Napisano 17 Kwiecień 200717 l 10% to podatek od zysku z US&A (upust z 30%). a 50% biorą za magazynowanie i wysyłanie terabajtów produktów które się nie sprzedają :P
Napisano 17 Kwiecień 200717 l Ja przez jakiś czas sprzedawałem pierdoły, zarobiłem jakieś $70, które cały czas czekają na wypłacenie. Potem uniosłem się szczodrością i wypuściłem te modele za friko. Nie są jakieś super, a sam w sumie często szukam tam modeli, licząc na to, że będą za darmo. Tak czy inaczej jakoś się tam sprzedają :) p.s. RK, mógłbyś wrzucić jpg z tego formularza w większej rozdziałce?
Napisano 17 Kwiecień 200717 l co 500 sie sprzedaja raz na pół roku, pozostałe 499 trzymają bez sensu :*
Napisano 17 Kwiecień 200717 l o kurde ten koles no natrzepal kasy http://www.turbosquid.com/Search/Index.cfm/FuseAction/ProcessSmartSearch/istIncAuthor/Pedro%20Faut/blAuthorExact/y imo niezle trafil, niektore modele nawet po 50 komentow maja:) a troche ich tam ma:)
Napisano 17 Kwiecień 200717 l To ze ma tyle komentow i ratow nie znaczy ze tyle sprzedal. Bardzo czesto Trusted Raters wstawiaja swoje raty. Ja np mam model ktory ma 23 raty a nie sprzedal sie jeszce wcale :) Tak naprawde ile sie sprzedalo wie tylko sprzedajacy i TS ;) mp
Napisano 17 Kwiecień 200717 l Jeden z moich modeli sprzedał się pięć razy, a komentarz zostawiła jedna osoba :] Inne, darmowe, mają np. 3k pobrań i 30 komentarzy więc można zgrubnie (bardzo) oszacować ile osób tak naprawdę kupiło model.
Napisano 17 Kwiecień 200717 l o chyba wysle ten formularz w sumie co mi szkodzi :) juz sprzedalem dwa modele lacznie 60$ a wystawilem tylko dwa umieszcze wiecej i bedzie git :D
Napisano 17 Kwiecień 200717 l pecet dokladnie tak, mozna szacowac ze przy takiej ilosci modeli i komentow mogl niezle wyciagnac:) trzeba bedzie cos wymyslec
Napisano 17 Kwiecień 200717 l Przestańcie sikać nad tym jak dużo jakiś gość mógł zarobić na TS i sami zacznijcie coś sprzedawać :]
Napisano 17 Kwiecień 200717 l eee lepiej zacząć pracować w kopalni soli w iranie- wyciągają 1-2$ dziennie. Na ts jest to raczej nie możliwe :P
Napisano 17 Kwiecień 200717 l master hehe no wiadomo ze kokosow sie nie zarobi ale zawsze pare groszy wpadnie do kieszeni chocby na browara :D
Napisano 17 Kwiecień 200717 l eee nie moge pic piwa za mlody jestem:( btw zrobmy w pare osob wirtualne miasto. Tam po 1000 baksow chodzi:D bedziemy mieli na skrzynke kubusia:P
Napisano 17 Kwiecień 200717 l już jedne było :*** a po podzieleniu łupów na lizaka dla każdego nie starczy :p.
Napisano 5 Maj 200816 l Na początku przepraszam na odświeżenie tematu, ale nie chcę zakładać nwoego, a widzę, że tutaj jest duży temat n/t turbosquida. Jakiś czas temu wystawiłem tam model, tak dla testu. No i mam problem z tymi papierami. Wysłałem im W8-BEN, ale twierdzą, że potrzebują oryginalnie podpisanego dokumentu i mam to przesłać im pocztą. Druga sprawa, to fakt, że podobno od początku 2008, potrzebny jest W7 aby płacić podatek 10% a nie 30%. Wypełniał już ktoś ten formularz? No i jest tego typu kwestia, że na W8 nie wymagali daty urodzenia. Na W7 już wymagają, a ja jeszcze nie mam 18. Czekać do 18stki (w sumie nie tak daleko) i dopiero wysyłać W7, czyli liczyć na szczęście i że przyjmą papier od niepełnoletniego?
Napisano 5 Maj 200816 l nie licz na szczęście, oni ślepi nie są a umowa z niepełnoletnim to dla nich ryzyko.
Napisano 5 Maj 200816 l Na początku przepraszam na odświeżenie tematu, ale nie chcę zakładać nwoego, a widzę, że tutaj jest duży temat n/t turbosquida. Jakiś czas temu wystawiłem tam model, tak dla testu. No i mam problem z tymi papierami. Wysłałem im W8-BEN, ale twierdzą, że potrzebują oryginalnie podpisanego dokumentu i mam to przesłać im pocztą. Druga sprawa, to fakt, że podobno od początku 2008, potrzebny jest W7 aby płacić podatek 10% a nie 30%. Wypełniał już ktoś ten formularz? No i jest tego typu kwestia, że na W8 nie wymagali daty urodzenia. Na W7 już wymagają, a ja jeszcze nie mam 18. Czekać do 18stki (w sumie nie tak daleko) i dopiero wysyłać W7, czyli liczyć na szczęście i że przyjmą papier od niepełnoletniego? Jak Ci niewiele brakuje to w czasie oczekiwania zrób kilka modeli:D:D:D Myślę, że to dość rozsądne wyjście, zakładam, że grunt Ci się pod nogami nie pali w pogoni za gotówką, szczególnie, że i tak od razu wiele nie zarobisz, a z większą biblioteką modeli masz większe szanse. Ciekawi mnie, kiedy wszyscy chcący wejść na rynek komercyjny zaczną płakać za powrotem do niekomercyjnej grafiki:p
Napisano 22 Czerwiec 200915 l Siemka, czy może ktoś punkt po punkcie napisać co jest potrzebne aby sprzedawać modele na TS? Wygasł mi ostatnio mój W8BEN i muszę wypełnić nowy ale nie wiem teraz czy W7 muszę wypełnić także. W7 z tego co wiem trzeba słać bezpośrednio pocztą do IRS'u w Stanach (jak nasz US, nie uznają poczty elektronicznej), orientujecie się może jak długo trwa procedura przyznawania ITIN przez IRS w USA? I dalej jak to rozliczać z polskim US? Jeśli macie jakieś uaktualnione wiadomości na 2009r. o tych sprawach to proszę o radę. Dzięki
Napisano 22 Czerwiec 200915 l Wysylasz podpisany faxem. Tyle wystarczy. Numer znajdziesz w faq na stronie.
Napisano 22 Czerwiec 200915 l Co do rozliczen z naszym US... to jest jak zawsze bagno. Jesli nie masz firmy, rozliczasz sie na pit-36 w czesci dochody z zagranicy, niektore US wymagaja wypelnienia PIT-ZG. Procedura zwrotu podwojnego opodatkowania.... musisz udowodnic ile zaplaciles :D a to udowodnisz dopiero jak ci przysla z Turbosquid rozliczenie roczne... a przysylaja bardzo pozno, jedna karteczke na ktorej jest napisane jak wol ile tego podatku zaplacono. I teraz najciekawszy moment, musisz sledzic kursy NBP na dzien w ktorym dostales pieniadze na konto, a dokladniej, dzien w ktorym staly sie one zlotowkami. Nasz US nie uznaje kwot w dolarach, i nakazuje sledzenie dat i kursow na dzien spieniezenia. Jesli rozliczalbys sie przy pomocy czekow, to bylby dzien w ktorym bank fizycznie skupil od ciebie czeki i przeliczyl na PLN (dostajesz to na potwierdzeniu z twojego banku). Jesli rozliczasz sie przy pomocy PayPal... musisz sobie sledzic i pozniej drukowac listy z datami spieniezenia i przeliczac po kursie NBP ile to by wynioslo, czyli to co faktycznie dostales a to co uzna nasz wspanialy US to 2 rozne sprawy. Najlepsze byloby wynegocjowanie z Turbosquid umowy rocznej, w ktorej wykazaliby ci cale dochody i podatki... ale przy niskim obrocie nie chca nawet o tym rozmawiac. Reasumujac z podatku i dochodow z zagranicy rozliczasz sie wg. aktualnego prawa raz w roku, ale stawki i kwoty musisz sledzic na biezaco.
Napisano 23 Czerwiec 200915 l Dzięki za info. Mały edit, żona mnie uświadomiła: czy z tymi PIT'ami jest wszystko OK? Bo z moich rozliczeń wynika, że PIT-36L to właśnie rozliczenie dla firmy a PIT-ZG jest właśnie załącznikiem do niego, natomiast jeśli ktoś nie ma firmy to chyba na PIT-37? Czy mam rację czy znowu coś pokręciłem? Edytowane 23 Czerwiec 200915 l przez wieslaw_
Napisano 24 Czerwiec 200915 l Dzięki za info. Mały edit, żona mnie uświadomiła: czy z tymi PIT'ami jest wszystko OK? Bo z moich rozliczeń wynika, że PIT-36L to właśnie rozliczenie dla firmy a PIT-ZG jest właśnie załącznikiem do niego, natomiast jeśli ktoś nie ma firmy to chyba na PIT-37? Czy mam rację czy znowu coś pokręciłem? PIT36 niezaleznie - zawsze dla dochodow z zagranicy, na PIT 37 nie ma miejsca na rozliczenie roznic kursow i roznic w podatku dochodowym (np w USA mogles zaplacic 30% a w Polsce 19%) - tylko na PIT 36 sa rubryki do wykazania takich rozbieznosci
Napisano 3 Lipiec 200915 l Proponuję podsumowanie w tym miejscu pokazujące w punktach wszystko od A do Z .
Napisano 7 Lipiec 200915 l przyłączam się do prośby Koheleta, sam chciałbym spróbować wystawić swoje stare modele i zobaczyć ile są warte. Dlatego jeśli ktoś z was handluje z powodzeniem na TS niech napisze krótki tutorial : )
Napisano 7 Lipiec 200915 l Co prawda to nie tutorial ale warto poczytać - podobny wątek na cgtalku: http://forums.cgsociety.org/showthread.php?f=2&t=407720
Napisano 4 Sierpień 200915 l A może mi ktoś powiedzieć czy można jakoś wystawić modele i zbierać kasę na konto a dopiero potem wysłać tego maila z tym dokumentem i wypłacić ?? Jeżeli tak to jak ??
Napisano 17 Czerwiec 201113 l Pozwolę sobie odświeżyć wątek. Jak wygląda sprzedawanie modeli na TurboSquid (i/lub podobnych serwisach typu istockphoto, fotolia itp.), jeśli prowadzi się działalność gospodarczą? Jakie formularze trzeba wysłać/wypełnić? Jaki podatek (i czy w ogóle) jest odprowadzany w Stanach? Jak się z tego rozliczać w Urzędzie Skarbowym w Polsce?
Napisano 6 Listopad 201113 l hej. taką prośbę nietypową mam. otóż przyczepił się do mnie urząd skarbowy, bo nie rozliczyłem się z zysku z turbosquida. w związku z czym muszę złożyć korektę deklaracji. jednakowoż do złożenia tej korekty potrzebuję wykazu ile na tym turbosquidzie wyciągnąłem. nie posaidam juz niestety żadnego druczku przez nich wystawianego gdyż było to w 2007 roku. wiem jedynie że zysk brutto to 110 $. no i tu się pojawia prośba. czy ktoś z forumowiczów posiada może taki wyciąg z turbosquida, który oni wysyłają (a wiem, że wysyłają bo ja takowy kiedyś olałem :P) i czy mógł by udostępnić. potrzebuje tego aby analogicznie na podstawie czyjegoś blankieciku ustalić sobie ile ja tego podatku muszę odliczyć i jakie wartości muszę wpisać w korekcie deklaracji. z góry dzięki za pomoc
Napisano 7 Listopad 201113 l jeżeli składasz deklarację, ze rozliczysz się w kraju, oni w swoim skarbowym przedkładają dokumenty, a ten wysyła do polskiego US. Urzędy na całym niemal świecie ze sbą tak współpracują. Najlepszą opcją jest utrata dodatkowych 30% i polecenie rozliczenia się bezpośrednio w US, co kryje Ciebie dzieki umowie o unikaniu podwójnego opodatkowania między polską, a usa i zaoszczędza formalności.
Napisano 7 Listopad 201113 l Ale to chodzi o te 30%, które oni pobierają od modeli sprzedanych w USA, jeżeli nie ma się ichniejszego NIPu, czy to jeszcze co innego?
Napisano 7 Listopad 201113 l oni pobierają swoją prowizję ok 50%. Jezeli wypłacasz swoja część mozesz otrzymać ją pomniejszona o zdaje sie 30% podatek (dawno wypłacałem, moze coś sie w stawkach zmieniło) lub rozliczyc się z dochodu we własnym państwie. Jezeli to się zgadza z tym co napisałeś to odpowiedź brzmi: tak ;)
Napisano 7 Listopad 201113 l Niestety pobierają 60% (jeżeli nie jesteś ekskluzywnym sprzedawca), i od tego dodatkowe 30% ale tylko jeżeli model kupiła osoba z USA, więc to chyba jeszcze nie to.
Napisano 7 Listopad 201113 l ok ok. ale nie o to pytam ;) szukam osoby, która miała by taki ichni pit-11 i mogła by się podzielić.
Napisano 5 Grudzień 20177 l mallow, MaGuu, Nigdy nie sprzedawałem na Turbosquidzie ale mogę podzielić się moimi doświadczeniami z bankami zdjęć i illustracji, które swoje siedziby mają często właśnie w USA, jednakże ile jest osób tyle interpretacji przepisów i pewnie znajdzie się 10 innych metod rozliczania się :) Ja znam dwie metody: 1. Bez działalności gospodarczej: w rozliczeniu rocznym w PIT wpisuje się w rubryce dochody i straty podatnika w polu prawa autorskie i prawa pokrewne sumę zarobioną na stockach jako przychód oraz 50% danej sumy jako koszt uzyskania przychodu. Jeśli otrzymaliśmy powiedzmy na Paypala wynagrodzenie w USD, to przychód w PLN obliczamy na podstawie średniego kursu z tabeli A NBP z dnia poprzedniego. Podatek z tak zarobionych pieniędzy przelewamy w ten sposób raz do roku wraz z oddaniem PITa. 2. z działalnością gospodarczą (gdy się jest VATowcem): wystawiamy stockowi fakturę VAT z VATem "nie podlega" obliczając w taki sam sposób jak powyżej przychód w PLN z dopisanym w uwagach odpowiednim paragrafem - "Art. 28l Ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług" Co do dokumentów to na stockach się wypełniało formularz W-8 BEN, a co się z tym działo później to już nie wiem. Mam nadzieję, że trochę pomogłem :) Edytowane 5 Grudzień 20177 l przez lockeisdead
Napisano 6 Grudzień 20177 l Chyba nadal obowiązuje W-8 BEN. Ale mam pytanie, naprawdę bardziej opłacalną opcją jest utrata 30% i rozliczenie w USA (czytaj - nie wypełnienie W-8 BEN)? Powiedzmy ze 100zł stracę wówczas 30zł, a przy opodatkowaniu w Polsce jaki będzie koszt uzyskania przychodu?
Napisano 6 Grudzień 20177 l W Polsce naliczana jest stawka zdaje się 19% / 2 (koszty uzyskania przychodu) czyli efektywnie ponizej 10% - ale mogło się coś zmienić, nie śledzę podatków w Polsce.
Napisano 6 Grudzień 20177 l A więc, pomijając papierologię i związany z tym czas, na rękę otrzymuje się więcej, aniżeli przy 30%?
Napisano 6 Grudzień 20177 l Tak, aczkolwiek nie korzystałem z tego w turbosquidzie, a gdzie indziej. Nigdy nie chciało mi się aktualizowac TS, bo wpadają tam ze 2usd na kwartał ;)
Napisano 6 Grudzień 20177 l Przy zarobkach do 85k zł rocznie, można sobie odliczyć 50% kosztów, powyżej trzeba płacić 32% (drugi próg). Ale wygląda na to że pis zlikwiduje 50% dla grafików od następnego roku (https://graczpospolita.pl/tworcy-gier-wideo-zaplaca-wyzsze-podatki-pytamy-prawnika-co-zmienia-nowa-ustawa-o-pit/). Nikt nie jest tego narazie pewien, bo nowe przepisy są skomplikowane i wszystko zależy od interpretacji us.
Napisano 6 Grudzień 20177 l mookie, W Polsce płacisz przy rozliczaniu rocznym bez działalności gospodarczej tylko 9% podatku, gdyż połowa to koszt uzyskania przychodu, więc się moim zdaniem opłaca. Czyli upraszczając - przy rozliczaniu się za pomocą corocznego zeznania podatkowego płacisz za te 100zł na koniec roku 9zł podatku. JoseConseco, Też o tym słyszałem, że już to się zapowiada od jakiegoś czasu.
Napisano 7 Grudzień 20177 l Trzeba pamiętać, że 50% kosztów uzyskania dochodu obowiązuje tylko przy zleceniach z przekazaniem praw autorskich.
Napisano 10 Grudzień 20177 l mookie, W Polsce płacisz przy rozliczaniu rocznym bez działalności gospodarczej tylko 9% podatku, gdyż połowa to koszt uzyskania przychodu, więc się moim zdaniem opłaca. Czyli upraszczając - przy rozliczaniu się za pomocą corocznego zeznania podatkowego płacisz za te 100zł na koniec roku 9zł podatku. JoseConseco, Też o tym słyszałem, że już to się zapowiada od jakiegoś czasu. nieno.. 9% płacisz przy umowie o dzieło z zapisem zrzeczenia się praw autorskich.. wtedy tylko masz 50% kosztów uzyskania przychodu na firmę masz 19% podatku dochodowego i faktura odwróconego obciążenia VAT