Napisano 15 Luty 20169 l Witajcie, Dawno nic nie wrzucałem na forum, więc z pewną nieśmiałością zdecydowałem się powrócić. Ponieważ trochę się tych prac uzbierało, a wszystkie są dość monotematyczne, i ponieważ nie chcę zaśmiecać forum dziesiątkami wątków, postanowiłem założyć teczkę z militariami w tytule. Większość to ilustracje militariów latających, ale na pewno trafią się i pływających i jeżdżących. Wszelkie uwagi i opnie mile widziane. Na wstępie chcę zaznaczyć, że w ilustracjach tych korzystam w niewielkim stopniu z własnych modeli 3d, a w znacznym z modeli moich kolegów - doskonałych modelarzy, z którymi mam zaszczyt pracować: Wojtka Niewęgłowskiego (Kliment Woroszylow), Sławka Ostrowickiego (pixel-factory), Darka Markiwa (2013) , Marka Rysia (mrys), Adama Tobby'ego. Oprócz fantastycznych modeli wykonali oni również tekstury bump z nitami i podziałami blach. Ja wykonywałem tekstury, głównie diffuse'y i reflect'y, a następnie shadery, sceny, tła, aż do ostatecznego finału. Ilustracje tu zamieszczone powstały przez ostatnie kilka (-naście) miesięcy do różnorodnych projektów, przede wszystkim do serii książek: Battle of Britain Combat Archive, będących zapisem wszystkich walk stoczonych w czasie gorących dni lata 1940 - czyli okresu Bitwy o Anglię. Pozostałe to ilustracje do pism i książek. Poziom ilustracji jest różny. Z kilku jestem zadowolony, z wielu mniej. Jednak poziom modeli, które wykonali moi znakomici koledzy jest bardzo wysoki. Dlatego na początek pozwolę sobie przedstawić ich modele. Ilustracje do Battle of Britain Vol. 1 i 2 - wrzucam ilustracje w layoucie jaki pojawia się w książkach (oczywiście w książce daty się zmieniają). Edytowane 12 Kwiecień 20168 l przez peter_f
Napisano 15 Luty 20169 l Autor Ilustracje do Battle of Britain Vol. 1 i 2 - ciąg dalszy. Bitwa o Anglię, już spoza książek: Flying Tiger Kilka Lancasterów: Ilustracje do artykułu Shooting the Beast dla magazynu "Britain at War" Edytowane 17 Luty 20169 l przez peter_f
Napisano 15 Luty 20169 l Można wiedzieć z których jesteś mniej zadowolony? Do mnie przemawiają chyba wszystkie.
Napisano 15 Luty 20169 l Hoołłł man!!! Ale miazga. Temat drugiej wojny i to w takim wydaniu. To jak wieczorny masaż dla moich oczu.
Napisano 15 Luty 20169 l Autor Serdecznie dziękuję za miłe słowa. Często już na drugi dzień wydaje mi się, że można coś było zrobić inaczej i lepiej i rzadko kiedy jestem zadowolony z tego co robię. Pływające dla odmiany:
Napisano 19 Luty 20169 l To wielka przyjemność oglądać swoje modele w pracach tak wybitnego artysty jakim jest Piotr! Świetne teksturowanie, kompozycja, wspaniałe ilustracje pełne smaczków.
Napisano 19 Luty 20169 l To wielka przyjemność oglądać swoje modele w pracach tak wybitnego artysty jakim jest Piotr! Świetne teksturowanie, kompozycja, wspaniałe ilustracje pełne smaczków. ........... z ust mi wyjął! Jesteś Mistrzem Piotrze! P.S. Ostatnia seria z bombardowania Tirpitza mega!
Napisano 21 Luty 20169 l "Peter_f - dawno nic nie wrzucałem" - jak już coś wrzucisz to aż nogi się uginają - jestem w szoku, że takie coś można zrobić.
Napisano 26 Luty 20169 l Wspaniała robota, zarówno samoloty jak i pływające. Galeon jak ze sceny filmowej :-)
Napisano 27 Luty 20169 l Autor Dziękuję bardzo serdecznie za pozytywne komentarze. Ostatnia okładka do magazynu "Britain at War" - modele autorstwa Adama Tooby'ego I w layoucie:
Napisano 4 Marzec 20169 l Uwielbiam jak tak "zaśmiecasz" forum, nie-sa-mo-wi-te prace, z których aż wylewa się Twoje mistrzowskie opanowanie światła i kompozycji. Nie da się ukryć, że czujesz ten temat i zawsze potrafisz zaprezentować świetne sceny, które aż chce się zawiesić na ścianie i codziennie z bliska podziwiać. Gratuluję również wszystkim, którzy mieli przyjemność z Tobą współpracować :) Pozdrawiam.
Napisano 6 Marzec 20169 l Ależ to wszystko jest dobre. Szczególnie przemawiają do mnie ujęcia nocne i te w "ciekawszych" warunkach atmosferycznych jak deszcz czy mgła. Gratuluję
Napisano 11 Marzec 20169 l Kurde ale ja za dziecka lubiłem sklejać i malować modele podobne do Twoich wizualek :) Ogólnie świetne prace! Gratulacje!
Napisano 12 Marzec 20169 l Autor Dziękuje bardzo :) @Loozack: dzięki Piter! Strasznie dawno nie gadaliśmy! Wielkie dzięki za miłe słowa. Ja mam wrażenie, że z każdym dniem wiem mniej niż więcej :) @pionix: noo Piciu! Milion lat! @MichalG; Dziękuję. Ja też wolę robić obrazki "w trudnych warunkach atmosferycznych", chociaż chyba najtrudniej zrobić te w dobrych. Strasznie chciałbym tak jak Ty, robić te piękne wybuchy w 3d! Byłby świetny dodatek do obrazków. @maciek3d: Dzięki! @Mariusz Panek: dziękuję. Ja też lubiłem sklejać modele, ale nudziło ,mnie jak stały na półce i się kurzyły. Więc lubiłem robić akcje i je palić. W kompie jednak można zrobić więcej...no i nie śmierdzi palonym plastikiem :) -------------------------- Poniżej 2 obrazki wykonane dla pilotów 6 dywizjonu F-16 ("Tygrysów") z użyciem fenomenalnej P11 Wojtka "Klimenta" Niewęgłowskiego (Kliment Woroszylow) i jego Heinkli i BF110 Sławka Ostrowickiego (pixel-factory).
Napisano 12 Marzec 20169 l Dopisek do ostatnich dwóch obrazków: Ppor. Czesław Główczyński ( 162 Eskadra Myśliwska) 1 września w jednym z lotów alarmowych uszkodził rozpoznawczego Hs 126. 2 września nad Łodzią w walce z wyprawą bombową He 111 ciężko uszkodził jednego bombowca, który dymiąc poszedł ku ziemi (pilotowi przyznano pewne zestrzelenie, lecz straty tego Heinkla nie potwierdzają dokumenty niemieckie). W kolejnej walce tego samego dnia Główczyński i ppor. Tadeusz Koc ze 161 eskadry dostrzegli lecącego pojedynczego Bf 110, którego atakowali aż do jego rozbicia w rejonie Pabianic. 3 września Główczyński zgłosił pewne zestrzelenie Junkersa Ju 86 (samoloty te nie brały udziału w walkach wrześniowych, toteż musiał się pomylić w identyfikacji zestrzelonego samolotu, który był prawdopodobnie Dornierem Do 17), a 6 września zestrzelił He 111. 6 Dywizjon F 16 "Tygrysów" jest spadkobiercą tradycji lotników ze 161 i 162 EM z września 1939, stąd pomysł by zrobić te obrazki. Piotr, jeszcze raz chciałem Ci podziękować, mistrzostwo!!!! Piotr z synem, oraz Kliment w bazie 6-go dywizjonu . Mam nadzieję Piotr że, nie będziesz mi miał za złe... ;) Edytowane 12 Marzec 20169 l przez kliment woroszyłow
Napisano 14 Marzec 20168 l Przezajebiscie wygladaja te prace. Detal jak zawsze na masakrycznym poziomie! Aż chciałoby mi się iść polatać.
Napisano 12 Kwiecień 20168 l Autor Dziękuję za pozytywne komentarze :) No to kolejne: Ilustracja okładkowa do Britain at War Magazine - Boulton Paul Defiant - model Wojtka "Klimenta" Niewęgłowskiego. Tekstury, Scena, Ilustracja moja: Hudswell Tragedy - ilustracje do artykułu dla magazynu "Memorial Flight" nt. tragicznej w skutkach kolizji samolotu Wellington i treningowego Martineta. Modele, tekstury, scena i ilustracja moje: Boxart do modelu Hurricane MK IId. Model Wojtka "Klimenta" Niewęgłowskiego, modyfikacje, tekstury, scena, ilustracja - moje: Okładka magazynu Aeroplane Monthly. Model Glostera Pioneer, tekstury, scena, ilustracja - moje:
Napisano 15 Kwiecień 20168 l Ja też się dołączam do powszechnych słów uznania, bo prace są wspaniałe :) kompozycja, gra świateł i cieni, detale, wszystko dopracowane w najdrobniejszych szczegółach. Ogląda się to z przyjemnością :) Piotrze, czy mógłbyś nieco przybliżyć swój workflow przy pracy nad tymi ilustracjami? Z jakiego softu korzystałeś? Ile rzeczy powstało w 3D, a ile dodałeś w postprodukcji? Bardzo jestem tych zagadnień ciekaw i będę wdzięczny jeśli zechcesz się nimi podzielić :) Edytowane 15 Kwiecień 20168 l przez reminoir
Napisano 10 Maj 20168 l Super wątek Peter ! Każdy render na bardzo wysokim poziomie :) Gratulacje za fronta ! Pozdrawiam
Napisano 23 Maj 20168 l Coś pięknego, wasze prace robią naprawdę duże wrażenie kopara opada po prostu. Tak trzymać :)