Destroyer Napisano 31 Marzec 2021 Share Napisano 31 Marzec 2021 (edytowane) Srogo, ludzie się rzucili, sieć jest mega obciążona, ceny lecą w górę a i tak mało kto sprzedaje 🙂 Gdzieś ktoś mówił że na wszystkich tych serwisach crypto nft itd dziennie przybywa teraz 4mln "artów" no to można chyba już oficjalnie powiedzieć, że szambo wybiło 🙂 Edytowane 31 Marzec 2021 przez Destroyer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ca mel Napisano 2 Kwiecień 2021 Share Napisano 2 Kwiecień 2021 Jeśli ktoś potrzebuje niezłego konwertera scen Max / Maya / Cinema / Blender, to dziś można go kupić za połowę ceny. Ten do Mai też ma zniżkę, tylko trzeba wpisać adres ręcznie.https://www.3dtoall.com/ Całkiem dobrze sobie radzi ze scenami z vray. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Destroyer Napisano 8 Kwiecień 2021 Share Napisano 8 Kwiecień 2021 (edytowane) Huion wprowadza Mini Keydial KD100 przydatna do pracy z tabletami, taka trochę numeryczna z pokrętłem 😉 i tablet w 4k na razie tylko 16 cali Kamvas Pro 16 4K, z tabletem powyższa klawiatura za 20$ https://store.huion.com/products/kamvas-pro-16-4k-series Edytowane 8 Kwiecień 2021 przez Destroyer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturborubar Napisano 16 Kwiecień 2021 Share Napisano 16 Kwiecień 2021 Jak używć early acess metahuman:) 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 16 Kwiecień 2021 Autor Share Napisano 16 Kwiecień 2021 o no fajne tipy daje ten HiszpankiHindus 🙂 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Destroyer Napisano 16 Kwiecień 2021 Share Napisano 16 Kwiecień 2021 (edytowane) Też dostałem godzinny dostęp do meta hjumana w weekend zobaczę jak to tam wygląda ale zapowiada się bardzo porządnie @Kliceka ale to Pan murzin z Cypru jest 🙂 Edytowane 16 Kwiecień 2021 przez Destroyer 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EthicallyChallenged Napisano 16 Kwiecień 2021 Share Napisano 16 Kwiecień 2021 Klicek nabił tyle godzin na telefonie z obsługą klienta, że teraz każdy kto mówi po angielsku brzmi dla niego jak Hindus :D 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 16 Kwiecień 2021 Autor Share Napisano 16 Kwiecień 2021 ojej 😄 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebazx6r Napisano 16 Kwiecień 2021 Share Napisano 16 Kwiecień 2021 U nas tez nas pozapisywali. Juz widzialem opcje eksportu do maya. Wydaje mi sie ze ci co nei umieja modelowac tarz i tak beda robic karykatury ;). Aczkolwiek nie wiem czy to takie super z drugiej strony lepsze to niz ogladanie glowy ktora rzezbiles godzinami po rigu i animacji ... xD 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturborubar Napisano 17 Kwiecień 2021 Share Napisano 17 Kwiecień 2021 (edytowane) Pan Klicek jest już w rzeczywistości w której sam rozrzuca wiedze wokół siiebie jak nawóz po pustym polu, dlatego nie orientuje sie już w hindusach i murzinach z Cypru:3 Edytowane 17 Kwiecień 2021 przez Arturborubar 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Destroyer Napisano 17 Kwiecień 2021 Share Napisano 17 Kwiecień 2021 11 hours ago, Arturborubar said: Pan Klicek jest już w rzeczywistości w której sam rozrzuca wiedze wokół siiebie jak nawóz po pustym polu, dlatego nie orientuje sie już w hindusach i murzinach z Cypru:3 Czy Ty właśnie porównałeś Pana Marcina do rozrzutnika gnoju ale załadowanego wiedzą? 😄 No jest fantazja 😄 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RaVirr Napisano 17 Kwiecień 2021 Share Napisano 17 Kwiecień 2021 11 minut temu, Destroyer napisał: Czy Ty właśnie porównałeś Pana Marcina do rozrzutnika gnoju ale załadowanego wiedzą? 😄 No jest fantazja 😄 U NAS NA WSI TO KOMPLEMENT PORÓWNYWALNY TYLKO DO DARU W POSTACI PÓŁ LITRA WÓDKI OD SOŁTYSA 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 17 Kwiecień 2021 Autor Share Napisano 17 Kwiecień 2021 no musze przyznac ze az sie zaczerwieniłem jak to przeczytalem 😄❤️ 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Destroyer Napisano 17 Kwiecień 2021 Share Napisano 17 Kwiecień 2021 @RaVirr czyli mówisz, że jak zagadam do kobiety z prowincji coś w stylu "piękna pani/ hej maleńka jesteś jak załadowany po brzegi rozrzutnik gnoju o poranku na tle wschodzącego słońca a rozmawia się z tobą równie łatwo i przyjemnie jak obsługuje szambiarkę przy wyciągania rzadkiego" to skuteczność 100% ? 🙂 Mozna jeszcze dopełnić kombo mówiąc że mam trochę wódki od sołtysa, nie zdażylim wypić bo sołtysowa pogoniła I czy nie zechciałaby przyłączyć się do degustacji tak zacnego trunku 🙂 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RaVirr Napisano 17 Kwiecień 2021 Share Napisano 17 Kwiecień 2021 1 minutę temu, Destroyer napisał: @RaVirr czyli mówisz, że jak zagadam do kobiety z prowincji coś w stylu "piękna pani/ hej maleńka jesteś jak załadowany po brzegi rozrzutnik gnoju o poranku na tle wschodzącego słońca a rozmawia się z tobą równie łatwo i przyjemnie jak obsługuje szambiarkę przy wyciągania rzadkiego" to skuteczność 100% ? 🙂 Mozna jeszcze dopełnić kombo mówiąc że mam trochę wódki od sołtysa, nie zdażylim wypić bo sołtysowa pogoniła I czy nie zechciałaby przyłączyć się do degustacji tak zacnego trunku 🙂 Jeśli chodzi o dziewczyny to nie wiem, ale każdy chłop na pewno spędziłby z Tobą wieczór! W razie czego, dla nastroju koniecznie puść z głośników szlagiery Radia Chliew 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 17 Kwiecień 2021 Autor Share Napisano 17 Kwiecień 2021 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturborubar Napisano 18 Kwiecień 2021 Share Napisano 18 Kwiecień 2021 (edytowane) No fucking mercy:D. Aczkolwiek byłem pijany:P. Jako anonimowa osoba z netu mogę pisać prawdę:P Ogladjąc wywiad u Siamaka R i wyciągając wnioski:3. Uczyłem się zbrusha na tutkach Klicka 100 lat temu o ufoludku:P. A teraz sobie pracuje i robie różne rzeczy:P A z kpinami możecie mnie cmoknąć w trąbe:P Edytowane 18 Kwiecień 2021 przez Arturborubar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 18 Kwiecień 2021 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2021 nie no gdzie 😄 chyba nie powiedzialem nic zlego w tym wywiadzie u siamaka 😄 chociaz nie wiem, bo nigdy tych rzeczy nie ogladam, jakos dziwnie sie czlowiek czuje sluchajac swojego glosu 😄 A i wrazie jak cos gupiego powiedzialem, to pamietaj ze tez jest tam jakas bariera jezykowa XD i moglem wcale nie miec tego na mysli 😄 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturborubar Napisano 23 Kwiecień 2021 Share Napisano 23 Kwiecień 2021 (edytowane) nieee...wprost przeciwnie, powiedziałeś kilka rzeczy po których patrzyłem na coś całkiem inaczej niz 10 sekund wcześniej:). Mówie tylko że czasem otwierasz oczy:3 PS. Moje oczy, bo swoje zapewne otwierasz często:P Peace:3 Edytowane 23 Kwiecień 2021 przez Arturborubar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jefim Napisano 26 Kwiecień 2021 Share Napisano 26 Kwiecień 2021 Muzeum udostępnia modele 3D eksponatów: https://sketchfab.com/search?features=downloadable&q=malopolska+&sort_by=-relevance&type=models https://muzea.malopolska.pl/pl/strona-glowna 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nezumi Napisano 30 Kwiecień 2021 Share Napisano 30 Kwiecień 2021 (edytowane) Epic kupil Artstation...https://magazine.artstation.com/2021/04/artstation-is-joining-the-epic-games-family/ z pozytywow to: "As of today, we’re massively increasing the earning potential of sellers on the ArtStation Marketplace. We’re dropping our standard fees from 30% to only 12%. For Pro members, the fee reduces from 20% to 8% and 5% for self-promoted sales." oraz: "We’re also making ArtStation Learning free to all members for the remainder of 2021." Spoko, to chyba zasluguje na wiekszego newsa. Edytowane 30 Kwiecień 2021 przez Nezumi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalo Napisano 30 Kwiecień 2021 Share Napisano 30 Kwiecień 2021 Ciekawy jestem po co to wszystko Epicowi. Ich Epic games store przynosi straty (w sumie pewnie trzeba czasu żeby się to rozkręciło) rozdają do okola granty, dają za free kupę kontentu i softów do engina why? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RaVirr Napisano 30 Kwiecień 2021 Share Napisano 30 Kwiecień 2021 40 minut temu, michalo napisał: Ciekawy jestem po co to wszystko Epicowi. Ich Epic games store przynosi straty (w sumie pewnie trzeba czasu żeby się to rozkręciło) rozdają do okola granty, dają za free kupę kontentu i softów do engina why? Nie wiem, ale ich za te rozdawnictwo polubiłem (albo mnie kupili-jak kto woli). Może ma to dla nich jakieś znaczenie 😮 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EthicallyChallenged Napisano 1 Maj 2021 Share Napisano 1 Maj 2021 Z dobroci serca i dla dobra ogółu wyświadczają masom usługi, tak samo jak facebook i inne darmowe produkty. Na bank za parę lat nie wypłynie nic szemranego. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalo Napisano 5 Maj 2021 Share Napisano 5 Maj 2021 W dniu 1.05.2021 o 16:40, EthicallyChallenged napisał: Z dobroci serca i dla dobra ogółu wyświadczają masom usługi, tak samo jak facebook i inne darmowe produkty. Na bank za parę lat nie wypłynie nic szemranego. Pewnie masz rację. Chodzi o dominację na rynku gier, czy tam real time ogółem. A używając sprzedajesz umysł i duszę 😉 Tak jak 100 lat temu gdy byłem piękny i młody, na woodstocku za darmoszkę wcinałem Krysznowskie speciały a potem z TV się dowiedziałem od jakiegoś klechy, że w ten sposób mnie ochrzcili i teraz jestem z nimi 😉 Tak samo z Epic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EthicallyChallenged Napisano 5 Maj 2021 Share Napisano 5 Maj 2021 Chodzi mi o to, że masowe "darmowe" usługi na taką skalę zawsze mają jakieś koszta. Jeśli usługa jest za darmo, to użytkownik jest produktem. Google za darmo oferuje wyszukiwanie i mapy. W zamian wie gdzie jeździsz, wie czego się chcesz dowiedzieć i wiele innych faktów o Tobie, na podstawie których mogą zbudować dość realistyczny model Twojego życia, nawyków itp. Facebook oferuje "kontakt z najbliższymi", w zamian magazynuje wszystko o czym z nimi rozmawiasz i wiele innych danych które zasysa z Twoich urządzeń, nawet z tych obszarów które w mniemaniu użytkownika są odseparowane od facebooka. Jakimś cudem facebook i google są w stanie utrzymać hordy swoich pracowników, gigantyczne serwery, biura i inną infrastrukturę, mimo że użytkownik nic nie płaci. Dopiero po latach wypływa, co robią z tymi danymi. Strach pomyśleć co jeszcze nie wypłynęło. Epic też jest w stanie jakoś ponieść koszta tych "darmowych" gier. Może za parę lat się dowiemy jaką cenę ponieśli gracze którzy korzystali z tych "dobrodziejstw". Nie do końca rozumiem, czy w Twojej analogii Epic=Krisznowcy, darmowe gry=darmowe specjały i ja=klecha z TV? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalo Napisano 5 Maj 2021 Share Napisano 5 Maj 2021 Jakoś mi się tak skojarzyło, tyle że nie jest to do końca tak z tą Kriszną bo to była bzdura 😉 a z Epic, Google itp. to jest prawda i fakt. Niektórzy mają tego świadomość (jak z facebookiem) i się na to godzą. Tak samo cały internet - "oddali go" zwykłym ludziom dla ich dobra i rozwoju 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 5 Maj 2021 Autor Share Napisano 5 Maj 2021 jezeli ktos inwestuje swoj czas w socialki, to cg hub nauczyl tego zeby nie trzymac wszystkiego na jednym swoim koncie. Imo Ja sobie powoli przenosze rzeczy na instagrama, imo najlepsza platforma dla typa co robi jakis swoj staf. Co sie zmieni a AS? pewnie nic 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalo Napisano 5 Maj 2021 Share Napisano 5 Maj 2021 Zgadzam się z instagramem bo tam można dotrzeć do najszerszej liczby osób i nie ocierać się o cały ten facebookowy syf. Twitter też jest pełen śmieci. Artstation za to jest pełen osób z branży co może dać ci pracę ale ne fejma (poza branżą cg) Dla mnie nr 1 to artstation. Nr 2 to Insta bo tam mam dostęp do modelarzy, hobbystów a oni do mnie. z obu korzystam za free i wystarcza mi to w 100% - ale ja nie mam czasu i parcia żeby się udzielać w socjal mediach ponad to co już robię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Destroyer Napisano 11 Maj 2021 Share Napisano 11 Maj 2021 https://alicevision.org/ dostało megagrant od epic, ciekawe w szczególności dlatego, że Reality Capture jest już częścią Epicka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alex3d Napisano 11 Maj 2021 Share Napisano 11 Maj 2021 Jeden z materiałów z tegorocznego FMX 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 12 Maj 2021 Share Napisano 12 Maj 2021 W dniu 30.04.2021 o 20:51, Nezumi napisał: Epic kupil Artstation... Polityka prywatności i coś tam jeszcze się zmieniło. Czytaliście czy są jakieś zmiany o których trzeba by wiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalo Napisano 9 Czerwiec 2021 Share Napisano 9 Czerwiec 2021 NAdchopdzą nowe gpu od AMD AMD Radeon™ PRO W6600 AMD Radeon™ PRO W6800 zapowiedziane na sierpień. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Destroyer Napisano 9 Czerwiec 2021 Share Napisano 9 Czerwiec 2021 Czy ta 8 gigowa karta jest jedno slotowa? czy moje stare, spracowane oczy mnie nie mylą? 🙂 To jest coś czego dawno nie widziałem. Karty z serii profesjonalnej to i cena wyższa i rynku tym nie będą zalewali, tak z 15 sztuk pewnie rzucą na premierę 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nezumi Napisano 9 Czerwiec 2021 Share Napisano 9 Czerwiec 2021 Do gierek karty AMDka sa spoko, kumpel ma, wszystko smiga jak nalezy. Ale do pracy to juz sredniej. Arnold na przyklad nie wspiera zadnej karty AMDka... 😞 Painter podobno smigal ale mial jakies problemy mniejsze. Nie wiem jak jest z innymi rendererami... A chetnie bym przytulil karte z ich stajni dla odmiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Destroyer Napisano 9 Czerwiec 2021 Share Napisano 9 Czerwiec 2021 Większość softu nadal jest oparte na nvidia cuda, optix i takie tam ze stajni nvidiii ale to się zmienia, coraz więcej pojawia się opcji na OpenCL, redshift działa nawet na apple metal ale jeszcze będzie potrzeba kilku ładnych lat żeby nie miał to większego znaczenia jaka karta. Intel ze swoim zapowiadanym od milenii Xe też może trochę namieszać ale najwięcej by dało gdyby nvidai nie małą jakichś 90% rynku gpu a każdą technologią "rtx" tylko umacniała swoją pozycję od dlss po jakieś redukowanie szumu w realtimie, gdyby amd w gpu tak się rozpychało jak w cpu gdzie już ma ok 30% rynku to by była inna rozmowa 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Destroyer Napisano 17 Czerwiec 2021 Share Napisano 17 Czerwiec 2021 (edytowane) set of 3 head base meshes https://www.3dscanstore.com/blog/Free-Base-Mesh ---- V-Ray 5 for Houdini update 1 https://www.chaosgroup.com/vray/houdini/whats-new Edytowane 18 Czerwiec 2021 przez Destroyer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makak Napisano 23 Czerwiec 2021 Share Napisano 23 Czerwiec 2021 Adobe Substance 3D - Adobe przedstawia nowe plany do Substance, zostaje jeszcze opcja licencji wieczystej na steamie, ale już wywalili z tego co widziałem opcje upgradu. Czyli kupujemy licencje ze wsparciem na rok i to tyle. Właśnie kończy mi się za 5 dni i się zastanawiałem czy jest sens odnawiać, bo w sumie jakoś mało rzeczy dodają i rozwiązali mój dylemat 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Destroyer Napisano 23 Czerwiec 2021 Share Napisano 23 Czerwiec 2021 No też to widziałem jakiś czas temu i tak meh, znużyło mnie, dodają tego stage i nie wiem czy to rebranding teog co oni już tam mieli do takich renderków one click czy to nowy produkt. Ogólnie nazwy i ikonki to delikatnie mówiąc fuck them 🙂 Zresztą od miesięcy paintera nawet nie uruchomiłem to co mnie tam to obchodzi 🙂 gorzej jak będę potrzebował a subskrypcja się skończyła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nezumi Napisano 23 Czerwiec 2021 Share Napisano 23 Czerwiec 2021 Ludzie sie bardziej jaraja ikonkami slabymi niz samym produktem 😄 Mnie sie marzy zeby fajne dodali malowanie do quixel mixera bo to co jest to jakis zart. Ale ci znowu sie nastawiaja na suwaczki i wlasnie mixowanie swoich skanow... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makak Napisano 24 Czerwiec 2021 Share Napisano 24 Czerwiec 2021 9 godzin temu, Destroyer napisał: gorzej jak będę potrzebował a subskrypcja się skończyła Dlatego wziąłem wieczystą. Całkiem spoko była ta opcja ze steamem. Można było od razu przepiąć na stronie producenta na zwykłą wersję. Plus miało się później rok, jak wygasło wsparcie na wykupienie kolejnego update'u/wsparcia na kolejny rok. A teraz to już chyba nawet nie będzie opcji odpięcia od steama jak do tej pory. Ale fakt sam też od miesięcy nie odpaliłem painter, ewentualnie aby zobaczyć czy jakiś update nie wpadł 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalo Napisano 24 Czerwiec 2021 Share Napisano 24 Czerwiec 2021 (edytowane) Ashampoo CAD w bundlu. Może kogoś to zainteresuje? Zestaw za 25 eur więc prawie za free. Edytowane 24 Czerwiec 2021 przez michalo 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 24 Czerwiec 2021 Share Napisano 24 Czerwiec 2021 11 godzin temu, makak napisał: Adobe Substance 3D - Adobe przedstawia nowe plany do Substance, zostaje jeszcze opcja licencji wieczystej na steamie, ale już wywalili z tego co widziałem opcje upgradu. Czyli kupujemy licencje ze wsparciem na rok i to tyle. Właśnie kończy mi się za 5 dni i się zastanawiałem czy jest sens odnawiać, bo w sumie jakoś mało rzeczy dodają i rozwiązali mój dylemat 😉 Myślałem że dodadzą to do CC, a tu wygląda na to że to osobno jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makak Napisano 24 Czerwiec 2021 Share Napisano 24 Czerwiec 2021 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 24 Czerwiec 2021 Autor Share Napisano 24 Czerwiec 2021 dejcie mi ta apke PLS 😄 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stormwind Napisano 24 Czerwiec 2021 Share Napisano 24 Czerwiec 2021 A prącie bardzo: http://nvidia-research-mingyuliu.com/gaugan https://www.nvidia.com/en-us/studio/canvas/ 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 24 Czerwiec 2021 Autor Share Napisano 24 Czerwiec 2021 1,1 gb niezle 🙂 pobawie sie dzisiaj wieczorem, wyglada na naprawde zajebiste narzedzie 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EthicallyChallenged Napisano 24 Czerwiec 2021 Share Napisano 24 Czerwiec 2021 A na koncu tworzenia apka generuje link do sklepu Nvidia w ktorym mozemy od nich kupic namalowany przez nas obraz (w szerokim wachlarzu typow praw autorskich) lub tylko jego NFT? ;) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RaVirr Napisano 24 Czerwiec 2021 Share Napisano 24 Czerwiec 2021 Ściągnąłem, ale rozdziałka po eksporcie to 512x512 i zdaje się, że nie można tego zmienić 😐 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EthicallyChallenged Napisano 24 Czerwiec 2021 Share Napisano 24 Czerwiec 2021 512x512 upscaled? 😄 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi