Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzięki za komentarze. Trawa intensywna bo w druku przeważnie kolory siadają i robi się ponuro a ta wizka ma być kolorowa i przyjemna w odbiorze.

!Ewert - kolor różowy wyszedł automatycznie z pomieszania żółtej elewacji i żółtego światła z okien z mocno niebiesko-fioletowym światłem z nieba.

• Odpowiedzi 17,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

fajnie fajnie. dodałbym na podłoge jakiś podział bardziej widoczny. masz coraz bardziej rozpoznawalny styl robienia wizualizacji.

Pozdr.

Dawid

Napisano (edytowane)
!Ewert - kolor różowy wyszedł automatycznie z pomieszania żółtej elewacji i żółtego światła z okien z mocno niebiesko-fioletowym światłem z nieba.

Masz światło kierunkowe niebiesko fioletowe? czy to taki enviro?

Biuro ode mnie. Kompresja zabija :/

pomieszczniepracownicze.jpg

Edytowane przez !Ewert
Napisano

Dzięki Ewert, fajno. :)

A ja mam jeszcze takie pytanie: od czego zależy czas liczenia Irr, bo mi siędrugi prepass na jednej scence liczy ponad godzinę, co jest dla mnie zupełną nowością?

Sz.

Napisano

press-> może masz interpolacje włączoną w materiałach, albo detail enhacement? wyłącz wpierw glossy wogóle w global switches i sprawdź czy lepiej, jeśli nie to detail enhacement i też sprawdź, będziesz wiedział co i jak;)

Napisano

pionix : piękne! ten las bajkowy :D jak ze shreka !

pressenter : za duży sharpen moim zdaniem, przez co wydobywa niedoskonałości samplingu.

ode mnie test kloca nad którym siedzę:

dach_01.jpg

Napisano

Super Bonifatz! To faktycznie zasługa HDR? Jakbyś dodał trochę niebieskiej dominanty w cieniu to byłoby foto. Ale chyba specjalnie nie dałeś co?:)

Napisano

lucek : Dzięki! Na to wychodzi :) HDRK'a załatwia sprawę oświetlenia więc jedyny parametr którym wystarczy się bawić to parametry kamery. Co do niebieskiego to słońce jest stosunkowo wysoko bo to hdrka z 14:30 więc cienie bardzo kontrastowe wyszły.

jlidesign : cieszę się! dzięki!

oto inne ujęcie (przed i po postpro):

sds.jpg

Napisano

Bonifatz: A czym strzelasz te HDR? wystarczy obiektyw 28mm czy musi to być rybie oko? chętnie bym też popróbował ale takim szerokim szkłem nie dysponuję.

Napisano

lucek : Sigma 8mm i do tego sposobu jakim ja to montuję tylko 8mm się nadaje. Bo potrzebujesz zrobić wiele fotek w jednej chwili całego nieba więc 28mm to stanowczo za mało.

Napisano
lucek : Dzięki! Na to wychodzi :) HDRK'a załatwia sprawę oświetlenia więc jedyny parametr którym wystarczy się bawić to parametry kamery. Co do niebieskiego to słońce jest stosunkowo wysoko bo to hdrka z 14:30 więc cienie bardzo kontrastowe wyszły.

jlidesign : cieszę się! dzięki!

oto inne ujęcie (przed i po postpro):

sds.jpg

piszesz ze hdrka jest z 14.30

render wyglada na delikatny zmierzch

czy hdrka nie jest czasem zle dopasowana do efektu jaki chciałeś uzyskać.

NIe powinieneś użyć hdrki z wieczornych godzin???

Napisano

Marek G, ale mowa o 14:30, była przy okazji wersji dziennej, wydaje mi się, że do wieczornej Bonifatz użył już innej hdrki:)

Napisano

jlidesign : zgodnie z tradycją zrobię takiego tuta żeby nikt już nic nie wiedział ;) a poważnie to może za jakiś czas coś zmontuję.

Pionier : Dzięki zią! :D

Co do zabawy w hdr, tutaj niestety nie ma wersji ekonomicznej ;/

Więc wypadałoby mieć aparat z przyzwoitą ilością mega pixeli (koniecznie pełno klatkowy) i do tego konkretny statyw (nie chyboczący się na wietrze) oraz obiektyw w tym wypadku sigma 8mm (http://www.sigmaphoto.com/shop/8mm-f35-ex-dg-circular-fisheye-sigma). Ten obiektyw robią pod praktycznie każdy aparat z pełną klatką jaki jest na rynku. Próbowałem jeszcze z tańszym obiektywem samyang ale niestety okazało się że nie jest "circural".

Marek G : ta wieczorna to z 20:30 przed zachodem słońca.

Napisano

Bonifatz, miażdży toto (bez postpro) suty że tak powiem nieładnie, ale serio poczułem się jak bym właśnie wyszedł wieczorem na ten parking po długiej trasie rozprostować nogi.

Napisano

jlidesign : bardzo fajnie, chociaż jedną rzecz bym zmienił - chodzi o położenie kamery, moim zdaniem powinna być na wysokości oczu stojącego człowieka.

Przydałoby się zobaczyć co jest na stole :)

Napisano (edytowane)

17123909.jpg

Pierwszy mój wpis tutaj po dłuuugiej przerwie. A to taki test renderu.

Mam jeszcze pytanie, czy jest jakiś dobry plugin do photoshopa obsługujący dobrze format OPEN EXR? Ponieważ jak, załadowałem ten obrazek, zamiast porządnych 32 bitów, miałem strasznie wyglądający obrazek, z ekspozycją w każdym miejscu ustawioną na 1.00, a jak zmieniłem ustawiania curve editorem, zaczęły się pojawaić straszne szumy, to samo mi wyszło jak zapisałem w formacie TGA. Znów After Effect nie ma z tym formatem żadnych problemów, ale nie widzi mi się postprodukcja jednego obrazka w After Effect.

Edytowane przez MiRi
Napisano

Dunuś - ciemne tło trochę odwraca moją uwagę od tego dragona, może jakieś chińskie pomieszczenie w tle (ścianka, kotara itp) + blur

Miri - obrazy się krzaczą:/ najlepiej jedną tematykę zastosować jak już i rozmiar, obiekty kiepsko zeskalowane, kabel od lampki prawie jakby na napięcie "siłowe":). pozdro

Napisano (edytowane)

witam,

długie zmagania z materiałem, ale jakoś tam to wyszło, sami oceńcie :

12344l.png

studio dzięki uprzejmości Dunusia :)

Edytowane przez indian
Gość Cornelius Scipio
Napisano

Dzisiejsza nocka ...leca w kime ;)

taras1.jpg

Pzdr.

Napisano

@Cornelius Scipio bardzo mnie się podoba, tylko to ziarno troszkę wkurza

fotel pokazywany w speed modeling:

fotelrecovercopy.png

studio dzięki uprzejmości Dunusia :)

Napisano

ciekawa pani poprawia sobie szpilki :D mniam :D

a sama praca .. oj ... jak wrzucasz takie testy to daj odrazu namiar do psychologa co dobrze leczy kompleksy i depresje ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności