Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Ninja koncept mega mi się podoba, kolory[szczególnie tło] i fałdki super :)

W ostatniej pracy zaś czegoś brakuje hm... może więcej detalu albo kontrastu z przodu

• Odpowiedzi 2k
  • Wyświetleń 340,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

Napisano

albo za czyste kolrki :]

tyle ze to mzoe byc wymog i satla konwencja w tym magazynie

Napisano

W ostatniej kontrast powinien załatwić sprawę. Ewentualnie można przybielić jeszcze drugi plan. Wszechobecna zieleń (włąsciwie w takim samym nasyceniu) spłaszcza obrazek. Z tym, że oko leci na dolny środek to akurat dla mnie plus. Myśle, że jeżeli chodzi o kompozycje to jedna z twoich najlepszych :). Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Niestety niekożystnych wrażeń nie usprawiedliwia ani logo, ani konwencja. To moja nieudolność je powoduje. Sam nie wiem, co nie gra w tej pracy, chyba grzebiąc detale pogubiłem hierarchię waloru w planach i sie spłaszczyło. No i kompozycja jest taka se, bo nie ma dyżych kształtów, wszystko takie pstrokate. Za dużo drzew a za mało lasu :D Co do wzroku lecącego na trupy u dołu, to chciałem żeby łby koni tworzyły taki jakby szpaler na cześć poległych. Jeszcze co do kompo, to gdyby nie odgórnie narzucony format, to chyba bym to tak skadrował:

battle_of_lechfeld_by_ethicallychallenged-d5a5aj7.jpg

Pozostaje mieć nadzieję, ze umiejętności kompozytorskie mi sie poprawią w miarę ćwiczenia. Na razie zaczynam od mniej skomplikowanych rzeczy i chyba mi sie rozwija powolutku jakiś zalążek zmysłu mówiącego, co fajnie wygląda a co nie. Pozostaje przeć do przodu dalej. Koncept drugiej postaci do obrazka który mam w planie:

*EDIT właśnie zauważyłem, że katana jest masakrycznie za długa, spuśćmy więc na to łaskawą zasłonę milczenia ;]*

samurai_concept_by_ethicallychallenged-d5abmdh.jpg

Edytowane przez EthicallyChallenged

Napisano

generujesz z głowy fałdki na ubraniach czy masz używasz refek( przerysowanie ułozenie/inspiracja) w tym ostatnim wyszło super :)

Napisano

No katana za długa ale całość świetny kolor i to oświetlenie naprawdę lubię tu zaglądać

Napisano

Moze i dluga, ale z drugiej strony japonskie miecze byly dzielem sztuki same w sobie i czesto byly robione pod konkretnego uzytkownika, moze twoj mial kompleks mniejszosci? ;)

Wazne, ze sprzedajesz fakt iz moglo by tak byc, nie zawsze wszystko musi byc takie jak jest w rzeczywistosci. W komiksach, grach, filmach postaci czesto uzywaja broni wielkosci samego siebie badz wiekszych i niejako traktujemy to jako " cooL " wiec ten tutaj mi wcale nie przeszkadza.

Co do kompozycji pamietasz swoje male, szybkie wilki? No, wiec wiecej tego typu cwiczen, musiz nauczyc sie uwalniac umysl od detalizowania a skupiani sie na sylwetce, akcji, ekspresjii. to nie bedzie latwe, gdyz kazdy ma swojego konika i slabe strony. Ty jestes swietnym detalista a problemy masz z reszta. ktos tam inny sklada fajne kompo, ale mzoe nie potrafic pociagnac tego do stopnia by bylo reprezentacyjne. Takie zycie.

P.S Wydaje mi sie, ze twoj umysl podchodzi do problemow logicznie i metodycznie, sproboj wiec zrobic to bardzo ekspresyjnie np, postaraj sie wyrazic jakies emocje,jak np gniew, smutek, radosc rozpacz, za pomoca samych barw i abstrakcyjnych ksztaltow, jak np te z testow rorschacha.

Bez pomostu laczacego wszystko z logika bedziesz zmuszony sforsowac mur na inny sposob, jestem ciekaw rezultatow.

Moim bowiem zdaniem najwiekszy sukces mozna uzyskac tworzac synteze pasji z dobrze przemyslanymi decyzjami. ( analiza )

Edytowane przez ICE

Napisano

W Twoich pracach jest taka sztuczność, która mnie drażni osobiście. Prace są nudne do bólu, wszyscy u Ciebie pozują jak do zdjęcia, na bitwę wybrałeś zły moment... (swoją drogą najbardziej drażni mnie ta trawka składająca się z małych źdźbeł... wszędzie)

Poziom "renderowania" masz zacny, ale nie tylko o to w tym sporcie chodzi :)

Napisano

Zgodzę się z przedmówcą, też taka stylistyka nie trafia do końca w moje gusta. Ale jakoś nie jestem w stanie uznać jednoznacznie tego za błąd. Każdy ma własny sposób pracy, technikę, coś w czym czuje się dobrze, EC od początku ma taki a nie inny, jeśli to mu sprawia frajdę to oby tak dalej. ;) Jeśli ma być z tego kasa - to na takie ilustracje też jest zapotrzebowanie, chociaż fakt, że swoboda operowania różnymi stylistykami jest dziś bardzo mocnym atutem.

Napisano

ale trudnym do zrealizowania :-D duza wiekszosc idzie po najmniejszej lini oporu. robia nie tylko ta sama stylistyke to jescze tematyke.

EC za to probuje roznych tematow. i tak trzymac.

A co do stylistyki to brakuje jej takiej soczystosci. wszystkie wygaldaja jak robione w dosc rozproszonym bialym swietle.

Scena w lesie traci przez to najmocniej. Las nie jest taki jasny. Za to na pojedynczych postaciach (konceptach) to dobrze wyglada.

Napisano
  • Autor

Coyote - i jedno i drugie. Ogólnie to zawsze lepiej mieć refki, czasami można zafejkować.

Kalberos - dzięki!

ICE - dzięki Ci dobry człowieku za te przemyślenia. Może i masz rację z tym moim mózgiem, mi najbardziej zawsze pomagało izolowanie problemu i trenowanie go, czy to anatomii, światłocienia czy koloru. Tylko z tą kompozycją jakoś nie moge go wyizolować i nie ma ten problem jakichs jasnych praw. Może faktycznie tutaj logika wylatuje przez okno i liczy się jaks szósty zmysł.

Nezumi - hahaha ale fajny skrzat :D a tak serio to przerażający jest ten brzeszczot O_o Ciekawe jak się taki w ogóle wyciąga z pochwy, chyba giermek pomaga

chudek - masz rację w tym co piszesz. to jest wielowarstwowy problem, składa się na niego i kompozycja, i kolor, i pozy... Ech... Faktycznie renderowanie to tylko mały wycinek naszego sportu i nie najważniejszy.

Florian P - właśnie niestety nie czuję się dobrze z tym jak większość moich prac wygląda :( Klienci są zadowoleni, odbiorcy podobno też ale dla mnie to pozostawia wieeele do życzenia. Staram sie w czasie wolnym dajej napierać i się uczyć, jedyna moja nadzieja to że coś to da i kiedyś będę naprawdę zadowolony i nie przejdzie mi ten stan po tygodniu tak jak to ma miejsce obecnie...

ortheza - to prawda z tym oświetleniem, w tym lesie starałem się upraszczać mocno, bo jak bym ten obrazek usiał plamkami światła przenikającymi między liściami to by sie kompletny burdel zrobił. Ale zgubiłem po drodze kontrast między światłem a cieniem chyba :(

No dobra, były te koncepty, teraz czas na danie główne. Ogólnie cały mój pomysł na obrazek opiera sie na tym, że postacie byłyby ukryte w cieniu i byłoby widać w świetle tylko stopy, jedna rękę i koniec miecza. Wiecie, ninja, działa w mroku, tajemniczość i tak dalej. A same sylwetki i ich gesty chciałem wydobyć z tego mroku jedynie rimlightem. Kombinowałem i doszedłem do tego. Mi się podoba, wysłuchałbym opini jak ktoś by jakieś miał.

assntn_sktch_by_ethicallychallenged-d5agbix.jpg

Napisano

z tym lasem to chodzi mi nie o mase plamek swiatla ale o glowne duze masy swiatla i cienia. a tak wogole to wez szkicownik i pedz do jakiegos porzadnego lasu. :-D zobacz sobie na zywca, fota nic ci nie pomoze.

w tym nowym to bym torche skrzywil tulow atakowanego w kierunku na zewnatrz

teraz jest jakby kij polknal i psuje dynamike.

Napisano

no, cos w tym jest, ze Twoje postacie sa troche "sztywne", i wydaje mi sie ze jest to kwestia twarzy, ktore sa zupelnie pospolite i bez wyrazu, "zamrozone" w grymasach. Moze pocwicz sobie rysowanie twarzy z lustra olowkiem :) mysle ze Ci to duzo da. Wrzuc na luz po prostu :D

Napisano

Fajna gra światła i cieni, podoba mi się, formę czuć. ;)

Dojrzały malun.

Pozdrawiam

Napisano

Nie no tak być nie może... jak ty to robisz:) co jeden to lepszy... czy to speed czy nie... daj mi jakąś wskazówkę. Ostatni to painter czy photoshop? żyłka na czole mi już puchnie...

Napisano
  • Autor

Kamesanin - nie wiem, czy speed, około 2,5 godziny ten ostatni, więc wielu by sie kłóciło, że już nie speed :D Co do wskazówek to chętnie:

Pij dużo mleka.

Oczywiście jest to mało przydatna wskazówka i w dodatku tylko odzwierciedla to, że jestem spragniony... Musisz jakoś bardziej konkretnie zapytać, bo nie wiem o jakich zagadnieniach mamy mówić, a postaram sie pomóc, oczywiście jeżeli będę w stanie.

Aha, photoshop.

Napisano

ja mam pytanie do Ciebie EC jako laik chce się dowiedzieć w jakich trybach dodajesz kolory jak zrobisz pierw B&W. Jaki % używasz zwykłego okrąglaka w swoich pracach? Wyśle Ci jedną z moich prac na PW i prosił bym o feedback z Twojej strony :)

Napisano

B&W super walor, ale jakoś nie wzbudza zaciekawienia. Z kolei malun niżej dla mnie mistrzostwo, super walor, kolor i zdecydowanie przykuwa uwagę mimo że zdaje się być dość prosty. Wreszcie naturalny szkicowy malun. ;)

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dzięki za komenty!

Skromniutki update z okazji mojej pierwszej i miejmy nadzieję nie ostatniej kontrybucji dla kolejnego magazynu historycznego. Tym razem coś sprzed naszej ery.

Kolory kostiumu zostały mi narzucone - nie bijcie. Za tą okropną linię tworzoną przez brzuchy koni i za wszystko inne bić można ;]

mounted_theuroporoi_by_ethicallychallenged-d5cz5nf.jpg

A tak poza tym to udało mi się odwiedzić wspaniałe miejsce w Krakowie, muzeum malarstwa polskiego XIX wieku. Serce mi zabiło szybciej, polecam! Przy okazji wizyty i obcowania z niektórymi dziełami (batalistyka) ogarnął mnie wielki wstyd, gdy zobaczyłem, jak to się powinno robić. Moje konie wyglądają przy ich koniach nie jakby brały udział w bitwie, lecz raczej jakby grały w szachy. Korespondencyjne. Muszę nad tym popracować, postudiować starych mistrzów...

brandt_studies_by_ethicallychallenged-d5cz70d.jpg

Napisano

Też byłem na tej wystawie jakiś czas temu i też miałem podobne wrażenia. Największe wrażenie zrobiła na mnie "śmierć ellenai" Jacka Malczewskiego. super sprawa i faktycznie można sie zgarbić, tylko oświetlenie ssie i ciężko o normalny odbiór.

W ostatniej koniu ma chyba za krótką mordkę i ogolnie taka troszke plastelina sie robi cisnięta jednym brush'em w ten sam sposob. mozna by bylo troche pojeździć gradientami walorowymi po tych formach calych jeszcze - chyba wiesz o co mi chodzi. Kolory sie tez troche lekko przybrudziły, ale ogólny odbiór jak na ilustracje jest spoko.

Wyżej udalo ci sie kolor chwycić o wiele fajniej i do tego te zakręcone suty:D pępek mnie za to razi nie w perspektywie, ale to juz szczegół;) fajnie sie czuje to schizowe mięsko.

wiecej, szybciej, lepiej! ;)

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dzięki chłopaki! Cinosław, trafne uwagi, szczególnie to o plastelinie ciśnietej jednym pędzlem to strzał w 10, jest to jedna z moich wielu bolączek, nie wgłebiałem się jeszcze za bardzo w takie czysto photoshopowe brushowe bajery na tyle, żeby uzyskać takie miodne efekty jak u Ciebie albo u Nicponia który w tym względzie szczególnie mi się podoba. Jedynie liznąłem temat. Muszę kiedyś przysiąść do tego porządnie i dociec jak to się robi.

Miłosz3ds: dziękówa!

A tu moja ostatnia pracka, tym razem próbuję sił w konkursie na zaprojektowanie grafiki na obudowę pieca, która ma wyrażać moją fascynację giercowaniem i bebechami pecetowymi które giercować pozwalają. Szybko wpadłem na pomysł prosty jak cep bo czas gonił i nasmarowałem takie coś:

gamer_by_ethicallychallenged-d5ecyoo.jpg

Szczególne podziękowania dla Kamesanin'a który dał mi cynk o konkursie! Jesli mój projekt Wam się podoba, rozważcie oddanie głosu (KLIK) i trzymajcie za mnie kciuki :]

Napisano

Doskonałe! Jesteś w życiowej formie;)

//Edit: też zagłosowałem.

Edytowane przez Lucek

Napisano

Żałuje, że sam nie wiedziałem o tym konkursie, na pewno wziąłbym udział.

Oddałem głos bez większego zastanowienia, na najlepszą prackę :P Twoją.

Powodzenia w konkursie.

Edytowane przez porrr13

Napisano

MIAZGA. Głos oddany, kciuki zaciśnięte. Sam możesz wybrać sobie tam miniaturkę, czy automatycznie Ci ją dokleili? Bo jest w kiepskiej jakości strasznie :/ Ale zgniata wszystko! :D

Napisano

Najlepiej podoba mi sie motyw tej klawiatury, fajny pomysł na scenke, jest klimat. Nieodgsgniona jednak jak dla mnie jest mina głównej postaci. Powodzenia w konkursie:)

Napisano

Szkoda że postać ( gracz ) tak mało emocji wyraża..ale technicznie i kolorystycznie i przede wszystkim pomysłowo jest bardzo dobrze. Super.

Napisano

głos oczywiście oddany, tylko szkoda, że nikt wcześniej nie napisał o tym konkursie ;/

Napisano

fajny pomysł :) powodzenia

Napisano

dobrze się prezentuje sama w sobie jak i na tle pozostałych prac konkursowych, plus za pomysł, wykonanie i kolorystykę... głos oddany... zastanawia mnie tylko czy 2d przejdzie przez 3d czy to strawią... pozdro i powodzenia