Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Witam chc臋 si臋 z wami podzieli膰 renderem, kt贸ry w艂a艣nie sko艅czy艂em.

Co tu du偶o pisa膰, buldo偶er Caterpillar D10 wmontowany w fotk臋.

03_still.jpg

02_still.jpg

04_still.jpg

Pozdrawiam

艁ukasz

edit/ screeny z turntable kt贸ry w艂a艣nie si臋 liczy :

turntableDozerKreski_00112.jpg

turntableDozerKreski_00614.jpg

turntableDozerKreski_00751.jpg

ten ostatni jeszcze bez wolumetrii.

i link do turntable tyle ile uda艂o mi si臋 z艂o偶y膰 do teraz :

http://www.lucas3d.net/bulldozer/turntableDozer.wmv

Edytowane przez Bonifatz

• Odpowiedzi 51
  • Wy艣wietle艅 15,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jak dla mnie model fantastyczny, tekstury r贸wnie偶 bardzo dopracowane, co tu gada膰 5 Gwiazdek jak nic :)

Napisano

Wygl膮da to bardzo fajnie, podziwiam 偶e tak szybo ogarn膮艂e艣 tekstury, w ko艅cu sporo tu element贸w.

Napisano

Swietna praca:) Realizm udzerza, choc moze jak by艣 jeszcze na to na艂o偶y艂 multiply warstwe ambient occlusion... Jakby co to pomoge bo bardzo jestem ciekaw jak wyjdzie z tym;)

Napisano

jak dla mnie to odrobine za matowe to wszystko jest plus troche ubogo potraktowane reflektory je艣li chodzi o materia艂 (i prz贸d i ty艂).

generalnie 艣wietna robota

Napisano

Noo 艁ukasz! Przegi臋cie! Niesamowicie wyszed艂 ten model, cudne tekstury i do tego to tempo!! Zas艂uguje na 5*****. Ja czekam na t膮 wersj臋 ze 艣wiat艂ami :)

Napisano
  • Autor

Smoku : dzi臋ki! akurat czas ma du偶e znaczenie bo czas najwy偶szy wrzuci膰 go do demo reela. (w艂a艣nie piecze si臋 animacja na turntable, kt贸r膮 wrzuc臋 p贸藕niej do tego w膮tku.)

pecet : dzi臋ki! z teksturami troch臋 by艂a przeprawa bo szczerze to nigdy tego na powa偶nie nie robi艂em.

Grze艣Duro : dzi臋ki! Rzecz w tym 偶e Ao jest :D

pabulo : dzi臋ki! masz racj臋 co do reflektor贸w, wi臋c troch臋 si臋 nimi pobawi艂em w szopie.

bbandi : dzi臋ki! racja :D wersja militarna tego sprz臋tu tak偶e imponuj膮ca ;)

kliment woroszy艂ow : Dzi臋ki Wojtek!

jahred6 : Dzieki Oskar!

lucek : nie, to akurat fotka i 艣wiecone HDRK膮 mojej produkcji. Dok艂adnie ta :

1414sphere.jpg

peter_f : dzi臋ki! wersja ze 艣wiate艂kami lada dzie艅 :D

Napisano

model i tekstury wyszly super! Jednak render/swiatlo/kamera juz wogole do mnei nie trafiala. Moim zdaniem wyszlo plasko, matowo a kadr typowo "allegrowy";) Mysle ze troche sie pospieszyles wrzucajac od razu final, bo WIP robil duzego smaka;) Widzial bym tego kloca w bardizej monumentalnej pozie i przy bardziej skontrastowanym swietle, moze cos takiego?

http://www.faqs.org/photo-dict/photofiles/list/845/1273bulldozer.jpg

http://www.istockphoto.com/file_thumbview_approve/4013618/2/istockphoto_4013618-large-earth-mover-vehicle.jpg

http://www.istockphoto.com/file_thumbview_approve/9574836/2/istockphoto_9574836-yellow-bulldozer-at-construction-site.jpg

Napisano
  • Autor

vision3d : w pewnym sensie masz racj臋, ale mi bardziej chodzi艂o o prezentacje robola z "allegro" umorusany, lakier ju偶 nie b艂yszczy itd.

Jeszcze wrzuc臋 animacj臋 nied艂ugo w innym setupie o艣wietlenia.

Napisano

Super praca, a偶 by si臋 chcia艂o taka zabawka pobawi膰 :)

Napisano

Oj Panowie, Panowie, ja rozumiem, 偶e Bonifatz jest z nami od dawna, i praktycznie ka偶dy go lubi, ale tutaj ju偶 przesadzili艣cie, totalny brak krytyki, a przecie偶 to r贸wnie偶 i dla jego dobra.

Po pierwsze to model bardzo odstaje od orygina艂u, szczeg贸lnie rzuca si臋 w oczy budowa ramienia cz臋艣ci z 艂opat膮 do spychania.

Po drugie to strasznie ca艂o艣膰 matowa, nawet szyby nic nie odbijaj膮.

Materia艂 ziemi na g膮sienicach wygl膮da strasznie, chyba tekstura si臋 tam rozci膮gn臋艂a, albo jest w zbyt s艂abej jako艣ci.

No i teraz dochodzimy do tekstur jako takich. Albo za du偶y bump, albo tak je stworzy艂e艣, 偶e te zadrapania wygl膮daj膮 jak wyrwy w metalu. To powinno by膰 tylko takie powierzchniowe, a tam wida膰 dos艂ownie cienie w 艣rodku. I jeszcze niezgodno艣ci, jak na przyk艂膮d na ramieniu. Takie zadrapanie jak tam, mia艂o by trudno艣ci powsta膰 b臋d膮c na dw贸ch cz臋艣ciach, kt贸re oddziela uskok.

No i wpasowanie w zdj臋cie, og贸lnie spoko, ale chyba niepotrzebnie narzuci艂e艣 aberacj臋 (tak mi si臋 wydaje), i na spycharce mocno wida膰, jak si臋 odcina od t艂a.

Podoba mi si臋 bardzo jak dopasowa艂e艣 艣wiat艂o, na prawd臋 艣wietnie wsp贸艂gra ze zdj臋ciem. Fajny taki smaczek jak na przyk艂ad fakt, 偶e nie zapomnia艂e艣 odbicia w ka艂u偶y, ale s膮dz臋, 偶e powy偶sze komentarze koleg贸w a偶 za bardzo opieraj膮 si臋 tylko na opinii o Tobie, a nie na faktycznie wykonanej pracy.

Mam nadziej臋, 偶e odbierzesz to jako konstruktywn膮 krytyk臋, lub po prostu olejesz, je艣li si臋 nie zgadzasz, bo nic z艂ego na my艣li nie mam. :)

Pozdrawiam

Szymon

Edit:/ Gwiazdek 偶adnych nie wstawiam, bo nie chc臋 by膰 偶adn膮 czarn膮 owc膮, ale gdybym mia艂 to bym da艂 z trzy i p贸艂. ;)

Napisano

Ja sie niestety musze zgodzi膰 z visionem i pressenterem. Czyli dobrze ale troche mozna by poprawi膰.

Napisano
  • Autor

Dzi臋ki za konkretny komentarz!

Teraz wiem co poprawi膰 do reela.

Jak sko艅cz臋 wrzuc臋 do tego w膮tku.

Napisano

pressenter dobrze podsumowa艂 prack臋. Dodam, 偶e szyby za bardzo maj膮 powtarzaln膮 tekstur臋 zabrudze艅. U偶y艂bym cho膰by uwzgl臋dniaj膮c膮 wycieraczk臋 z ty艂u i przodu. Bump to masakra jaka艣. Przez niego ci臋偶ko zakwalifikowa膰 ten sprz臋t do realnych rozmiar贸w. Dodatkowo nie wyst臋puj膮 przetarcia na elementach, kt贸re ca艂y czas pracuj膮 i si臋 艣cieraj膮 w odpowiednich miejscach. Mat, mat i nic wi臋cej co zn贸w obni偶y艂o jego noty. S艂abo wtopienie w gleb臋 wysz艂o.

Napisano

Pi臋knie! M臋ska rzecz...

Czy saturacja fotki nie jest wi臋ksza od saturacji maszyny? Bo jako艣 tak matowo mi si臋 to widzi

Edytowane przez deshu

Napisano

Temat fajny no i realizacja 艣wietna. Co tu du偶o m贸wi膰...elegancko:D

Napisano

Fajne. Chocia偶 w zasadzie zgadzam si臋 z uwagami pressentera i w艂asnych w zw. z tym nie dodaj臋 to i tak bardzo mi sie podoba :) No i gratuluje fronta :)

Napisano

Ja jestem noob w 3D, staram si臋 jak mog臋. Ale to co ja tu widz臋 to mi po prostu co tu du偶o m贸wi膰, stan膮艂 mi.

Napisano

To ci niespodzianka po wigilii. Gratki!

Zgadzam sie z visionem

pozdr!

Napisano

kierunek 艣wiat艂a na buldo偶erze jest inny ni偶 na fotce w tle m贸wie o kierunku cieni na roslinkach, gruzie, kupach piachu... o jakie艣 30-40 stopni...ale je偶eli 艣wieci艂e艣 HDRk膮 to pewnie m贸j b艂膮d b臋dzie... ;) chyba 偶e montowa艂e艣 osobno HDR i krzaczory...wtedy moge mie膰 racj臋.. a praca jest zacna... G艂贸wnie m贸wi臋 o modelu/ wykonaniu itd gratulacje *****

Napisano

Widzia艂em w akcji sznur takich zabaweczek w Malezji. 呕ywe transformersy.pi臋kna maszyna, 艢wietnie wysz艂o aczkolwiek jak pisali poprzednicy co nieco mo偶na by podrasowa膰,gratuluj臋

Napisano

Pi臋kny model, teksturki, ale na moje oko o艣wietlenie nie do ko艅ca jest takie, jak by膰 powinno... No nie wiem dok艂adnie, ale co艣 mi nie pasuje, dlatego te偶 nie uderza mnie ta praca realizmem.

Aczkolwiek jak wspomnia艂em - model, teksturki i og贸lnie kompozycja 艣wietne :-)

Napisano
  • Autor

Widz臋, 偶e buldo偶er wywo艂a艂 skrajne reakcje w艣r贸d ogl膮daj膮cych :D

Dzi臋ki za wasze komentarze! Wprowadzi艂em du偶o zmian i oto pierwsze screeny z 3ech z 5ciu uj臋膰 z turntable do prezentacji modelu.

Doda艂em obrazki do pierwszego w膮tku.

Jeszcze raz wszystkim dzi臋kuj臋 i trzymajcie za mnie kciuki w styczniu bo wybieram si臋 na job hunt.

Tores : Spoko ale chyba za bardzo dramatyzujesz ;) To akurat jedna z moich pierwszych prac tego typu wi臋c obiecuje, 偶e nast臋pne ju偶 powinny Cie zadowoli膰 bardziej. No i fakt ze to pierwszy projekt w Maya.

deshu : mo偶liwe, 偶e co艣 mo偶e nie gra膰 z kolorami delikatnie. Chocia偶 na dzie艅 dzisiejszy wydaje mi si臋, 偶e jest ok.

ThoR_ : dzieki !thumbsup.gif

Filippo : dzi臋ki ! thumbsup.gif

mrys : dzi臋ki wzajemnie! thumbsup.gif

09121986 : dzi臋ki zi膮! :D

AirUpThere : eheheh dzi臋ki !

tasiek : dzi臋ki ! thumbsup.gif

norden : wszystko mo偶liwe, raczkuj臋 jeszcze w temacie. Tak montowa艂em fotki z ty艂u + 艣wiecenie HDRK'膮. Jeszcze du偶o pracy przede mn膮 wiem, bo z tego typu tematami nie mia艂em w og贸le do czynienia. No i fakt, 偶e to pierwsza praca pod Maya. Dzi臋ki za komentarz!

Adam_Guzowski : Dzi臋ki ! thumbsup.gif Na tyle na ile potrafi臋, poprawki wprowadzi艂em. Zobaczymy co powiecie na turntable, kt贸ry montuj臋 w艂a艣nie.

maaaad : Dzi臋ki ! j.w.

Napisano

艢wietna praca. Modeling i teksturowanie 1 klasa :)

Na ostatnich renderach zrobi艂bym wi臋ksz膮 dziur臋 (lub delikatny rowek) przy "z臋bie" i poprawi艂bym lekko 艣wiat艂a na ostatnim renderze.

Pozdrawiam.

Napisano

klasa klasa :D

Napisano

Bardzo fajny model i teksturki. Troszk臋 dziwnie wygl膮da piach na g膮sienicach., ale nie ma to wp艂ywu na og贸lny odbi贸r pracy. Trzecie obrazek genialny.

Napisano

Mnie si臋 b艂otko nie b艂otkuje i faktycznie p艂askie o艣wietlenie ale ca艂o艣ciowo miodzio..

Napisano

Bonifatz szacun za ogrom w艂o偶onej pracy i efekt finalny tych render贸w. Super pracki!

Napisano
  • Autor

Dzi臋ki wszystkim jeszcze raz !

Sorry za odgrzewanie kotleta ale pobawi艂em si臋 z modelem jeszcze odrobin臋 i doda艂em dwa nowe rendery. (patrz pierwszy post)

Napisano

Pierwszy ZA-JE-BI-STY. Ju偶 dawa艂em gwiazdki ale teraz to na ponad 5 zas艂uguje.

Napisano

Super. Naprawd臋 mia艂bym problemy 偶eby rozpozna膰 偶e to rendering.

Napisano
  • Autor

Ciesz臋 si臋 bardzo, 偶e wam si臋 podoba! Odnios艂em wra偶enie, 偶e poprzedni render nie pokazywa艂 w pe艂ni potencja艂u tego modelu. Przy okazji do艂o偶y艂em jeszcze jeden obrazek do kolekcji.

jeszcze raz dzi臋ki!

艁ukasz

Napisano

Normalnie masakra. Pozytywna masakra!:)

Wida膰, 偶e si臋 nie藕le przy tym nad艂uba艂e艣 i efekt chyba rekompensuje w zupe艂no艣ci ten trud:)

Pozdr!

Napisano

no, wyszlo majstersztyk, brakuje tylko panow z piwem podpierajacych lyche ;)

Napisano
  • Autor

Morphe : haha dzi臋ki ! ale 偶ycie to nie bajka :D

vision3d : dzi臋ki ! a co do fotek to by艂 to random z royalt free.

Jeszcze jedna rzecz mnie cieszy, mianowicie Cgtalk odm贸wi艂 mi wy艣wietlenia mojej pracy w galerii twierdz膮c 偶e obiekt nie jest zrobione przeze mnie tylko z "tutoriala" ;]

Odpu艣ci艂em sobie pytanie "its becouse 'am polish?". lol

Dodam, 偶e tutorial by艂 ale o wersji militarnej i pod maxa a ja to w pe艂ni zrobi艂em pod maja.

Napisano

mnie to samo spotkalo 2 razy :]

myslalem ze padne, widac jestesmy za dobrzy na arenie swiatowej!!

Napisano
  • Autor

a ja sobie nie odm贸wi艂em wojenki z jednym z admin贸w, kt贸ry odrzuca艂 moje prace (i penwie wasze te偶)... dodam 偶e angol z londynu ;)

Poda艂 pow贸d :

"Your modelling is decent enough, but your texturing, shading, lighting and compositing could all be improved, as could your overall composition, which you could have been a lot more creative and imaginative with."

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci