twojej wypowiedzi wynika ze nie ma nic gorszego :P No to niech bedzie A6 ^^ Volito2 czy Graphire4 Classic?? Ze wzgledu na cene wole voltio2. Różnią się jakością? Funkcjonalniością? A może dokładnoscią. Co wybrac? NO PENTAGRAM PLEASE.... ^^
Napisano 21 Listopad 200618 l Przebrnij przez ten watek i jemu podobne to zrozumiesz jaki szatan tkwi w pentagramie. A co do wyboru miedzy volito2 a graphire4 to Ci nie pomoge bo sam kupowalem tablet gdy jednego i drugiego nie bylo na rynku. Mialem do wyboru poprzednie wersje i wybralem graphire. Sprawuje sie wysmienicie wiec w nowej wersji nie moze byc gorzej:)
Napisano 21 Listopad 200618 l Tablety pentagrama kupują Ci, którzy nie mają pojęcia jak działa wacom... firma która wymyśliła tablety, specjalizuje sie w tabletach i robi wyśmienitą kasę produkując ten sprzęt dla laików i profesjonalistów. Różnica między pentagramem a wacomem jest taka jak pomiędzy myszką kulkową, która się zacina a laserową, która działa płynnie i z dużą rozdzielczością. To ze pentagram daje format a4 w cenie a6 wacoma nie ma znaczenia, bo precyzja i rozdzielczość wacoma bije pentagrama na deski, nawet Volito2 jest lepsze od pentagrama XXL!!!
Napisano 22 Listopad 200618 l Wyczytalem ze Graphire ma wieksza rozdzialke, i cos tam jeszzcze. Czyli warto dopłacić do GRAPHIRE te 150zł??
Napisano 22 Listopad 200618 l Tak, przedewszytkim chciałbym rysować jakieś samochody. Wychodzi mi to calkiem nieźle ale wole kupic tablet i na nim rysowan niz skaner i skanowac kazda prace. Pozatym jeslli chcialbym "pokolorowac" (zapomnialem jak to sie nazywa...rendering??) to myszką bedzie kiepsko. Dlatego wole tablet. No i ostatnio sie nakręciłem na komiks-y. Nigdy ich nie rysowałem ale chce sie nauczyć. No i tak pobazgrac gdy bedzie mi sie nudzilo. Pzdr. RBK
Napisano 22 Listopad 200618 l Ja robię to za pomocą Volito i jest świetnie. Ja osobiście nie dorzuciłbym tych wspomnianych 150 zł do Graphire A6 (albo więszky albo Volito). Oczywiście do tabletu też trzeba się przyzwyczaić - jednym idzie to szybciej a drugim wolniej. Pytanie. Dlaczego każdy nowy nie czyta wątku tylko poraz 120981982918290187298172819tny zadaje te same pytania???
Napisano 22 Listopad 200618 l Mniej wiecej przejrzalem 65 stron i nie znalazłem porównania VOLITO2 vs. GRAPHIRE4. Jeśli było to przepraszam. Dzieki za rady. Chyba zdecyduje sie na Volito2. Jak na gościa ktory nie miał rysika i tabletu w ręce to on wystarczy. Dziękuje i pozdrawiam. RBK
Napisano 22 Listopad 200618 l tak, nie ma co kupować na zapas jak będziesz widział, po jakimś czasie, że potrzebujesz większy lub bardziej dokładny to dopiero coś będzie można myśleć :) pozdr.
Napisano 23 Listopad 200618 l Parę dni temu kupiłem Intuosa3 A5. Niesamowite urządzenie. Jakość wykonania i swoboda pracy nie do opisania. Odnođnie formatu: Przeważnie robię prace w formacie minimum A3, A2 i format A5 Intuosa w zupełności mi wystarcza. Nie odczułem "ograniczenia powierzchni roboczej" pomimo natychmiastowej "przesiadki" z A3 (w realu). Ta sama praca na tablecie i ta samo możliwość dynamicznego posługiwania się narzędziem bez efektu wyjazdu po za aktywny panel. Jestem zachwycony.
Napisano 23 Listopad 200618 l Zapomniałem!! Do tabletu dostałem w promocji komercyjną wersję PAINTER IX.5. I pytanie: Skąd dorwać dobrą książkę opisującą tajniki tej aplikacji?? Chcę czas poznania nowej wersji tego programu skrócić do minimum.
Napisano 23 Listopad 200618 l szybko nauczysz sie z wideo tutków gnomona link digitalarttutorials też ma jeden trening
Napisano 23 Listopad 200618 l a to nie znam :P głównie dlatego że sie PAINTERem nie bawiłem i nie planuje ale darmowe tutki( a nie videotutki z których szybciej sie uczy) sie znajdą np tutaj poszuka w googlach :)
Napisano 25 Listopad 200618 l Zakupilem Volito 2 i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, do rysowania w zupelnosci mi wystarcza, piorko jest lekkie i nie meczy reki. Jak na 1 tablet doskonaly 10/10 :)