Morbid Karbid Napisano 17 Kwiecień 2009 Share Napisano 17 Kwiecień 2009 Hej, trochę po czasie umieszczam ilustracje wykonane na CGChallenge: Steampunk myths and legends oraz NVART:Surreal in the style of Jacek Yerka. Oba konkursy były prowadzone przez CGSociety w podobnym czasie. Trochę się zmasakrowałem malując to głównie po nocach. W najbliższym czasie raczej nie dałbym rady powtórzyć takiego maratonu. Jeśli chodzi o pracę Yerkową - na początku był entuzjazm, bo bardzo lubię jego obrazy, ale potem zwątpiłem w sens bezpośredniego kopiowania stylu mistrza. Niemniej jednak skończyłem to jakimś cudem, a wyniki konkursu powinny być lada moment. Titanomachy: fall of the Hyperion A hunger after a thousand year nap 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 17 Kwiecień 2009 Share Napisano 17 Kwiecień 2009 Troche profesjonalista z Ciebie, wiesz? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RaVirr Napisano 17 Kwiecień 2009 Share Napisano 17 Kwiecień 2009 Pierwszy bardziejszy :) Oba bardzo profesjonalne;) Podobają się:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bloody Napisano 17 Kwiecień 2009 Share Napisano 17 Kwiecień 2009 super ... pod moje gusta pierwszy jednak bardziej... moze dlatego ze w drugim ta kamienna twarz juz nie jest taka "bajkowa" jak reszta albo w druga strone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peterr Napisano 17 Kwiecień 2009 Share Napisano 17 Kwiecień 2009 też pierwszy ,ale raczej dlatego że motyw miasta mi się troszke opatrzył:) ogólnie super;) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SBT77 Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 Mnie mimo wszystko bardziej podoba się drugi, ale oba są fajne. Jest coś w tym co napisał bloody - jest jakaś minimalna różnica w wykonaniu poszczególnych elementów, mimo tego wolę obrazki w tym stylu. Przez to że tego typu grafika jest trochę mniej oczywista w przekazie pozostawia nieco większe pole do interpretacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miriam Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 oba miodzio :), przy pierwszym fajnie rozłożone plany, kruca. 5*. //pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość piofoks Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 pierwszy świetny ,,,, przestrzeń i klimat ,,, ogólnie dużo się w nim dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DraB Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 Obydwa są piękne. Gratz :) Masz ten drugi w wiekszej rozdziałce? Bedzie nowa tapeta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
La R Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 No poprostu coś pięknego ten pierwszy szczególnie dolna część pracy - ta lokomotywa i opływający ją ludzie, którzy dodatkowo "rozpływają" się w parze ahhh...piękne :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biglebowsky Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 Troche dajesz rade, wiesz :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 no cóż... 0,0... aczkolwiek jakos drugi mi bardziej siadł... przerażasz mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kseronarogu Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 o jaaa... super - jak dla mnie masz minimum 2 miejsce w NVART'cie pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Urbanboogie Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 Ktos juz byl kiedys na tyle uprzejmy zeby rzucic na forum linkiem do wynikow tego steampunkowego CGChallenge'a, pamietam ze ogromne wrazenie zrobila na mnie Twoja praca i przesledzilem dokladnie progres jej wykonywania :) Gratulacje, fajnie ze mamy taki towar eksportowy ;> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekhc Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 troche miazdzysz suty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lordbiernac Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 echhh.... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaRoZ Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 Steampunkowa praca zrywa czapy z glow, druga mimo iz nie taka spectacular to robi rownie dobre wrazenie, fajnie operujesz roznymi stylami :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masz)rum Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 Zrywasz kapcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vrocker Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 Cóż takie prace dobitnie uświadamiają mi jak dużo muszę się jeszcze nauczyć;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morbid Karbid Napisano 18 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2009 dzięki za uznanie:) taaaa, miażdżę suty taboretem... Taka umiejętność zmiany stylów niby jest bardzo użyteczna w pracy zawodowej, ale równie dobrze, ktoś mógłby zarzucić, że nie mam go wcale. Cóż, zobaczymy co będzie za parę lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biglebowsky Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 itam, to lipny zarzut by był, zwykle propagowany przez osoby które zwyczajnie nie potrafią. Zawsze uważałem że styl to tylko takie ubranko i nosi się różne zależnie od pogody i nastroju. Twoje prace są charakterystyczne i to jest ten styl właściwy. A to że potrafisz działać w różnych stylizacjach na różne potrzeby to świetny dar i bardzo nieczęsty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g0od Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 Pracki już widziałem na CGTalku, cóż tu można powiedzieć? Świetne - i nie zgadzam się z komentarzem jednego z jury - że niby tej 'kruszynki' nie widać na obrazku i trzeba się skupić żeby zobaczyć. A co do stylu... prawda jest taka, że powyżej 5~7 roku życia jedyne co robimy to powielamy i naśladujemy - a pojęcie 'własnego stylu' - jest tylko i wyłącznie średnią z tego, z czego bierzemy przykład i inspirację - i niczym więcej. Nie będę tu wnikał, bo do off topu mam duże predyspozycje - ale tak już po prostu jest :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reanimator Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 Ja jak Bigleb. Szakun. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaras Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 ja jak Reanimator :) i podium na nvarcie masz na 100 % gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OmeN2501 Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 Mialem przyjemnosc widziec je juz wczesniej ale i tak az mnie zeby rozbolaly :P Full pro jestes i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grass Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 oba wymiataja , ciezko je okreslac wedlug jednej kategorii, kazdy ma inny styl. Ale oba mowia jednoznacznie ze masz w sobie ogromna moc i talent. pozdrawiam i sukcesow zycze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maronski Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 Klasa! Chciałem też wziąć udział w Yerce i długo się zastanawiałem głównie nad tym co pisałeś o stylu. Życzę pierwszego miejsca. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belus Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 !!!! ten "Yerkowy" wbił mnie w glebę. Dawno nie widziałem nic równie miłego dla oka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonasz_Real Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 miasteczko bardzo fajne... :) Czy pomagalesz sobie z elementami z 3d ? Bo nie wierze, ze wszystko tak ładnie z głowy malujesz. Oświeć mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morbid Karbid Napisano 18 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2009 Omen, grass, belus i wszyscy wcześniejsi - dzięki panowie, cieszy mnie Wasze uznanie! biglebowski, g0od, reanimator,jaras - tego mi było trzeba, już mi lepiej :) maronski - szkoda, że nie spróbowałeś. Może właśnie najlepiej zostanie oceniona praca, która nie jest kopią stylu Jerki. Jonasz_real - wszystko z łapy i z głowy. Mam w głowie uproszczony algorytm GI i perspektywy więc do prostych obrazków nie muszę używać 3D. To np też z użyciem jedynie photoshopa i jego transformacji: http://www.balloontree.com/environments.php?img=drawers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thx Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 do krzty stałeś się amerykański. Jako programowo euroentuzjasta i zagorzały wielbiciel dokonań europy w sztukach plastycznych na przestrzeni 4000 lat( od greków licząc) ....może to i dobrze może to i źle. Ale warsztat świetny masz-szacunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzudzu Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 kurde, gdzie się rodzą tacy ludzie... w ogóle nie powinienem takich prac oglądać bo wstydzę się swoich :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonasz_Real Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 dzieki za odpowiedz :) Ten twój nieskazitelny warsztat...przyprawia mnie o dreszcze. Może skusiłbyś na jakiś mały tutek, wiem ze to ciężka sprawa i wymaga dodatkowego poświecenia czasu. Pomysl nad tym, napewno się ucieszymy. Nawet bardzo :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaras Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 Jonasz ale co da taki tutek ? samo mieszanie kolorków i różne inne zabiegi artystyczne mozna zobaczyc w dziesiątkach tutoriali na sieci (Morbid nawet zrobił ostatnio tutka przy testach tabletu Pentagram) a tu cały sekret tkwi w tym zeby sobie najpierw wyobrazic prackę, jej klimat, ogólną kompozycję i kolorystykę a pozniej dopiero to przelac na ekran - Marcin by nam musiał podac kod swojego DNA ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morbid Karbid Napisano 18 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2009 THX - dzięki, ale nie obrażaj się za to :) dzudzu - dokładnie tam gdzie i ty - małe, szare, żyjące z przemytu i zasiłków miasteczko ze ślepym niedźwiedziem kręcącym się w kółko w betonowej dziurze... i uwierz, przeżywam to samo jak oglądam prace lepszych. Jonasz - zrobiłem kiedyś mini WIP do Dark future train. Cały czas używam w zasadzie tej samej techniki z lekka ją tylko udoskonalając: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=41557&highlight=dark+future+train edit: jaras - kod DNA nie wystarczy. Trzeba jeszcze codziennie widzieć tego niedźwiedzia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzudzu Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 małe, szare, żyjące z przemytu i zasiłków miasteczko ze ślepym niedźwiedziem kręcącym się w kółko w betonowej dziurze... młodzież w tym miasteczku nie ma nic innego do roboty jak łazić między rondem a dworcem pkp, tam i z powrotem, tam i z powrotem... :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biglebowsky Napisano 19 Kwiecień 2009 Share Napisano 19 Kwiecień 2009 ale czasem zdarzają się tacy co zamiast łazić siedzą i bazgrzą, maziają i po latach są efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SBT77 Napisano 19 Kwiecień 2009 Share Napisano 19 Kwiecień 2009 Jonasz - zrobiłem kiedyś mini WIP do Dark future train. Cały czas używam w zasadzie tej samej techniki z lekka ją tylko udoskonalając: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=41557&highlight=dark+future+train Wiesz to nawet nie o to chodzi -to fakt - takich generalnych making offów rzeczywiście było dużo. Dla mnie najważniejsze pytanie jest co się dzieje między przejściem od rozblokowanego koloru do wydetalowanej pracy :D Pod dużym powiększeniem na wielu pracach CG w sieci,(ale nie tych tutaj żeby była jasność) widać taki specyficzny szum, który wygląda tak samo jak szum z matrycy aparatu cyfrowego. Nie wiem czy ludzie żeby uzyskać fakturę danego przedmiotu naklejają zdjęcia na zmniejszonym kryciu, pracują jakimiś specyficznymi brushami ? To jest dla mnie najważniejsze pytanie na dziś. Takich szumiących kropeczek nie uzyska się zwykłym okrągłym brushem, to oczywiste - skąd więc to się bierze ? Oglądam wiele prac w zoomie, i tego jest pełno na sieci... Żadna praca robiona okrąglakiem przeze mnie tak nie wyglądała pod lupą. I - są artyści sieciowi u których tego nigdy nie widzę, a u innych zaś często... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coyote Napisano 19 Kwiecień 2009 Share Napisano 19 Kwiecień 2009 texture brushe tekstury na zmienionym kryciu albo sharpen tool czasem... tak mi sie przynajmniej wydaje :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Urbanboogie Napisano 19 Kwiecień 2009 Share Napisano 19 Kwiecień 2009 To co opisales wydaje sie byc zwyczajnym filtrem... ale nie zdziwie sie jesli chodzi Ci o cos mniej oczywistego ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maronski Napisano 19 Kwiecień 2009 Share Napisano 19 Kwiecień 2009 SBT77 w sumie to oglądasz niskie rozdzielczości w 72 dpi więc i tak zbyt wiele nie widać. Gdybyś luknął na hiresa to może uzyskałbyś odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morbid Karbid Napisano 19 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 19 Kwiecień 2009 Ten szum można uzyskać przez stosowanie odpowiednich tekstur w trybie np overlay albo soft light i wymazywanie regionów gdzie bardziej przeszkadzają niż pomagają. Do tego oczywiście przez użycie texture w parametrach pędzla. Można użyć noise z filtrów ale nałożony bezpośrednio na obraz jest zbyt równomierny i sztuczny przez swoją wyraźną pixelowatość. Jest na to prosta metoda :) Wystarczy zrobić sobie obrazek o połowę mniejszy niż ten docelowy i tam na czarnym albo białym tle zastosować szum. Potem przenosisz to na obrazek docelowy i skalujesz warstwę dzięki czemu pikselki przestają być tak ostre i sztuczne. Potem zmieniasz tryby i siłę krycia warstwy, pamiętając o wymazaniu tam gdzie przeszkadza. Można też stosować soft brusha z zaznaczoną opcją noise w palecie pędzla - używam tego cały czas. A na to wszystko można jeszcze sharpen tool jak pisał coyote. Ale łatwo przegiąć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koniu Napisano 19 Kwiecień 2009 Share Napisano 19 Kwiecień 2009 O ile pierwsza miażdży cyce tak w drugiej brakuje mi konsekwencji jeśli chodzi o styl. Ta głowa i materiał na niej jest bardzo realistyczny, natomiast cała reszta idzie w strone cartoonu. Ale i tak sa na bardzo wysokim poziomie. Klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Paprocki Napisano 19 Kwiecień 2009 Share Napisano 19 Kwiecień 2009 Absolutnie fantastyczne :D . W pierwszym fajnie się ogląda jak opowieść. W moim przypadku było tak: Kolos>Panika na stacji>Fajny parowóz> o w mordę, rozerwał inny pociąg!!> ale epicko-wielki ten dworzec. Ciekawe czy przewidziałeś w kompozycji że ktoś tak właśnie to obejrzy . Jak tak to fachura :D Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mant-raz Napisano 20 Kwiecień 2009 Share Napisano 20 Kwiecień 2009 Pracki oczywiscie zacne, jedyne co od poczatku mi jakos przeszkadzalo to gorna czesc tej pracki ze Steampunka - wydaje sie niedokonczona, a te kreseczki imitujace zniszczone szklo i stal jakos buduja zbytni chaos, byc moze przydaloby sie umiescic kilka wiekszych plamek; dolna czesc nie podlega krytyce. Pracka z nvision natomiast po prostu poprawna, ladna, technicznie wylizana, ale to chyba trzeba konkretnie miłować taki styl, zeby odczuc. Ja tam wole Twoje lokomotywy i envirosy =) Ponad wszystko jednak gratulacje, ze sie w tym wszystkim odnalazles i sobie swietnie poczynasz. Milo patrzec, ze Polak potrafi :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3kolorowymix Napisano 20 Kwiecień 2009 Share Napisano 20 Kwiecień 2009 Druga pracka przypomina mi prace Yerki :) i całkiem słusznie wygląda:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WWWoj Napisano 21 Kwiecień 2009 Share Napisano 21 Kwiecień 2009 dolna częsc pracy z robotem przepikna, a ogolnie obie prace wypasione bardzo mi sie podobaja jak zwykle :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter_f Napisano 21 Kwiecień 2009 Share Napisano 21 Kwiecień 2009 Trochę spóźnione słowa, ale czas nie pozwolił, żeby skomentować wcześniej. Nie znam się na konceptach tak dobrze jak wielu, którzy zabrali już tutaj głos i nie będę pewnie nigdy brzmiał tak fachowo jak oni. Widziałem, Stary, masę Twoich prac i bardzo wysoko cenię Twój warsztat. Ale tymi prezentowanymi tutaj skaczesz poziom wyżej. Fajnie jest obserwować jak ciągle rozwijasz umiejętności i doskonalisz w tym co robisz, bo to dla mnie osobiście niesamowita inspiracja. Widziałem wcześniej na CG talk "Titanomachy" i mnie zatkało. Genialny klimat, dopickanie szczegółów, paleta kolorystyczna i kurcze ta para! Zdecydowanie jeden z moich ulubionych Twoich obrazów. "A hunger after a thousand year nap" też piękne, choć ostatnio sporo takiego surreal" Ale tutaj świetny jest sposób malowania, inny niż to do czego "przyzwyczajają" Twoje pozostałe pracki. Co tu dużo pisać. Gratki fronta i ode mnie w pełni zasłużone 5***** Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cpt.Obvious Napisano 28 Kwiecień 2009 Share Napisano 28 Kwiecień 2009 (edytowane) gratulacje 2 pozycji w konkursie, pracki naprawde zacne. co do szumow, ciekawa metoda to warstwa szara z filtrem grain contrasty/enlarged na soft lub overlay. w sumie podobne efekty, lubie czasem uzywac tego typu warstwy jako textura do bruszy lub wykeyowac ktorys z kanalow pod maske, coby fajnie dziurawilo warstwe. anyway, naprawde swietne prace. Edytowane 28 Kwiecień 2009 przez Cpt.Obvious 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoozco Napisano 29 Kwiecień 2009 Share Napisano 29 Kwiecień 2009 Gratulacje 2 miejsca i nagród :) trzeba przyznać, że pierwsze miejsce też gicior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi