Bacry Napisano 24 Sierpień 2005 Share Napisano 24 Sierpień 2005 Ta pochwała skłoni mnie do jeszcze bardziej wytężonej pracy w dziedzinie fotografi co zaowocuje jeszcze większą liczbą zdjęć zamieszczanych na forum (joke) a tak poza tym to masz całkowitą rację, a pomyśleć że żona już dawno chciała mi tę roślinkę wyrzucić :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOTHMAN Napisano 24 Sierpień 2005 Share Napisano 24 Sierpień 2005 To ja ponownie z mrocznymi nieco klimatami. Robiłem zdjęcia przy pracy ;) na Westerplatte więc taki nastrój sam przychodzi :] Zdjęcie nr 1 to strzelnica z wartowni nr3, reszta to Mazury - pasują klimatem to dołączam. Dzięki za komentarze poprzednich dwóch, tak jak w tamtych przypadkach zdjęcia zrobione cyfrówką, po za ramka nie obrabiane, zdj. nr 3 przycinane. I tak jak poprzednio przykro mi że taka jakość załącznika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorek Napisano 24 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 24 Sierpień 2005 MOTHMAN - te fotk to poezja poprostu, urzekają nastrojowością i klimatem, cudeńka, jak dla mnie to do rekomendacji :) Bacry - roślinka super, piekna głębia ostrości Super że wątek się rozwija i że mamy tylu świetnych fotografów na forum, aż mi ło popatrzeć :) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VGT Napisano 24 Sierpień 2005 Share Napisano 24 Sierpień 2005 Mnóstwo świetnych fotografii się tutaj przewija. Podoba mi się ten wątek i będę często zaglądał. Z już zaprezentowanych chyba najbardziej w pamięć zapadają zdjęcia MareG'a ale to było pewne, gdyż już nie raz w wątku "po drugiej stronie..." można było zobaczyć, że ma talent do wyszukiwania ciekawych miejsc. Ja uwielbiam takie zdjęcia :) To może i ja coś dam. Fotograf ze mnie żaden, bardziej "pstrykacz" ale staram się szukać ciekawych ujęć. Sprzęt to olympus C-760 dmuchawce - całkiem spora przestrzeń nimi usłana, z chyba kulkunastu zdjęć tam zrobionych tylko tego nie skasowałem koń - zdjęcie robione aparatem trzymanym w opuszczonej swobodnie ręce (aby obiekt nie wiedział, że jest uwieczniany), więc ledwo udało się go złapać. Zasad kadrowania to się pewnie kompletnie nie trzyma ale lubię to zdjęcie. fajerwerki1 fajerwerki2 - jak sama nazwa wskazuje. o północy zaczęły się huki, po wyjściu na balkon przez parę minut można było oglądać takie widoki. liść1 liść2 - standardowa zabawa makro. I nie przestawajcie zamieszczać zdjęć. Będzie od kogo się uczyć warsztatu ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacry Napisano 25 Sierpień 2005 Share Napisano 25 Sierpień 2005 VGT twój koń ma prawie takie samo ujęcie jak mój render speedera ;), z liśmi to jest tak, że na pierwszym jest trochę za mały kontrast na kroplach (gdyby było tak jak na drugim było by lepiej) za to na drugim znowu jest za dużo białego u góry. Z dmuchawcami też było by chyba lepiej gdyby nie było tyle widać ponad łąką. A że wątek sie rozwija to bardzo fajnie. Zwłaszcza gdy jest co na nim pooglądać :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 25 Sierpień 2005 Share Napisano 25 Sierpień 2005 Ostatnie moje zdjęcie (z tych fajnych :) ). Właściwie zwykle makro ale w końcu udało mi się dobrze wykadrować i uchwycić moment. Kto jeszcze nie oglądał reszty zdjęć to ponownie zapraszam na stronę www.lucasgraphics.w.pl:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacry Napisano 25 Sierpień 2005 Share Napisano 25 Sierpień 2005 no nie całkiem dobrze wykadrowane. Bąk jest w środku a tak być nie powinno. Znacznie lepiej by było gdyby go przesunąć w prawą lub lewą stronę zgodnie ze złotym podziałem. Swoją drogą to fajnie by było gdyby spece od fotografii opisywaliby co zrobić żeby zdjęcie wyglądało lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leander Napisano 25 Sierpień 2005 Share Napisano 25 Sierpień 2005 Nieciekawie wyszedl glowny bohater zdjecia. Wyglada raczej jak niewyrazna czarna dziura. Fajnie by ze soba graly listki i skrzydelka, gdyby te ostatnie byly bardziej rozstawione no i calosc zlapana w lepszym swietle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BeLiAL Napisano 25 Sierpień 2005 Share Napisano 25 Sierpień 2005 @Lucas: Tej fotce poza innym kadrem brakuje też trochę światła. Ciekawym (i tanim) rozwiązaniem będzie domowej roboty softbox na lampie błyskowej wykonany z papieru :D Linki: http://cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=21442 http://cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=13736 http://cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=9096 http://cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=17339 http://cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=5958 No i jeszcze do poczytania http://www.cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=5844 No i jeszcze dyfuzor + zdjęcia http://www.cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=19788&postdays=0&postorder=asc&start=100 (odrazu mówie, że ciężko by było zrobić S5500 takie zdjęcia bez konwertera makro: Raynox'a DCR-250). Może te linki coś pomogą :) Obróbka eksperymentalna :) Zamek w Kazimierzu Dolnym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edi Napisano 26 Sierpień 2005 Share Napisano 26 Sierpień 2005 Ooj, coś wątek zamarł nam troszke. Dawać panowie i panie. Maszynki w dłonie i pstrykamy co popadnie. Ja dzisiaj strzeliłem o take te: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
w!e8 Napisano 26 Sierpień 2005 Share Napisano 26 Sierpień 2005 Edi: pierwsze zdjęcie rewelka :) fajnie wyszedł ten pies i do tego urzekający szum-moim zdaniem świetnie współgra jako całość. naprawde bardzo fajne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belus Napisano 27 Sierpień 2005 Share Napisano 27 Sierpień 2005 Dorzucam jeszcze kilka fotek bo rzeczywiście wątek ciut przycichł ( a może wszyscy w plenerze pstrykaja?:-). Mieszanina Foto i PS-a. (" nie są one może szałowe ale ...":-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edi Napisano 27 Sierpień 2005 Share Napisano 27 Sierpień 2005 Bardzo podobają mi się kolry na pierwszym i ostatnim zdjęciu. Jakoś sam nie mogę dojść żeby coś takiego uzyskać na razie, ale to może kwestia odpowiedniego zdjęcia też. Ale to pierwsze mi się najbardziej podoba. Taki ten dom jakby krzywy, stary. Fajnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 27 Sierpień 2005 Share Napisano 27 Sierpień 2005 za pare dni (tu podziekowanie dla Vorka) stane sie szczesliwym posiadaczem Fuji FinePix s5500 :> jestem podniecony jak dziecko z lizakiem ... zobaczymy czy moje doswiadczenia z minoltą 7xi dadzą cos tym razem w digital photography ;] w kazdym badz razie neidlugo do was dolącze ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belus Napisano 28 Sierpień 2005 Share Napisano 28 Sierpień 2005 Fuji S5500 to świetny aparacik ( za tę cenę oczywiscie ). Mam go od około miesiąca i jedyne na co mogę narzekać to makro.(nie może być za pięknie:-) Fajne zdjęcia zrobione Fuji-kiem można obejrzeć TUTAJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 28 Sierpień 2005 Share Napisano 28 Sierpień 2005 co do makro to looknij tu ;] przelecialem chyba caly net z info o s5500 ;] wiem juz wszystko :D link : http://cyberfoto.pl/viewforum.php?f=4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belus Napisano 28 Sierpień 2005 Share Napisano 28 Sierpień 2005 Wow. No to mam noc zarwaną! Dzięki za linka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 28 Sierpień 2005 Share Napisano 28 Sierpień 2005 ps . tam jest sporo info co do robienia "macro" dla s5500 ;] w sumie nie mam jeszcze tego aparatu ale juz przestudiowalem caly 120 stronny manual , przeczytalem chyba cale forum i siedze na tyłku i czekam do poniedzialku na wyjazd do banku :> ps . jesli gosc na Fuji FinePix s5500 z wlasnej roboty macro konwerter robi takie cos , to ekm no wiecie ... :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belus Napisano 28 Sierpień 2005 Share Napisano 28 Sierpień 2005 Ja już kombinowałem z odwróconym obiektywem od minolty X-300s ale na razie to klapa. Chyba muszę go przykleić taśmą(zalecane) bo próby przytrzymywania obiektywu recznie to porażka. Ja, żeby zrobić takie zdjęcie jak to powyżej to: a) musiałbym "to" zabić b) martwe przymocować do słomianki c) dorobić efekty (skropić wodą) d) wypić niezłego kielicha (brak trzęsiawek) e) ustawić światło (minimum 3 minuty) f) pstryknąć g) ... no i znowy porażka..:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Altus Napisano 28 Sierpień 2005 Share Napisano 28 Sierpień 2005 Jedno z moich fajniejszych zdjec. Troszeczke przerobione w PS. Fuji s7000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorek Napisano 28 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2005 Marcin, nie jeden użytkownik tego aparaciku wie o nim mniej niż Ty :D widzę że poważnie podchodzisz do sprawy :) Co do makro to ja moim Zenitkiem przytrzymywałem odwrócony obiektyw ręką i fotki wychodziły (kiepskie, bo optyka słaba ale wychodziły :) ) Teraz mam trzy pierścienie makro, które dają naprawdę dobre efekty i duże zbliżenia więc jak będę miał kasę na film i statyw to napewno coś popstrykam :) Altus - akwarium ?:) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReflectVision Napisano 28 Sierpień 2005 Share Napisano 28 Sierpień 2005 akwarium akwarium ;) niestety poszedl refleks po szybie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Altus Napisano 28 Sierpień 2005 Share Napisano 28 Sierpień 2005 Akwarium :P Panorama z dzisiejszej wycieczki. Zrobiona z 3 zdjec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Traitor Napisano 28 Sierpień 2005 Share Napisano 28 Sierpień 2005 Złapana na śniadaniu:) Sony H1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorek Napisano 28 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2005 Traitor, świetne ! Piękny moment uchwyciłeś :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MF Napisano 28 Sierpień 2005 Share Napisano 28 Sierpień 2005 Traitor to jest boskie :D... Jak tak patrze na te zdjecia to coraz bardziej sklaniam sie do kupna sony H1 :)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Traitor Napisano 28 Sierpień 2005 Share Napisano 28 Sierpień 2005 Traitor to jest boskie :D... Jak tak patrze na te zdjecia to coraz bardziej sklaniam sie do kupna sony H1 :)... Dzieki:) Aparat szczeze polecam. Juz 3 znajomych takze go kupilo po kilku dniach zabawy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris Napisano 28 Sierpień 2005 Share Napisano 28 Sierpień 2005 Żeby nie było zbyt monotonnie pora na małą dawkę czystej amatorszczyzny... :P Właśnie wróciłem z Wawy (a raczej jej okolic) i zabrałem się do lekkiej obróbki świerzych fotek w PS :) Ogólnie średnio wyszło.. :P Kolo na zdjęciach to of course boski (a jakże inaczej?) ja :D LOL! Odrazu mówie, że furii nie moje :D Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorek Napisano 28 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2005 Pierwsza przepalona i kadr za bardzo centralny :) Na drugiej doznałem szczenopadu i o mało nie spadłem z krzesła jak zobaczyłem motorek :D Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chris Napisano 28 Sierpień 2005 Share Napisano 28 Sierpień 2005 Vorek -> W pierwszej fotce troche przesadziłem z diffuse glowem... Ale cieszę się, że podoba Ci się motorek :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOTHMAN Napisano 28 Sierpień 2005 Share Napisano 28 Sierpień 2005 Witam. Dzięki za komentarze. Wrzucam ostatnie trzy zdjęcia POdobnie jak wcześniej- po za ramką bez obróbki. Westerplatte -fotka z piątku, Sopot z wczoraj ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 28 Sierpień 2005 Share Napisano 28 Sierpień 2005 to ja tak dla zasady wrzuce jeszcze starą fote z zimy podczas modelowania na zywo kibelka :> bylo kiedys w "z drugiej strony ekranu" oczywiscie wypalona na maxa w PSie minolta 7xi , obiektyw szerokokątny (72) Magnicon , przeslony i czasu migawki nei pamietam (ale na ISO 200 i pewnie z f:2,8) a nie obrobionych fotek juz nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-NTW- Napisano 28 Sierpień 2005 Share Napisano 28 Sierpień 2005 MOTHMAN foty naprawdę robią niesamowite wrażenie, zwłaszcza te poprzednie z Mazur :) Super klimat i pełen profesjonalizm. Gratuluję. Bardzo przyjemny wątek. Czekam na nowe zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belus Napisano 28 Sierpień 2005 Share Napisano 28 Sierpień 2005 Kolejne próby z Fuji 5500 i PS-em Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MareG Napisano 29 Sierpień 2005 Share Napisano 29 Sierpień 2005 @Belus Z tymi kominami to trafiłeś mi w gust - ślicznie skomponowane, naprawdę rewelacyjne zdjęcie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertus Napisano 29 Sierpień 2005 Share Napisano 29 Sierpień 2005 To ja tez sie pochwale kominkami :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MareG Napisano 29 Sierpień 2005 Share Napisano 29 Sierpień 2005 To ja tez sie pochwale kominkami :) A znam, Twoje zdjęcia z FT :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość eax Napisano 29 Sierpień 2005 Share Napisano 29 Sierpień 2005 zdjatka z ostaniego wypadu do Gdanska(koncert JMJ oczywiscie ;) 11h jechalem ;) ) paskudna ramka ;) robione Canonem EOS 300, niestety w labolatorium sie nie popisali :/ i sam chyba bede musial skanowac negatywy :/ EDIT: tutaj pierwsze zdjecie czarnobiale, sam nie wiem jeszcze ktore ladniejsze... http://img273.imageshack.us/img273/5748/gdanskkosciollatarniabw0dw.jpg EDIT2: wyprostowalem kosciol EDIT3: wyprostowalem krzyze tutaj macie stara wersje http://img335.imageshack.us/img335/139/krzyze5bu.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekhc Napisano 30 Sierpień 2005 Share Napisano 30 Sierpień 2005 pikne zdjecia tu widze ludziska, szcegolnie do gustu przypadly mnie fotki beliala i mothmana, bardzo ladne... ja ostanio zaczalem cokolwiek pstrykac i na razie zamieszczam kilka fotek z pragi, canon powershot g2, ..jestem kompletnie zielony jesli chodiz o jakiekolwiek ustawienia i terminy dlatego zamierzam lyknac troche wiedzy, moze mnie ktos mnie naprowadzic od czega zaczac? z gory dzieki, pozdawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekhc Napisano 30 Sierpień 2005 Share Napisano 30 Sierpień 2005 ok nastepna seria ale to juz w zalacznikach + taka fotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amrun Napisano 30 Sierpień 2005 Share Napisano 30 Sierpień 2005 no w koncu jakis ludz ;)... to ostatnie ciekawe...chiociaz mozna bylo lepiej wykorzystać tlo, ale po przekatnej ciekawie, ciekawie... aha i sorka, ale musze to powiedziec, bo widze sie ze sie widokówkarstwo rozprzestrzeniło :/... skonczcie z tymi ramkami... pzdr... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość eax Napisano 30 Sierpień 2005 Share Napisano 30 Sierpień 2005 fakt wyglada to jak widokowki ;) misiekhc, tez kiedys robilem cos takiego ze zostawialem kolorowe czesci a reszta w BW, zdjecie z kobitka, bardzo przyjemne, podoba mi sie pochylony horyzont. Przy katedrze sw. Wita(czy Witka, czy jakiegos podobnego) brakuje dolu i bokow :/ To samo sie tyczy tramwaju... (jeszcze nie slyszlaem ze mozna robic zdjecia pojazdow w planie amerykanskim)... Te swiatla fajne ;) EDIT: I nie wiem czy nie warto by bylo pocwiczyc z filtrem zoltym(lub zblizonym) zeby uzyskac ciemniejsze niebo, i nie tylko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MareG Napisano 30 Sierpień 2005 Share Napisano 30 Sierpień 2005 I nie wiem czy nie warto by bylo pocwiczyc z filtrem zoltym(lub zblizonym) zeby uzyskac ciemniejsze niebo, i nie tylko... Niestety stosowanie filtrów do analogowej fotografii czarnobiałej w aparacie cyfrowym, pracującym w trybie B/W - absolutnie nie działa w ten sam sposób. Wręcz przeciwnie ma same wady gdyż: - efekt w żadnym razie nie jest taki, jak na negatywie cz.b. - niepotrzebnie wydłuża czas naświetlania - uszczupla zakres rejestracji skali tonalnej matrycy Przykładowo posiadacze nowych cyfrowych Canonów mają godne uwagi rozwiązanie - jest tryb B/W z możliwością symulacji jednego z czterech "prawdziwych" filtrów do fototografii cz.b. Ale inaczej też można je zasymulować, z pomocą przychodzi PS i jego metody korekcji w postaci warstw: >AdjLay: Hue/Sat - gdzie saturacja = 0 >AdjLay: Levels (tu tkwi ten potencjał!) - w którym regulujemy wartości dla kanałów RBG uzyskując zadowalający nas - ten wspaniały "szlif czerni"! >Layer1: nasze zdjęcie w trybie kolorowym Polecam takie korekty dla zdjęć przewidzianych jako B/W Pozdrawiam Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość eax Napisano 31 Sierpień 2005 Share Napisano 31 Sierpień 2005 MarekG, mialem na mysli Photoshopa... ;) EDIT: Mam fajny plugin w ktorym zmieniasz kolor filtru, i natezenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smart Napisano 31 Sierpień 2005 Share Napisano 31 Sierpień 2005 Misiekhc- swietnie focisz;) miło popatrzeć,sposob prezentacji robi swoje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaeMS Napisano 31 Sierpień 2005 Share Napisano 31 Sierpień 2005 Foce w zasadzie od niedawna. Sprzet to s5500. Najwieksze powiekszenie jakie udalo mi sie uzyskac z tego aparatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 1 Wrzesień 2005 Share Napisano 1 Wrzesień 2005 NIE moje photo ale dośc ciekawie wygląda - jak szukałem zdjęć to znalazłem ;) http://edcommunity.apple.com/galleryfiles/1270/A%20Girl%20Aglow.jpg fajne foty robicie - niech ja znajde mojego trupa z komunii ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertus Napisano 1 Wrzesień 2005 Share Napisano 1 Wrzesień 2005 ;) ;) ;) ;) ;) ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 3 Wrzesień 2005 Share Napisano 3 Wrzesień 2005 drugi dzien z fuji finepix s7000 a tu jak to wszystko wygladalo "z boku" generalnie zdjecie lekko retuszowane w ps ... dalem tylko gradient (zdjecie bylo B&W) i stampem usunalem statyw na ktorym byla przykrecona kamera migawka 6,5 sec. przeslona 5,8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorek Napisano 3 Wrzesień 2005 Autor Share Napisano 3 Wrzesień 2005 No, pierwsze starcie z nową cyfrą :) Fajne studio sobie zrobiłeś ;) Co do fotki to kamera zbyt zlewa się z tłem (próbowałeś na jaśniejszym ? ) brakuje kontrastu, półtony pozjadało i ja bym ten statyw zostawił jednak. Tak wogóle to fajna kamerka. Sprawna ?:) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi