Napisano 27 Grudzie艅 20231 r Troch臋 si臋 tu pozmienia艂o na przestrzeni lat, ale wci膮偶 czu膰 tu ducha inspiracji.聽 To moja teczka 3d samolot贸w i innych maszynerii, jakie wytwarzam na codzie艅 od wielu lat. Na pierwszy ogie艅 A-20 Havoc J/K na pud艂o i banner dla firmy modelarskiej HK Models: Model, tekstury, ilustracja etc. moje. Soft: 3ds max 2022, V-ray, Photoshop, Mudbox, Substance Painter, Itoo Forest Boxart Banner i detale Clay Render Detale Detale Detale Detale Detale Edytowane 27 Grudzie艅 20231 r przez piotr_forkasiewicz
Napisano 27 Grudzie艅 20231 r Jak zwykle 艣wietne rzeczy co chyba nie jest 偶adnym zaskoczeniem 馃檪聽 za to troch臋 mnie zaskoczy艂o to 3 hours ago, piotr_forkasiewicz said: moje. Soft: 3ds max 2022, V-ray, Photoshop, Mudbox, Substance Painter, Itoo Forest Czyli jest nadal kto艣 kto profesjonalnie u偶ywa mudboxa a nie industry standard one and only zbrush馃檪聽
Napisano 27 Grudzie艅 20231 r Autor 34 minuty temu, Destroyer napisa艂(a): Jak zwykle 艣wietne rzeczy co chyba nie jest 偶adnym zaskoczeniem 馃檪聽 za to troch臋 mnie zaskoczy艂o to Czyli jest nadal kto艣 kto profesjonalnie u偶ywa mudboxa a nie industry standard one and only zbrush馃檪聽 Hmm. Zbrusha nie u偶ywam, szczerze m贸wi膮c. Do sculptu u偶ywam Sculptrisa i radz臋 sobie jako艣 w maxie. Mudboxa u偶ywam wy艂膮cznie do malowania po modelach. Wiem, 偶e Substance dzia艂a nawet lepiej, ale przyzwyczai艂em si臋 do prostoty Mudboxa. Substance Paintera te偶 u偶ywam w ograniczony spos贸b, do malowania zaciek贸w.
Napisano 27 Grudzie艅 20231 r Just now, piotr_forkasiewicz said: Hmm. Zbrusha nie u偶ywam, szczerze m贸wi膮c. Do sculptu u偶ywam Sculptrisa i radz臋 sobie jako艣 w maxie. Mudboxa u偶ywam wy艂膮cznie do malowania po modelach. Wiem, 偶e Substance dzia艂a nawet lepiej, ale przyzwyczai艂em si臋 do prostoty Mudboxa. Substance Paintera te偶 u偶ywam w ograniczony spos贸b, do malowania zaciek贸w. No w艂a艣nie si臋 zastanawia艂em czy malujesz tekstury w mudboxie bo te偶 mi艂o wspominam jego warstwy i do malowania po uv jak i sculptingu czego do dzisiaj nie ma w cywilizowanej formie w zbrushu 馃檪聽Ale potem na li艣cie by艂聽Substance Painter wi臋c za艂o偶y艂em, 偶e mo偶e zaczyna艂e艣 w mudboxie a ju偶 po latach przeszed艂e艣聽na paintera a w mudboxie co艣 tam czasem podrze藕bisz gdy ju偶 nie chce Ci si臋 r臋cznie modelowa膰 spaw贸w czy co艣聽馃槢聽
Napisano 27 Grudzie艅 20231 r Autor 17 minut temu, Destroyer napisa艂(a): No w艂a艣nie si臋 zastanawia艂em czy malujesz tekstury w mudboxie bo te偶 mi艂o wspominam jego warstwy i do malowania po uv jak i sculptingu czego do dzisiaj nie ma w cywilizowanej formie w zbrushu 馃檪聽Ale potem na li艣cie by艂聽Substance Painter wi臋c za艂o偶y艂em, 偶e mo偶e zaczyna艂e艣 w mudboxie a ju偶 po latach przeszed艂e艣聽na paintera a w mudboxie co艣 tam czasem podrze藕bisz gdy ju偶 nie chce Ci si臋 r臋cznie modelowa膰 spaw贸w czy co艣聽馃槢聽 Mudbox ma swoje niestety ograniczenia. Szczeg贸lnie denerwuj膮ce jest gdy maluje si臋 p臋dzlem z du偶ym blurem i przeje偶d偶a si臋 po kolejnych elementach modelu 3d. No, ale co艣 za co艣. Sculpt robi臋 bardzo rzadko. Wszystkie tekstury ogarniam w tych dw贸ch softach + Photoshop. Mudbox Substance Edytowane 27 Grudzie艅 20231 r przez piotr_forkasiewicz
Napisano 27 Grudzie艅 20231 r No niestety mudbox ostatni update kt贸ry co艣 wnosi艂 mia艂 chyba z 10 lat temu, przykre, 偶e tak go porzucili bo mia艂 naprawd臋 fajny surowy ale prawdziwy 3d feeling, ten w zbrushu od zawsze mnie mierzi艂. Ale rze藕bienie w zbruschu by艂o troch臋 inne i chyba przyjemniejsze a teraz po tylu latach r贸偶nicy w rozwoju to nawet nie ma co por贸wnywa膰 tych soft贸w 馃檪聽
Napisano 27 Grudzie艅 20231 r Autor 5 godzin temu, Destroyer napisa艂(a): No niestety mudbox ostatni update kt贸ry co艣 wnosi艂 mia艂 chyba z 10 lat temu, przykre, 偶e tak go porzucili bo mia艂 naprawd臋 fajny surowy ale prawdziwy 3d feeling, ten w zbrushu od zawsze mnie mierzi艂. Ale rze藕bienie w zbruschu by艂o troch臋 inne i chyba przyjemniejsze a teraz po tylu latach r贸偶nicy w rozwoju to nawet nie ma co por贸wnywa膰 tych soft贸w 馃檪聽 Faktycznie. Mudbox jakby sta艂 w miejscu, ale co ja tam wiem. U偶ywam tylko promila tego softu. A jak maluje si臋 w ZB? Kupienie go jako softu do nierze藕bienia a malowania chyba nie ma sensu, prawda?
Napisano 27 Grudzie艅 20231 r 1 hour ago, piotr_forkasiewicz said: Faktycznie. Mudbox jakby sta艂 w miejscu, ale co ja tam wiem. U偶ywam tylko promila tego softu. A jak maluje si臋 w ZB? Kupienie go jako softu do nierze藕bienia a malowania chyba nie ma sensu, prawda? No to nie mia艂by sensu 馃檪聽Zbrush je艣li chodzi o malowanie tekstur to poly painting聽i potem przepalenie聽na uv, nie wiem czy ostatnio co艣 nie wprowadzali do malowania po UV albo mi si臋 艣ni艂o 馃檪聽Tak czy tak do samego malowania tekstur聽zupe艂nie si臋 to nie op艂aca zw艂aszcza, 偶e teraz to ju偶 subskrybcja po przej臋ciu przez maxona a nie jak by艂o dawniej 偶e z 10 lat darmowych updat贸w pod pixologickiem 馃檪
Napisano 28 Grudzie艅 20231 r ZBrush to nadal tylko polypainting. Do samego malowania to 3DCoat ma nawet okrojona pod malowanie wersje 3DCoatTextura: https://pilgway.com/product/3dcoattextura DUZO taniej ci wyjdzie, mozesz sobie sprobowac za darmo trial pelny a jak sie skonczy to dalej masz za free learning edition. Jak ci sie spodoba to jeszcze przez 12 dni jest promka i troche taniej ale maja tez sporo innych opcji zakupu jak na przyklad "rent to own". Z tego co wiem to do malowania 3DCoat jest dobry. JAcys tam wymiatacze z Blizzarda ponoc go do malowanych teksturek uzywaja, wiec daje rade pewnie. Obczaj sobie online demko ktore jest jednoczesnie beta Nomada. Ma sie ukazac na PC niedlugo jakos (byly plany zeby w tym roku jeszcze ale raczej sie przedluzy). https://nomadsculpt.com/demo/ Nie moge sie doczekac juz - lekki, bardzo sensowny sofcik do rzezbienia. Koles dodaje mase opcji - ostatnio dodal polygrupy. Fajny, szybciutki render ma, malowanie tez. Prawde mowiac jestem w szoku jak jeden kolo go rozwija. @Destroyer Pixologic to ze 20 lat updaty za free mial... Smialo mozna powiedziec, ze "za moich czasow to bylo lepiej..." 馃槃 No bo bylo 馃槃 I nie, nie dodali nic do malowania po UV. Znaczy mozesz sobie UV rozlozyc i robic po nim polypainting co pomaga czasem na jakiejs pofalowanej powierzchni typu ubranie cos namalowac, albo w ciezko dostepnych miejscach normalnie. Ale to wciaz jest polypainting. Edytowane 28 Grudzie艅 20231 r przez Nezumi
Napisano 28 Grudzie艅 20231 r Autor 2 godziny temu, adek napisa艂(a): Witamy po latach 馃檪 Dzi臋ki, 偶e wrzuci艂e艣 troch臋 swoich rzeczy. To ja dzi臋kuj臋. Ogrom rzeczy zawdzi臋czam temu co kiedy艣 stworzy艂e艣.
Napisano 28 Grudzie艅 20231 r Autor Troch臋 Liberator贸w wszelkiej ma艣ci dla r贸偶nych klient贸w Koncepty do projektu: Lot do Piek艂a (budynki od Evermotion) 聽
Napisano 29 Grudzie艅 20231 r Super! Przedostatni od razu mi si臋 skojarzy艂 z loading screenem z fallout 1, tyle 偶e tu mamy widok z perspektywy pilota no i oczywi艣cie tam nie by艂o ognia 馃槢 https://wallhaven.cc/w/rd1v7j
Napisano 10 Stycze艅 20241 r Autor Obrazek na 10m 艣cian臋 hangaru na lotnisko by艂ego 106 dywizjonu bombowego RAF w Metheringham UK. Modele itd. moje Ca艂o艣膰 Detale聽 Detale Detale Detale Detale Detale Detale Detale 聽 聽 Edytowane 10 Stycze艅 20241 r przez piotr_forkasiewicz
Napisano 10 Stycze艅 20241 r Autor Jeszcze jeden Liberator dla rodziny weterana. Ka偶dy detal zweryfikowa艂em pod wzgl臋dem zgodno艣ci z konkretn膮 lini膮 produkcyjn膮, z konkretnej fabryki, w konkretnym mie艣cie USA. Te typy Liberator贸w tak mia艂y. Wersja zimowa - finalne uj臋cie (zgodne z prawd膮 historyczn膮) Pierwsza wersja letnia Detal Detal Detal Detal 21 godzin temu, adek napisa艂(a): Detale rozbrajaj膮 馃槻 Dzi臋ki bardzo! Edytowane 11 Stycze艅 20241 r przez piotr_forkasiewicz
Napisano 11 Stycze艅 20241 r Pi臋kny kadr, pi臋kne zbli偶enia pi臋kny model!聽 P.S. O takie w膮tki na forum walczy艂em w 1940 lataj膮c swoim Spitfire-em w Jane's WWII Fighters! 馃檪聽
Napisano 11 Stycze艅 20241 r @Kalberos聽panie... nie mnie r贸wna膰 si臋聽z Piotrem! To jak by por贸wnywa膰 star膮 Koz臋 偶r膮c膮 kapust臋 z koniem czystej krwi arabskiej.聽
Napisano 12 Stycze艅 20241 r Najch臋tniej zamkn膮艂bym ten temat. Przez tak dobre grafiki, cz艂owiek dostaje kompleks贸w. Edytowane 12 Stycze艅 20241 r przez triget
Napisano 12 Stycze艅 20241 r Autor 15 godzin temu, triget napisa艂(a): Najch臋tniej zamkn膮艂bym ten temat. Przez tak dobre grafiki, cz艂owiek dostaje kompleks贸w. Hmm. Nie taka jest moja intencja, 偶eby wzbudza膰 u kogo艣 kompleksy bo i nie ma czym. Nie robi臋 niczego czego inni nie potrafi膮. Mo偶e ju偶 przebieg (jakie艣 24 lata pracy) jest wystarczaj膮cy, 偶eby by艂y jakie艣 efekty tych nocnych i dziennych dupogodzin bo nigdy si臋 nie oszcz臋dza艂em. Bo z jednej strony to praca, ale z drugiej pasja 偶ycia. W sumie to zale偶y od nas, czy co艣 co postrzegamy jako lepsze od tego co sami robimy nas inspiruje czy przyt艂acza. Ja wcale nie uwa偶am, 偶e si臋gam nieba (poza tematyk膮). Mam swoich mistrz贸w, do poziomu kt贸rych nigdy nie doci膮gn臋, ale zupe艂nie mnie to nie martwi, a wr臋cz przeciwnie - to mnie w艂a艣nie inspiruje. Wydawa膰 si臋 mo偶e, 偶e przy pi臋膰setnym obrazku samolotu zaczynam od torsji w kiblu, ale jak za艂o偶ysz sobie, 偶e to ma by膰 pasja, 偶e masz mo偶liwo艣膰 robienia tego co kochasz, to traktujesz ka偶de zlecenie jak wyzwanie i sam sobie narzucasz, 偶e tym razem p贸jdziesz dalej i dalej. Mo偶e nowy k膮t? Mo偶e nowe narz臋dzie? I tak to leci do przodu. M贸j ukochany Mustang P-51: Ca艂o艣膰 Siatki Siatki Siatki I Superforteca B-29 dla siebie: Calosc Siatki 聽 Edytowane 12 Stycze艅 20241 r przez piotr_forkasiewicz
Napisano 19 Stycze艅 20241 r Autor Co艣 z pierwszej wojny - Halberstadt Fokkery D. VII I co艣 nowszego - prototyp SR-71 Edytowane 19 Stycze艅 20241 r przez piotr_forkasiewicz
Napisano 20 Stycze艅 20241 r W dniu 27.12.2023 o 14:12, piotr_forkasiewicz napisa艂(a): Mudbox ma swoje niestety ograniczenia. Szczeg贸lnie denerwuj膮ce jest gdy maluje si臋 p臋dzlem z du偶ym blurem i przeje偶d偶a si臋 po kolejnych elementach modelu 3d. No, ale co艣 za co艣. Sculpt robi臋 bardzo rzadko. Wszystkie tekstury ogarniam w tych dw贸ch softach + Photoshop. Mudbox Substance Faktycznie w Substance dzia艂a lepiej ten engine i nie ma a偶 tak du偶ych skok贸w pomi臋dzy szwami/odseparowanymi na UV elementami. Ca艂kowicie bezszwowe malowanie znajdziesz w Mari.聽 Jestem cichym pasjonatem lotnictwa. Niesamowita teczka, niesamowite tekstury, o艣wietlenia i rendery maszyn lataj膮cych. Ostatnio ogl膮da艂em Twoj膮 teczk臋 na Artstation i doprawdy dech mi zapar艂o. Pozdrowienia.聽 Edytowane 20 Stycze艅 20241 r przez gryzon
Napisano 20 Stycze艅 20241 r O Boziu, jak ja kocham tego twojego Halberstadta... no wspania艂y okaz! Naprawd臋 cudn膮 robot臋 odwalasz!聽
Napisano 6 Luty 20241 r Autor B臋d膮c w klimacie serialu z Apple "Masters of the Air" - boxart na model: FW-190 w starciu z Fortec膮 303 Grupy Bombowej USAAF: Edytowane 6 Luty 20241 r przez piotr_forkasiewicz
Napisano 6 Luty 20241 r Detal przepi臋kny. A偶 mi wstyd moje bohomazy wstawia膰.聽馃榿Poza tym dba艂o艣膰 o wierno艣膰 z orygina艂em. Dokumentacj臋 dostajesz od zleceniodawcy? Czy wyszukujesz w necie?聽
Napisano 7 Luty 20241 r Autor 11 godzin temu, Bacry napisa艂(a): Detal przepi臋kny. A偶 mi wstyd moje bohomazy wstawia膰.聽馃榿Poza tym dba艂o艣膰 o wierno艣膰 z orygina艂em. Dokumentacj臋 dostajesz od zleceniodawcy? Czy wyszukujesz w necie?聽 Dzi臋ki bardzo. Dokumentacj臋 raczej sam wyszukuj臋. Jestem ob艂o偶ony setkami ksi膮偶ek, a 偶e w 3d skali detalu nie ma, wi臋c tylko ode mnie zale偶y jak bardzo w detal chc臋 wej艣膰. Fortece to m贸j ulubiony temat wi臋c na pewno b臋d臋 szed艂 dalej z tematem.
Napisano 7 Luty 20241 r To wspania艂e i przera偶aj膮ce, 偶e Piotr ma moc budzenia inspiracji ale i te偶 dok艂adania sporych kop kompleks贸w聽cz艂owiekowi聽馃槈聽Taki troch臋 cz艂owiek orkiestra 馃
Napisano 20 Luty 20241 r Autor Zainspirowany serialem Masters of The Air zrobi艂em szybki test jak m贸j model by si臋 sprawdzi艂 w animacji z t艂em jakie nakr臋ci艂em lec膮c ostatnio. Animacja wie偶yczek i smug kondensacyjnych zupe艂nie niedopracowana. Edytowane 20 Luty 20241 r przez piotr_forkasiewicz
Napisano 20 Luty 20241 r Czad! Masters of The Air -聽Ostatni 5 odcinek mnie zmasakrowa艂. Dobry serial. Szkoda 偶e nie by艂o bombardowa艅 w Bremie 馃槓 Strasznie czasowo leci do przodu ten serial i trudno oswoi膰 si臋 z g艂贸wnymi bohaterami tj. mia艂o to miejsce w Kompani Braci. Ciekawe co tam nawymy艣lali jeszcze z Czerwonymi Ogonami (332 Grup膮 My艣liwsk膮) bo s膮 w czo艂贸wce. Tak czy siak super te艣cik... No ale tego mo偶na by艂o si臋 spodziewa膰 馃檪聽 P.S.聽 Sam latasz? Czy masz zaprzyja藕nionego pilota?聽 Edytowane 20 Luty 20241 r przez Mortom
Napisano 20 Luty 20241 r W dniu 6.02.2024 o 11:27, piotr_forkasiewicz napisa艂: B臋d膮c w klimacie serialu z Apple "Masters of the Air" - boxart na model: FW-190 w starciu z Fortec膮 303 Grupy Bombowej USAAF: Detal faktycznie rozbraja. Zapomnialem wcze艣niej napisa膰. Dopiero ostatnio natrafi艂em na to:聽https://www.vintagewings.ca/stories/a-terrifying-beauty 艢wietny tekst! Gratulacje.聽
Napisano 20 Luty 20241 r 18 minutes ago, adek said: Dopiero ostatnio natrafi艂em na to:聽https://www.vintagewings.ca/stories/a-terrifying-beauty Whoa, naprawd臋 fajnie opisane prace w tym artykule. Nie jestem jakim艣 mi艂o艣nikiem lotnictwa i wi臋kszo艣ci tych detali nawet bym nie zauwa偶y艂 bez pokazania mi ich palcem i wyja艣nie艅, ale kurde naprawd臋 zazdzroszcz臋 dok艂adno艣ci i pasji. Mega przyjemnie si臋 ogl膮da.
Napisano 20 Luty 20241 r Rewelka. Tak mi sie rzucily mi sie w oczy te dziury po kulach na zblizeniu. Dziwnie wygladaja - jakos tak jak stopione czy cos... Niebardzo tak wyglada przestrzelony metal... Po drugie wszystkie wygladaja jakby byly wylotowymi a biorac pod uwage ich polozenie to by ktos musial z dolu przestrzelic na wylot ten samolot wiele razy. Moze i mozliwe ale chyba by juz nie lecial po tym. Jak patrze na pierwszy obrazek to chyba mialy to byc dziury po pociskach wystrzelonych z tych lekkich, malych samolotow a zatem od gory. wiec bylyby to po prostu dziurki regularne bez tego dziwnego, niby stopionego (?) metalu naokolo. Po trzecie i ostatnie - masz te dziurki roznego rozmiaru - nie sadze zeby az taki rozrzut byl w kalibrze uzywanych pociskow. Tutaj fajna refka to tego jak wyglada przestrzelony metal z obu stron: 聽 Edytowane 20 Luty 20241 r przez Nezumi
Napisano 21 Luty 20241 r 艢wietny artyku艂, pi臋kne pracki. Gratuluje Piotrze! @Nezumi聽o jakich "schodkowych" przestrzelinach m贸wisz?
Napisano 21 Luty 20241 r 37 minutes ago, Mortom said: @Nezumi聽o jakich "schodkowych" przestrzelinach m贸wisz? Oczywscie nalezy wziac pod uwage ze go...no wiem o samolotach 馃槃 Przy czym jak teraz patrze to moze jest jakis material ktory pokrywa metal i wtedy juz mogloby tak wygladac. Jesli tak to sorki za zamieszanie 馃槈 edit: jakos dziwnie mi to wyglada ale tutaj fotka dziur po kulach w samolocie straconym nad Sahara podczas IIWS i wygladaja podobnie zasadniczo Wiec sorki聽 - tak to jest jak sie czlowiek nie zna a chce sie wymadrzac. Moze politykiem zostane...聽 馃槈 Moze sie przydadza do czegos kiedys foty z tego artykulu jesli nie trafiles na nie wczesniej (pewnie trafiles ale co tam): https://www.dailymail.co.uk/news/article-2142300/Crashed-plane-Second-World-War-pilot-Dennis-Copping-discovered-Sahara-desert.html Fachowcy, wyjasnijcie jesli wiecie z czego wynikaja tak rozne rozmiary dziur bo ciekawym. Raczej to sa kule podobnego kalibru wystrzeliwane z podobnego miejsca z podobnej broni. A dziury raz wielkie raz sporo mniejsze... Edytowane 21 Luty 20241 r przez Nezumi
Napisano 21 Luty 20241 r aa.. szuka艂em tych przestrzelin w artykule xD Ale je艣li chodzi o r贸偶n膮 艣rednic臋, to 艂atwo j膮 wyt艂umaczy膰, z regu艂y samoloty mia艂y 2 kalibry uzbrojenia. Np. takie Foczki z obrazka, dysponowa艂y 8mm LKMem i 20mm聽dzia艂kiem.聽 A co do tego 偶e wszystkie s膮 wylotowe... no to ju偶 licencja poetica autora 馃檪聽 Edytowane 21 Luty 20241 r przez Mortom
Napisano 21 Luty 20241 r Ta - samolociki absolutnie rewelacyjne, zeby nie bylo. 馃槈 Edytowane 21 Luty 20241 r przez Nezumi
Napisano 21 Luty 20241 r Autor Godzin臋 temu, Nezumi napisa艂(a): Oczywscie nalezy wziac pod uwage ze go...no wiem o samolotach 馃槃 Przy czym jak teraz patrze to moze jest jakis material ktory pokrywa metal i wtedy juz mogloby tak wygladac. Jesli tak to sorki za zamieszanie 馃槈 edit: jakos dziwnie mi to wyglada ale tutaj fotka dziur po kulach w samolocie straconym nad Sahara podczas IIWS i wygladaja podobnie zasadniczo Wiec sorki za zamieszanie - moze sie przydadza do czegos foty z tego artykulu: https://www.dailymail.co.uk/news/article-2142300/Crashed-plane-Second-World-War-pilot-Dennis-Copping-discovered-Sahara-desert.html Fachowcy, wyjasnijcie jesli wiecie z czego wynikaja tak rozne rozmiary dziur bo ciekawym. Raczej to sa kule podobnego kalibru wystrzeliwane z podobnego miejsca z podobnej broni. A dziury raz wielkie raz sporo mniejsze... Dzi臋ki bardzo Nezumi za ciekawy artyku艂 i zwr贸cenie uwagi na kolejn膮 rzecz wart膮 dopracowania. Anyway, odpowiadaj膮c na Twoje pytania. R贸偶ny rozmiar uszkodze艅 bierze si臋 z np. z u偶ytej broni. W czasie wojny, do str膮cania ameryka艅skich bombowc贸w Niemcy u偶ywali ca艂ego, szerokiego asortymentu broni: od karabin贸w, dzia艂ek (20mm, 30mm), rakiet niekierowanych, pop-corn bullets, pocisk贸w artyleryjskich (zwanych FLAK'iem od niem. FLugzeugAbwehrKanone) kalibru 88, 150 mm i wielu wielu innych. Ju偶 efekt u偶ycia pocisk贸w z dzia艂ek m贸g艂 dawa膰 inny efekt w zale偶no艣ci, kt贸ry pocisk uderzy艂 (zapalaj膮cy, przeciwpancerny), pod jakim k膮tem uderza艂 (wi臋c otw贸r m贸g艂 by膰 idealnie okr膮g艂y, gdy k膮t wej艣cia by艂 ma艂y lub d艂ugi i nieregularny gdy przeszed艂 przez blach臋 pod ma艂ym k膮tem - lewe zdj臋cie): Wybuchy pocisk贸w FLAK'u powodowa艂y najr贸偶niejsze uszkodzenia - bezpo艣rednie wybija艂y ogromne dziury ale te偶 mas臋 innych, 艣rednich lub ma艂ych poniewa偶 pocisk przeciwlotniczy eksploduj膮c na okre艣lonej wysoko艣ci, wyrzuca z siebie mas臋 nieregularnych od艂amk贸w (zdj臋cie kt贸re pokazujesz to w艂a艣nie uszkodzenia od pocisk贸w artylerii). Taki rodzaj uszkodze艅 by艂 najcz臋stszy i w艂a艣ciwie nie by艂o lotu, gdy samoloty wraca艂y nieuszkodzone. Czasem ilo艣膰 dziur po locie liczy艂o si臋 w setkach. I dlatego po艂atane bombowce wygl膮da艂y cz臋sto jak patchworki bo przeszczepiano im ca艂e sekcje z innych samolot贸w. Pokazuje te zdj臋cia tak dla informacji. Masz oczywi艣cie racj臋, 偶e powinienem wi臋cej uwagi temu po艣wi臋ci膰 i, tak jak jeden facet w kraju, ci膮gle si臋 ucz臋 i mam nadziej臋 kiedy艣 zrobi膰 wi臋kszy post臋p w tej dziedzinie. W tej chwili, ze wzgl臋du na zautomatyzowanie i przyspieszenie pracy, mam kilka patent贸w, kt贸re stosuj臋. Najcz臋艣ciej maluj臋 (object paint) kilkoma, wcze艣niej wymodelowanymi uszkodzeniami (kilka dziur i powyginanych blach), kt贸re po prostu nanosz臋 na powierzchni臋 modelu. W wi臋kszo艣ci przypadk贸w to wystarczaj膮ce dla efektu. Mo偶e wkr贸tce zwiesz臋 si臋 nad TyFlow 偶eby zrobic lepsze uszkodzenia. Edytowane 21 Luty 20241 r przez piotr_forkasiewicz
Napisano 21 Luty 20241 r Autor 19 godzin temu, Mortom napisa艂(a): Czad! Masters of The Air -聽Ostatni 5 odcinek mnie zmasakrowa艂. Dobry serial. Szkoda 偶e nie by艂o bombardowa艅 w Bremie 馃槓 Strasznie czasowo leci do przodu ten serial i trudno oswoi膰 si臋 z g艂贸wnymi bohaterami tj. mia艂o to miejsce w Kompani Braci. Ciekawe co tam nawymy艣lali jeszcze z Czerwonymi Ogonami (332 Grup膮 My艣liwsk膮) bo s膮 w czo艂贸wce. Tak czy siak super te艣cik... No ale tego mo偶na by艂o si臋 spodziewa膰 馃檪聽 P.S.聽 Sam latasz? Czy masz zaprzyja藕nionego pilota?聽 Hej Tomku, Fakt, ostatni odcinek by艂 mocny, cho膰 moim zdaniem jako艣膰 efekt贸w by艂a o poziom ni偶sza, ni偶 to co pokazano w cz臋艣ci 3. Ale to kwestia gustu. Sama historia te偶 by艂a z grubsza tylko wierna faktom. Jakby艣 chcia艂 poczyta膰 to tu jest dok艂adny opis misji:聽https://fly.historicwings.com/2016/10/royal-flush/ Masz racj臋, 偶e trudno oswoi膰 si臋 z bohaterami. Mo偶e to przez to, 偶e w wi臋kszo艣ci czasu musz膮 nosi膰 maski tlenowe. A jednak, moim zdaniem, w ostatnim odcinku nawali艂a pani re偶yser. Bo kilka os贸b ju偶 zd膮偶y艂em polubi膰 (jak Crank lub Bubbles np.) ale skupiono si臋 na pokazaniu samolot贸w wy艂膮cznie, bez zagl膮dni臋cia co si臋 dzia艂o z za艂ogami, gdy zagl膮da艂y 艣mierci w oczy. P.S. Gdziekolwiek lec臋 to kr臋c臋 i robi臋 fotki do roboty. Sam nie latam. Latanie ma艂ymi samolotami mi nie s艂u偶y w tym wieku. Pod koniec mojego lotu Spitfire'em by艂em bardziej nawigatorem Harry Crosby'm z 2 odcinka 馃槈 Edytowane 21 Luty 20241 r przez piotr_forkasiewicz
Napisano 21 Luty 20241 r Dzieki za wyjasnienie. Poprute te samoloty jakby z papieru byly... uf... Edytowane 21 Luty 20241 r przez Nezumi
Napisano 21 Luty 20241 r 4 godziny temu, piotr_forkasiewicz napisa艂(a): Hej Tomku, Fakt, ostatni odcinek by艂 mocny, cho膰 moim zdaniem jako艣膰 efekt贸w by艂a o poziom ni偶sza, ni偶 to co pokazano w cz臋艣ci 3. Ale to kwestia gustu. Sama historia te偶 by艂a z grubsza tylko wierna faktom. Jakby艣 chcia艂 poczyta膰 to tu jest dok艂adny opis misji:聽https://fly.historicwings.com/2016/10/royal-flush/ Masz racj臋, 偶e trudno oswoi膰 si臋 z bohaterami. Mo偶e to przez to, 偶e w wi臋kszo艣ci czasu musz膮 nosi膰 maski tlenowe. A jednak, moim zdaniem, w ostatnim odcinku nawali艂a pani re偶yser. Bo kilka os贸b ju偶 zd膮偶y艂em polubi膰 (jak Crank lub Bubbles np.) ale skupiono si臋 na pokazaniu samolot贸w wy艂膮cznie, bez zagl膮dni臋cia co si臋 dzia艂o z za艂ogami, gdy zagl膮da艂y 艣mierci w oczy. P.S. Gdziekolwiek lec臋 to kr臋c臋 i robi臋 fotki do roboty. Sam nie latam. Latanie ma艂ymi samolotami mi nie s艂u偶y w tym wieku. Pod koniec mojego lotu Spitfire'em by艂em bardziej nawigatorem Harry Crosby'm z 2 odcinka 馃槈 Cze艣膰 Piotrku 馃檪聽 No z efektami to jest raz wy偶ej raz ni偶ej. No ale to mimo wszystko to produkcja "telewizyjna" a dobre FXy kosztuj膮聽馃檪聽a i terminy czasowe musia艂y聽by膰 w膮skie jak mniemam.聽 Co do oswojenia z bohaterami聽serialu, to chodzi o to 偶e chyba w 2giej cz臋艣ci聽mamy pocz膮tek聽nalot贸w a ju偶 w 3-4tej lec膮 20t膮 misj臋. Jak dla mnie to straszny przeskok z pocz膮tku聽do niemal ko艅ca tury lot贸w. Ale pewnie tu te偶 rozchodzi si臋 o bud偶et聽馃檪 No i w 3cim odcinku chyba zapomnieli o Ameryka艅skiej eskorcie my艣liwc贸w,聽pewnie znowu bud偶et nie pozwoli艂聽doklei膰聽馃槈聽Kto w og贸le聽ten bud偶et robi艂?!聽- ma u mnie krech臋 馃槈聽 No i ze mnie straszny聽laik w tych tematach - ja tylko sobie jakie艣聽tam samolociki modeluje 馃檪聽I zdecydowanie nie dysponuje tak rozleg艂膮 wiedz膮 jak ty 馃槥聽 P.S. I dzi臋ki za linka, poczytam sobie 馃檪聽 P.S. 2 Zadro... nigdy przenigdy nie lecia艂em 偶adnym samolotoem. Ale mam obiecane, wi臋c kto wie 馃檪聽Kiedy艣 mi proponowano lot lotni膮 ale stwierdzi艂em, 偶e ziemia jest bardzo wygodna i wole si臋 nie odrywa膰 od niej w tak lichym statku powietrznym 馃槃聽 Edytowane 21 Luty 20241 r przez Mortom
Napisano 5 Marzec 20241 r Autor Bawi臋 si臋 kolejnymi uj臋ciami, dla sprawdzenia jak m贸j model i tekstury daj膮 rad臋 w animacji. No i jak to wszystko wypada w kompo: I drugi w kt贸rym wprowadzi艂em kamer臋 wirtualn膮, kontrolowan膮 za pomoc膮 zestawu Oculus Quest - wreszcie zakup na co艣 si臋 przyda艂 (poza graniem) A tu previz ca艂ego uj臋cia: 聽 Edytowane 5 Marzec 20241 r przez piotr_forkasiewicz
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto