Napisano 29 Lipiec 201113 l By膰 mo偶e ta wiadomo艣膰 ucieszy nie tylko maniak贸w lotnictwa. 聽 W艂a艣nie ukaza艂 si臋 trailer dramatu wojennego spod znaku Lucasfilm o jednostce my艣liwskiej z艂o偶onej z czarnosk贸rych pilot贸w, kt贸ra ws艂awi艂a si臋 w walkach (szczeg贸lnie w os艂onie wypraw bombowych) nad Europ膮 w czasie II wojny 艣wiatowej. Trailer wygl膮da imponuj膮co, cho膰 z ocen膮 trzeba b臋dzie poczeka膰 do stycznia, kiedy to film b臋dzie mia艂 premier臋. 聽 Wida膰 du偶o dobrego i mi艂o艣nicy 'Fortec', 'Mustang贸w' i 'Messerschmitt贸w (r贸wnie偶 tych odrzutowych) b臋d膮 wniebowzi臋ci. Polecam! 聽 TRAILER 聽 Pozdrawiam Piter Edytowane 1 Sierpie艅 201113 l przez peter_f
Napisano 30 Lipiec 201113 l zapowiada sie na holiludzki patos i komerche, ale moze chociaz walki w powietrzu beda niezle
Napisano 30 Lipiec 201113 l Ju偶 tylko jakie艣 drobne szczeg贸艂y (czasami trudno mi je nazwa膰 - jakie艣 podprogowe detale) pozwalaj膮 odr贸偶ni膰 na tym filmie komputerowo wygenerowane samoloty od rzeczywistych. 聽 Pami臋ta艂em z opracowania Jamesa Hollanda ("Piek艂o Italii"), 偶e na tym froncie USA mia艂o tak偶e ca艂膮 "czarn膮" dywizj臋 piechoty. O ile dobrze pami臋tam, piechociarze nie popisali si臋 w pierwszych miesi膮cach walk (brak do艣wiadczenia). Inaczej ni偶 jest napisane w streszczeniu do tego trailera, piloci 99-go dywizjonu byli dobrze przygotowani, bo trenowano ich od 1940r, a do akcji weszli przed atakiem na Sycyli臋, w po艂owie 43. Poza tym byli to "wybrani z wybranych", kt贸rzy musieli si臋 przecisn膮膰 przez ogromne przeszkody, kt贸re im stawiano. Wystarczy powiedzie膰, 偶e w 1943r naczelny szef USAAF, genera艂 Henry "Hap" Arnold powiedzia艂: "Negro pilots cannot be used in our present Air Corps units since this would result in Negro officers serving over white enlisted men creating an impossible social situation." 聽 Po 99-tym dywizjonie, w po艂owie 1944 roku pojawi艂y si臋 kolejne dywizjony "czarnych" pilot贸w, kt贸re sformowa艂y 332 grup臋 my艣liwsk膮 - to wtedy pojawi艂y si臋 tytu艂owe "czerwone ogony". Grupa faktycznie wys艂awi艂a si臋 bardzo niskimi stratami w艣r贸d os艂anianych przez ni膮 formacji bombowych. (Nie jest prawd膮, 偶e 偶aden nie zosta艂 zestrzelony - ale by艂o ich tylko 25 w ci膮gu ca艂ego roku) Potem, po wojnie, "pilot贸w z Tuskegee", bo taki ich nazywano, chwalono publicznie, ale dyskryminowano na ka偶dym kroku (odmawiaj膮c np. pilotom 99-tego dywizjonu wst臋pu do kasyna oficerskiego na ich w艂asnym lotnisku w Alabamie, w 1945r, o ile nie przekr臋cam fakt贸w). 聽 Aha, jak to filmowcy: w sekwencji wybuchu niszczyciela, pod koniec trailera, atakuj膮cym samolotem powinien by膰 P-47, u偶ywany kr贸tko przez 332 grup臋 pomi臋dz czerwcem i sierpniem 1944r. Faktycznie, podczas wojny uda艂o im si臋 zniszczy膰 jeden niszczyciel. W wikipedii napisano, 偶e ogniem z km. To musia艂 by膰 jaki艣 szcz臋艣liwy strza艂, ale faktem jest 偶e si艂a ognia takich 8 nkm by艂a naprawd臋 du偶a. Dla przyk艂adu, we wspomnieniach innego pilota z innej grupy my艣liwskiej ("Air To Ground Battle For Italy", Michael McCarthy) przeczyta艂em, 偶e raz uda艂o mu celn膮 seri膮 str膮ci膰 z tor贸w lokomotyw臋. Te pociski 12.7 mm potrafi艂y przebi膰 nawet stosunkowo gruby pancerz - do 30 mm prostopad艂ej p艂yty pancernej. Jak trafi艂y w co艣 wybuchowego pod pok艂adem, to faktycznie mog艂y narobi膰 takich zniszcze艅. Edytowane 30 Lipiec 201113 l przez wjaworski
Napisano 31 Lipiec 201113 l hehe movie for nigga :] 聽 a co do efektow to mam wrazenie ze nie sa z najwyzszej polki...
Napisano 31 Lipiec 201113 l dla mnie animacje cyfrowe siedz膮 plastycznie w obrazach rzeczywistych. No papa Dzord偶 to papa Dzord偶 -udowadnia, 偶e dalej jest przodownikiem w bran偶y FX .
Napisano 31 Lipiec 201113 l Nie chce wyjsc na polskiego malkontenta z tendencja do narzekactwa ale mi sceny CG wydaja sie dosc odrozniac od tych filmowych, mam wrazenie ze chociaz by w Pearl Harbor wygladalo to duzo lepiej. Ale i tak sie jaram i czekam na film z niecierpliwoscia. Mam nadzieje ze tego nie zepsuja i bedzie choc tak dobry jak jego pierwowzor
Napisano 31 Lipiec 201113 l Peter_f, przyznaj si臋, nie grzeba艂e艣 co艣 przy tym filmie? ;) 聽 Mia艂em zada膰 to samo pytanie :)
Napisano 31 Lipiec 201113 l Co do B-17 to przypomina sie Slicznotka z Memphis, ale kurcze, patos w tym trailerze leje sie wiadrami...
Napisano 31 Lipiec 201113 l Ten film to ja ju偶 widzia艂em. I to chyba w lepszej obsadzie :). 聽 http://www.imdb.com/title/tt0114745/ http://www.videodetective.com/movies/trailers/the-tuskegee-airman-trailer/6114 聽 Niekt贸re kwestie s膮 偶ywcem wyj臋te z tego filmu. 聽 Co prawda efekt贸w tam nie by艂o za dobrych, sekwencje walk nie powala艂y, ale dobrze si臋 to ogl膮da艂o. Zobaczymy co z tym zrobi Lucasfilm.
Napisano 31 Lipiec 201113 l Autor Hehe, Pit, Adrian, nic nie grzeba艂em przy tym (bo akurat by艂em zaj臋ty robieniem wizualizacji toalety) :) 聽 Osobi艣cie wstrzymuj臋 si臋 z os膮dem filmu, cho膰 patos faktycznie jest w tym przypadku nie do unikni臋cia. Ale i temat jest dla Amerykan贸w szczeg贸lny. Niemniej wydaje mi si臋, 偶e dobrze dobrano tu aktor贸w, kt贸rzy i wygl膮daj膮 i zachowuj膮 si臋 jak na tamte czasy przysta艂o (bez cz臋sto spotykanej w艣r贸d czarnosk贸rych aktor贸w, maniery). 聽 Efekty od ILM wygl膮daj膮 wg. mnie bardzo dobrze, cho膰 przyznam, 偶e nie znosz臋 samolot贸w wlatuj膮cych i wylatuj膮cych z kamery (bo od razu zdradza to efekty CG). No i troch臋 obraz jest zbyt lukierkowy - wszystko przybrudzone wygl膮da艂o by du偶o bardziej realistycznie (jak efekty jakie zrobi艂o Pixomondo w "Red Baronie") czy brutal dirt real jak w uj臋ciach ataku Iwo Jimy ze 'Sztandaru Chwa艂y' Eastwood'a. 聽 Ale co b臋d臋 marudzi膰, jak p贸jd臋 do kina to i tak si臋 posikam. Wreszcie zobacz臋 porz膮dnie zrobione walki nad Europ膮 z B17, Mustangami i Messerchmiciakami. 聽 Pozdrawiam Piter 聽 P.S. Dzi臋ki Witek za bardzo ciekawe fakty zwi膮zane z jednostk膮!
Napisano 31 Lipiec 201113 l Trailer mnie zniech臋ci艂 bardzo skutecznie. Wszystko jak z jakiego艣 s艂abego sumulatora lotniczego. To ju偶 w starej dobrej Bitwie o Anglie te walki powietrzne i efekty specjalne wygl膮da艂y lepiej i zapiera艂y dech w piersiach. Tutaj jest wszystko plastikowe i wycyckane. W dodatku eskadra murzyn贸w, co to "film przeciwko rasizmowi" Maskarka.
Napisano 1 Sierpie艅 201113 l Efekty CG s膮 OK, ale tendencja do pokazywania wszystkiego z perspektywy niemo偶liwej do uzyskania dla "normalnej" kamery troch臋 mnie ju偶 zaczyna dra偶ni膰. Gdzie艣 mi wtedy realizm ginie w efekciarstwie. Najlepsze efekty tego rodzaju widzia艂em w japo艅skim filmie o kamikadze ("Wszyscy, kt贸rych kocha艂em" chyba - film nudny, ale partie powietrzne rewelacyjne). Co do brudu, to nie zgodz臋 si臋 z Peterem_f - mnie si臋 wydaje OK, te samoloty nie by艂y przecie偶 tak brudne, jak si臋 powszechnie wydaje. No i niestety temat. Rzygam ju偶 t膮 ameryka艅sk膮 poprawno艣ci膮 polityczn膮. Mieli kilka jednostek lepszych i bardziej znanych od tej, ale oczywi艣cie musieli to by膰 czarnosk贸rzy (po raz drugi zreszt膮).
Napisano 1 Sierpie艅 201113 l Autor Co do brudu, to nie zgodz臋 si臋 z Peterem_f - mnie si臋 wydaje OK, te samoloty nie by艂y przecie偶 tak brudne, jak si臋 powszechnie wydaje. 聽 Z tym si臋 zgadzam, m贸wi膮c brud mia艂em na my艣li stylizacj臋 obrazu, kt贸r膮 we wspomnianych filmach osi膮gni臋to przez desaturacj臋 i odpowiednie 艣wiat艂o (jak w Red Baron), oraz grading i kamer臋 stylizowan膮 na te u偶ywane w czasie wojny (jak u Eastwooda). 聽 Pozdrawiam Piter
Napisano 1 Sierpie艅 201113 l a na ko艅cu przyjdzie Jar-Jar i powie "messa responsible for the lost of millions of lives"
Napisano 1 Sierpie艅 201113 l a na ko艅cu przyjdzie Jar-Jar i powie "messa responsible for the lost of millions of lives" 聽 no to rozwaliles mnie na dzisiaj :D
Napisano 1 Sierpie艅 201113 l jak dla mnie te walki w powietrzu dziej膮 si臋 troch臋 za szybko - jak w zr臋czno艣ci贸wce. Nawet p51 tak nie lata艂y - cho膰 to mo偶e wra偶enie z monta偶u trailera i jak kto艣 zauwa偶y艂 nie ma charakterystycznych uj臋膰 jak z prawdziwych kamer montowanych na samolotach w kt贸rych obraz dr偶y mocno gdy odzywa si臋 bro艅 pok艂adowa. Widok z kabiny przez szybk臋 pokazano tylko raz (atak na statek) Zobaczymy ca艂o艣膰, a zobacz臋 ch臋tniej ten remake (?) ni偶 reboot spidermana
Napisano 1 Sierpie艅 201113 l Spokojnie, ujec z kabiny jest duzo wiecej, i faktycznie, kamera tak mocno drzy ze ledwo co widac ;) 聽 Pamietajcie ze to nie jest film dokumentalny tylko hollywoodzka produkcja z naciskiem na VFX, wiec ma byc widowiskowo a nie realistycznie. Faktycznie przydalby sie jakis konsultant historyczny, ktory by wylapywal oczywiste wpadki, o ktorych wogole nie bylismy swiadomi, samemu dobierajac wyglad produkowanych elementow. pozdrawiam
Napisano 1 Sierpie艅 201113 l Autor Micha艂, mo偶esz podac wi臋cej szczeg贸艂贸w nt. produkcji i filmu??? Strasznie ma艂o w tym temacie mo偶na znale藕膰 w sieci. Edytowane 1 Sierpie艅 201113 l przez peter_f
Napisano 1 Sierpie艅 201113 l Nie chc臋 nic m贸wi膰 ale pewnie ten film do pierwowzoru b臋dzie si臋 mia艂 podobnie jak "Tora, tora, tora" do "Pearl Harbor". Takie mam po prostu przeczucie.
Napisano 1 Sierpie艅 201113 l Nie chc臋 nic m贸wi膰 ale pewnie ten film do pierwowzoru b臋dzie si臋 mia艂 podobnie jak "Tora, tora, tora" do "Pearl Harbor". Takie mam po prostu przeczucie. 聽 A co Ci si臋 nie podoba艂o w Pearl Harbor? Amerykanin w trzysta trzecim mo偶e? :>
Napisano 1 Sierpie艅 201113 l No, a Pasikowski Dewizjon 303 robi 10 rok... serio? czy taki 偶art;) 聽 a trailer mi sie tam podoba, p贸jd臋 na pewno do kina na to je艣li nie b臋dzie tylko w 3d
Napisano 1 Sierpie艅 201113 l serio? czy taki 偶art;)聽 a trailer mi sie tam podoba, p贸jd臋 na pewno do kina na to je艣li nie b臋dzie tylko w 3d Serio. D艂ugo pr贸bowa艂. Mo偶e si臋 ju偶 podda艂, nie wiem.
Napisano 1 Sierpie艅 201113 l no to nie藕le, a z dywizjonu 303 film mo偶na by ca艂kiem fajny zrobi膰, chocia偶 z Wied藕mina te偶 mo偶na by艂o ;)
Napisano 1 Sierpie艅 201113 l Co by nie m贸wi膰 o tym filmie na podstawie trailera, warto wspomnie膰 o jednej, troch臋 zawstydzaj膮cej polsk膮 kinematografi臋 rzeczy: film jest w wi臋kszo艣ci wykonany u naszych po艂udniowych s膮siad贸w. Zdj臋cia, animacja, vfx, muzyka, monta偶 (editing odbywa艂 si臋 r贸wnolegle w Pradze i w ILM). I nie jest to tylko wykorzystanie przez Lucasa ta艅szej si艂y roboczej: Czesi s膮 koproducentem, maj膮 spory udzia艂 autorski w filmie, na艣ci膮gali do siebie kup臋 zdolnych ludzi od vfx (kt贸re wykonuje w du偶ej cz臋艣ci pewna znana praska firma). Fajnie by艂oby kiedy艣 u nas dobi膰 do takiego poziomu ...
Napisano 1 Sierpie艅 201113 l A co Ci si臋 nie podoba艂o w Pearl Harbor? Amerykanin w trzysta trzecim mo偶e? :> 聽 Ale powa偶nie pytasz, czy mo偶e to tylko sarkazm? W Pearl Harbor nie podoba艂o mi si臋 NIC. Oczojebne efekty od kt贸rych mo偶na dosta膰 ataku padaczki przes艂ania艂y 偶enuj膮cy scenariusz.
Napisano 2 Sierpie艅 201113 l W Pearl Harbor nie podoba艂o mi si臋 NIC. 聽 呕artujesz! Dziewczyny by艂y ca艂kiem ca艂kiem...
Napisano 2 Sierpie艅 201113 l W Pearl Harbor nie podoba艂o mi si臋 NIC. 聽 Ach ta polska logika :) albo "nic mi si臋 nie podoba艂o" albo "nie podoba艂o mi si臋 wszystko" ;) Inaczej si臋 to nie 艂膮czy ;) 聽 Nie mog膮 ogl膮da膰 ju偶 tych wojennych, patetycznych uniesie艅 hamerykan贸w. Nikt nie powie w prost 偶e "Czerwone Ogony" realizowali plan "Czarna Tarcza" :) (no a za艂ogi bombowc贸w - "Kryj si臋 za czarnuchem")
Napisano 2 Sierpie艅 201113 l Nie no fakt, Liv Tyler z 艂贸偶ka bym nie wyrzuci艂 :). 聽 W Pearl Harbor gra艂a akurat Kate Beckinsale, ale fakt, w tej charakteryzacji wygl膮da podobnie do Liv ;)
Napisano 2 Sierpie艅 201113 l Nie znam szczeg贸艂贸w odno艣nie bud偶etu itp. ale patrz膮c na CG odnosz臋 wra偶enie, 偶e jednak musia艂 by膰 do艣膰 ograniczony. Nie chodzi mi tu nawet o dyskusyjn膮 jako艣膰, jak ju偶 cz臋艣膰 z was zauwa偶y艂a (chocia偶 wygl膮da mimo wszystko przyjemnie), ale o fakt, 偶e samoloty CG s膮 wci艣ni臋te praktycznie wsz臋dzie. Szkoda, 偶e przy uj臋ciach na ziemi albo w og贸le nie-podczas-walki nie u偶yto prawdziwych maszyn, na 艣wiecie takich samolot贸w jak P51D i P40 jest jeszcze sporo wi臋c nie s膮dz臋 by to by艂 pow贸d. 聽 Mimo wszystko fajnie, 偶e taka produkcja powstaje, poczekamy, zobaczymy:)
Napisano 2 Sierpie艅 201113 l Planowany bud偶et jest raczej skromny, jak na Hollywood - jakie艣 cztery razy mniejszy ni偶 w Pearl Harbor. A samoloty (a raczej rekonstrukcje lub makiety) by艂y u偶ywane w czasie zdj臋膰 - po prostu nie ma ich w trailerze.
Napisano 3 Sierpie艅 201113 l film jest nadal w produkcji wiec sporo moze sie jeszcze zmienic Edytowane 3 Sierpie艅 201113 l przez tmdag
Napisano 3 Sierpie艅 201113 l 艁ee... jak dobrze zrobiony by ten film nie by艂, to dla mnie i tak kolejny nadmiernie doprawiony patosem hamburger z frytkami. Lepiej by by艂o, 偶eby Lucasarts zrobi艂 kolejn膮 cz臋艣膰 gwiezdnych wojen zamiast tego... Tyle jest ksi膮偶ek, tyle mo偶liwo艣ci w tym temacie. Takim wykwintnym daniem, to ch臋tnie bym si臋 uraczy艂...
Napisano 3 Sierpie艅 201113 l Ach ta polska logika :) albo "nic mi si臋 nie podoba艂o" albo "nie podoba艂o mi si臋 wszystko" ;) Inaczej si臋 to nie 艂膮czy ;) 聽 Hmmm... Nie wiem czemu logika skoro tu jest jedno zdanie. Semantyka je偶eli ju偶. A tak naprawd臋 wystarczy zwyk艂a gramatyka. Przestawienie podmiotu w zdaniu prostym nie zmienia jego sensu. To 偶e podw贸jne przeczenie samo w sobie jest konstrukcj膮 nieco schizofreniczn膮 nie znaczy 偶e nie poddaje si臋 podstawowym regu艂om gramatyki. Przestawienie "Nic ju偶 nie ma" i "Nie ma ju偶 nic" dzia艂a na tej samej zasadzie. 聽 Poza tym podw贸jne przeczenie jest konstrukcj膮 kt贸r膮 rozumiemy jedynie na wyczucie. Zdania "Wszystko mi si臋 nie podoba" i "Nic mi si臋 nie podoba", pomimo 偶e z pozoru s膮 swoim przeciwie艅stwem znacz膮 to samo. 聽 Wi臋c bardzo prosz臋 mi tu nie imputowa膰 偶e pope艂niam b艂膮d kiedy go nie pope艂niam :). 聽 Co do Kate Beckinsale - fakt. Pomyli艂o mi si臋 z Armagedonem. Bo te偶 te dwa filmy do艣膰 podobne, pomijaj膮c sceneri臋.
Napisano 18 Sierpie艅 201113 l kolejny trailer. jest tez plakat, ktory wyglada jak starwars :) - masakra 聽 http://www.youtube.com/watch?v=qJyBopVpiec
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto