Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 48
  • Wyświetleń 9,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

jest na bogato, tylko nie wiem po co ta czesc sciany po prawej stronie, zeby bylo ceikawej w kompozycji i nie kalsycznie czaje, ale jakbys tam dal jakeigos typa czajacego sie zeby wejsc do domku to by zrobilo zupelnei nowy klimat w pracce i historie, a to doslownei kilak mazniec jest

w ogoel syto chodzi tam swiatelko po bruku, a ksiezyc za dymem cudo, ogoleni klimatem wygrywasz

Napisano

Masakra. Piękna atmosfera, szczególnie ten dym i światło księżyca na nim. Najbardziej z całego obrazka podoba mi się jak w dalszym planie róg budynku wyłania się z tego dymu,bardzo majestatycznie to wygląda. Mam pytanie - neon przytłumiłeś naumyślnie, żeby nie odwracał uwagi?

Napisano

Na pierwszy rzut oka myślałem, że to zdjęcie. Koncept a prawie gotowa ilustracja - nieźle. Kolory wysublimowane, fajnie nadają obskurności. Bardzo fajnie wyszło.

Acha i czy nie dostajesz szału z gajdami perspektywy? Przecież niezależnie ile sobie ustawisz tych lini pomocniczych to zawsze będzie ich brakować w pewnych miejscach..

Edytowane przez serio

Napisano

Fajny koncept i światełka, na ściany możnaby chyba rzucić teksturkę, żeby nie były takie "gumowe", ale to mały szczegół.

Napisano

W pierwszej chwili chciałem się przyczepić do VW stojącego w garażu. Że niby taki jakoś za grzeczny jest jak na pojazd "domu uciech". Ale po chwili spojrzałem jeszcze raz... no tak, białe majtki na ciemnych nogach ze znaczkiem w wiadomym miejscu :)

całość rewelacja. Trochę ta kontra z prawej taka "filmowa" ale jak najbardziej wypas pełną gębą.

Edytowane przez tweety

Napisano

Kolor, światło szczególnie nad wejsciem zaebyste, ogórek jest bardzo fajnym akcentem, wszystko siedzi!

edit: ogór a nie garbus ;)

Edytowane przez lisu

Napisano

Ładnie do cholery! Bardzo ładnie...

Ty ciekawe koncepty widzę robisz...XD

Więcej masz może podobnych?

Napisano

Swietne! Powaznie, Swietne!

Jak tak spojrzalem to mi przypomnial sie bydynek w Gansku we Wrzeszczu przy ulicy Wyspianskiego ;-)

P.S. takie moje zboczenie - jest jedna rzecz ktora mnie rozprasza ;-) mianowicie lampa z lewej, lampa na budynku i zrodlo swiatla ktore oswietla budynek z prawej - maja kolor zblizony do bialego - tak jakby balans bieli byl na nie ustawiony - w normalnych przypadkach czlowiek sobie mowi - no jasne przeciez to swiatlo zarowe wiec Facet ustawil poprawny balans bieli wlasnie na nie ;-) ale potem sobie mowie ... zaraz, zaraz... przeciez w tle mamy cieple-zolte swiatla w oknach budynkow ... wtedy zaczynam sie zastanawiac czy oswietlenie jest ok w tej ilustracji ;-P hehehe

to tak z mojej obserwacji.

Pozdrawiam

Moth

Edytowane przez MOTHMAN

Napisano

A mi się to podoba. Ciągle mam przez to wrażenie, że kamera jedzie z prawej do lewej, stopniowo odsłaniając nam scenerię. Malarskość jak najbardziej na plus.

Napisano

Świetna praca Marcin! Genialny klimat. Strasznie mi się podoba zwłaszcza górna część - to zadymienie to mistrzostwo świata! Aż żal, że całość nie jest skąpana w londyńskiej mgle, bo taki klimat mi to przypomina. Po prostu świetne! I graty fronta :D 5*****

Napisano

Malarskosc tego obrazka prostuje mi wlosy na klacie - az tak jest wyczesana! Ale z koncepcyjnego punku widzenia to malo uciech w tym domu ;] Jakby chociaz drugie pietro sie swiecilo jakims ladnym kolorkiem...

Ale i tak - woohhhaaaa!

Napisano

Przypomina mi nieco stylem concept arty z gry Vampire Masquerade Bloodlines, a że są to jedne z moich ulubionych to Twoja praca również bardzo przypadła mi do gustu :D

Napisano

fajnie oddana cicha nocna uliczka. uzywasz czegos 3d do renderowania w formacie flasha? bo moglbym przysiąc, ze stare szkice z flasha to render do wektorowych linii.

Napisano
  • Autor

hej

dzięki za komentarze, bardzo się cieszę, że się podoba i względnie mało niedociągnięć wytknięto.

Jeśli chodzi o dom po prawej to niespecjalnie się przyłożyłem do tej koncepcji. Tak sobie naszkicowałem i tak zrobiłem. Można by tam uciąć obrazek, a można by i jak misiek napisał jakiegoś gościa zawstydzonego, bijącego się z myślami wstawić. Ale jako, że to koncept lokacji to żywych dusz tam nie wstawiałem.

Ze światłami to ciężka sprawa, ponieważ bije się tam o uwagę kilka ich źródeł. Chciałem jednak, żeby to wejście było najmocniejsze. Światła i otoczenie są zimne i podobne żeby nie wprowadzać zbyt dużo kolorów, bo niemal jedynym akcentem kolorowym był ten neon i okno. Musiałem je zgasić, żeby nie były mocniejsze od wejścia. Nie wiem, czy to najlepsze rozwiązanie, ale do takiego wniosku doszedłem.

Jakby kogoś interesowało, to poniżej zamieszczam kilka etapów z pracy.

Flash:

hh01.jpg

hh02.jpg

hh03.jpg

photoshop:

hh04.jpg

hh05.jpg

hh06.jpg

hh07.jpg

hh08.jpg

hh09.jpg

hh10.jpg

Napisano

o dzieki, zastanawiałem sie do czego moze sie flash przydac w swojej normalnej postaci, ale widze, ze wektory się sprawdzaja przy projektowaniu.

Napisano

Wielkie dzieki ! Jeszcze jedno pytanie. Nie pracowałem nigdy we flashu, powiedz czy praca nad takimi szkicami jest prostsza niż w photoshopie z odpowiednimi pędzlami i siatkami do perspektywy ?

Napisano
  • Autor

ola-f, Mr Koste:

flash jest genialny do szybkiego szkicowania. Można stawiać zdecydowane krechy, a algorytm je wygładza. Można też bardzo łatwo wyginać, naciągać i korygować krzywe. Nie ma chyba szybszego i wygodniejszego narzędzia do rysowania w wektorach. Siatki robi się już gorzej - tutaj wolę photoshopa, tym razem jednak perspektywę zrobiłem we flashu.

Napisano

Tak się zastanawiam, jak szkicowałeś we Flashu, a to wektor... to czy Illustrator też by się nadawał i byłby tak wygodny jak Flash?

Dlaczego akurat Flash? ;)

Napisano

Moim zdaniem etapy pracy od szkicu do finalnej roboty to jest to czym można naprawdę się pochwalić na forum, a tym razem faktycznie jest czym :)

Obrazek wygląda bardzo fajnie, ale szkoda że tak mało osób na bądź co bądź specjalistycznym forum pokazuje bardziej techniczne aspekty powstawania pracy. Fajnie, że się z nimi nie czaisz bo można się wiele nauczyć :D Takie teksturowanie to ja rozumiem, w pełni panujesz nad robotą.

Z drugiej strony sam pomysł na koncept dość karkołomny, bo nie umiem sobie w głowie jakoś połączyć mrocznych klimatów z wesołym domkiem na kółkach :D

Napisano

Swietne. Szkoda, ze domek dostal takiego "wyprostu" na etapie rozrysowania perspektywy. Taki lekko rozchwiany charakter domu ze szkicu flashowego chyba ciekawszy, potem sie to z lekka usztywnilo. W ogole te szkice flash swietne,

Napisano

...ho ho - ale pyszności pokazałeś- kłaniam się nisko za obrazki pokazujące postęp prac- flash rzeczywiście posiada fajne narzędzia do rysowania krzywych ale przyznam że przy rysunku tradycyjnym nigdy tego nie sprawdzałem a widzę że warto. Jeszcze tylko jedno pytanie - jak przygotowujesz się do szkicowania- otwarty folder z fotkami które można uznać za inspiracje czy jedziesz prosto z głowy bazując na tym co zapamiętujesz z otaczającej cię rzeczywistości (jak najwięcej oglądać i jak najwięcej rysować)

Napisano

ladnie ladnie, jak zwykle zreszta:) na poczatku jakos niezauwazylem budynku z prawej i chyba bez niego bardziej mi sie podobalo ;) z drugiej strony bez niego bylo by troszku lyso. fajne jest, 3 na szynach!

fleszowe szkice świetne!

Napisano

bardzo fajnie ze pokazałes te szkice. Jednak ten flash sie do czegos przydaje ;) Co do obrazka to namalowany jest mistrzowsko ! Przyłączam sie do zdania ze przydałby sie tam po prawej jakis zestresowany gość. Pozdrawiam

Napisano

Berecik z głowy mi zerwało po prostu!

Jarają mnie straszliwie takie pokazówki etapów pracy,

a w tym wypadku aż mi głowa płonie (dobrze, że berecik spadł i się nie zniszczył).

Napisano

bardzo fajna praca .... :) ciekawi mnie jak szkic we flashu wygląda ?

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dzięki za komentarze.

Czak1: bruk to zdjęcie (jakieś 25%) i prosty brush z wyczuciem

Leander: ano wyprostował się - taki wymóg niestety.

Piofoks: zajrzyj do postu #26

Napisano

ah jak to moglem przeoczyć :) dzięki

Napisano

świetna ilustracja, klimat, kolory, pomysł też w sumie, ten tutorial jest genialny :D

można spytać gdzie dla pędzla we flashu się ustawia dynamikę kształtu? (przy pracy z tabletem)

Edytowane przez comander_barnik

Napisano

Fajnie siedzi karmin tego autka w garazu

Napisano

piękne - mistrzowskie światło, klimat. uwielbiam takie obrazy, sam zachwyt. i to wrażenie jakby się tam było..