Skocz do zawartości

Drobniejsze newsy, ciekawostki, misc

KLICEK

Rekomendowane odpowiedzi

@Destroyer true 😄 Choc w tym wypadku po prostu pokazuje fajna zabawke i staram sie ubiec ewentualny zawod wszystkich tych co moga myslec o tym tworze jako o kolejnym narzedziu jakich wiele.

(napisalem cos wczesniej zlosliwego o tasmociagach i crunchu ale bylo to niepotrzebne wiec skasowalem 😄 Walcze ze swoja zlosliwa natura).

85861519.jpg.27e7af06b65a18e6c62ac257e991cc8e.jpg

Edytowane przez Nezumi
  • Haha 2

38 minutes ago, Destroyer said:

@Nezumi 

niepotrzebnie edytowałeś, tak dobrze się czytało 😄  

Ta - tobie. Ale wez pod uwage takich OldManow. Sie ktos obrazi, skasuje konto. Trzeba uwazac. A poza tym i tak juz maja przewalone - crunchuja robiac cos co potem moze sie nie sprzedac bo Sweet Baby Inc. poprawki wprowadzi, zjebe dostanie od jutuberow, ani sie tym pochwalic ani nic... Kiedys jeszcze mozna bylo sie pochwalic ze tam dla Blizzarda pracowales czy dla Ubisoftu... A teraz to bardziej jest plama na zyciorysie i wstyd 😄 

• Haha 2

50 minutes ago, Nezumi said:

Ta - tobie. Ale wez pod uwage takich OldManow. Sie ktos obrazi, skasuje konto. Trzeba uwazac. A poza tym i tak juz maja przewalone - crunchuja robiac cos co potem moze sie nie sprzedac bo Sweet Baby Inc. poprawki wprowadzi, zjebe dostanie od jutuberow, ani sie tym pochwalic ani nic... Kiedys jeszcze mozna bylo sie pochwalic ze tam dla Blizzarda pracowales czy dla Ubisoftu... A teraz to bardziej jest plama na zyciorysie i wstyd 😄 

🙂 No takie życie 😄 Ja teraz też crunchuje i grinduje, kilka dni temu znajomy jak mnie zobaczył to powiedział żebym przystopował trochę bo gasnę a wtedy to się jeszcze dobrze trzymałem 😄 I też nie będzie się czym pochwalić a na dodatek pewnie jeszcze nie zdążę 😛 

za stary na to już jestem

Ale doceniam złośliwość i umiejętne wbijanie szpilki 🙂 A jak jeszcze jest to pomysłowe i błyskotliwe to sam miód 😄 

Edytowane przez Destroyer
  • Haha 2

5 godzin temu, Destroyer napisał(a):

🙂 No takie życie 😄 Ja teraz też crunchuje i grinduje, kilka dni temu znajomy jak mnie zobaczył to powiedział żebym przystopował trochę bo gasnę a wtedy to się jeszcze dobrze trzymałem 😄 I też nie będzie się czym pochwalić a na dodatek pewnie jeszcze nie zdążę 😛 

za stary na to już jestem

Ale doceniam złośliwość i umiejętne wbijanie szpilki 🙂 A jak jeszcze jest to pomysłowe i błyskotliwe to sam miód 😄 

1*zKqpov35zzvD8YKmh6JGCA.gif

• Haha 1
  • +1 1

Pan z CD Projekt Red, Michal Nowakowski stanowczo zaprzecza bezpodstawnym teoriom spisku jakoby ludzie odchodzili z CD Projektu, ze sa jakies  "diversity hires" . Absolutnie nic z tych rzeczy to wszystko nonsens jest i ataki tych tam nazisto-bigoto-incelo... graczy.

https://www.thegamer.com/cd-projekt-red-ceo-rubbishes-claims-dei-diversity-hires-ruining-studio/

Zupelnie przypadkiem dwa lata temu powstalo nowe studio w Warszawie, "Rebel Wolves", na ktorego stronie czytamy

"Rebel Wolves is a new studio, but our team has years of experience working on some of the most critically acclaimed video games of all times. We co-created titles such as “The Witcher 3”, “Cyberpunk 2077”, and many others."

CEO tego studia przepracowal w CDP ponad 17 lat... Paru innych ludzi tez moze pochwalic sie wieloletnim stazem siegajacym ponad dekade.. Ale to na pewno na nic nie wplynelo jak odeszli z niej ludzie pracujacy jeszcze przy pierwszym Wiedzminie. I na pewno odchodzi sie z firmy bo wszystko jest ok, tylko im sie znudzilo pewnie. Czy cos.

https://rebel-wolves.com/

Co do diversity hires to tez sa podle pomowienia i nonsensy.
No moze i zatrudnili ta aktywistke Mary Kelley z obsesja na punkcie seksualnosci broniaca Sweet Baby Inc. ale to jeszcze nic nie znaczy. Czy moglbym nie ufac firmie ktora ma taka podstrone:

https://www.cdprojektred.com/en/diversity

W zadnym wypadku! Ech ci zawistni ludzie na necie zawsze wymysla jakies chore, nienawistne teorie bez pokrycia.

Edytowane przez Nezumi
  • Like 1
  • Sad 1

Kapitalizacja spółki poszła w dół o 1 mld z powodu tych info, więc nie mało. Musiał posciemniac bo inaczej by spadło jeszcze więcej a razem z tym premie i inne bonusy. A jaka prawda jest  pokazuje to co @Nezumi zasugerowales i zalinkowales. Dajwersity staje się nowym znakiem interpunkcyjnym w obecnej rzeczywistosci

• +1 2

Szkoda ze ten rak drąży branżę do której jest nam tak blisko ale jak @SebastianSz trafnie zauważył to gamedev z niszowej zajawki największych pasjonatów stał się mocną gałęzią przemysłu rozrywkowego, obiektem zainteresowania grup kapitałowych i polem działania korporacji nastawionych na zysk z całym "dobrodziejstwem" i gnijącą padliną jaka za tym idzie

• Like 1

tamto to byl hype i pompowanie balonika dla ludu jak to cyberpunk rozwali konkurencje, a potem spadlo do w miare realistycznych poziomow, jak sie zderzyly wydumane oczekiwania z rzeczywistoscia. ale co sie dziwic , tak jest zawsze , a najlepiej widac co 4 lata jak ludzie wybieraja swoich wybrancow obietnic

• +1 2

Programik do malowania z "fizycznym" mieszaniem barw za 42 zł (zwykły) i 62 zł (pro)... ja mam i za tyle, jak ktoś maluje w digitalu, to się opłaca.

https://www.escapemotions.com/shop?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=do_not_miss_our_supersale_get_rebelle_7_lifetime_license_for_just_999&utm_term=2024-10-15

Edytowane przez kengi
  • Like 1

Jeżu słodki jak dobrze. Skrypt coś mi umierał po kilkudziesięciu sekundach i już pogodziłem się, że do końca życia będę używał 3 materiałów gleby, dwóch kamienia i jednego losowego pniaka do wszystkich swoich projektów 

2 hours ago, blood_brother said:

Nie wiem jak Wy, ale ja nie widzę wszystkich swoich materiałów z poziomu Faba. Taka dość mocna okrojona wersja. Ale w sumie patrzyłem tylko na materiały/textury. Na szczęście stara Quixelowa przeglądarka jeszcze działa.

Ja nie widzę nic, jest z tym problem ale mają do poprawić. Wysyłali meila z tą informacją.

tiunPM9.jpeg

I wygląda na to, że wbrew temu co niektórzy pisali nie odbiorą dostępu to tych megaskanów w nowym roku tylko każdy kto doda je do konta będzie miał te 17 tys asssetów. A tylko nowe będą już płatne. W sumie to Megaskany były już tak przeczołgane i nawet piracone zę gdyby to jakoś ograniczali to mieliby tylko zły PR a nic by to nie dało jak wysiłek pudziana w kulach 😄 

No zobaczymy co to będzie z tym sklepem i jak się rozwinie.

• Like 1

Taki news odnośnie Affinity - nie wiem czy to ogólna akcja, czy tylko u mnie, ale dostałem maila z ofertą, że mogę dostać aktualizację do ver 2 ze wszystkimi apkami za - uwaga, uwaga - 110 zł . Warto było tyle czekać na taką ceną 😄 

26 minut temu, vxm napisał:

U mnie nic takiego się nie pojawiło, ALE dostałem trial dla Ver2 na 180dni. Bardzo długaśny trial! Czy to u nich standardowa praktyka, czy posiadaczy Ver1 tylko tak rozpieszczają? image.png.ff5e49cfc4bf55b937f485411be3dfa7.png

Nie kojarze, chyba jedna z promocji. Oni lubią robić wszelakie promocje i sam przez długi czas wstrzymywałem się z upgradem z v1. Ale dobrą ceną mnie przekonali. Ogólnie jeśli chodzi o soft to black friday, które w sumie będzie niedługo - wydaje mi się, że będzie dobra opcją na upgrade wielu softów. 

• +1 1

19 minut temu, Winoo1 napisał(a):

A u mnie taka promocja

No ja właśnie to miałem. Warto sprawdzić spam na poczcie, czy tam przypadkiem to nie wpadło.Co by nie było ja już kupiłem 😉 Teraz trzeba tylko obczaić co tam nowego jest w tej wersji 😄 

1 hour ago, Araiel said:

Teraz trzeba tylko obczaić co tam nowego jest w tej wersji

Jest juz beta 2.6 do ktorej zaczynaja dodawac EJAJ 😮 Znaczy nie nazywaja tego tak na szczescie tylko Maszin Lerning 🙂 . Na razie zaznaczanie jest.
Zrobione w taki sposob, ze sciaga sie modul i lokalnie przetwarza to a nie ze gdzies na ich serwerach. No i tez super ze zrobili to modulowo bo - przynajmniej na razie - jest tak, ze jest to jak plugin i jak jestes Ludyta tak jak ja na przyklad to sobie nie sciagasz i dalej masz fajne, lekkie Affinity.

Choc jak zaznaczanie bedzie fajnie dzialac to sobie sciagne tez 😉 Tylko podoba mi sie ten wybor, bo jak dodadza jakies rzeczy co mi nie odpowiadaja to po prostu ich nie zainstaluje.

OK. Link partnerski nie działa. Usuneli program partnerski. Przyznam szczerze, że zbierałem tam kase na update Invision Community (było niewiele, ale 200$ było) i ... chyba przepadło. WTF

Napisałem do nich. Bo szczerze, ale to mega słabe. Zarejestrowałem tez konto tam u tego nowego partnera, ale po pieniądzach śladu nie ma póki co. 

Ta dyskusja nie wygląda dobrze - dodając jescze, że zlikwidowali prowizje i obniżyli do 5-8% (kiedyś był suwak i można było partnerowi dawać więcej).

Tylko te 250$ co tam było to akurat opłata za silnik 😞

• Sad 3

9 minut temu, KLICEK napisał:

nie wiem czy takie rzeczy wrzucac czy nie @adek?

ugulem, promka na Affinity V2 za 20 zl 🙂

image.png

No to wtopa z ich strony, a nie promka. Warto też pamiętać o drugiej stronie. Jak też twórca aplikacji warto pamiętać, że to płacenie za produkt to jednak na coś idzie i jest potrzebne do rozwoju.

• Like 2

1 godzinę temu, adek napisał:

OK. Link partnerski nie działa. Usuneli program partnerski. Przyznam szczerze, że zbierałem tam kase na update Invision Community (było niewiele, ale 200$ było) i ... chyba przepadło. WTF

No to niezła kicha.. Ostatnio w Humblu mieli jakieś problemy - ale to jako wydawcy chyba i wycofali siez kilku gierek. 

Może to powiązane albo nie, ale nieźle polecieli w chuja..

8 minut temu, KLICEK napisał:

otoz to 🙂 tak czy inaczej ja nie kupilem.

to jakieś price-bugi? 

No nic, ja już dawno kupiłem za należny wtedy disount za update z 1 do 2 i jakoś nie czuję bólu dupy jak widzę te mega obniżki 😉  

Ciekawe info o AI @Nezumi  wrzucisz jakiegoś linka z opisem? I jak te buildy wypróbować? 

• Haha 1

40 minutes ago, michalo said:

Ciekawe info o AI @Nezumi  wrzucisz jakiegoś linka z opisem? I jak te buildy wypróbować? 

Bety sa dostepne do wyprobowania dla wszystkich co maja "dwojke":

https://affinity.serif.com/en-us/affinity-beta-program/

Dokladne info na forum Affinity w sekcji Beta Software Forums > New Features and Improvements in 2.6 Beta. Ta sekcja chyba jest niewidoczna jak nie jestes betatesterem, ale nie jestem pewien. Link:

https://forum.affinity.serif.com/index.php?/topic/220130-26-new-features-and-improvements-list/

Screenshot2024-10-25at03-26-012.6NewFeaturesandImprovementsList-NewFeaturesandImprovementsin2.6Beta-AffinityForum.thumb.jpg.2007e73a3954e3f654716fa1b904968f.jpg

Na razie to jest zaznaczanie po prostu i automatyczne znajdowanie... tego co jest glownym obiektem na zdjeciu?.. Nie wiem dla kogo to jest opcja. Ktos patrzy na zdjecie i sie zastanawia "kurde, co jest glownym obiektem tu? Nie mam pojecia... Co by tu zaznaczyc?... Zapytam ejaja!"?
W sumie teraz wszystko mozliwe. Spoko ze sa to opcjonalne rzeczy bo potrzebne mi to jak Redshift w ZBrushu.

34 minutes ago, Mortom said:

Ryzykujesz @michalo 😉 

Oj tam, oj tam 😉 Juz nie opowiadaj takich rzeczy bo sie przestanie do mnie odzywac jak @Destroyer 😞 😛  

• Like 2

@Nezumi hihi 🙂 
Ale @Destroyer to pokojowa dusza.... Po za tym, że z jego ręki padł już nie jeden jeżyk, to jest jak do rany przyłóż 🙂 No chyba, że sie zdenerwuje, wtedy przybiera swoje alter ego z forumowego avatara 🙂 i sieje spustoszenie w wrażych szeregach nieprzyjaciela 🙂 Ale odkąd bywam na forum to żadnej srogiej wojny Destra pamiętam, choć nie wykluczam że takowa mogła mieć miejsce, @Oldman - pamiętamy! wróóć! 😉 

Edytowane przez Mortom
  • kekw 1

3 minuty temu, KICI napisał:

A to ciekawostka. Najlepsze są komentarze:

Znalazłem też artykuł:

https://film.wp.pl/quo-vadis-wraca-na-ekrany-trudno-wymyslic-dla-uczniow-gorsza-kare-7087585195547392a

U nas w newsach też było:

Podbije kina!

Ale recenzja super. Szanuję autora, że to obejrzał i był w stanie się do tego odnosić.

"Film jest oficjalną koprodukcją pod patronatem Ministerstwa Mediów Indii, polskiego Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, a także polskiej Minister Edukacji."

"Animacją zajęło się indyjskie studio Ssoftoons współpracujące ze światowymi liderami, takimi jak Disney, Sony i Viacom. „Dzięki nowoczesnej technologii Unreal Engine, wykorzystywanej do tej pory głównie w branży gier wideo, przeżyjemy tę historię tak, jak nigdy wcześniej”"

• Haha 1
  • +1 1

Godzinę temu, KICI napisał:

Ssoftoons współpracujące ze światowymi liderami, takimi jak Disney, Sony i Viacom.

Chłyt maketingowy! 

To jakiś żart. Ciekawe ile kasy to pochłonęło? Pewnie szkoły masowo wyślą na to dzieciaki, sukces murowany. 

• Like 1

Gdzieś tam na youtubach słuchałem jak 2 gości analizuje trailer, no i jeden, który ogólnie zajmuje się animacją i grafiką 3d stwierdził, że to są generalnie twory z iclone - lipsync, animacje, assety, generacja postaci.  Plus efekty z assetstora unreala. 
W sumie jak na to patrzę to tak to właśnie wygląda 🙂