Napisano 17 Luty 200916 l Dla tych co przeczytali Wiedzmina, taka ciekawostka nt. jezyka elfow i takich tam: http://sapkowski.pl/modules.php?op=modload&name=Companion&file=index&func=slownik i http://www.draigaceryr.eu/slownik.html
Napisano 18 Luty 200916 l Odświeżyłem sobie ostatnio Apokalipsę wg. Pana Jana Roberta J. Szmidta. Obecnie Kroniki Jednorożca: Polowanie tego samego autora.
Napisano 9 Marzec 200916 l Właśnie skończyłem "Ślepowidzenie" Petera Wattsa. Świetna hard SF. Facet mnie poraził wizją i niebanalnym podejściem do tematu pierwszego kontaktu. Najlepsze jest to, że większość jego pomysłów ma naukowe podstawy - wystarczy przeczytać bibliografię na końcu książki. W ogóle seria Uczta Wyobraźni wydawana ostatnio przez Maga jest niesamowita - polecam jeszcze "Wieki światła" czy "welin".
Napisano 9 Marzec 200916 l przeczytałem ostatnio książkę derrena browna, pt. sztuczki umysłu... zna ktoś może lektury o podobnej tematyce? muszę przyznać, że ta jest wyjątkowo ciekawa
Napisano 9 Marzec 200916 l przeczytałem ostatnio książkę derrena browna, pt. sztuczki umysłu... zna ktoś może lektury o podobnej tematyce? muszę przyznać, że ta jest wyjątkowo ciekawa Ja to obecnie czytam :) Poszukaj w googlach, coś się znajdzie :)
Napisano 25 Marzec 200915 l Zaczynam właśnie "Mrok który nas poprzedza" Bakkera i muszę przyznać, że zapowiada się ciekawie. A niedawno skończyłem "Akwafortę" pani Bishop. Książka jest świetna. Jeżeli ktoś lubi dark fantsy to szczerze polecam. Zresztą, już gdzieś w tym wątku się zachwycałem serią "Uczta Wyobraźni" :)
Napisano 10 Kwiecień 200915 l Ja właśnie kończę czytać Kota Fritza :) Świetny komiks, ukazuje historię ameryki lat 70'. Gdyby nie niektóre, niecenzuralne treści doskonale nadawałby się do pokazywania dzieciom w ramach lekcji historii. Tak czy siak, polecam ten komiks wszystkim, którzy chcieliby się nieco rozerwać, a przy tym dowiedzieć paru interesujących faktów:) Obszerniejsza recenzja na temat komiksu tutaj: http://www.newsy.sadurski.com/Rysunek_satyryczny_Plastyka/0/2/993/0/Kot_Fritz___recenzja_komiksu/
Napisano 28 Maj 200915 l cykl Generał (autorstwa Davida Drake'a) - jestem na początku 3 tomu, bez szału ale do pociągu może być (w skrócie mozna to przedstawić mniej więcej tak - ludzkość rozprzestrzeniła się we wszechświecie na kilka - kilkanaście planet w różnych układach, w pewnym momencie wybucha wojna (do tej pory czyli do 3 tomu nie wiem jeszcze między kim a kim, i o co) w kazdym razie zostaje zniszczona sieć połączeń między poszczególnymi planetami. Historia rozgrywa się na razie na jednej z planet, Belueve, gdzie 1100 lat od Upadku (wojny która zniszczyła cywilizację) trwa jej powolne odbudowywanie, główny bohater - wojskowy w siłach zbrojnych lokalnego władcy (Republiki Cywilnej) znajduje w opuszczonych ruinach pod pałacem działającą jeszcze SI - razem zaczynają podbijać świat :) poza tym w ostatnim czasie: drugi czy trzeci raz Milczące Psy - W.Łysiak - szkoda ze nie skończył nigdy tej trylogii :/
Napisano 28 Maj 200915 l Ursula Kroeber Le Guin - Czarnoksiężnik z Archipelagu całkiem sympatyczne. Postanowiłem nadrobić trochę klasyki. Widzę teraz z czego czerpała inspirację J. K. Rowling do Harrego.
Napisano 28 Maj 200915 l Ja wlasnie skonczylem Inny wiatr z cyklu Ziemiomorze. Jak ci sie podoba Czarnoksieznik? :>
Napisano 9 Czerwiec 200915 l Toy Wars - całkiem fajne czytadło, do pociągu polecam - ma potencjał ale troche siermiężnie napisane - w końcu dośc "stara książka" :)
Napisano 12 Czerwiec 200915 l Ursula Le Guin wymiata swoją serią. Jeżeli chodzi o spoko fantasy to polecam serie Elizabeth Haydon o rapsodii, podobnie do Ursuli ma oryginalne podejście do tego.
Napisano 12 Czerwiec 200915 l dzisiejszy plon z biblioteki na wrocławskim rynku: Marcin Mortka - "Ragnarok 1940" i Wadim Panow - "Wojny Prowokują Nieudacznicy" - niestety ostatnio mało czasu na czytanie mam.
Napisano 12 Czerwiec 200915 l Również ostatnio przeczytałem "Toy Wars". Taki całkiem fajny odmóżdżacz ;) Szkoda troche, bo wydaje mi się, że autor mógł z tej historii wyciągnąć troche więcej. No ale taki pan Ziemiański ma styl i kropka ;) A teraz czekam na paczuszkę z "Wspomnieniem Lodu" Stephena Eriksona. Dwa pierwsze tomy Malazańskiej Księgi Poległych były niesamowite więc i doczekać się nie mogę ;)
Napisano 18 Czerwiec 200915 l Ja polecam książki Trudi Canavan (Trylogia Czarnego Maga i Kapłanka w Bieli), fantastyka osadzona w czasie magii i miecza, bardzo lekko się czyta, ale trochę irytuje homoseksualny wątek miłosny w Kapłance w Bieli. Z dzieł narodowych proponuję Andrzeja Sapkowskiego, ale nie Wiedźmina, tylko Trylogię Husycką. Kończę właśnie Lux Perpetue (III tom). Jeżeli ktoś lubi historię, fantastykę i trochę pokręconego humoru to polecam ;-)
Napisano 18 Czerwiec 200915 l Coś co pewnie sporo osób zna - "Solaris" Stanisława Lema - po kilkudziesięciu stronach nie mogę się doczekać aż wrócę do lektury ;)
Napisano 18 Czerwiec 200915 l A ja sobie czytam "Tajemnice Apokalipsy" w połączeniu z Apokalipsą św. Jana... Jestem nie wierzący, ale biblie lubię czytać nie wiem czemu xD
Napisano 18 Czerwiec 200915 l Obecnie katuję "krew elfów" i gram w Wiedźmina. Czas przypomnieć sobie prozę Sapkowskiego;-)
Napisano 19 Czerwiec 200915 l aktualnie Stephen E. Ambrose "Kompania Braci". jakis czas temu przebrnalem przez "Czarne oceany" J.Dukaja - ciezki sf ale dalem rade.
Napisano 20 Czerwiec 200915 l Trylogia husycka skończona. Teraz powracam do Joe Alexa, lub jak kto woli Macieja Słomczyńskiego. Klasyczny kryminał, szczerze powiedziawszy to jego książki nie zaskakują, mają średnią fabułę, a jednak mają to coś co każe mi do nich wracać. Następnie pragnę rozpocząć przygodę z książkami Pratchetta, ale nie wiem od której zacząć ;-)
Napisano 25 Czerwiec 200915 l Polecam Wam Wielki Marsz Kinga (pisał pod pseudonimem Richard Bachman). Książka na dwa wieczory, ale wciąga niesamowicie. Fabuła opiera się na corocznym marszu, w którym 100 śmiałków zaczyna iść przed siebie, wygrywa ten, który będzie szedł jako ostatni. Ci, którzy zwolnią za bardzo, zejdą z drogi albo po prostu padną, są zabijani. Całość dzieje się w jakiejś antyutopijnej przyszłości. Jak dowiedziałem się o czym jest ta książka to ją wyśmiałem, a na drugi dzień, gdy przypadkiem zacząłem ją czytać, nie mogłem się już od niej oderwać. Szkoda, że taka krótka... A aktualnie w drodze Wielki Gatsby, póki co bardzo fajnie się to czyta. Staram się nie wczuwać, bo to też krótka książka :D Edytowane 25 Czerwiec 200915 l przez prrrszalony
Napisano 26 Czerwiec 200915 l Ostatnio skończyłem czytać "Gargulca"-Andrew Davidson i jeśli ktoś z forumowiczów przeczytał ja również to piszcie jak wam się podobała, osobiste fajnie, wciągająca, historie z klimatem. Jednak w internecie czytałem recenzje to tak średnio się podoba. A teraz zaczynam "Nie mów nikomu"- Harlan Coben, to tak sobie, dopiero jestem na 50tej stronie wiec może się rozkręci.
Napisano 5 Lipiec 200915 l "Nacja" Terry'ego Pratchetta. Tym razem ksiązka niezwiazana z serią o świecie Dysku. Opowiada o dojrzewaniu, o znajdowaniu odpowiedzi na te łatwe i trudne dylematy moralne. Pratchett z każdą kolejną ksiązką pisze dojrzalej. Polcam z całego serca. :)
Napisano 5 Lipiec 200915 l Zacząłem czytać Przeminęło z wiatrem Margaret Mitchell. Film na podstawie tej powieści uważam za jedno w największych dzieł kinematografii Hollywood. Zobaczymy, jak się spisze książka.
Napisano 5 Lipiec 200915 l po "nie mow nikomu" Cobena mecze "gargulca" Ogolnie dwie polecam bardzo fajnie sie czyta i trzymaja w napieciu :)
Napisano 6 Lipiec 200915 l "Krótki i niezwykły żywot Oscara Wao" - chyba najlepsza rzecz jaką przeczytałem ostatnio :) Książka dostała Pulitzera w 2008 roku i całkowicie zasłużenie. Historia Oscara - dominikańczyka, który był prawiczkiem. I wielkim fanem SF, Fantasy, RPG i Mangi... Jego podryw dziewczyny w autobusie wyglądał tak: "Gdybyś była u mnie w grze, dałbym Ci 18 charyzmy!". Bardzo dobra książka. Polecam :)
Napisano 15 Lipiec 200915 l A ja ... nie spodziewał bym sie a tu zainteresowała mnie książka Johna Grishama (takie prawnicze sensacje i thrillery pisze) tytuł to "Zaklinacz Deszczu" była za 10 zł ^^
Napisano 22 Lipiec 200915 l Ostatnio "Gra anioła" Carlos Ruiz Zafon, książka ma świetny klimat, jak tylko znajdę czas sięgnę po "Cień wiatru", ale pewnie szybko to nie nastąpi... ;/
Napisano 1 Sierpień 200915 l o jezu ja mam z Johnem Grishamem zle wspomnienia :P w sensie ze musialem go przez 3 tygodnie sluchac jak moj wujek z ktorym wtedy jeszcze mieszkalem robil ksiazke audio "ostatni sedzia" a ja sobie ostatnio przeczytalem "Niezwyciezonego" Lema ^^
Napisano 17 Sierpień 200915 l Lem dobry:) A jego książka "Szpital przemienienia" jeszcze lepszy. Coś z horroru, spychologii, dramatu... jedna z najlepszych książek jakie czytałem. No i Lem bez SF:)
Napisano 17 Sierpień 200915 l Mechaniczna pomarancze dostalem, ale czeka na swoj czas specjalny :) A tak Coben`a "Nie mow nikomu" Ciekawa i zaskakujaca, ale jednak "Spisek Akwitanii" bardziej trzymal w napieciu. No i mecze w wolnym czasie "Gargulca" Andrew Davidson`a, jednak wolnego czasu jak na lekarstwo wiec powolutku idzie niestety. Polecam wszystie wymienione :)
Napisano 17 Sierpień 200915 l A Stiega Larssona ktos czyta? Ja zaczalem od drugiej czesci i nie moge sie oderwac o dziwo. Gdy tylko skoncze zabieram sie za pierwsza ;) prrrszalony: Wielki Marsz jest mega. Czytalem wieki temu, ale pamietam, ze wciagnalem nosem za jednym posiedzeniem:)
Napisano 18 Sierpień 200915 l Ja ostatnio nic nie czytam... No może nie nic - podręcznik psychologii społecznej, ale to raczej nie to chodzi :P Jak jeszcze czytałem, to siedziałem głównie w Lemie - z książek - "Solaris", "Eden", "Niezwyciężony", a z opowiadań polecam szczególnie "Terminus". Świetne opowiadanie, mało co mnie tak ruszyło w życiu jak to... No i Vonneguta lubiałem sobie poczytać - ale bardziej od sztandarowej "Rzeźni" wzięła mnie "Pianola". Musiałbym "Kocią kołyskę" przeczytać, jakoś nigdy mi się nie udało za to zabrać, a ponoć dobre...
Napisano 18 Sierpień 200915 l A ja doszedłem do wniosku, że trzeba odrobić zaległości w klasyce literatury, ostatnio przeczytałem Mistrza i Małgorzatę, teraz czytam Hrabiego Monte Christo, a w kolejce leży m.in. Opowieść Wigilijna. Spróbować też chcę tak polecanego Pratchetta. I za Lema też się wezmę :)
Napisano 18 Sierpień 200915 l Opowieść Wigilijna jest mega :) Obecnie walczę z "Mechaniczną Pomarańczą" i na razie jest 1:0 dla Alexa bo czasami wydaje mi się, ze czytam coś tłumaczone translatorem i muszę jedna stronę z 2 razy powtarzać.
Napisano 18 Sierpień 200915 l hehe... Fajnie ejst jak się zna trochę rosyjski podczas czytania MP. Fajne zwroty są i przyjemnie się to wtedy czyta... malczyki... Dawno już tego nie czytałm. trzeba sobie przypomnieć, bo książka bardzo dobra :) Czytałem chyba w liceum i na maturze o niej opowiadałem.
Napisano 18 Sierpień 200915 l "Tajemnica Gaudiego" - jeszcze nie skonczylem ale slabe "Imperium mrowek" - chyba druga czesc trylogii, 9/10, czyli zajebista, polecam!
Napisano 19 Sierpień 200915 l Twardzi żydzi - dobra reporterska ksiazeczka z fabualrnymi elementami traktujaca o nowojorskich zydowskich gangsterach z lat 20, jak ktos lubi ojca chrzestnego to na pewno sie wkreci, cos w stylu Gommory, choć dużo lżejsze Opętani - Palahniuka (tego od Fight Clubu), klimatem jak reszta jego książek, dość mocna i pełna czarnego humoru, fajna satyra ogólnie
Napisano 21 Sierpień 200915 l W końcu udało mi się przeczytać Silmarillion Tolkiena, bardzo fajne wrażenia. Chyba jego największe dzieło, nawet własna kosmogonia, coś pięknego. A teraz czeka na mnie Tom Clancy i jego Kolekcjoner.
Napisano 23 Sierpień 200915 l Kolejne podejście do "Perfekcyjna niedoskonałość" hehe, też będę musiał drugi raz do tego podejść, może tym razem się uda ;) Dzisiaj skończyłem "Nację" Terrego Pratchetta, gorąco polecam. Warto też zapoznać się z "Przedksiężycowymi" Anny Kańtoch, bardzo ciekawie wykreowany świat :)
Napisano 16 Wrzesień 200915 l Na wschód od Edenu ─ kiedyś czytałem, teraz sobie przypomniałem. To jest najwspanialsza książka, jaką czytałem. Autor nie pomylił się w dedykacji, a nawet był zbyt skromy. Bo w tej książce jest nie tylko "ból i wzruszenie, przyjemne i nieprzyjemne uczucia, złe myśli i dobre myśli ─ zadowolenie z rodzącego się pomysłu, trochę rozpaczy i nieopisana radość tworzenia". W tej książce jest wszystko!
Napisano 16 Wrzesień 200915 l aktualnie - Podróże z Herodotem [Kapuściński] , za niedlugo bo czekam na ta ksiezke z allegro - Walden czyli życie w lesie [Thoreau] :)
Napisano 7 Październik 200915 l Człowiek Śmiechu Victora Hugo - Fantastyczna powieść romantyczna, w starym stylu. Autor w Polsce zupełnie niedoceniany IMO.