KLICEK Napisano 21 Luty 2007 Share Napisano 21 Luty 2007 (edytowane) Hej Postanowiłem zrobić kilka tutoriali na temat zbrusha. Dlaczego ? bo ludzie mowia, ze zbrush ma dziwny interface, a tak naprawde pracuje sie tylko w dwoch rollautach :) Zapraszam do pomocy, zadawania pytań i tak dale. Nie znam wszystkich opcji w zbrushu, niechce zeby to wygladalo na to ze sie wielce sie wymadrzam czy cos ;) Jezeli widzicie ze gadam glupoty to piszcie z checia sie dowiem nowych rzeczych, bo wiekszosc mojego gadania opiera sie na spostrzezeniach ktore moga byc nietrafne. Wszystkiego tutoriale bede kompresowane tym kodekiem "rmvb" - trzeba ściagnać playera, jezeli jeszcze go nie macie to odsylam tutaj : KODEK!! Ok jeszcze raz wszystkich zapraszam do pomocy !! Piszcie co jeszcze chcielibyście wiedziec, jezeli bede cos wiedział na ten temat na pewno się podziele ! Lekcja 1 - interface ! co w wideo ? : - ustawienia preferencji co i jak - ogolny przeglad kilku "potrzebnych" rollautów - jak zmienić pozycje ikon w interfacsie Lekcja 2 : Basemesh z Zspheresów -co w wideo ? : Tworzenie basemesha za pomoca zsphersow, kilka zasad co jak i dlaczego. Lekcja 3 : Basemesh z Wingsa co w wideo ? : - Tworzenie basemesha - import basemesha Lekcja 4 : Bump map + Disp map co w wideo ? : - ustawienia wiuportu - zasady tworzenia "ostrych" krawedzi na obiektach low poly - tworzenie bump mapy - tworze oraz wyswietlanie dispmapy Lekcja 5 : Zb>Max>Zb co w wideo ? : - mappowanie - morph target - export do maxa + zmiana pozy modelu oraz rozne poprawki - import do zbrusha + nałożenie detalu, który zrobiliśmy wczesniej (bez użycia dispa- dzieki czemu możemy do modelu wprowadzać rózne poprawki w mapowanie, pozie itp) Lekcja 6 : Zb>Max>Zb co w wideo ? : - ustalanie bryły głownej - modelowanie ust Lekcja 7 : Alien : Oczy co w wideo ? : - poprawianie bryly - uzywanie maski - modelowanie oka Lekcja 8 : Alien : Nosek co w wideo ? : - modelowanie nosa - modelowanie szyji i kregoslupka - poprawa ogolna Lekcja 9: Alien : Detale vol1 co w wideo ? : - poprawki - detal nad oczami - detal przy uchu - poprawa glowy Lekcja 10 : Alien : Koniec co w wideo ? : - poprawki bryly - dodawanie detalu - modelowanie zyły i zmarszczek - mapowanie zbrush >wings3d > zbrush - poprawki 3dsmax - wprowadzenie do projection mastera - tworzenie mapy bump do wykorzystania przy disp i normie Lekcja 11 : Normalmapping co w wideo ? : - tworzenie normalmapy za pomoca zmmapera z detalem z bitmapy - omowinie najwazniejszych opcji zimapera - tworzenie lowpoly w wings3d - wypalanie detalu z modelu hi na low za pomoca zmappera Lekcja 12 : Disp co w wideo ? : - omowienie mdp2 - wypalenie dispa - export modelu - pokazanie jak obliczyc alpha depth factor - render displacemntu za pomoca vreja i finalrender mam nadzieje ze sie przyda :) Edytowane 22 Maj 2008 przez KLICEK 14 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lis Napisano 21 Luty 2007 Share Napisano 21 Luty 2007 Dzięki klicek :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reanimator Napisano 21 Luty 2007 Share Napisano 21 Luty 2007 Ja nie skorzystam, bo kupilem sobie gnomonowe dvd, ale good shit! :) Brawo za inicjatywe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huzdebos Napisano 21 Luty 2007 Share Napisano 21 Luty 2007 siuperrrrr, od tygodnia mecze ten program i cos niecos wychodzi :D popieram pzdrw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belus Napisano 21 Luty 2007 Share Napisano 21 Luty 2007 Na coś takiego czekałem... bo Z brush to dla mnie wielki galimatias. Wielkie Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaras Napisano 21 Luty 2007 Share Napisano 21 Luty 2007 pięknie Klicuś, fajna inicjatywa p.s. najbardziej ująłeś mnie za serce zwrotem "rotejtować" ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbychowaty Napisano 21 Luty 2007 Share Napisano 21 Luty 2007 Buzka Klicior:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Georgas Napisano 21 Luty 2007 Share Napisano 21 Luty 2007 zgadzam się że interface zbrusha jest przyjazny i prosty, nie wiem czego ludzie od niego chcą dzięki za vt, super sprawa :) mam pytanko czy da się mapować w zbrushu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 21 Luty 2007 Autor Share Napisano 21 Luty 2007 (edytowane) ok dzieki chlopaki wrzucam lessona 2 :) Lekcja 2 : Basemesh z Zspheresów -co w wideo ? : Tworzenie basemesha za pomoca zsphersow, kilka zasad co jak i dlaczego. Edytowane 22 Maj 2008 przez KLICEK 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vv3k70r Napisano 21 Luty 2007 Share Napisano 21 Luty 2007 Klicek jest wielki-nie widze adresu gdzie mam wyslac skrzynke browca :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shalivan Napisano 21 Luty 2007 Share Napisano 21 Luty 2007 Super Klicku naprawde super :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adek_CG Napisano 21 Luty 2007 Share Napisano 21 Luty 2007 swietna sprawa te tutki, super sie oglada :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 21 Luty 2007 Share Napisano 21 Luty 2007 ; * Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Owen Napisano 21 Luty 2007 Share Napisano 21 Luty 2007 rewelacja KLICEK =] +1 do rep ode mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 21 Luty 2007 Share Napisano 21 Luty 2007 dzieki klicek !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 21 Luty 2007 Autor Share Napisano 21 Luty 2007 (edytowane) hej dzieki chlopaki wrzucam jeszcze jedna lekcje :) Lekcja 3 : Basemesh z Wingsa co w wideo ? : - Tworzenie basemesha - import basemesha Edytowane 22 Maj 2008 przez KLICEK 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adek_CG Napisano 21 Luty 2007 Share Napisano 21 Luty 2007 KLICEK Dzieki :), juz sie sciaga :), a tak z ciekawosci ile ma byc czesci ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 21 Luty 2007 Share Napisano 21 Luty 2007 hehe pirwsza czesc obejrzana powiem ze usmialem sie ;) teksty rozbrajaja :D np. scale-->skalowac rotate--> rotejtowac az sam sie z tego usmiales :D jeszcze raz dzieki jedyne czego z pierwszej czesci nie wiedzialem to polygroup super sprawa :) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Destroyer Napisano 21 Luty 2007 Share Napisano 21 Luty 2007 KLICEK w takim tempie to jutro wieczorem będzie zaawansowane pisanie skryptów dla Z-brusha :) jak zawsze KLICEK almighty! :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorek Napisano 21 Luty 2007 Share Napisano 21 Luty 2007 "Nowy Z-Brush, nie śmigany" hehehe odpadłem :D Świetnie Klicku, kawał dobrej roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 21 Luty 2007 Share Napisano 21 Luty 2007 tyś Bogiem tego forum!:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 22 Luty 2007 Autor Share Napisano 22 Luty 2007 (edytowane) dzieki chlopaki :) Adek_CG - nie wiem ile bedzie czesci, ale wiem jedno duzo :), nie wiem jak z ftp damy rade, ale cos wymyślę. No i dzieki za miłe słowo ;) niestety nie jestem almighty ani Bogiem, musze sie z tym jakos pogodzic ;) Dzieki jeszcze raz i zapraszam do obejzenia 4tej czesci Lekcja 4 : Bump map + Disp map co w wideo ? : - ustawienia wiuportu - zasady tworzenia "ostrych" krawedzi na obiektach low poly - tworzenie własnych alph - tworzenie bump mapy - tworze oraz wyswietlanie dispmapy ps zapomniałem pokazac jak mapowac :D Edytowane 22 Maj 2008 przez KLICEK 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 22 Luty 2007 Share Napisano 22 Luty 2007 KLICEK - jesteś wielki!!! bardzo wielki!! :D Szkoda tylko, że "You must spread some Reputation around before giving it to KLICEK again" :/ PS ale w następnym v-tutku pokażesz jak mapować?? plisss :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 22 Luty 2007 Share Napisano 22 Luty 2007 dzieki za czwarta czesc :) hehe na koncu wykrakales ze o czyms zapomniales ;) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ttaaddeekk Napisano 22 Luty 2007 Share Napisano 22 Luty 2007 dzieki wielkie , szkoda ze tez musze zespredowac reputacje zeby Ci zgiwowac :D:D:D:D:D:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adek_CG Napisano 22 Luty 2007 Share Napisano 22 Luty 2007 Dzieki KLICEK ,bedzie cos na temat normal map i z mapper a ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 22 Luty 2007 Autor Share Napisano 22 Luty 2007 (edytowane) Dzieki za komentsy :) Adek_Cg - no mysle ze jednak warto wspomniec o zmmaperze ;) Lekcja 5 : Zb>Max>Zb co w wideo ? : - mappowanie - morph target - export do maxa + zmiana pozy modelu oraz rozne poprawki - import do zbrusha + nałożenie detalu, który zrobiliśmy wczesniej (bez użycia dispa- dzieki czemu możemy do modelu wprowadzać rózne poprawki w mapowanie, pozie itp) Edytowane 22 Maj 2008 przez KLICEK 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patry Napisano 22 Luty 2007 Share Napisano 22 Luty 2007 Ale KLICEK lecisz z tymi v-tutami :D Super!! :) Hehe, ale texty masz niezłe ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaras Napisano 22 Luty 2007 Share Napisano 22 Luty 2007 lecisz z tymi tutkami ostro :) aż mnie dopadły wyrzuty sumienia - bo mam tez coś na warsztacie od roku chyba ;) ale ciągle brak czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 22 Luty 2007 Share Napisano 22 Luty 2007 Dzięki, już zasysam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam_m Napisano 22 Luty 2007 Share Napisano 22 Luty 2007 Super sprawa! Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Predator Napisano 22 Luty 2007 Share Napisano 22 Luty 2007 Klicek na prezydenta ! :D. Zamiast reputacji powinienes miec wstawiony numer sms pod ktory mozna byloby wyslac sms o tresci dziekuje za jedyne 2.44 :) ! a kasa z smsow zasililaby twoje konto budzetowe :) polaczylbys przyjemne z pozytecznym a mysle ze wziecie byloby duze :P. To taka propozycje nieoficjalna hehehehe .... zaraz zaczna mnie lopatami okladac ze Klicka komercjalizuje ze tak sie brzydko wyraze :D. Wielkie dzieki Marcin !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruneq Napisano 22 Luty 2007 Share Napisano 22 Luty 2007 Podziw ze w dzisiejszych czasach dzieli sie swoja wielka wiedza za free....wydaj dvd!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biglebowsky Napisano 22 Luty 2007 Share Napisano 22 Luty 2007 Panie moderatorze, a on tam użył tego słowa na "d" ja bym odjął reputacje:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość spokojny Napisano 22 Luty 2007 Share Napisano 22 Luty 2007 Super sprawa - to może czas na mudbox-a, kto się skuśi? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr Pank Napisano 23 Luty 2007 Share Napisano 23 Luty 2007 Ja nie skorzystam, bo kupilem sobie gnomonowe dvd ja nie musze kupować ja ma to za friko:D Co do tutoriali to brawo Klicek....brawo pozdr.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość ant-3d Napisano 23 Luty 2007 Share Napisano 23 Luty 2007 Klicek jestes wielki :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nezumi Napisano 23 Luty 2007 Share Napisano 23 Luty 2007 gdyby nie fakt, ze: Bandwidth Limit Exceeded zdolowal mnie ten napis - a tak sobie ustawilem wszystko ladnie zeby zerknac wieczorkiem na te tutoriale... Moze jakis mirror czy cus? Proooosze...:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RENUAL Napisano 23 Luty 2007 Share Napisano 23 Luty 2007 Kurde... nie można już ciągnąć,za dużo osób, Klicek, ma na ciebie wzięcie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorek Napisano 23 Luty 2007 Share Napisano 23 Luty 2007 Tutoriale Klicka potrafią bardzo szybko wyczerpać 40 GB miesięcznego limitu na moim biednym serverku ;) Proszę o cierpliwość i zapraszam do ściągania tutoriali za tydzień :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miriam Napisano 23 Luty 2007 Share Napisano 23 Luty 2007 uuu bracie dałeś po garkach teraz :], szkoda że zassać nie mogę, ale co tam poczkam. . . Widać :p Moc nadal jest z Tobą. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _Kreska_ Napisano 23 Luty 2007 Share Napisano 23 Luty 2007 ja tez narazie zassac nie moge, ale z checią poczekam, bo na pewno warto:) dzieki, dzieki, dzieki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ferni Napisano 23 Luty 2007 Share Napisano 23 Luty 2007 dzieki wlasnie sie zaczolem uczyc zbrasha a twoje tutki napewno mi w tym pomoga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość michlord Napisano 23 Luty 2007 Share Napisano 23 Luty 2007 Sciągłem wszystkie oprócz ostatniego (ten przekroczony limit) i uważam, że są naprawdę przydatne... Dzięki KLICEK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinal Napisano 23 Luty 2007 Share Napisano 23 Luty 2007 A moze ktos powrzuca jakies mirrorki na rapidshare jakis albo cos. Ktos kto juz sciagnal. Bo wiele osob chcialoby scignac ale ten limit juz wyczerpany :(. Zebym mial to sam bym zuploadowal. Pomyslcie panowie i panbie nad tym. Pozdrawiam i dzieki za pomysl. Dla mnie dosc ciezki byl ten program i teraz czaje zeby sciagnac tutki to napewno by bardzo pomogly z tego co widze po tematach filmikow. Pozdrawiam i punkcik reputacji za ta piakna robote Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 23 Luty 2007 Autor Share Napisano 23 Luty 2007 spoko juz wrzucam na mirrora, troche to potrwa bo mam upload ~ 15 kb wiec wiczorem dopiero podam linki stay tuned :D 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przybysz Napisano 23 Luty 2007 Share Napisano 23 Luty 2007 Wow, dzięki że Ci się chce. Może w końcu się wezmę za ten soft. Widać fajne tutki bo się dopchać nie można. ;) Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nezumi Napisano 23 Luty 2007 Share Napisano 23 Luty 2007 Wielkie dzieki Senor! W tych tutkach jest dokladnie cos co mi spedza sen z powiek :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.ai Napisano 23 Luty 2007 Share Napisano 23 Luty 2007 Hej, jeśli chodzi o typy brush'a Std i Inflat (1 tutek). Najprościej powiedzieć że Std przemieszcza vertexy po osi Z viewportu, a Inflat po normalnych każdego vertex'a. Pozdro -edit- W zasadzie z tym Std to nie prawda, bo on przemieszcza wszytkie obejmowane brushem vertexy wg jednej normalnej, tej na środku brusha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ttaaddeekk Napisano 23 Luty 2007 Share Napisano 23 Luty 2007 ee wlasnie najlepszy w tych vt jest pelen spontan ( prawdopodobnie ;) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi