DaveBorck Napisano 8 Grudzień 2009 Share Napisano 8 Grudzień 2009 Witam, Dzisiaj na pożarcie rzucam shorta robionego jako kartka świąteczna/końcoworoczna Studia filmowego Odeon http://vimeo.com/8036232 Credits: Director/Inspirator Matej Subieta Animator/Composer Dawid Borkiewicz Music/Sound FX Adam Wardin DOP Paweł Tybora Gaffer/Photographer Paweł "Storm" Krawczyk Editing/Concept Art Matej Subieta Editing Support Krzysztof Woźniak Make-up Ali Kosoian Costume designer Ewa Leśniewska Costume designer assistant Agnieszka Subieta "Spring" Julia Pryzińska "Summer" Joanna Paterek "Autumn" Agnieszka Subieta "Winter" Katarzyna Seredyńska © Odeon Film Studio 2009 Z góry bardzom wdzięczny za wszelkie komentarze:) Pozdrawiam DaveBorck Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartolomeo Napisano 8 Grudzień 2009 Share Napisano 8 Grudzień 2009 ulala :) ładnie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 8 Grudzień 2009 Share Napisano 8 Grudzień 2009 mega czad i mega szacun, Matej widze pocisnal z tematem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Traitor Napisano 8 Grudzień 2009 Share Napisano 8 Grudzień 2009 Bardzo ladne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reanimator Napisano 8 Grudzień 2009 Share Napisano 8 Grudzień 2009 Tutaj jeszcze tego nie komentowalem, wiec: szacun! ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlodAs Napisano 8 Grudzień 2009 Share Napisano 8 Grudzień 2009 wysmienite ,gratuluje chlopaki widze ze niezle sie tam bawicie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morbid Karbid Napisano 8 Grudzień 2009 Share Napisano 8 Grudzień 2009 Świetne. Pomysłowe, z pazurem i bez słodzenia. Ta zima tylko coś mało robi. Macha ręką, ale nic się nie dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość i-riss Napisano 8 Grudzień 2009 Share Napisano 8 Grudzień 2009 kurcze na prawde super modele dziewczyn, znaczy się modelki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reanimator Napisano 8 Grudzień 2009 Share Napisano 8 Grudzień 2009 Powinna byc sonda: "Ktora pora roku najbardziej Ci sie podoba". Ruda! ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlodAs Napisano 8 Grudzień 2009 Share Napisano 8 Grudzień 2009 zima ,pozdro dla Kasi ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ania Napisano 8 Grudzień 2009 Share Napisano 8 Grudzień 2009 bardzo ładne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzAk1 Napisano 8 Grudzień 2009 Share Napisano 8 Grudzień 2009 Pięknie :D 5* chociaż moim zdaniem lepiej pasujące dziewczyny byście znaleźli :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cichysit Napisano 8 Grudzień 2009 Share Napisano 8 Grudzień 2009 swietna animacja, muzyka bardzo dobrze pasuje do kazdej z por Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kroopson Napisano 8 Grudzień 2009 Share Napisano 8 Grudzień 2009 ło ho ho :) nieźle nieźle. Bardzo nieźle! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 8 Grudzień 2009 Share Napisano 8 Grudzień 2009 wooow nice ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kulki Napisano 8 Grudzień 2009 Share Napisano 8 Grudzień 2009 Ni ma co gadać.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly Napisano 8 Grudzień 2009 Share Napisano 8 Grudzień 2009 Zawsze lubiłem wszystkie pory roku. :P Dziewczęta wypadły znakomicie. Na filmik brakuje słów zachwytu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plasti Napisano 8 Grudzień 2009 Share Napisano 8 Grudzień 2009 pani lato najpiekniejsza, jesli jest taka mozliwosc to ja najgorecej pozdrawiam:D, co do synow morza(sea sons:P) bardzo piekne, klasa 5* co do sondy, fajny pomysl:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baggins Napisano 8 Grudzień 2009 Share Napisano 8 Grudzień 2009 Widzialem we fragmentach, ale nigdy calosci. Super to wyszlo finalnie. Kawal dobrego motion designu. t. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tweety Napisano 8 Grudzień 2009 Share Napisano 8 Grudzień 2009 Bardzo "Matejowe" hehe ;) Kawał dobrej roboty! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shi Napisano 8 Grudzień 2009 Share Napisano 8 Grudzień 2009 noo... bardzo ladne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kroopson Napisano 8 Grudzień 2009 Share Napisano 8 Grudzień 2009 Bardzo "Matejowe" hehe ;) Kawał dobrej roboty! hehe - najlepsza charakterstyka :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 8 Grudzień 2009 Share Napisano 8 Grudzień 2009 Lato jest super sexy. A co do jakości to już zostało powiedziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asblaze Napisano 8 Grudzień 2009 Share Napisano 8 Grudzień 2009 Wbiło mnie w fotel, jedyne czego bym mógł się przyczepić to ubranie Lata :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mookie Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 Pięknie, świetna robota! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr kura Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 o ła fajny temat, swietnie wykonany. przejscie lata w jesień :D ogolnie lubie zime(pore roku) najbardziej ale tu najbardziej podoba mi sie lato. swietnie komponowane kojarzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beny Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 MEGA fajne! Nawet na siłę ciężko się do czegoś przyczepić :) - Montaż, motion i sound design, maskowanie/kluczowanie, komponowanie live footage z 3D w poście po prostu zajefajne! Gratulacje!! Kawał świetnej roboty! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
norap Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 Fajna laska :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lisu Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 Fajna laska :) Która bo moze coś przeoczyłem? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
avant.garde Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 Przyznam, że na prawdę rewelacyjna robota. Najsłabszym ogniwem są panie, dokładniej dwie ostatnie. Tzn. mam wrażenie, że nie do końca swobodnie czują/czuły się przed kamerą. Ale cała produkcja na prawdę wysokiej klasy. Pogratulować zespołowi umiejętności i pomysłów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kris_R Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 Ha! No ŁAAADNIEE!! sobie tam panowie poczynają :) Niezły duecik się zrobił. Matej - wiadomo - pozamiatane :) Ale Dave! Zaskoczyłeś mnie szalenie pozytywnie! Wypas!! Świetne kompo. Naprawdę ekstra robota. Nie tylko technicznie wyśmienicie ale też wizulanie czyściutko! :) DUŻE BRAWA! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZJAWA Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 Wypaśne 5*. A ja tam się wyłamie i pozdrawiam panią Wiosnę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaveBorck Napisano 9 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 9 Grudzień 2009 Cześć:) Bardzo mnie cieszy tak ciepłe przyjęcie. Muszę przyznać, że trochę pracy w to włożyliśmy. Co do urody modelek to się nie wypowiadam. Mi pasują idealnie, poza tym trochę się do nich przyzwyczaiłem bo w zasadzie chyba najwięcej czasu przy nich spędziłem:) Tylko jedna (lato) była profesjonalną modelką, reszta to koleżanki Mateja, którego styl kilka osób rozpoznało;) Jeśli ktoś ciekaw co do pipeline-u to najpierw był storyboard Mateja, potem na jego podstawie zrobiłem animatik 3d w maxie. Następnie Mateusz przygotował w Photoshopie koncepty, które wciągałem do aftera i tam wprawiałem w ruch. Czasami jak trzeba było to robiłem też 3d w Maxie, np latające liście i rosnące kwiatki no i kluczowałem postacie i dodawałem coś od siebie jak był czas. Później zapodamy kilka konceptów jak to wyglądało na początku drogi. Co do nagrań dziewczyn to na podstawie mojego animatika 3d była wstępna nagrywka na której dopracowywaliśmy montaż. Potem był jeden dzień zdjęć finalnych, które trwały kilkanaście godzin u nas na hali. Na razie tyle Pozdrawiam Dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subieta Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 ja chciałem dodać jeszcze jedną ważną informację. Lato tez jest moją koleżanką. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subieta Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 bardzo dziękujemy za ciepłe przyjęcie. to, czego Dawid "the Iron" Borkiewicz nie napisał o procesie powstawania projektu to powód, dla którego powstał. Teoretycznie tak, jest to noworoczna kartka Odeonu, ale idąc głębiej, chcieliśmy po prostu nakręcić trochę kobiet, popoprawiać im włosy, fałdki, ramiączka i podnieść sobie poziom endorfin. Dziękuję za uwagę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekhc Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 jak juz mowilem - super, fajny matejowy klimat a daveborck - swietna afterkowa robota, do tego fajna muza, oby wiecej takich rzeczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luki Luki Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 Bardzo mi sie podoba, no moze poza zimą, troche taka bez wyrazu. Daje 10 zl za telefon do Lata;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reanimator Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 wez bilecik i ustaw sie w kolejce! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
norden Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 całościowo spox chociaż denerwują przepalenia niepotrzebne oraz kiepskie klucze ale to zapewne wina materialu czyt. kamery .... color warp również by się przydał na postaci na poziomie jakiś 10-15% po krawędziach teraz jak to tutaj kolega przez ramię powiedział jest nieco za polsko... pzdr Norden Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 przyczepie sie trochę ;) Oświetlenie jest paskudne. imo kładzie kilka ujęc. Liczylem, ze bedzie lepiej i tylko napinanie strzały było kręcone w piwnicy ;) wszędzie niemal są trzy plaskie plany - tło z fotoszopa, aktorka i zbulorwane elementy na pierwszym. atrament taki stary, ze myslalem ze juz jest w tej mierze jakiś progres i tworzy sie leprze rzeczy, to samo z lodem, wyglada jak do animatika. Przeszkadza jeszcze czesc ujęć, gdzie kamera była z AE - słabe - na tym poziomie też powinien ktos pilnowac realizacji. Wklejenie png z rudą przy ataku jesieni to jakieś nieporozumienie. Ale ogolnie fajne i duzy plus za pracę. 5lat temu robiłoby olbrzymie wrażenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subieta Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 No ja na przykład widzę włos na oku Zimy w ostatnim ujęciu i w zasadzie pada mi przez to cały odbiór filmu... ostatnio dumaliśmy nawet, jak go wyczyścić, ale musimy pracować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 jesli tak do tego podchodzisz, to ja tak jak wszyscy inni: szacun! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 olaf jak tak juz piszesz to warto wspomniec o slabym kluczowaniu i braku warpa ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mookie Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 Gra aktorska słaba (szczególnie zima i lato, która zaskoczona przez jesień zdążyła jeszcze szybciutko poprawić włosy), no ale dziewczyny miały przede wszystkim ładnie wyglądać, a nie zdobyć nominację do Oscara. Ogólnie bardzo fajne, świetny podkład dźwiękowy, pierwsza część roku wyjątkowo piękna :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subieta Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 ola-f, ale ja z tym włosem na poważnie pisałem. za każdym razem jak to oglądam to mi zgrzyta. I naprawdę mieliśmy go wyczyścić i naprawdę nie ma wolnej chwili. Cieszą nas zarówno pochwały jak i słowa krytyki, bo obydwie rzeczy dają motywację w dalszych projektach. Nie ukrywam, że głównym założeniem filmu było jego ukończenie i nie pokłócenie się podczas realizacji ;))) Wszystkiego naj Ściskam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subieta Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 co do PNG-lasek w scenie nalotu - chcieliśmy zrobić total mangę - naszą referencją był Kodżiro atakujący Tsubasę podczas pólfinału pucharu Japonii. Hiperlodu już się tyle naoglądałem i myślę, że będziemy mieli okazję popłakać się przy nim wiele razy w projektach komercyjnych - a przy "Seasonach" chcieliśmy spróbować czegoś innego. A poprawienie grzywki przez Joasię, cóż... to było dla mnie tak absurdalne, że nie miałem wyboru, musiałem wziąć ten dubel :D Heh, tłumacza się tylko winni ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 No spoko, ten png przypomina mangowe sceny, ale tam są zwykle mikro ruchy (choc moze to interlace starego telewizora) a tu nie wiem, czy przez jakies zabiegi zwiazane z budową planów/planu wyszlo jak zdjecie wyciete i wstawione. Mysle jednak, ze siłą ujęć w Tsubasie było to, że trwały nieprzerwanie przez sześc odcinków, kręciła się tylko piłka ;) Z tym lodem to jest tak, ze jak kiedyś widziałem Twoją truskawkę czy coś tam zmrożonego to powiedziałem sobie "wow, na taki myk bym nie wpadł" a teraz widzę to i tak w sobie myślę WTF? Jesli to miała być stylizacja, to IMO albo robicie jakiś nowy patent, ktory pozwoli powiedziec - "o jest progres, chłopaki nieźle szronią" albo robi się jak zawsze, by każdy uznał "trzymają poziom". Inaczej wypada blado. Osobiście brak mi agresji w tym szronie, czegoś przeszywającego, ale to moje prywatne zdanie. Tak czy inaczej strasznie mi nie leży to światło, z nim budowanie scen byłoby na pewno inne, bo wymuszałby coś konkretnego. Co do atramentu, to kurcze naprawde myslalem ze studia post-pro maja swoje autorskie rozwiazania w tej kwestii, gotowe motywy z fluidami itp. bazujace na szablonowym myku, ale pozwalające na coś ekstra. Jakieś autorsko ujarzmione procedury. Anyway ja krytykuje bo mam swiadomosc, ze wokol aktorek nie lataja panowie w niebieskich getrach na głowach z tekturowymi makietami, tylko działa AE do spółki z Maxem i można wiele rzeczy zautomatyzowac, czyli podstawa powstaje naprawdę szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CzAk1 Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 Fajna laska :) heh...graficy cholera! :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luki Luki Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 Heh, jak Cie czytam ola-f to wiem czemu niektorzy nie moga zniesc moich niektorych postow;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 9 Grudzień 2009 Share Napisano 9 Grudzień 2009 Widzisz jak mówię, to jest jeszcze gorzej, bo pluje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi