fps Napisano 18 Luty 2011 Napisano 18 Luty 2011 (edytowane) Sala Samobójców - fabularny debiut Janka Komasy. Film otworzył tydzień temu festiwal w Berlinie w sekcji Panorama Special - już za dwa tygodnie w Polsce. Zachęcam do obejrzenia trailera, i pierwszego making of ;) Edytowane 18 Luty 2011 przez fps
SYmek Napisano 18 Luty 2011 Napisano 18 Luty 2011 Ach, widziałem całość i z przyjemnością donoszę, że animacja rządzi. Bardzo udana stylistyka. Można by cały film tak poprowadzić. Gratuluję! skk.
fps Napisano 19 Luty 2011 Autor Napisano 19 Luty 2011 Ha, SYmek! Wielkie dzięki za recenzję z pierwszej ręki! Dla mnie, jak i zapewne dla pozostałych animatorów Sali, projekt jest naprawdę wyjątkowy i fajnie by było, gdyby ten (miejmy nadzieję udany) eksperyment zachęcił producentów do zainwestowania w rodzimy pełen metraż 3D.
yoozco Napisano 21 Luty 2011 Napisano 21 Luty 2011 Wygląda zachęcająco :) już za 2 tygodnie, a ja pierwszy raz o tym słysze :) co z promocją?
blinq Napisano 21 Luty 2011 Napisano 21 Luty 2011 W Polsce coś takiego?! Szok! :) Fantastyczny pomysł, ale niestety ja pozostaje sceptyczny. Jakoś nie mam zaufania do Polskiego kina... Tak czy inaczej trzymam kciuki i na pewno się wyboire do kina ;)
Kris_R Napisano 21 Luty 2011 Napisano 21 Luty 2011 Uuuu.... no no. Kawał solidnej roboty tam odwaliliście w Sardynkach! Gratulacje - już po trailerze widać, że świetnie trzyma poziom. Z wielką chęcią obejrzę całość. Skoro symek mówi, że rządzi, to trzeba na to rzucić okiem :) Jeszcze dopiszę, że zaskoczony jestem tak fajnym projektem. Świerze, nowoczesne, młodzieżowe... aż miło popatrzeć.
fps Napisano 21 Luty 2011 Autor Napisano 21 Luty 2011 Wielkie dzięki za dobre słowa! (w imieniu całego zespołu). Jeśli chodzi o Sardynki, to rzeczywiście tam się projekt rozpoczął, ale szybko się, że tak powiem ... uniezależnił ;) Jeśli chodzi o sceptycyzm blinq ... cóż, wcale się nie dziwię, bo polskie kino trochę nas przyzwyczaiło, że chodzenie na rodzime filmy właściwie nie ma sensu. Ale liczę, że tym razem może to być ciekawy wyłom w szeregu i warto zaryzykować wizytę w kinie :D P.S. najnowszy trailer:
fps Napisano 24 Luty 2011 Autor Napisano 24 Luty 2011 W sobotę (26.02) o godz. 8 rano w TVN filmowy exclusive - za kulisami "Sali samobójców". Wiem, że godzina nieludzka, i to w dodatku w sobotę, ale może warto rzucić okiem ...
olaf Napisano 24 Luty 2011 Napisano 24 Luty 2011 godzina jak godzina, ale skąd wytrzasnąć telewizor ;)
jaras Napisano 24 Luty 2011 Napisano 24 Luty 2011 bardzo to ładne i ciekawie sie zapowiada - czy mozecie zdradzic kilka informacji nt. softu, renderingu, symulacji, FX itp ? :)
SYmek Napisano 25 Luty 2011 Napisano 25 Luty 2011 bardzo to ładne i ciekawie sie zapowiada - czy mozecie zdradzic kilka informacji nt. softu, renderingu, symulacji, FX itp ? :) Obstawiam od początku do końca Maya+mr ;)
bartolomeo Napisano 25 Luty 2011 Napisano 25 Luty 2011 i photoshop :) nie moge doczekać się pokazu :) zapowiada się bardzo fajnie :)
fps Napisano 25 Luty 2011 Autor Napisano 25 Luty 2011 SYmek oczywiście utrafił w dużym stopniu: Maya+mr (głównie postacie), ale też MAX+mr (otoczenie i efekty). Myślę, że szczegóły pajplajnu mogliby zdradzić bardziej kompetentni, z których pewnie wielu jest użytkownikami tego forum, ale skromnie się ukrywają ;)
southside Napisano 1 Marzec 2011 Napisano 1 Marzec 2011 Tutaj jest stronka gdzie sa wymienieni tworcy... http://www.salasamobojcow.com.pl
wenus525 Napisano 2 Marzec 2011 Napisano 2 Marzec 2011 Ojj żałuję, że ostatnio obejrzałem parę filmów pokroju lovely bones.. .... Będę czekał na DVD/Blu-Ray. Oby jak najszybciej się pojawiło.... Animacja naprawdę wygląda świetnie i warto obejrzeć choć by dla niej.
Tomala Napisano 2 Marzec 2011 Napisano 2 Marzec 2011 Chłopaki nie wiem czy nie jest już za późno na takie poprawki ale zapomnieliście włączyć mesh smootha na modelach postaci :) Ciekawie się zapowiada.
lisu Napisano 2 Marzec 2011 Napisano 2 Marzec 2011 Jesli moge coś dodać to w ostatnim updacie w mojej teczce porcja konceptów do tej produkcji. 1
adek Napisano 2 Marzec 2011 Napisano 2 Marzec 2011 Jesli moge coś dodać to w ostatnim updacie w mojej teczce porcja konceptów do tej produkcji. Piękne! To trzeba nawet do newsa dodać. http://www.max3d.pl/forum/showpost.php?p=1012780&postcount=575
n-pigeon Napisano 2 Marzec 2011 Napisano 2 Marzec 2011 Chętnie zobaczę ten film, ciekawie się zapowiada.
comander_barnik Napisano 2 Marzec 2011 Napisano 2 Marzec 2011 "już za 2 tygodnie, a ja pierwszy raz o tym słysze" Nie jesteś jedyny. Zaskoczyło mnie że to polska produkcja, mało takich wśród ścierwa które w ostatnich latach masowo powstają.
MaxymilianMax Napisano 2 Marzec 2011 Napisano 2 Marzec 2011 oo chyba bedzie sie trzeba po roku od czasu Avatara wybrać do kina :) .. MR a nie tak tu popularny VRay hahaha ;) nie no ok,, MR bardziej PRO ;) .. sam używam częto ale nie w kinie stety/niestety ;) ..Ciekawy jestem jak w Berlinie został odebrany ten film.
bartolomeo Napisano 3 Marzec 2011 Napisano 3 Marzec 2011 Widziałem wczoraj film. Sama historia słabo mi podeszła. Ale część 3D wygląda bardzo dobrze :) Fajna stylistyka. Bardzo dobra robota Robaki :)
fps Napisano 3 Marzec 2011 Autor Napisano 3 Marzec 2011 Miło słyszeć dobre słowa! Odnośnie stylistyki - fajnie że Michał podrzucił swoje prace na forum. Na jego stronie można znaleźć jeszcze więcej perełek: http://www.michallisowski.com/index.php?/commercial/sala-samobojcow--suicide-room/
wenus525 Napisano 3 Marzec 2011 Napisano 3 Marzec 2011 (edytowane) NIe jestem pesymistą, ale "Twórcy starali się stworzyć produkcję z dosadnym przesłaniem, pouczającym widza. Problem w tym, że przez prostacki scenariusz i sztywne dialogi ten morał gdzieś zanika, a w jego miejsce pojawia się śmiech żałości. Stereotypy zaś działają tylko na bardzo mało wymagających widzów, jakimi są najczęściej dzieci. One samego filmu jednak nie zobaczą, bo ten został naszpikowany wulgaryzmami i dosyć drastycznymi scenami przemocy." recenzja na Hataku nie jest zachęcająca. Polski koszmar, jednak ciąg dalszy. Edytowane 3 Marzec 2011 przez CzAk1
elDroo Napisano 3 Marzec 2011 Napisano 3 Marzec 2011 (edytowane) recenzja na Hataku nie jest zachęcająca. Polski koszmar, jednak ciąg dalszy. To troche tak jakby przeczytać na youtube komentarz typu "..." i na tej podstawie z gory okreslic jaki bedzie film. Zanim skreslisz film moze warto zasiegnac innych opinii. Poniewaz jako jeden z pracujacych nad animacja interesuje sie recenzjami filmu, czytalem wszystkie jakie pojawily sie w wazniejszych gazetach, czy magazynach: wyborcza, rzeczpospolita, wprost, przekrój, newsweek itp itd, i spora wiekszosc jest bardzo pochlebna. Sa oczywiscie te negatywne, ale ta na hatak.pl jest po prostu bardzo plytka i nietrafiona (ze o nietolerancyjnosci autora nie wspomne). Osobiscie nie bede sie wypowiadal na temat filmu bo ciezko mi sie do niego zdystansowac, ale apeluje zeby nie oceniac go na podstawie jednego anonimowego, znalezionego w necie tekstu. Edytowane 3 Marzec 2011 przez CzAk1 1
polka dot Napisano 3 Marzec 2011 Napisano 3 Marzec 2011 szok! poczułem się jak gdybym żył w stanach! niesamowta robota
prrrszalony Napisano 3 Marzec 2011 Napisano 3 Marzec 2011 Ja się poświęcę i aż pójdę do kina. Nawet bilet kupię.
gryzon Napisano 4 Marzec 2011 Napisano 4 Marzec 2011 prrrszalony, można by jakąś zrzutkę tutaj zrobić i wybierzemy kogoś kto pójdzie to zobaczyć
adrian_dis Napisano 4 Marzec 2011 Napisano 4 Marzec 2011 Recenzje "w wazniejszych gazetach, czy magazynach: wyborcza, rzeczpospolita, wprost, przekrój, newsweek itp itd" są raczej dyktowane przez politykę koncernów i tysiąc różnych interesów i interesików. Dla mnie bardziej wiarygodne są właśnie komentarze na youtube, bardziej lub mniej niszowych portalach i forach.
Vehr Napisano 4 Marzec 2011 Napisano 4 Marzec 2011 Przed chwilą wróciłem z kina i jestem pod wrażeniem świetny film. W ostatnuch latach polskie kino to tylko komedie lub komedie romantyczne a ten film to cos kompletnie innego. Jestem miło zaskoczony i szczerze polecam ten film. A twórcą Gratuluje. Pozdrawiam Tomek
gryzon Napisano 4 Marzec 2011 Napisano 4 Marzec 2011 Jakoś nie mogę się przemóc ze względu na to emo. To trzyliterowe słowo każe mi okrążać to dzieło dużym łukiem. Czuję jakiś straszny wstręt do tego polskiego emo fashion style. Już widzę te pielgrzymki do kin ;) Mam nadzieję że film nie jest tak mdły jak styl tych dzieciaków ;) bardzo mnie ciekawią ujęcia zrealizowane z cyfrowymi postaciami, wcześniej nie wiedziałem że takie coś zostało użyte i to na taką skalę.
fps Napisano 4 Marzec 2011 Autor Napisano 4 Marzec 2011 (edytowane) gryzon, obawiam się, że fani subkultury emo mogą się trochę rozczarować, bo film jest zupełnie o czymś innym... tutaj nowy materiał - nieco więcej o awatarach w Sali: Edytowane 4 Marzec 2011 przez fps
scyguo Napisano 5 Marzec 2011 Napisano 5 Marzec 2011 wygląda na kawał dobrej roboty, trzeba się będzie wybrać do kina
Traitor Napisano 5 Marzec 2011 Napisano 5 Marzec 2011 Bylem wlasnie w kinie. Film zdecydowanie wybija sie o jakies 20 pięter sposrod pospolitej krajowej miernoty. CG sliczne, film swietny. Gratuluje tworcom.
Vega Napisano 6 Marzec 2011 Napisano 6 Marzec 2011 Ja chcę iść na ten film, ale nikt nie chce iść ze mną... Mówią, że to Polski film czy będzie beznadziejny lub emowski... :) Trzeba będzie iść samemu :)
MOTHMAN Napisano 8 Marzec 2011 Napisano 8 Marzec 2011 Bylem na weekend w kraju i znalazlem chwile aby zobaczyc efekt koncowy! Film po seansie nie pozostawia obojetnym!! I chyba to jest najwazniejsze. Bardzo dobra robota przy 3D!!! Oklaski (ale nie uwazam jak koledzy wyzej) ze dalo by sie pociagnac cala taka historie w tej stylistyce. Natomiast dosc mocno podkresla to odrywanie sie postaci od swiata otaczajacego. Czesc Fabularna i gra aktorska kladzie cale zamieszanie w 3D na lopatki - w ogole nie ma co porownywac. Ja moglbym sie pokusic o stwierdzenie ze caly ten film mozna by zrobic w technice tradycyjnej - plastyka obrazu, oswietlenie, montaz no i gra aktorska - na bardzo wysokim poziomie! Swietny debiut rezyserski. Gratulacje dla wszystkich maczajacych w tej produkcji palce! Moth
fps Napisano 8 Marzec 2011 Autor Napisano 8 Marzec 2011 Traitor: Wielkie dzięki! MOTHMAN: Cieszę się, że spodobała ci się całość, a część aktorska szczególnie. Na mnie też zdjęcia, aktorzy, światło i scenografia robiły od początku duże wrażenie - miały jakiś "światowy" look ;) tutaj krótki making of - zdjęcia, animacja i efekty: 1
Rekomendowane odpowiedzi