Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Jakiś czas już pracuję na pewnym modem do M&B.

Z grubsza rzecz biorąc zastępuję źle wyglądające budynki i miasta nowymi, lepiej wyglądającymi.

Podmieniam modele i tworzę nowe sceny miast.

Docelowo będą 4 różne style, więc to co tutaj pokazuję to jest jakieś 30% tego co zrobiłem.

Reszta budynków czeka na eksport do gry i poprawienie tekstur.

W zasadzie całość jest skonczona w 75%, wypuszczam te budynki paczkami - w tym przypadku to jest paczka Swadian Buildings.

Skupiałem się głównie na ilości, nie jakości, budynków jest sporo więc nie mogę pieścić sie z detalami za bardzo.

Wystarcza to zeby się jakoś prezentowały w grze.

Tekstury przeważnie 1024x1024, silnik gry jaki jest taki jest więc używam diffuse i normal, czasami samego diffusa.

Niestety są problemy z bardziej zaawansowanymi shaderami, nie ma Lod-ów itp.

Jeśli chcecie sprawdzic jak wygląda to w grze, można ściągnąć wersję demo M&B z http://www.taleworlds.com,

Mój mod jest tutaj:

http://forums.taleworlds.net/index.php/topic,42265.0.html

Możecie wrzucić do gry, podejrzeć textury itp.

Aktualnie kończę drugą część (w zasadzie te same budynki z innymi texturami i dachami+inna "organizacja przestrzenna" miast)

Przykłady tutaj (obrazki z różnych faz postępu prac)

http://forums.taleworlds.net/index.php/topic,56440.0.html

Ze względu na to ze wiele osób prosiło mnie o rady jak takie coś zrobić - stworzyłem parę prostuch tutoriali coby może się komuś przydały.

Sorki za może nie najlepszą formę i błędy w tutkach.

Jeśli ktoś ma jakieś pytania/pomysły na inne tutoriale to podrzućcie.

Nie ma co się rozpisywać:

31880945.jpg

55289196.jpg

96750917.jpg

36572462.jpg

22180592.jpg

32847223.jpg

73440256.jpg

74244441.jpg

48792015.jpg

62352828.jpg

16362569.jpg

45198616.jpg

92280713.jpg

21541923.jpg

14178916.jpg

48701635.jpg

33609433.jpg

68798040.jpg

59420098.jpg

88631674.jpg

14256661.jpg

17109687.jpg

86939403.jpg

72633821.jpg

97745233.jpg

Dalszy ciąg w następnym poście (limit 25-ciu obrazków):P

• Odpowiedzi 70
  • Wyświetleń 43,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

21036129.jpg

20793272.jpg

Tak to wygląda w maxie (nie wszystkie budynki są tu widoczne):

70122640wf1.jpg

Porównanie (z viewera) straego i mojego budynku:

compew5.jpg

I troszkę screenów:

URL=http://imageshack.us]mountblade2010021800153id8.jpg[/url]

mountblade2010021822444cr1.jpg

mountblade2010021822554ui5.jpg

mountblade2010022102015hw6.jpg

mountblade2010022021301hv8.jpg

I tutoriale :

1teksturysklad.jpg

1dachsklad.jpg

1recyclingsklad.jpg

Postaram się wrzucać kolejne paczki w miare mozliwosci.

Gutek

ok, zupełnie zapomniałem o tych tutorialach (zrobiłem je do mojego moda poprawiającego tex. roślionności i ziemi).

Mipmapy dalsze są jaśniejsze, w ten sposób oko łatwiej mozę "odseparować" bliższe/dalsze plany.

mipmaptutorialwj6.jpgfoliagetutorialyr7.jpg

Generalnie, jak nie mamy możliwości użyć zaawansownych shaderów - ten sposób się przydaje.

Np. jeden z moich znajomych to wykorzystuje w grze na ds-a którą sobie dłubie.

Tutaj porównanie starej/nowej wersji.

stara

mountblade2008052018251lf3.th.jpg

moja wersja

mountblade2008052018281gr6.th.jpg

http://forums.taleworlds.net/index.php/topic,37173.45.html

Tylko tyle fpsów bo w oknie z photoshopem i maxem włączonym:)

nowe tutki (dodałem także na pierwsza stronę zeby nie trzeba było szukać)

vc1small.jpg

I tutek wyjaśniający jak można sobie pracę zorganizować - zrobiony głównie dla kolesi z BIT - w razie jakbym napisał jakieś herezje dajcie znać:)

pipeline1small.jpg

Edytowane przez gutekfiutek

Napisano

Bardzo fajnie to wygląda, przypominają mi się stare dobre czasy Kajka i Kokosza :) Wielki plus za tutorial.

Napisano

Jaa ale się napracowałeś, a przy okazji kilka świetnych porad :D Myśle że nie omieszkam wypróbować tego co stworzyłeś

Napisano

Jedna z najfajniejszych gier ostatnich lat z niesamowicie oryginalna mechanika.

Bardzo ladnie poprawiles domki, i szacunek za tutorial.

Pozdrawiam Kolege!

Napisano

wow cool sprawa, rozwazam zakup mount and blade'a

Napisano

Pouczające porady :) - napracowałes się + do reputacji

Pozdro

Napisano

genialne, juz sie napalilem zeby tez to porobic. w gre gralem to czuje roznice. z oblivionem mi sie skojarzyly twoje screeny. Super. az bym video ogladnal takich tutkow. Gdzie mozna narzedzia namierzyc w ktorych to skladasz (mam na mysli te do gry a nie maxa itp)

Napisano

Jak dla mnie to jest najlepszy tutek jaki w tym roku się pojawił na tym forum i zdecydowanie na froncie powinno leżeć w złotej ramce :D

Napisano

Piekne domki, brawo za zapal (ta ilosc !!), no i ze tutki popisales.

Bardzo ciekawa uwaga o dachach, nigdy nie pomyslalem o tym.

Napisano

a taki cichy gutekfiutek

thx, kilka porad sie napewno uzyje, na ktore sam bym nigdy nie wpadl

Napisano

Kurcze to wygląda naprawdę rewelacyjnie.

Patrząc na screeny z gry i na te twoje, to ma się wrażenie jak by to była druga część.

Różnica w grafice jest kolosalna.

Na fronta to jak nic trzeba dać i niech tam długo urzęduje.

P.S. Będziecie w tym modzie przerabiać resztę modeli (postacie, konie, drzewa....)?

Napisano

Świetne! jesli masz więcej tego typu porad to wrzucaj na pewno będą mile widziane. Przydał by się tutek o tym jak robisz takie fajne wystylizowane textury

Napisano

Elegancko, jedna z ładniejszych modyfikacji, kibicuje Ci od samego początku :).

Napisano

Widziałem już Twojego moda na forum M&B, fajnie, że tu też wrzuciłeś screeny, fantastyczna robota, gratulacje.

Napisano
  • Autor

Dzięki:)

Co do tutoriali, jak będę miał czas to porobię.

Mam jeszcze 2 paczki budynków do skończenia, pewnie jeszcze na pare pomysłów wpadnę.

Co do poprawiania postaci i broni - ja mam ograniczone moce przerobowe:)

Muszę najpierw budynki pokończyć.

Bo przy modzie pracuję sam, i nie mogę się za bardzo odrywać bo go nie skończę:/.

Na 1-szej stronie wrzuciłem 2 tutki które dawno temu zrobiłem, przydadzą się tym co pracują na silnikach z obsługą formatu *.dds.

Np. na handheldach takie coś można uzyc.

Napisano

Gutek kiedy ty na to masz czas? Coś tam w A. za słabo was wykorzystują, że ci się chce po godzinach takie modele produkować.

Świetna robota ;) Tak samo tutki.

Co do moda. Kiedy planujesz finish? Może reflektujesz na zapowiedź na polter.pl? :D

Napisano

Świetne domki i cały ten genialny tutorial. Plus do reputacji. Gratulacje i trzymam kciuki za ukończenie projektu. Chyba będę musiał kupić sobie tą grę. :)

Napisano

Na jakim sprzęcie Ty to robisz ? bo widzę ,że miałeś tylko 118 fps'ów :D

Budyneczki pikuś :D

Napisano
  • Autor

Tylko tyle fpsów bo w oknie z photoshopem i maxem włączonym:)

nowe tutki (dodałem także na pierwsza stronę zeby nie trzeba było szukać)

vc1small.jpg

I tutek wyjaśniający jak można sobie pracę zorganizować - zrobiony głównie dla kolesi z BIT - w razie jakbym napisał jakieś herezje dajcie znać:)

pipeline1small.jpg

Napisano

Poprawić i na główną z tym, nie ma co się w fronty bawić :D Tutorial świetny, aż chce się samemu coś takiego porobić!

Napisano

wypas!!

właśnie nie kumam czemu ten temat nie dostał jeszcze fronta?...

Napisano

Pewnie redakcja jest w szoku i zbiera szczeny z podłogi :D

Gutek świetna robota, normalnie you are my new personal hero ;P

Napisano

Wyśmienite rady. Jeszcze mocniej wzmacniasz fajność mojego dnia dziecka. ;P

Napisano

Gutek, zapominasz o rozlozeniu UV do lightmapy...:P a to kolejne 30 minut jak nie wiecej :)

Napisano

Fajna rzecz, warto zaznaczyć, że to wygląda znacznie lepiej niż w Oblivionie, przynajmniej jeśli mówimy o wersji podstawowej, gdzie mimo wszystko teksury są niskiej jakości a mipmapping dużo mocniejszy. Co do "workflow", jak słusznie Bruneq zauważył, czas spędzony nad rozłożeniem UVki to ważna rzecz, czasem trwa to dłużej niż samo modelowanie low-poly :) Ciekawi mnie również technika vertex color, choć nie jest tak dokładna jak zabawy z mental rayem i render to texture, za to pewnie szybsza :)

Krótki wykład o modułowym konstruowaniu static meshy i całych "tilesets" do gry na pewno się przyda początkującym, dobrze wpływa na sposób myślenia o tym procesie :) Oprócz tego warto wyszukać sobie kilka publikacji w tym temacie, w Googlach pod hasłem "modular level design" powinno coś ciekawego wyskoczyć.

Napisano
  • Autor
Gutek, zapominasz o rozlozeniu UV do lightmapy...:P a to kolejne 30 minut jak nie wiecej :)

Unwrap modifier-> flatten mapping ->5 minut poprawiania ufałek:)

Przynajmniej ja tak robię.

Nie ma co się szczypać...

Napisano
najciekawszy wątek w game arcie od 6 miesięcy przynajmniej. Dużo dobre.

A który był lepszy przed sześcioma miesiącami ? :)

Napisano
glifors tales był porównywalny ilością artu ale bez tutków. A te 6 miesiecy to strzeliłem ;)

juz nie dlugo kolejna porcja;]]...i tutek moze sie znajdzie:)

Napisano

No a ja przejrzałem stare wątki game artu. Ten prawdopodobnie jest jednym z najbardziej wartościowych wątków w Game arce na max3d.pl w ogóle.

Kirian- no mam nadzieje :P

Napisano

Przy tak "regularnych" rzeczach jak budynki to i owszem, ale wystarczy że będzie chodziło o rzeczy organiczne lub zniszczone albo np. secesyjne meble i już się tak wesoło nie da :)

Napisano

bo masz maxa, lucky guy:)

Napisano

Pikna robota, widziałem część tego dobra już jakiś czas temu na zdaje sie forum tej gry. Senkju za tutki bardzo fajne 5* zasłużone

Napisano

Wspaniała praca Gutek

Należy się rep za profesjonalne modele i oczywiście tutoriale. Szczerze mówiąc to nie pamiętam, abym kiedykolwiek widział ładniejsze obiekty w tej grze.

Myślę, że powinieneś dodać to co zrobiłeś do bazy działu Tutoriali max3d.pl, to pozostanie coś dla początkujących na przyszłość.

Pozdrawiam

PS:Chętnie bym sprawdził w grze to co zrobiłeś, ale nie mogę - z czystej przezorności.Ta gra to jakiś koszmar ... musiałem sabotować pliki z grą, aby w końcu pomóc swojej słabej woli się od niej uwolnić ;)