peter_f Napisano 15 Luty 2016 Share Napisano 15 Luty 2016 (edytowane) Witajcie, Dawno nic nie wrzucałem na forum, więc z pewną nieśmiałością zdecydowałem się powrócić. Ponieważ trochę się tych prac uzbierało, a wszystkie są dość monotematyczne, i ponieważ nie chcę zaśmiecać forum dziesiątkami wątków, postanowiłem założyć teczkę z militariami w tytule. Większość to ilustracje militariów latających, ale na pewno trafią się i pływających i jeżdżących. Wszelkie uwagi i opnie mile widziane. Na wstępie chcę zaznaczyć, że w ilustracjach tych korzystam w niewielkim stopniu z własnych modeli 3d, a w znacznym z modeli moich kolegów - doskonałych modelarzy, z którymi mam zaszczyt pracować: Wojtka Niewęgłowskiego (Kliment Woroszylow), Sławka Ostrowickiego (pixel-factory), Darka Markiwa (2013) , Marka Rysia (mrys), Adama Tobby'ego. Oprócz fantastycznych modeli wykonali oni również tekstury bump z nitami i podziałami blach. Ja wykonywałem tekstury, głównie diffuse'y i reflect'y, a następnie shadery, sceny, tła, aż do ostatecznego finału. Ilustracje tu zamieszczone powstały przez ostatnie kilka (-naście) miesięcy do różnorodnych projektów, przede wszystkim do serii książek: Battle of Britain Combat Archive, będących zapisem wszystkich walk stoczonych w czasie gorących dni lata 1940 - czyli okresu Bitwy o Anglię. Pozostałe to ilustracje do pism i książek. Poziom ilustracji jest różny. Z kilku jestem zadowolony, z wielu mniej. Jednak poziom modeli, które wykonali moi znakomici koledzy jest bardzo wysoki. Dlatego na początek pozwolę sobie przedstawić ich modele. Ilustracje do Battle of Britain Vol. 1 i 2 - wrzucam ilustracje w layoucie jaki pojawia się w książkach (oczywiście w książce daty się zmieniają). Edytowane 12 Kwiecień 2016 przez peter_f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter_f Napisano 15 Luty 2016 Autor Share Napisano 15 Luty 2016 (edytowane) Ilustracje do Battle of Britain Vol. 1 i 2 - ciąg dalszy. Bitwa o Anglię, już spoza książek: Flying Tiger Kilka Lancasterów: Ilustracje do artykułu Shooting the Beast dla magazynu "Britain at War" Edytowane 17 Luty 2016 przez peter_f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biuro Napisano 15 Luty 2016 Share Napisano 15 Luty 2016 Piękne dzieło, jestem pod wrażeniem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartosz domiczek Napisano 15 Luty 2016 Share Napisano 15 Luty 2016 Można wiedzieć z których jesteś mniej zadowolony? Do mnie przemawiają chyba wszystkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mowok Napisano 15 Luty 2016 Share Napisano 15 Luty 2016 Hoołłł man!!! Ale miazga. Temat drugiej wojny i to w takim wydaniu. To jak wieczorny masaż dla moich oczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathanielxd Napisano 15 Luty 2016 Share Napisano 15 Luty 2016 Wszystko mega! Jestem pod wrażeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter_f Napisano 15 Luty 2016 Autor Share Napisano 15 Luty 2016 Serdecznie dziękuję za miłe słowa. Często już na drugi dzień wydaje mi się, że można coś było zrobić inaczej i lepiej i rzadko kiedy jestem zadowolony z tego co robię. Pływające dla odmiany: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2013 Napisano 19 Luty 2016 Share Napisano 19 Luty 2016 To wielka przyjemność oglądać swoje modele w pracach tak wybitnego artysty jakim jest Piotr! Świetne teksturowanie, kompozycja, wspaniałe ilustracje pełne smaczków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGavish Napisano 19 Luty 2016 Share Napisano 19 Luty 2016 Jeszcze nigdy nie widziałem tylu świetnych prac w jednym wątku! Gratulacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
finek Napisano 19 Luty 2016 Share Napisano 19 Luty 2016 Super brak słów, każdy detal dla mnie dopracowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 19 Luty 2016 Share Napisano 19 Luty 2016 To wielka przyjemność oglądać swoje modele w pracach tak wybitnego artysty jakim jest Piotr! Świetne teksturowanie, kompozycja, wspaniałe ilustracje pełne smaczków. ........... z ust mi wyjął! Jesteś Mistrzem Piotrze! P.S. Ostatnia seria z bombardowania Tirpitza mega! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natas Napisano 19 Luty 2016 Share Napisano 19 Luty 2016 Gratulacje i front dla wszystkich maczających paluszki w tych ilustracjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J|L Napisano 19 Luty 2016 Share Napisano 19 Luty 2016 co tu duzo pisac ZAJEBISTE ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skormac77 Napisano 19 Luty 2016 Share Napisano 19 Luty 2016 Nic dodać, nic ująć ... po prostu Super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Podlogaxp Napisano 21 Luty 2016 Share Napisano 21 Luty 2016 "Peter_f - dawno nic nie wrzucałem" - jak już coś wrzucisz to aż nogi się uginają - jestem w szoku, że takie coś można zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo102 Napisano 26 Luty 2016 Share Napisano 26 Luty 2016 Wspaniała robota, zarówno samoloty jak i pływające. Galeon jak ze sceny filmowej :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter_f Napisano 27 Luty 2016 Autor Share Napisano 27 Luty 2016 Dziękuję bardzo serdecznie za pozytywne komentarze. Ostatnia okładka do magazynu "Britain at War" - modele autorstwa Adama Tooby'ego I w layoucie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KoMic Napisano 1 Marzec 2016 Share Napisano 1 Marzec 2016 peter_f, chlopie jestes nie do zdarcia, SYTO!!!!111 : ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STRZYG Napisano 1 Marzec 2016 Share Napisano 1 Marzec 2016 Ależ sztos! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 4 Marzec 2016 Share Napisano 4 Marzec 2016 Dzięki Piotr za wrzutkę! Spóźniona, ale rekomendacja jest. Piękna robota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter_f Napisano 4 Marzec 2016 Autor Share Napisano 4 Marzec 2016 Dzięki bardzo chłopaki! @Adek: dzięki wielkie za rekomendację! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loozack Napisano 4 Marzec 2016 Share Napisano 4 Marzec 2016 Uwielbiam jak tak "zaśmiecasz" forum, nie-sa-mo-wi-te prace, z których aż wylewa się Twoje mistrzowskie opanowanie światła i kompozycji. Nie da się ukryć, że czujesz ten temat i zawsze potrafisz zaprezentować świetne sceny, które aż chce się zawiesić na ścianie i codziennie z bliska podziwiać. Gratuluję również wszystkim, którzy mieli przyjemność z Tobą współpracować :) Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionix Napisano 6 Marzec 2016 Share Napisano 6 Marzec 2016 Łoooo...!!! Szacun :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalG Napisano 6 Marzec 2016 Share Napisano 6 Marzec 2016 Ależ to wszystko jest dobre. Szczególnie przemawiają do mnie ujęcia nocne i te w "ciekawszych" warunkach atmosferycznych jak deszcz czy mgła. Gratuluję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek3d Napisano 7 Marzec 2016 Share Napisano 7 Marzec 2016 Piekne prace:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Panek Napisano 11 Marzec 2016 Share Napisano 11 Marzec 2016 Kurde ale ja za dziecka lubiłem sklejać i malować modele podobne do Twoich wizualek :) Ogólnie świetne prace! Gratulacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter_f Napisano 12 Marzec 2016 Autor Share Napisano 12 Marzec 2016 Dziękuje bardzo :) @Loozack: dzięki Piter! Strasznie dawno nie gadaliśmy! Wielkie dzięki za miłe słowa. Ja mam wrażenie, że z każdym dniem wiem mniej niż więcej :) @pionix: noo Piciu! Milion lat! @MichalG; Dziękuję. Ja też wolę robić obrazki "w trudnych warunkach atmosferycznych", chociaż chyba najtrudniej zrobić te w dobrych. Strasznie chciałbym tak jak Ty, robić te piękne wybuchy w 3d! Byłby świetny dodatek do obrazków. @maciek3d: Dzięki! @Mariusz Panek: dziękuję. Ja też lubiłem sklejać modele, ale nudziło ,mnie jak stały na półce i się kurzyły. Więc lubiłem robić akcje i je palić. W kompie jednak można zrobić więcej...no i nie śmierdzi palonym plastikiem :) -------------------------- Poniżej 2 obrazki wykonane dla pilotów 6 dywizjonu F-16 ("Tygrysów") z użyciem fenomenalnej P11 Wojtka "Klimenta" Niewęgłowskiego (Kliment Woroszylow) i jego Heinkli i BF110 Sławka Ostrowickiego (pixel-factory). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kliment woroszyłow Napisano 12 Marzec 2016 Share Napisano 12 Marzec 2016 (edytowane) Dopisek do ostatnich dwóch obrazków: Ppor. Czesław Główczyński ( 162 Eskadra Myśliwska) 1 września w jednym z lotów alarmowych uszkodził rozpoznawczego Hs 126. 2 września nad Łodzią w walce z wyprawą bombową He 111 ciężko uszkodził jednego bombowca, który dymiąc poszedł ku ziemi (pilotowi przyznano pewne zestrzelenie, lecz straty tego Heinkla nie potwierdzają dokumenty niemieckie). W kolejnej walce tego samego dnia Główczyński i ppor. Tadeusz Koc ze 161 eskadry dostrzegli lecącego pojedynczego Bf 110, którego atakowali aż do jego rozbicia w rejonie Pabianic. 3 września Główczyński zgłosił pewne zestrzelenie Junkersa Ju 86 (samoloty te nie brały udziału w walkach wrześniowych, toteż musiał się pomylić w identyfikacji zestrzelonego samolotu, który był prawdopodobnie Dornierem Do 17), a 6 września zestrzelił He 111. 6 Dywizjon F 16 "Tygrysów" jest spadkobiercą tradycji lotników ze 161 i 162 EM z września 1939, stąd pomysł by zrobić te obrazki. Piotr, jeszcze raz chciałem Ci podziękować, mistrzostwo!!!! Piotr z synem, oraz Kliment w bazie 6-go dywizjonu . Mam nadzieję Piotr że, nie będziesz mi miał za złe... ;) Edytowane 12 Marzec 2016 przez kliment woroszyłow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SUPER_OkO Napisano 14 Marzec 2016 Share Napisano 14 Marzec 2016 Przezajebiscie wygladaja te prace. Detal jak zawsze na masakrycznym poziomie! Aż chciałoby mi się iść polatać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mulholland Napisano 21 Marzec 2016 Share Napisano 21 Marzec 2016 Bomba. Wielkie propsy za Ju, jakoś niepopularny ten samolot. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camel Napisano 23 Marzec 2016 Share Napisano 23 Marzec 2016 @jkropiewnicka BAN ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter_f Napisano 12 Kwiecień 2016 Autor Share Napisano 12 Kwiecień 2016 Dziękuję za pozytywne komentarze :) No to kolejne: Ilustracja okładkowa do Britain at War Magazine - Boulton Paul Defiant - model Wojtka "Klimenta" Niewęgłowskiego. Tekstury, Scena, Ilustracja moja: Hudswell Tragedy - ilustracje do artykułu dla magazynu "Memorial Flight" nt. tragicznej w skutkach kolizji samolotu Wellington i treningowego Martineta. Modele, tekstury, scena i ilustracja moje: Boxart do modelu Hurricane MK IId. Model Wojtka "Klimenta" Niewęgłowskiego, modyfikacje, tekstury, scena, ilustracja - moje: Okładka magazynu Aeroplane Monthly. Model Glostera Pioneer, tekstury, scena, ilustracja - moje: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2013 Napisano 12 Kwiecień 2016 Share Napisano 12 Kwiecień 2016 Wszystkie super, ale "Hudswell Tragedy" powoduje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reminoir Napisano 15 Kwiecień 2016 Share Napisano 15 Kwiecień 2016 (edytowane) Ja też się dołączam do powszechnych słów uznania, bo prace są wspaniałe :) kompozycja, gra świateł i cieni, detale, wszystko dopracowane w najdrobniejszych szczegółach. Ogląda się to z przyjemnością :) Piotrze, czy mógłbyś nieco przybliżyć swój workflow przy pracy nad tymi ilustracjami? Z jakiego softu korzystałeś? Ile rzeczy powstało w 3D, a ile dodałeś w postprodukcji? Bardzo jestem tych zagadnień ciekaw i będę wdzięczny jeśli zechcesz się nimi podzielić :) Edytowane 15 Kwiecień 2016 przez reminoir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eden-3d Napisano 15 Kwiecień 2016 Share Napisano 15 Kwiecień 2016 Jestem pod ogromnym wrażeniem tych prac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hcpiter Napisano 10 Maj 2016 Share Napisano 10 Maj 2016 Super wątek Peter ! Każdy render na bardzo wysokim poziomie :) Gratulacje za fronta ! Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KoMic Napisano 23 Maj 2016 Share Napisano 23 Maj 2016 juz ktorys raz, wchodze na maxy tylko po to by poogladac te wasze cudenka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Perkim Napisano 23 Maj 2016 Share Napisano 23 Maj 2016 Coś pięknego, wasze prace robią naprawdę duże wrażenie kopara opada po prostu. Tak trzymać :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi