Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

By膰 mo偶e ta wiadomo艣膰 ucieszy nie tylko maniak贸w lotnictwa.

W艂a艣nie ukaza艂 si臋 trailer dramatu wojennego spod znaku Lucasfilm o jednostce my艣liwskiej z艂o偶onej z czarnosk贸rych pilot贸w, kt贸ra ws艂awi艂a si臋 w walkach (szczeg贸lnie w os艂onie wypraw bombowych) nad Europ膮 w czasie II wojny 艣wiatowej. Trailer wygl膮da imponuj膮co, cho膰 z ocen膮 trzeba b臋dzie poczeka膰 do stycznia, kiedy to film b臋dzie mia艂 premier臋.

Wida膰 du偶o dobrego i mi艂o艣nicy 'Fortec', 'Mustang贸w' i 'Messerschmitt贸w (r贸wnie偶 tych odrzutowych) b臋d膮 wniebowzi臋ci. Polecam!

TRAILER

Pozdrawiam

Piter

Edytowane przez peter_f

• Odpowiedzi 43
  • Wy艣wietle艅 6,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

zapowiada sie na holiludzki patos i komerche, ale moze chociaz walki w powietrzu beda niezle

Napisano

Ju偶 tylko jakie艣 drobne szczeg贸艂y (czasami trudno mi je nazwa膰 - jakie艣 podprogowe detale) pozwalaj膮 odr贸偶ni膰 na tym filmie komputerowo wygenerowane samoloty od rzeczywistych.

Pami臋ta艂em z opracowania Jamesa Hollanda ("Piek艂o Italii"), 偶e na tym froncie USA mia艂o tak偶e ca艂膮 "czarn膮" dywizj臋 piechoty. O ile dobrze pami臋tam, piechociarze nie popisali si臋 w pierwszych miesi膮cach walk (brak do艣wiadczenia).

Inaczej ni偶 jest napisane w streszczeniu do tego trailera, piloci 99-go dywizjonu byli dobrze przygotowani, bo trenowano ich od 1940r, a do akcji weszli przed atakiem na Sycyli臋, w po艂owie 43. Poza tym byli to "wybrani z wybranych", kt贸rzy musieli si臋 przecisn膮膰 przez ogromne przeszkody, kt贸re im stawiano. Wystarczy powiedzie膰, 偶e w 1943r naczelny szef USAAF, genera艂 Henry "Hap" Arnold powiedzia艂: "Negro pilots cannot be used in our present Air Corps units since this would result in Negro officers serving over white enlisted men creating an impossible social situation."

Po 99-tym dywizjonie, w po艂owie 1944 roku pojawi艂y si臋 kolejne dywizjony "czarnych" pilot贸w, kt贸re sformowa艂y 332 grup臋 my艣liwsk膮 - to wtedy pojawi艂y si臋 tytu艂owe "czerwone ogony". Grupa faktycznie wys艂awi艂a si臋 bardzo niskimi stratami w艣r贸d os艂anianych przez ni膮 formacji bombowych. (Nie jest prawd膮, 偶e 偶aden nie zosta艂 zestrzelony - ale by艂o ich tylko 25 w ci膮gu ca艂ego roku)

Potem, po wojnie, "pilot贸w z Tuskegee", bo taki ich nazywano, chwalono publicznie, ale dyskryminowano na ka偶dym kroku (odmawiaj膮c np. pilotom 99-tego dywizjonu wst臋pu do kasyna oficerskiego na ich w艂asnym lotnisku w Alabamie, w 1945r, o ile nie przekr臋cam fakt贸w).

Aha, jak to filmowcy: w sekwencji wybuchu niszczyciela, pod koniec trailera, atakuj膮cym samolotem powinien by膰 P-47, u偶ywany kr贸tko przez 332 grup臋 pomi臋dz czerwcem i sierpniem 1944r. Faktycznie, podczas wojny uda艂o im si臋 zniszczy膰 jeden niszczyciel. W wikipedii napisano, 偶e ogniem z km. To musia艂 by膰 jaki艣 szcz臋艣liwy strza艂, ale faktem jest 偶e si艂a ognia takich 8 nkm by艂a naprawd臋 du偶a. Dla przyk艂adu, we wspomnieniach innego pilota z innej grupy my艣liwskiej ("Air To Ground Battle For Italy", Michael McCarthy) przeczyta艂em, 偶e raz uda艂o mu celn膮 seri膮 str膮ci膰 z tor贸w lokomotyw臋. Te pociski 12.7 mm potrafi艂y przebi膰 nawet stosunkowo gruby pancerz - do 30 mm prostopad艂ej p艂yty pancernej. Jak trafi艂y w co艣 wybuchowego pod pok艂adem, to faktycznie mog艂y narobi膰 takich zniszcze艅.

Edytowane przez wjaworski

Napisano

hehe movie for nigga :]

a co do efektow to mam wrazenie ze nie sa z najwyzszej polki...

Napisano

dla mnie animacje cyfrowe siedz膮 plastycznie w obrazach rzeczywistych. No papa Dzord偶 to papa Dzord偶 -udowadnia, 偶e dalej jest przodownikiem w bran偶y FX .

Napisano

Nie chce wyjsc na polskiego malkontenta z tendencja do narzekactwa ale mi sceny CG wydaja sie dosc odrozniac od tych filmowych, mam wrazenie ze chociaz by w Pearl Harbor wygladalo to duzo lepiej. Ale i tak sie jaram i czekam na film z niecierpliwoscia. Mam nadzieje ze tego nie zepsuja i bedzie choc tak dobry jak jego pierwowzor

Napisano

Co do B-17 to przypomina sie Slicznotka z Memphis, ale kurcze, patos w tym trailerze leje sie wiadrami...

Napisano

Ten film to ja ju偶 widzia艂em. I to chyba w lepszej obsadzie :).

http://www.imdb.com/title/tt0114745/

http://www.videodetective.com/movies/trailers/the-tuskegee-airman-trailer/6114

Niekt贸re kwestie s膮 偶ywcem wyj臋te z tego filmu.

Co prawda efekt贸w tam nie by艂o za dobrych, sekwencje walk nie powala艂y, ale dobrze si臋 to ogl膮da艂o. Zobaczymy co z tym zrobi Lucasfilm.

Napisano
  • Autor

Hehe, Pit, Adrian, nic nie grzeba艂em przy tym (bo akurat by艂em zaj臋ty robieniem wizualizacji toalety) :)

Osobi艣cie wstrzymuj臋 si臋 z os膮dem filmu, cho膰 patos faktycznie jest w tym przypadku nie do unikni臋cia. Ale i temat jest dla Amerykan贸w szczeg贸lny. Niemniej wydaje mi si臋, 偶e dobrze dobrano tu aktor贸w, kt贸rzy i wygl膮daj膮 i zachowuj膮 si臋 jak na tamte czasy przysta艂o (bez cz臋sto spotykanej w艣r贸d czarnosk贸rych aktor贸w, maniery).

Efekty od ILM wygl膮daj膮 wg. mnie bardzo dobrze, cho膰 przyznam, 偶e nie znosz臋 samolot贸w wlatuj膮cych i wylatuj膮cych z kamery (bo od razu zdradza to efekty CG). No i troch臋 obraz jest zbyt lukierkowy - wszystko przybrudzone wygl膮da艂o by du偶o bardziej realistycznie (jak efekty jakie zrobi艂o Pixomondo w "Red Baronie") czy brutal dirt real jak w uj臋ciach ataku Iwo Jimy ze 'Sztandaru Chwa艂y' Eastwood'a.

Ale co b臋d臋 marudzi膰, jak p贸jd臋 do kina to i tak si臋 posikam. Wreszcie zobacz臋 porz膮dnie zrobione walki nad Europ膮 z B17, Mustangami i Messerchmiciakami.

Pozdrawiam

Piter

P.S. Dzi臋ki Witek za bardzo ciekawe fakty zwi膮zane z jednostk膮!

Napisano

Trailer mnie zniech臋ci艂 bardzo skutecznie. Wszystko jak z jakiego艣 s艂abego sumulatora lotniczego. To ju偶 w starej dobrej Bitwie o Anglie te walki powietrzne i efekty specjalne wygl膮da艂y lepiej i zapiera艂y dech w piersiach. Tutaj jest wszystko plastikowe i wycyckane. W dodatku eskadra murzyn贸w, co to "film przeciwko rasizmowi" Maskarka.

Napisano

Efekty CG s膮 OK, ale tendencja do pokazywania wszystkiego z perspektywy niemo偶liwej do uzyskania dla "normalnej" kamery troch臋 mnie ju偶 zaczyna dra偶ni膰. Gdzie艣 mi wtedy realizm ginie w efekciarstwie. Najlepsze efekty tego rodzaju widzia艂em w japo艅skim filmie o kamikadze ("Wszyscy, kt贸rych kocha艂em" chyba - film nudny, ale partie powietrzne rewelacyjne). Co do brudu, to nie zgodz臋 si臋 z Peterem_f - mnie si臋 wydaje OK, te samoloty nie by艂y przecie偶 tak brudne, jak si臋 powszechnie wydaje.

No i niestety temat. Rzygam ju偶 t膮 ameryka艅sk膮 poprawno艣ci膮 polityczn膮. Mieli kilka jednostek lepszych i bardziej znanych od tej, ale oczywi艣cie musieli to by膰 czarnosk贸rzy (po raz drugi zreszt膮).

Napisano
  • Autor
Co do brudu, to nie zgodz臋 si臋 z Peterem_f - mnie si臋 wydaje OK, te samoloty nie by艂y przecie偶 tak brudne, jak si臋 powszechnie wydaje.

Z tym si臋 zgadzam, m贸wi膮c brud mia艂em na my艣li stylizacj臋 obrazu, kt贸r膮 we wspomnianych filmach osi膮gni臋to przez desaturacj臋 i odpowiednie 艣wiat艂o (jak w Red Baron), oraz grading i kamer臋 stylizowan膮 na te u偶ywane w czasie wojny (jak u Eastwooda).

Pozdrawiam

Piter

Napisano

a na ko艅cu przyjdzie Jar-Jar i powie "messa responsible for the lost of millions of lives"

Napisano
a na ko艅cu przyjdzie Jar-Jar i powie "messa responsible for the lost of millions of lives"

no to rozwaliles mnie na dzisiaj :D

Napisano

jak dla mnie te walki w powietrzu dziej膮 si臋 troch臋 za szybko - jak w zr臋czno艣ci贸wce. Nawet p51 tak nie lata艂y - cho膰 to mo偶e wra偶enie z monta偶u trailera i jak kto艣 zauwa偶y艂 nie ma charakterystycznych uj臋膰 jak z prawdziwych kamer montowanych na samolotach w kt贸rych obraz dr偶y mocno gdy odzywa si臋 bro艅 pok艂adowa. Widok z kabiny przez szybk臋 pokazano tylko raz (atak na statek) Zobaczymy ca艂o艣膰, a zobacz臋 ch臋tniej ten remake (?) ni偶 reboot spidermana

Napisano

Spokojnie, ujec z kabiny jest duzo wiecej, i faktycznie, kamera tak mocno drzy ze ledwo co widac ;)

Pamietajcie ze to nie jest film dokumentalny tylko hollywoodzka produkcja z naciskiem na VFX, wiec ma byc widowiskowo a nie realistycznie. Faktycznie przydalby sie jakis konsultant historyczny, ktory by wylapywal oczywiste wpadki, o ktorych wogole nie bylismy swiadomi, samemu dobierajac wyglad produkowanych elementow.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Micha艂, mo偶esz podac wi臋cej szczeg贸艂贸w nt. produkcji i filmu??? Strasznie ma艂o w tym temacie mo偶na znale藕膰 w sieci.

Edytowane przez peter_f

Napisano

przykro mi ale nic wiecej na razie nie moge powiedziec. cierpliwosci :)

Napisano

Nie chc臋 nic m贸wi膰 ale pewnie ten film do pierwowzoru b臋dzie si臋 mia艂 podobnie jak "Tora, tora, tora" do "Pearl Harbor". Takie mam po prostu przeczucie.

Napisano
Nie chc臋 nic m贸wi膰 ale pewnie ten film do pierwowzoru b臋dzie si臋 mia艂 podobnie jak "Tora, tora, tora" do "Pearl Harbor". Takie mam po prostu przeczucie.

A co Ci si臋 nie podoba艂o w Pearl Harbor? Amerykanin w trzysta trzecim mo偶e? :>

Napisano

gwiezdne wojny wiecznie 偶ywe

Napisano
No, a Pasikowski Dewizjon 303 robi 10 rok...

serio? czy taki 偶art;)

a trailer mi sie tam podoba, p贸jd臋 na pewno do kina na to je艣li nie b臋dzie tylko w 3d

Napisano
serio? czy taki 偶art;)

a trailer mi sie tam podoba, p贸jd臋 na pewno do kina na to je艣li nie b臋dzie tylko w 3d

Serio. D艂ugo pr贸bowa艂. Mo偶e si臋 ju偶 podda艂, nie wiem.

Napisano

no to nie藕le, a z dywizjonu 303 film mo偶na by ca艂kiem fajny zrobi膰, chocia偶 z Wied藕mina te偶 mo偶na by艂o ;)

Napisano

Co by nie m贸wi膰 o tym filmie na podstawie trailera, warto wspomnie膰 o jednej, troch臋 zawstydzaj膮cej polsk膮 kinematografi臋 rzeczy: film jest w wi臋kszo艣ci wykonany u naszych po艂udniowych s膮siad贸w. Zdj臋cia, animacja, vfx, muzyka, monta偶 (editing odbywa艂 si臋 r贸wnolegle w Pradze i w ILM).

I nie jest to tylko wykorzystanie przez Lucasa ta艅szej si艂y roboczej: Czesi s膮 koproducentem, maj膮 spory udzia艂 autorski w filmie, na艣ci膮gali do siebie kup臋 zdolnych ludzi od vfx (kt贸re wykonuje w du偶ej cz臋艣ci pewna znana praska firma). Fajnie by艂oby kiedy艣 u nas dobi膰 do takiego poziomu ...

Napisano
A co Ci si臋 nie podoba艂o w Pearl Harbor? Amerykanin w trzysta trzecim mo偶e? :>

Ale powa偶nie pytasz, czy mo偶e to tylko sarkazm? W Pearl Harbor nie podoba艂o mi si臋 NIC. Oczojebne efekty od kt贸rych mo偶na dosta膰 ataku padaczki przes艂ania艂y 偶enuj膮cy scenariusz.

Napisano
W Pearl Harbor nie podoba艂o mi si臋 NIC.

呕artujesz! Dziewczyny by艂y ca艂kiem ca艂kiem...

Napisano
W Pearl Harbor nie podoba艂o mi si臋 NIC.

Ach ta polska logika :)

albo "nic mi si臋 nie podoba艂o" albo "nie podoba艂o mi si臋 wszystko" ;) Inaczej si臋 to nie 艂膮czy ;)

Nie mog膮 ogl膮da膰 ju偶 tych wojennych, patetycznych uniesie艅 hamerykan贸w. Nikt nie powie w prost 偶e "Czerwone Ogony" realizowali plan "Czarna Tarcza" :)

(no a za艂ogi bombowc贸w - "Kryj si臋 za czarnuchem")

Napisano
Nie no fakt, Liv Tyler z 艂贸偶ka bym nie wyrzuci艂 :).

W Pearl Harbor gra艂a akurat Kate Beckinsale, ale fakt, w tej charakteryzacji wygl膮da podobnie do Liv ;)

Napisano

Nie znam szczeg贸艂贸w odno艣nie bud偶etu itp. ale patrz膮c na CG odnosz臋 wra偶enie, 偶e jednak musia艂 by膰 do艣膰 ograniczony. Nie chodzi mi tu nawet o dyskusyjn膮 jako艣膰, jak ju偶 cz臋艣膰 z was zauwa偶y艂a (chocia偶 wygl膮da mimo wszystko przyjemnie), ale o fakt, 偶e samoloty CG s膮 wci艣ni臋te praktycznie wsz臋dzie. Szkoda, 偶e przy uj臋ciach na ziemi albo w og贸le nie-podczas-walki nie u偶yto prawdziwych maszyn, na 艣wiecie takich samolot贸w jak P51D i P40 jest jeszcze sporo wi臋c nie s膮dz臋 by to by艂 pow贸d.

Mimo wszystko fajnie, 偶e taka produkcja powstaje, poczekamy, zobaczymy:)

Napisano

Planowany bud偶et jest raczej skromny, jak na Hollywood - jakie艣 cztery razy mniejszy ni偶 w Pearl Harbor.

A samoloty (a raczej rekonstrukcje lub makiety) by艂y u偶ywane w czasie zdj臋膰 - po prostu nie ma ich w trailerze.

Napisano

film jest nadal w produkcji wiec sporo moze sie jeszcze zmienic

Edytowane przez tmdag

Napisano

艁ee... jak dobrze zrobiony by ten film nie by艂, to dla mnie i tak kolejny nadmiernie doprawiony patosem hamburger z frytkami. Lepiej by by艂o, 偶eby Lucasarts zrobi艂 kolejn膮 cz臋艣膰 gwiezdnych wojen zamiast tego... Tyle jest ksi膮偶ek, tyle mo偶liwo艣ci w tym temacie.

Takim wykwintnym daniem, to ch臋tnie bym si臋 uraczy艂...

Napisano
lubie hamburgery z frytkami, oby nie za wiele

ja te偶 ;).......

Napisano
Ach ta polska logika :)

albo "nic mi si臋 nie podoba艂o" albo "nie podoba艂o mi si臋 wszystko" ;) Inaczej si臋 to nie 艂膮czy ;)

Hmmm... Nie wiem czemu logika skoro tu jest jedno zdanie. Semantyka je偶eli ju偶. A tak naprawd臋 wystarczy zwyk艂a gramatyka. Przestawienie podmiotu w zdaniu prostym nie zmienia jego sensu. To 偶e podw贸jne przeczenie samo w sobie jest konstrukcj膮 nieco schizofreniczn膮 nie znaczy 偶e nie poddaje si臋 podstawowym regu艂om gramatyki. Przestawienie "Nic ju偶 nie ma" i "Nie ma ju偶 nic" dzia艂a na tej samej zasadzie.

Poza tym podw贸jne przeczenie jest konstrukcj膮 kt贸r膮 rozumiemy jedynie na wyczucie. Zdania "Wszystko mi si臋 nie podoba" i "Nic mi si臋 nie podoba", pomimo 偶e z pozoru s膮 swoim przeciwie艅stwem znacz膮 to samo.

Wi臋c bardzo prosz臋 mi tu nie imputowa膰 偶e pope艂niam b艂膮d kiedy go nie pope艂niam :).

Co do Kate Beckinsale - fakt. Pomyli艂o mi si臋 z Armagedonem. Bo te偶 te dwa filmy do艣膰 podobne, pomijaj膮c sceneri臋.

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci