Napisano 7 Maj 200915 l Platige Image prezentuje pierwsze kadry z filmu "Kinematograf"! O filmie Tomka Bagińskiego, słyszeliśmy już od jakiegoś czasu. Kilka konceptów, ogólne informacje, w sumie nic szczególnego. Platige Image skrzętnie strzeże swoich sekretów, nie pozwalając na wycieki ani przedpremierowe informacje. Ale wraz z coraz szybciej zbliżającą się datą premiery, PI wypuszcza coraz gorętsze informacje. Ostatnim razem mogliśmy podziwiać fantastyczne koncepty Kuby Jabłońskiego. Teraz przyszedł czas na pierwsze kadry z filmu. Jako jedyni z serwisów graficznych i jako jedni z pierwszych prezentujemy klatki z filmu "Kinematograf", którego powstanie okazało się niemałym wyzwaniem zarówno realizatorskim, jak i producenckim. Ta dwunastominutowa animacja, w reżyserii Tomka Bagińskiego, opowiada historię zapomnianego wynalazcy. Czy jego odkrycie okaże się sukcesem? Tego będzie można dowiedzieć się już niebawem. Po zaledwie rocznym procesie produkcyjnym, film jest bliski ukończenia a premiera już w czerwcu. Razem z odliczaniem do premiery ruszamy ze specjalnym wątkiem, stworzonym z myślą o Kinematografie. Tutaj zamieszczać będziemy kolejne porcje informacji jakie tylko wpadną nam w ręce. Więc bądźcie czujni ;) Zapraszam też do komentowania produkcji na blogu PI: community.platige.com oraz w tym wątku. Pozdrawiamy zespół max3d.pl Edytowane 7 Maj 200915 l przez tweety
Napisano 7 Maj 200915 l Pierwszy kadr przepiekny! Jesli tylko animacja i historia dorownaja poziomowi grafiki, to bedzie sie dzialo..
Napisano 7 Maj 200915 l Balem sie ze kolejny Pixar bedzie ale ta stylizacja wyglada po prostu pieknie... Nic tylko czekac na trailer
Napisano 8 Maj 200915 l Temat ciekawy, plastyka piękna. Zastrzegam sobie prawo do dalszych pochwał jak tylko zobaczę film.
Napisano 8 Maj 200915 l calkiem ladnie :) Aczkolwiek poprzednia stylizacja postaci bardziej mi odpowiadala :P gratuluje ekipie
Napisano 8 Maj 200915 l Swietnie to wyglada. Po konceptach spodziewalem sie troche innej kolorystyki, cieplejszej, takiej "złoto-polsko-jesiennej". Czekam na ten filmik, ale jak powiecie ze on tak jak "Arka", najpierw objedzie przez dwa lata wszystkie festiwale i bede przez ten czas skazany na jakiegos screenera to bede zly. (żart) w ostatnim kadrze palce sie gosciowi interpenetrują ze stołem, cieniasy... (koniec żartu) Edit: jeszcze co do stylizacji, to mi sie podoba. Nie jestem pewny czy wstepnie postacie mialy byc takie?: Ale jesli tak, i zmieniliscie je to wyszlo to zdecydowanie na dobre. Tamte wygladaja troche jak roboty, trudniej w nich pewnie byloby oddac uczucia przez mimikę chocby. To co jest teraz jest lux. (kolejny żart) Tylko tą panią to zerżneliście z Despereaux, przyznajcie sie od razu. (koniec kolejnego żartu) Edytowane 8 Maj 200915 l przez Luki Luki
Napisano 8 Maj 200915 l no zapowiada się ciekawie, ładna kolorystyka tych kadrów podoba mi się :) stylistyka postaci świetna wyglądają jak by z drewna były zrobione
Napisano 8 Maj 200915 l Piekna sprawa, dziadkowi charyzma bije z oczu. Świetna stylistyka postaci jak i otoczenia, mam nadzieje ze animacja ruchów też podoła wyzwaniu.
Napisano 8 Maj 200915 l A. kolorystyka się dociera jeszcze. To zostanie ostatecznie zdecydowane jak już będą pełne skonczone sekwencje. B. początkowo postaci miały być oparte na tych z komiksu, ale to naprawdę nie sprawdzało się w 3D. Pokazemy to zreszta w makingofach przy okazji premiery. C. historia jest znana od dawna, film jest adaptacja istniejacego komiksu. Tym razem wiec nie bedzie specjalnie zaskoczen. ( chociaz, hihi, kto wie ) salut
Napisano 8 Maj 200915 l no poprzednie postacie duzo bardziej mi sie podobaly / ale ladnie to wyglada i mam nadzieje ze bedzie ladnie zanimowane bo o historie raczej sie nie martwie ;)
Napisano 8 Maj 200915 l Plastycznie fajne. Trochę z tego bije niestety jakaś egzystencjalna nudawka. Mam nadzieję, że będzie z jajem.
Napisano 8 Maj 200915 l no pięknie się zapowiada. Nad tym zbrązowieniem bym się jeszcze zastanowił, paleta z konceptów miała większego pałera. No chyba, że te kadry są z jakiejś retrospekcji czy coś w tym stylu.
Napisano 8 Maj 200915 l Zrobmy petycje za wieksza iloscia kolorow;). Jak widac spoleczenstwo sie domaga!
Napisano 8 Maj 200915 l A ja jestem przeciw poszerzeniu palety kolorów bo inaczej wyjdzie z tego Pierwsza Miłość :)
Napisano 8 Maj 200915 l Moze jak malpa by sie dorwala do kolor korekcji to tak by wygladalo, ale chyba nie kazdy kolorowy film wyglada jak telewizyjny tasiemiec? Kwestia wyczucia i smaku. Licze ze Baggins i spolka maja wystarczajaco duzo obu tych rzeczy.
Napisano 8 Maj 200915 l W sumie Pixar też nie żałuje kolorków w swoich animacjach i jest dobrze ale mi się akurat podoba ta wersja kolorystyczna. Jeśli się jednak zdecydują na poszerzenie palety barw to też nie będę narzekać ;p
Napisano 8 Maj 200915 l Bardzo ładne te kadry. Co do kolorów to się nie martwię, myślę że autorzy wiedzą co robią i doszlifują.
Napisano 8 Maj 200915 l Ci co znają komiks wiedzą o co chodzi z tym kolorem. W pełnych barwach będzie można obejrzeć w artbooku. W każdym razie ta kwestia nie będzie podlegać głosowaniom - ani żadna inna ;-) salut
Napisano 8 Maj 200915 l Uu...Artbook..Uuu...Kiedy? Gdzie?...Kiedy? W sumie spodziewałem się czegoś bardziej z komiksu (mam na myśli postacie). Byłem dość zaskoczony. Ale skoro tamte nie zdały egzaminy...trudno. :) Pozdro
Napisano 8 Maj 200915 l Kolorystyka i materialy wywoluja u mnie jakies wrażenie cierpkosci. Cos drewnianego i suchego w tym jest. Moze dlatego, ze sciany i budynki w tle tak mocno nawiazuja do nasycenia i koloru skóry postaci. Ale pewnie w ruchu takie niuanse znikaja. No a poza tym genialnie sie zapowiada :)
Napisano 9 Maj 200915 l Piekna sprawa, dziadkowi charyzma bije z oczu. Świetna stylistyka postaci jak i otoczenia, mam nadzieje ze animacja ruchów też podoła wyzwaniu. A ja wlasnie o dziadka sie obawiam, czegos mu brakuje w tych screenach, co mam nadzieje pojawi sie juz w ruchu. Za to pani jest genialna i z ogromnym potencjalem na wyrazanie mysli, emocji. Komiksu nie znam i w tej chwili to juz raczej nie chce znac tej historii przed obejrzeniem finalnej animacji. Pozostaje sie tylko cieszyc, ze takie rzeczy powstaja, zachwycaja, inspiruja, ... I gratuluje Tomkowi niezwykle rozpoznawalnego stylu. Nie wiem, na ile stylistyka Katedry byla przypadkiem, ale te charakterystyczne tekstury z zywa, rysunkowa kreska wejda jeszcze kiedys do podrecznikow pod haslem "Baginski style" :)
Napisano 9 Maj 200915 l - oryginalne postaci fajnie się broniły w kresce, ale po przeniesieniu ich w 3 wymiar stawały się strasznie dosłowne. Takie myszy z wodogłowiem się z tego robiły. Przy najbardziej charakterystycznych postaciach to jeszcze nie było złe, ale dwójka głównych bohaterów sprawdzała się średnio. Trzeba było poszukać innej drogi. Będzie w makingofach. salut drewnopodobny
Napisano 9 Maj 200915 l Baggins, zrob sobie prosze jakiegos avatara, bo czasem mozna przegapic Twoja wypowiedz w zalewie innych;) Taki np: ;)
Napisano 9 Maj 200915 l Koncepty są świetne, lekkie i charakterystyczne, mam nadzieje ze short będzie równie efektowny. Ciekaw jestem okropnie.
Napisano 10 Maj 200915 l Reanimator : proszę bardzo. salut Przynajmniej kolorystyka zbliżona do avatara z Frodem. :D A co do postaci, to strasznie mi się podoba wyrazistość ich twarzy. Piękna robota. :) Daje ogromne pole do popisu gry aktorskiej samą mimiką twarzy. Edytowane 10 Maj 200915 l przez Shogun 3D
Napisano 12 Maj 200915 l A mi się taka udziwniona na siłę, karykaturalna stylistyka nie podoba. Wole modele i animacje naśladujące rzeczywistość. Czyli taką animację jak tutaj: jak dla mnie mistrzostwo świata.
Napisano 12 Maj 200915 l Nie ma potrzeby zaraz się unosić kolego, moim celem nie jest atakowanie Bagińskiego, czy umniejszanie jego osiągnięć, a jedynie wyrażenie swojego zdania i gustu. Katedra znacznie bardziej mi się podobała, jest mistrzostwem, zwłaszcza biorąc pod uwagę ze została zrobiona 7 lat temu. Mając takie umiejętności i zaplecze robiłbym rzeczy o innej stylistyce niż Kinematograf, blizszej katedrze lub temu filmikowi z warhammera. Bo taki mam gust a nie inny. Tyle w temacie.
Napisano 13 Maj 200915 l Mówiąc o realiźmie nie miałem na myśli potworków tylko twarze ludzi, realizm materiałów, animację walki. Te mają stylistykę naśladującą rzeczywistosć, chyba nie zaprzeczysz.
Napisano 13 Maj 200915 l A ja wręcz przeciwnie... rzeczywistość to sobie można kamerą nakręcić.. wziąć ludzi, dać im kostiumy i tyle. A animacja daje tak szerokie pole do popisu, że aż głupio się ograniczać naśladując fotograficznie rzeczywistość. Rozumiem, że stylistyka postaci w Ratatuju czy w stworkach z Mosters Inc. też nie przypada Ci do gustu Maksym? Za mało realizmu hm?
Napisano 13 Maj 200915 l Tak jak napisal Bigu, ale tylko to tylko w scenie gdy doktor dowiaduje sie o tym, ze ma syna.
Napisano 13 Maj 200915 l no nie Panowie ! ale spoiler ! jeszcze tylko powiedzcie ze morderca jest ten gosciu w białym kapeluszu i własciwie nie bedzie po co oglądac tego shorta ...
Napisano 13 Maj 200915 l Autor Dobrze że nie powiedziałeś że doktor ma syna z tym gościem w białym kapeluszu! Maksym: porównywanie do Warhammera nie ma sensu. Dwa różne filmy i dwie różne tematyki. Chyba, że naprawdę chcesz aby babkę ubrać w żelazny stanik i stringi a koleś z bródką ma biegać z mieczem nawołując do walki. To inna bajka, nie tak mocno nastawiona na ficzery jak cinematic Warhammera.
Napisano 13 Maj 200915 l no wiesz co... traktor.. spaliles mi film! to w takim razie doloze cos od siebie - podobno, ten syn nie bedzie jego..
Napisano 13 Maj 200915 l A ja wręcz przeciwnie... rzeczywistość to sobie można kamerą nakręcić.. wziąć ludzi, dać im kostiumy i tyle. A animacja daje tak szerokie pole do popisu, że aż głupio się ograniczać naśladując fotograficznie rzeczywistość. (Twoja wiadomość jest za krótka. Post musi zawierać minimum 10 znaków.)
Napisano 13 Maj 200915 l Aby nie tworzyć nowego wątku o filmie. Pojawiły się terminy spotkań z twórcami. Znana jest również data premiery filmu. Więcej: http://max3d.pl/news.php?id=636
Napisano 13 Maj 200915 l chyziryzisusipiesi -> musisz mieć same slipy na sobie. Slipy, nie bokserki ;)
Napisano 13 Maj 200915 l czy na te ekskluzywne spotkania z wyjątkową twórczością tomasza bagińskiego oraz studia platige image można przyjść w bluzie z kapturem? lol :d .