simonhc Napisano 10 Sierpień 2010 Share Napisano 10 Sierpień 2010 test v ray enviroment foga czas renderingu: 5h w rozdzialce 3500x2334 px, liczone na i7 2.6Ghz V ray 1.5sp5, max2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 10 Sierpień 2010 Share Napisano 10 Sierpień 2010 Heh Simonhc taką scenkę to można do końca życia renderować:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 10 Sierpień 2010 Share Napisano 10 Sierpień 2010 imo zdecydowanie za mocny jak na tak czystą przestrzen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tores Napisano 10 Sierpień 2010 Share Napisano 10 Sierpień 2010 (edytowane) Loki - zbyt jednolita ta teksturka i to jest główny błąd. Ja na swoich teksturach nie mam widocznych poszczególnych źdźbeł. Liczy cię tylko w miarę spora rozdziałka i ładne zróżnicowanie kolorów dającej jej naturalny wygląd. Przykład poniżej. Jedna tekstura pare razy tillująca się. Edit: Szybki test do tej trawy: Edytowane 10 Sierpień 2010 przez Tores Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 11 Sierpień 2010 Share Napisano 11 Sierpień 2010 (edytowane) piękne te twoje testy Tores. kurde trochę wstyd przez ten szum pokazywać, no ale jest: Edytowane 11 Sierpień 2010 przez indian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loki Napisano 11 Sierpień 2010 Share Napisano 11 Sierpień 2010 Tores chodzi o diffuse że zbyt jednolity? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tores Napisano 11 Sierpień 2010 Share Napisano 11 Sierpień 2010 Tores chodzi o diffuse że zbyt jednolity? dokładnie i zajmuje za małą powierzchnię indian - bez PS lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Razer Napisano 11 Sierpień 2010 Share Napisano 11 Sierpień 2010 simonhc - poszło w sepię w tej mgle, mi się nie podoba ;[ Tores - faktycznie, skoro i tak się używa displace'a to nie potrzebna jest mapa diffuse z wyraźnymi źdźbłami trawy. A same kolorowe plamy można nawet uzyskać mapą proceduralną. Sam tak kiedyś robiłem ale nie pamiętam którymi mapami, w każdym razie efekt był fajny bo nie trzeba się było w ogóle przejmować żadnym tileowaniem. A twoja trawka wygląda rewelacyjnie, niewiele gorzej niż robiona z klasycznej geometrii. Mógłbyś pokazać mapę którą używasz do dispa? Bo bardzo fajny efekt uzyskałeś, nie ma się wrażenia że trawa to masa "zielonych szpilek", wygląda bardzo naturalnie. indian - chyba ślepy jestem, szumu ni widu ni słychu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_Arti_ Napisano 11 Sierpień 2010 Share Napisano 11 Sierpień 2010 indian - chyba ślepy jestem, szumu ni widu ni słychu :) Może On słyszy szum rzeki, i mu wstyd, że zamiast się kąpać to siedzi i rendery pokazuje. =] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 11 Sierpień 2010 Share Napisano 11 Sierpień 2010 Poprawky. Dodałem bumpa, zmieniłem subdermala i jakiśtam kolczyk dałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomala Napisano 11 Sierpień 2010 Share Napisano 11 Sierpień 2010 Jedziesz z materiałem blend czy na samym sss2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 11 Sierpień 2010 Share Napisano 11 Sierpień 2010 Sss2 póki co. Testuje na tym modelu bo nie czaję jeszcze dokładnie działania niektórych funkcji. Do tego gościa akurat nie widzę sensu blendowania speculara. Ma ktoś pomysł co jeszcze dodać do tej scenki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camel Napisano 11 Sierpień 2010 Share Napisano 11 Sierpień 2010 No już jakoś wymiatasz, idź dalej w kierunku SSS :) A w sumie mogłaby być scena taka że model jest postawiony jako statuetka i jakies studio z podłożem :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 11 Sierpień 2010 Share Napisano 11 Sierpień 2010 Heh dzięki duna ale z tym wymiataniem to bym się powstrzymał. Chyba mu dorobie jakaś zbroje czy coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Razer Napisano 11 Sierpień 2010 Share Napisano 11 Sierpień 2010 lucek jak dasz rade to otwórz mu oczy, na pewno sporo zyska. No, chyba że nie dasz rady zrobić mu realistycznych gałek (to nie przytyk, po prostu nie wiem jakiego masz skilla), wtedy zdecydowanie zamknięte (ew za okularami przeciwsłonecznymi, wiesz, w stylu jakiegoś kosmicznego Blues Brothers :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 11 Sierpień 2010 Share Napisano 11 Sierpień 2010 Razor dzięki za sugestie ale musiałbym od nowa malować mapki zrobić retopo i pewnie jeszcze podrzezbic także się powstrzymam. Ten model to tylko taka rozgrzewka mająca na celu obczajenie działania sss2. Oczy bedą następnym razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gientekwl Napisano 11 Sierpień 2010 Share Napisano 11 Sierpień 2010 stary model odpalany na nowo: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 11 Sierpień 2010 Share Napisano 11 Sierpień 2010 @gientekwl fotel z drzewa fotel na biegunach:) super wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camel Napisano 11 Sierpień 2010 Share Napisano 11 Sierpień 2010 Render robiony especially dla indiana. Statua i lampa nie moje (lampa Indian model) Poległem w walce z szumem :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość fishinthewater Napisano 11 Sierpień 2010 Share Napisano 11 Sierpień 2010 czaderska ta lampa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 11 Sierpień 2010 Share Napisano 11 Sierpień 2010 Poległem w walce z szumem :( od czego jest forum ;) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 11 Sierpień 2010 Share Napisano 11 Sierpień 2010 fajne ciacho dunuś, tyle się liczyło i szum ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camel Napisano 11 Sierpień 2010 Share Napisano 11 Sierpień 2010 (edytowane) ola-f greeeat, dziękuję! Repik. Może mi zaproponujesz jakąś postprodukcję kolorystyczną? Pozdr. EDIT: Wiem, używam do odszumiania Neat Image, a Ty? Ja nie dałem odszumionego, chociaż próbowałem - nie przypadło mi to jakoś do gustu ze wzgledu na psucie tekstur na kanapach. Edytowane 11 Sierpień 2010 przez Camel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 11 Sierpień 2010 Share Napisano 11 Sierpień 2010 smart blur w PSD, drugi pasek machnąłem lekko w lewo + poprawilem blur cienia na ścianie zwykłym gausowskim. p.s. ogolnie to sie czasem dziwie, ze sie meczycie wiekszosc roznic w jakosci z pre-finalnym renderem załatwia smart blur ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Touch Napisano 11 Sierpień 2010 Share Napisano 11 Sierpień 2010 Ktoś dobrze poradził, żeby już to zostawić, więc ostatni wrzut tego tematu:) Jeśli coś kogoś interesuje, to pisać i pytać. Modele wszystkie moje, tylko kwiatek onyx'owy. Modele mogę udostępnić, materiały (cegły, drewno itp.) też, są w miarę seamless'owe, hehe:) Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 11 Sierpień 2010 Share Napisano 11 Sierpień 2010 Klimatycznie, chociaż niczego w tym wnętrzu nie rozumiem (jeśli chodzi o funkcje) ;) Bardzo fajne światło. Jakby co, zapisuję się w kolejce po texy cegieł ;) Żeby nie było pustego posta, test chmurki for fun. Chociaż może coś się z tego jeszcze urodzi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 11 Sierpień 2010 Share Napisano 11 Sierpień 2010 drugi po texturke cegieł :) fajna chmurka kozioo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachu Napisano 11 Sierpień 2010 Share Napisano 11 Sierpień 2010 wrzuć chmurkę na niebieskie (niebo) tło, bo teraz wyglada jak kawalek waty w powietrzu. Touch - suuper! jak zdjęcie. nie wiem czy to przepalenie od slońca jest poprawne ale mi sie i tak cala scenka podoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegerz Napisano 11 Sierpień 2010 Share Napisano 11 Sierpień 2010 Touch a ja się zabawiłem twoim renderkiem:P jak co to usunę, jak chcesz to dam ci PSDeka taka 5 minutowa postprodukcja:P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Touch Napisano 11 Sierpień 2010 Share Napisano 11 Sierpień 2010 (edytowane) Texturki: http://www.sendspace.com/file/tk48t5 Gwarancji jakości dać nie mogę, ale mam nadzieję, że sprawdzą się i u Was;) W głównym trochę szczegółów uciekło, więc zebrałem: I mój pierwszy DOF w życiu:P Pozdr Edit: grzegerz, co Ci powiem, to Ci powiem, ale jedno Ci powiem, dobre to:) Trochę za mocne może, ale kupuję to:) thx! kazioo, funkcjonalność wywiesiłem za okno:P Radosna twórczość i nic więcej, więc ten aspekt pominąłem:) Razer - dzięki! Edytowane 12 Sierpień 2010 przez Touch 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Razer Napisano 12 Sierpień 2010 Share Napisano 12 Sierpień 2010 Touch - za ładna jest ta podłoga! Tzn zniszczone płytki były by lepsze :) Ale i tak fajnie wyszło, a postpro grzegerza poszło w dobrym kierunku (chociaż też myślę że trochę za mocne) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buczer Napisano 12 Sierpień 2010 Share Napisano 12 Sierpień 2010 Touch: Fajne zbliżenia, łazienka ma chyba jednak za cienkie ściany, z 1m imho powinno być :) moje pierwsze testy w sketchupie i vrayu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 12 Sierpień 2010 Share Napisano 12 Sierpień 2010 Touch udostępniłbyś całą scenkę? Tak tylko do testów oczywiście:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sajrus Napisano 12 Sierpień 2010 Share Napisano 12 Sierpień 2010 (edytowane) mój pierwszy rander :) a model zacząłem dłubać wczoraj jeszcze silnik i skrzynia nie skończona a tu ascona B zacząłem robić ale nie wiem czy skończę Edytowane 12 Sierpień 2010 przez sajrus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simple_man Napisano 12 Sierpień 2010 Share Napisano 12 Sierpień 2010 Duży plus za kreatywność i nowatorstwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Touch Napisano 12 Sierpień 2010 Share Napisano 12 Sierpień 2010 lucek, proszę ---> http://www.sendspace.com/file/kvq8d5 :) Zastrzegam, że przy ostatnich renderach i podbiciu ustawień pojawiły mi się jakieś bugi widoczne w okolicach okna, przede wszystkim nad nim i przy suficie. Nie mam pojęcia skąd. Mam tylko przypuszczenia, że stało się to po użyciu funkcji VRay scene converter, więc polecam rozsądnie tego używać. Scena jest w maxie 7.0, ale większość modeli importowana z .obj eksportowanych z max'a 9 z już nadanym meshsmooth. Jak ktoś chce modele bez ms, pisać:) Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pressenter Napisano 12 Sierpień 2010 Share Napisano 12 Sierpień 2010 Ekhm, sorry, ale nie mogę siępowstrzymać: Touch pracujesz w maxie 7? O_o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Touch Napisano 12 Sierpień 2010 Share Napisano 12 Sierpień 2010 Hehe, chwilowo musiałem do niego wrócić ze względu na problemy techniczne z VRay'em 1.5, więc renderowałem na starym 1.47:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 12 Sierpień 2010 Share Napisano 12 Sierpień 2010 Dzięki Touch:) Dobrze wykorzystam obiecuję:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Touch Napisano 12 Sierpień 2010 Share Napisano 12 Sierpień 2010 Ostatni i definitywnie koniec tematu tej łazienki:) Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viz.k Napisano 12 Sierpień 2010 Share Napisano 12 Sierpień 2010 ten bardzo ladny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonifatz Napisano 13 Sierpień 2010 Share Napisano 13 Sierpień 2010 kozioo : opowiesz coś o tej chmurce ? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 13 Sierpień 2010 Share Napisano 13 Sierpień 2010 (edytowane) Będę wdzięczny za porady dotyczące oświetlenia. i materiałów. Jakimi kolorami oświeltić twarz żeby wyglądała ciekawie w tym wypadku? Mam 4 światła: 2 białe z przodu żółte i niebieskie z tyłu. Touch: Nie masz jeszcze na dysku tej swojej postprodukcji mojej pracy w shopie? chciałem rzucic okiem a obrazka już nie ma. Edytowane 13 Sierpień 2010 przez Lucek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 13 Sierpień 2010 Share Napisano 13 Sierpień 2010 wywal zimne swiatlo idące z miejsca gdzie masz cieple tło, bo sie nei zgrywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pressenter Napisano 13 Sierpień 2010 Share Napisano 13 Sierpień 2010 To już chyba ostatnie do tego. Przesiadłem się już chyba na stałe na 2011, i jak się okazało, rendery tam wyglądają zupełnie inaczej... . Sz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orangegraphics Napisano 13 Sierpień 2010 Share Napisano 13 Sierpień 2010 ślicznie wyszło, jak to inaczej na 2011? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pressenter Napisano 13 Sierpień 2010 Share Napisano 13 Sierpień 2010 Jakby lepiej sobie radził z samplowaniem, wyraźniejsze cienie, dokładniejsze obiekty. Dodam, że oba rendery były robione w sp5. Po lewej 2011, po prawej 2009. W 2009 kostka jest tak ciemna, bo cienia od szyby w ogóle nie było widać, rozciągnął się na całą kostkę, natomiast w 2011 jest to ładnie uwidocznione. Że już nie wspomnę o zupełnie innym działaniu dokłądnie tych samych ustawień curves'ów w VFB. Aha, oba rendery prosto z maxa. Sz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 13 Sierpień 2010 Share Napisano 13 Sierpień 2010 Bonifatz - chmurka to vray env fog z noisem w density + gizmo geometryczne. Głupich zabaw ciąg dalszy ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 13 Sierpień 2010 Share Napisano 13 Sierpień 2010 jakich głupich, super pomysł z tą chmurką i deszczem, tylko kałuża jakby lata. pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voyager Napisano 13 Sierpień 2010 Share Napisano 13 Sierpień 2010 press - to vray? Ta sama wersja w obu maxach? Bo coś ciężko uwierzyć w taką różnicę w jakości. Jak z czasami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi