Napisano 31 Październik 201311 l blinq napisał: A do mnie właśnie doszedł nowy Wiedźminek :D Zapowiada się fajowy długi weekend ;) Do mnie też dzisiaj zajechał kurier z nowym Wiedźminem. Strasznie jestem ciekaw co tam Sapkowski wymyślił;) Pewnie jeszcze dzisiaj trochę poczytam.
Napisano 31 Październik 201311 l Deshu po części masz rację. Pierwsza cześć GoT (książka) sama w sobie jest nudna(ale daje bardzo dużo światła na dziecko Rhegara, można sobie pospekulować), w serialu się znacznie więcej nie dzieje(jest tylko bardziej żwawo). Jak poczytasz następne części to zobaczysz, że książki>>>> długo nic>>> serial. Martin pisze w taki sposób, że oni nie mogą tego po prostu przenieść na ekrany i tyle :P
Napisano 4 Listopad 201311 l Sezon burz całkiem fajny. Starałem się nie napalać za bardzo no i dobrze wyszło bo jednak ksiązka słabsza dużo niż poprzednie części. A może po prostu 10 czy 15 lat temu inaczej to odbierałem ;) Ale zawsze fajnie poczytac o Gerlalcie. Zastanawia mnie tylko konstrukcja książki (uwaga! możliwe mini spoilery) - strasznie przypomina mi grę komputerową. Czyli mamy jakiś główny wątek i questy poboczne ;) Tak ja przynajmniej to odebrałem. Do tego część książki jest osadzona w Dolinie Pontaru (czyli tam gdzie Wiedźmin 2) i pojawia się na przykład wodjanoj których to stworków nie przypominam sobie w poprzednich ksiązkach Sapka tylko w grze... Czyżby Andrzej w końcu zagrał w gry i się trochę zainspirował? ;)
Napisano 4 Listopad 201311 l Krótka Historia Prawie Wszystkiego - zbiór naukowych ciekawostek, na temat tego skąd i jak zrobiło się wszystko ;) Gorąco polecam dla pobudzenia cześci mózgu, która woli nasz świat, od sf.
Napisano 4 Listopad 201311 l blinq napisał: Sezon burz całkiem fajny. Starałem się nie napalać za bardzo no i dobrze wyszło bo jednak ksiązka słabsza dużo niż poprzednie części. A może po prostu 10 czy 15 lat temu inaczej to odbierałem ;) Ale zawsze fajnie poczytac o Gerlalcie. Zastanawia mnie tylko konstrukcja książki (uwaga! możliwe mini spoilery) - strasznie przypomina mi grę komputerową. Czyli mamy jakiś główny wątek i questy poboczne ;) Tak ja przynajmniej to odebrałem. Do tego część książki jest osadzona w Dolinie Pontaru (czyli tam gdzie Wiedźmin 2) i pojawia się na przykład wodjanoj których to stworków nie przypominam sobie w poprzednich ksiązkach Sapka tylko w grze... Czyżby Andrzej w końcu zagrał w gry i się trochę zainspirował? ;) Zrobił plagiat z gry na podstawie jego książek :) Za dużo grał, i teraz nie myśli jak wiedźmin, tylko jak nałogowy gracz.
Napisano 12 Listopad 201311 l Wiedźmin - Sezon Burz - książka bardzo fajna, powrót do starych klimatów:) Pisana nieco na styl opowiadań - niby leci sobie główny wątek ale co chwilę Geralt pakuje się w różne inne przygody. Podobają mi się nowi przeciwnicy (ci bardziej potworzaści) oraz świetne humorystyczne i ostre teksty. Z drugiej strony myślę, że Jaskier mógłby się częściej pojawiać, zawsze mi go brakowało, nawet w grze. Ciekaw jestem co dalej Sapkowski zrobi, bo wydaje mi się, że na Sezonie Burz się nie zakończy. Książkę jak najbardziej polecam.
Napisano 12 Listopad 201311 l "Tańczący z Lwami" - historia Tony'ego Fitzjohna, człowieka, który przez ponad 40 lat zajmował się przywracaniem lwów ich naturalnemu środowisku w Kenii i Tanzanii, współtworzył rezerwaty przyrody i walczył z kłusownictwem. Książka dla każdego, kto kocha zwierzaki - te dzikie i udomowione. Czyta się naprawdę nieźle. Polecam. :)
Napisano 29 Listopad 201311 l Andrzej188 napisał: Zwiadowcow, na prawde jedna z lepszych ksiazek jakie czytalem. Którą część najbardziej polecasz ? Ostatnio przeczytałem 4 część sagi Wiedźmina i polecam wszystkim fanom fantastyki. Dobra polska pozycja :)
Napisano 3 Grudzień 201311 l Witam wszystkich forumowiczów :) Polecam czytać książki związane z rozwojem osobistym, naprawdę pomagają :)
Napisano 4 Grudzień 201311 l Arnoldek napisał: Witam wszystkich forumowiczów :) Polecam czytać książki związane z rozwojem osobistym, naprawdę pomagają :) I założyłeś konto na tym forum tylko po to aby to napisać ? Traitor napisał: A mozesz cos konkretnego polecic? Przeczytałem w sumie sporo książek o tej tematyce. W pewnym momencie jest to tylko powtarzanie pewnych teorii, ale dobrze sobie tak odświeżyć, bo to pomaga. Jednak takim moim numerem jeden, naprawdę dającą kopa książką, to polecam: Brian Tracy - Zjedz Tę Żabę :-)
Napisano 5 Grudzień 201311 l ja ostatnio czytałem "Eden" Stanisława Lema, pozycja obowiazkowa dla kazdego fana s-fiction :) Teraz przymierzam się do "Limes inferior" autorstwa Zajdela ponoc najlepsza polska powiesc s-fiction w opini S.Lema, a myśle ze on sie rzadko myli w tej kwestii oczywiscie nie biorac pod uwage dorobku mistrza :)
Napisano 10 Grudzień 201311 l Polecam "Pakt Ribbentrop-Beck" autorstwa Piotra Zychowicza, jestem w trakcie lektury ale jak ktoś lubi historię i zamyśla się "co by było gdyby" to jest to dobra pozycja.
Napisano 23 Luty 201411 l Uroki i trudy twórczego życia - M Malicka ...niezłe. Można by podsumować jako - książka o psychologii twórczości.
Napisano 23 Luty 201411 l Gwiazdozbiór Psa - bardzo dobra pozycja. Jak ktoś lubi opowieści w klimatach post apokaliptycznych (a dokładnie po ataku śmiercionośnego wirusa grypy) to szczerze polecam. Wzrusza, bawi i ciekawi na przemian.
Napisano 2 Marzec 201411 l Właśnie skończyłem "Inferno" Dana Browna. i mam mieszane uczucia. Niby fajna, świetny pomysł, ale czegoś mi w niej brakowało. Przez pół książki opis ucieczki przez kilka ulic, a później w zasadzie też ta akcja jakaś rozciągnięta. Kwiaty na poddaszu - książki nie czytałem, ale kiedyś oglądałem film i był niezły (chociaż nie każdemu by się podobał). Edytowane 2 Marzec 201411 l przez Ajgor
Napisano 25 Marzec 201410 l Kroopson napisał: Polecam też "Gwiazdy moim przeznaczeniem" ale z racji leciwości (to chyba jakoś w latach 50 było pisane) to miejscami trudna lektura, ale genialna. Gwiazdy przeznaczeniem będzie następna po 'Ogniu ludzkości' i 'Osieroconych światach' M. Cobley'a - nie wiem jeszcze co to, ale mam je w kolejce, wnioskując po opisie cykl jest ciekawy. Idąc w stronę klasyki - wziąłem się za Gwiezdny przypływ, trąci nieco myszką ('84), ale czyta się naprawdę nieźle. Sporo współczesnej sf bazuje na tej opowieści. Z naprawdę starych przymierzałem się jakiś czas temu do Starmaker (Olaf Stapledon '37) - naczytałem się sporo dobrego o tej książce, ale nie znalazłem polskiego wydania, a złożony techniczny angielski trochę mnie pogrążył, w końcu odpuściłem. Z przeczytanych w międzyczasie polecę 'Miasto permutacji' - zgrabnie napisana powieść o prawie moralnym i dylematach życia jako własna kopia w superkomputerze. I obowiązkowo polecę 'Galaktyczną Północ' Raynoldsa - czytałem (rozumiejąc piąte przez dziesiąte) opowiadania po angielsku, ale kilka dni temu po 10 latach wykluło się polskie tłumaczenie ;]
Napisano 25 Marzec 201410 l gnacik napisał: I założyłeś konto na tym forum tylko po to aby to napisać ? Przeczytałem w sumie sporo książek o tej tematyce. W pewnym momencie jest to tylko powtarzanie pewnych teorii, ale dobrze sobie tak odświeżyć, bo to pomaga. Jednak takim moim numerem jeden, naprawdę dającą kopa książką, to polecam: Brian Tracy - Zjedz Tę Żabę :-) Eckhart Tolle - Potęga Teraźniejszości (Katarzyna Figura poleca)
Napisano 26 Marzec 201410 l ca mel napisał: Gwiazdy przeznaczeniem będzie następna po 'Ogniu ludzkości' i 'Osieroconych światach' M. Cobley'a - nie wiem jeszcze co to, ale mam je w kolejce, wnioskując po opisie cykl jest ciekawy. Idąc w stronę klasyki - wziąłem się za Gwiezdny przypływ, trąci nieco myszką ('84), ale czyta się naprawdę nieźle. Sporo współczesnej sf bazuje na tej opowieści. Z naprawdę starych przymierzałem się jakiś czas temu do Starmaker (Olaf Stapledon '37) - naczytałem się sporo dobrego o tej książce, ale nie znalazłem polskiego wydania, a złożony techniczny angielski trochę mnie pogrążył, w końcu odpuściłem. Z przeczytanych w międzyczasie polecę 'Miasto permutacji' - zgrabnie napisana powieść o prawie moralnym i dylematach życia jako własna kopia w superkomputerze. I obowiązkowo polecę 'Galaktyczną Północ' Raynoldsa - czytałem (rozumiejąc piąte przez dziesiąte) opowiadania po angielsku, ale kilka dni temu po 10 latach wykluło się polskie tłumaczenie ;] Gwiezdny przypływ jest genialny, w sensie cały cykl sześciu książek. Dopiero niedawno ukazało się polskie tłumaczenie Heavens Reach czyli zakończenia cyklu. Czytanie tego po angielsku to katorga ponieważ mnóstwo tam różnych wyrażeń zaczerpniętych z fizyki teoretycznej.
Napisano 20 Maj 201410 l Ostatnio: Książki i wykłady Richarda Feynmna polecam wszystko łamie zupełnie wizerunek fizyka jaki wyobrażają sobie zazwyczaj ludzie Pomnik Cesarzowej Achai skończyło się zanim zaczęło się dobrze rozkręcić, ale mam nadzieje, że kolejne 3 ostatnie tomy pojawią się szybko ;)
Napisano 20 Maj 201410 l Disney Potęga marzen - Genialna, skrupulatnie napisana, bardzo wciagajaca biografia braci Disney. Polecam
Napisano 15 Czerwiec 201410 l Valerio Evangelisti - Zamek Eymericha. W sumie właśnie skończyłem. Była dobra, lecz nie bardzo dobra. Polecam na długie i nudne wieczory ;)
Napisano 15 Czerwiec 201410 l Właśnie skończyłem "Ławę przysięgłych" Johna Grishama. Każdy palacz powinien to przeczytać :) NIBY cała książka o jednej rozprawie. Ale trzyma w napięciu do samego końca. Polecam. Przeczytałem też "Sezon burz" Sapkowskiego. I powiem tak: Sapkowski stworzył taki bajzel w jednej powieści, że ma się wrażenie, że jest za dużo nie powiązanych ze sobą wątków w jednym miejscu. Jak by z tego zrobił kolejny tomik opowiadań, było by super. Ale takie napchanie wielu akcji w jednym miejscu wzbudza uczucie totalnego przesytu. Niektóre wątki w ogóle ni w pięć, ni w dziewięć. Nie pasują do całości itd...
Napisano 1 Lipiec 201410 l Nial Ferguson "Potęga pieniądza", "Cywilizacja" - bardzo fajne książki historyczne. Nial potrafi spojrzeć na wiele spraw z trochę innej strony. Na podstawie tej pierwszej książki BBC zrobiło świetny dokument
Napisano 1 Lipiec 201410 l Ostatnio odświerzam sobie Malowanego Człowieka, autor: Peter V. Brett. Fajna fantastyka, lekko się czyta. Świat przypadł mi do gustu... może by tak kiedyś jakąś animacje w tych klimatach popełnić :) Hem.
Napisano 18 Lipiec 201410 l Ale wszyscy? Czy tylko TY czytasz, i MYŚLISZ, że wszyscy, bo TOBIE się podoba? Bo ja na przykład nie czytam. Kończę Ławę przysięgłych Grishama, i o grze o tron nawet nie myślę.
Napisano 20 Lipiec 201410 l @Ajhgor - Jeżeli to pierwsza książka Grishama to polecam jeszcze przeczytać Testament i Firmę, ale na pewno nie czytaj Niewinnego, ja właśnie kończę i średnie strasznie. Poza tym przymierzam się do nowej książki Wojtka Cejrowskiego, właśnie wydał Wyspę Na Prerii.
Napisano 20 Lipiec 201410 l mam chyba wszystko, co Grisham napisał, i czytam sobie po kolei. Parę lat temu w cyklu Klasyka sensacji wyszła cała jego twórczość. Każdy tom po 15zł :) Mam komplet. Ta była chyba z szósta którą czytałem. Firmę czytałem dwukrotnie :) Nie mówiąc o filmie, który widziałem z 10 razy. Wcześniej czytałem wszystko, co napisał Ludlum. Gorąco polecam. IMHO Absolutnie najlepszy pisarz sensacyjny na świecie. I dodam, że Tożsamość Bournea - mimo, że uważana za najlepszą jego książkę, wcale najlepsza nie jest. "Testament Matarese'a" czy "Mozaika Parsifala" mi się bardziej podobały. Edytowane 20 Lipiec 201410 l przez Ajgor
Napisano 21 Lipiec 201410 l Dla osób lubiących jak podróżować w wyobraźni w chwilach wolnego czasu polecam wszystkie książki Wojciecha Cejrowskiego. Teraz będę się brał za Fiedlera, muszę tylko upolować w bibliotece miejskiej. Książki WC są napisane fajnie z humorem, a mimo to bardzo prostym językiem - szczególnie poleciłbym młodemu pokoleniu zamiast przy kompie siedzieć to WC poczytać :p
Napisano 21 Lipiec 201410 l Ajgor napisał: Ale wszyscy? Czy tylko TY czytasz, i MYŚLISZ, że wszyscy, bo TOBIE się podoba? Bo ja na przykład nie czytam. Kończę Ławę przysięgłych Grishama, i o grze o tron nawet nie myślę. 15.06.2014 pisałeś że skończyłeś czytać Ławę przysięgłych a teraz piszesz ze ją kończysz :D
Napisano 21 Lipiec 201410 l Jak lubisz podróżnicze dla młodych, to polecam Alfreda Szklarskiego. Cykl o Tomku Wilmowskim. Nie ma lepszego. Pierwszy tom: "Tomek w krainie kangurów". - - - Updated - - - furia napisał: 15.06.2014 pisałeś że skończyłeś czytać Ławę przysięgłych a teraz piszesz ze ją kończysz :D Spostrzegawczy jesteś. Faktycznie skończyłem wtedy :) Ale od tamtej pory nie miałem nic do czytania w rękach (nie licząc książek o informatyce). Więc tak, jak bym wciąż kończył :) U mnie to dziwne, żeby tyle czasu nic nie czytać. A po za tym nie chodziło o to, żeby się chwalić, co czytam, tylko o to, że przedmówca tak uogólnił, że chciałem to jakoś naprostować.
Napisano 22 Lipiec 201410 l James Gleick - Chaos. Książka która mi się bardzo podobała i dała wiele inspiracji. Popularnonaukowe wytłumaczenie zagadnień z zakresu nauki i historii badań nad chaosem. Polecam jakby ktoś miał ochotę. Dick - Raport Mniejszości. Genialny zbiór opowiadań. Marcin Przybyłek - Czas silnych istot. Chciałem jakieś lekkie SF do poczytania i nie trafiłem sporo jest walki i sporo pseudofilozoficznych wątków, nie jest to bardzo zła książka, ale też niczym nie zachwyca ew. jakby komuś się nudziło.
Napisano 26 Lipiec 201410 l polecam książkę kinga - kontynuację kultowego lśnienia - doktor sen widać jak autor książki się zmienił na przestrzeni lat. Dla odświeżenia polecam przeczytać lśnienie i zaraz potem doktor sen. moc!
Napisano 31 Lipiec 201410 l Wieki światła - no "Lód" Dukaja to to nie jest ale można przeczytać i miewa swoje momenty.
Napisano 9 Październik 201410 l Ja ostatnio przeczytałem w końcu Genration P - W. Pielewina. Doskonała zabawa, a zarazem błyskotliwy opis współczesnego świata reklamy i przemian w bloku wschodnim po 1989 roku.
Napisano 15 Październik 201410 l Polecam Obłęd 44, najlepiej przed seansem nowego filmu o powstaniu (Masto 44). Pozwala trzeźwo spojrzeć na powstanie warszawskie.
Napisano 27 Listopad 201410 l ja ostatnio czytam książki Grahama Mastertona, najnowszy nabytek to Piekielny Kandydat - dobra pozycja polecam
Napisano 30 Listopad 201410 l Ostatnie pozycje to Nefertiti: The Book of the Dead od Nick'a Drake'a - polecam fanom literatury antycznej, antyczny kryminał z elementami przygodowymi. Seria The Railway Detective od Edward'a Marston's - świetny 19-wieczny kryminał.
Napisano 11 Styczeń 201510 l Kroopson napisał: Scott Carda czytałem wszystko co napisałeś ;) ale Światło minionych dni chętnie spróbuję. Niedawno skończyłem Sagę Wspólnoty. Świetny cykl, lekki a jednocześnie mocno wciągający. Polecam też "Gwiazdy moim przeznaczeniem" ale z racji leciwości (to chyba jakoś w latach 50 było pisane) to miejscami trudna lektura, ale genialna. "Ślepowidzenie" P.Watsona - kolejna perełka wspołczesnego ambitnego sf, jeśli jeszcze nie czytałeś, to na pewno się nie zawiedziesz. Miejscami przebija nawet Reynoldsa :]