Napisano 29 Lipiec 201113 l Być może ta wiadomość ucieszy nie tylko maniaków lotnictwa. Właśnie ukazał się trailer dramatu wojennego spod znaku Lucasfilm o jednostce myśliwskiej złożonej z czarnoskórych pilotów, która wsławiła się w walkach (szczególnie w osłonie wypraw bombowych) nad Europą w czasie II wojny światowej. Trailer wygląda imponująco, choć z oceną trzeba będzie poczekać do stycznia, kiedy to film będzie miał premierę. Widać dużo dobrego i miłośnicy 'Fortec', 'Mustangów' i 'Messerschmittów (również tych odrzutowych) będą wniebowzięci. Polecam! TRAILER Pozdrawiam Piter Edytowane 1 Sierpień 201113 l przez peter_f
Napisano 30 Lipiec 201113 l zapowiada sie na holiludzki patos i komerche, ale moze chociaz walki w powietrzu beda niezle
Napisano 30 Lipiec 201113 l Już tylko jakieś drobne szczegóły (czasami trudno mi je nazwać - jakieś podprogowe detale) pozwalają odróżnić na tym filmie komputerowo wygenerowane samoloty od rzeczywistych. Pamiętałem z opracowania Jamesa Hollanda ("Piekło Italii"), że na tym froncie USA miało także całą "czarną" dywizję piechoty. O ile dobrze pamiętam, piechociarze nie popisali się w pierwszych miesiącach walk (brak doświadczenia). Inaczej niż jest napisane w streszczeniu do tego trailera, piloci 99-go dywizjonu byli dobrze przygotowani, bo trenowano ich od 1940r, a do akcji weszli przed atakiem na Sycylię, w połowie 43. Poza tym byli to "wybrani z wybranych", którzy musieli się przecisnąć przez ogromne przeszkody, które im stawiano. Wystarczy powiedzieć, że w 1943r naczelny szef USAAF, generał Henry "Hap" Arnold powiedział: "Negro pilots cannot be used in our present Air Corps units since this would result in Negro officers serving over white enlisted men creating an impossible social situation." Po 99-tym dywizjonie, w połowie 1944 roku pojawiły się kolejne dywizjony "czarnych" pilotów, które sformowały 332 grupę myśliwską - to wtedy pojawiły się tytułowe "czerwone ogony". Grupa faktycznie wysławiła się bardzo niskimi stratami wśród osłanianych przez nią formacji bombowych. (Nie jest prawdą, że żaden nie został zestrzelony - ale było ich tylko 25 w ciągu całego roku) Potem, po wojnie, "pilotów z Tuskegee", bo taki ich nazywano, chwalono publicznie, ale dyskryminowano na każdym kroku (odmawiając np. pilotom 99-tego dywizjonu wstępu do kasyna oficerskiego na ich własnym lotnisku w Alabamie, w 1945r, o ile nie przekręcam faktów). Aha, jak to filmowcy: w sekwencji wybuchu niszczyciela, pod koniec trailera, atakującym samolotem powinien być P-47, używany krótko przez 332 grupę pomiędz czerwcem i sierpniem 1944r. Faktycznie, podczas wojny udało im się zniszczyć jeden niszczyciel. W wikipedii napisano, że ogniem z km. To musiał być jakiś szczęśliwy strzał, ale faktem jest że siła ognia takich 8 nkm była naprawdę duża. Dla przykładu, we wspomnieniach innego pilota z innej grupy myśliwskiej ("Air To Ground Battle For Italy", Michael McCarthy) przeczytałem, że raz udało mu celną serią strącić z torów lokomotywę. Te pociski 12.7 mm potrafiły przebić nawet stosunkowo gruby pancerz - do 30 mm prostopadłej płyty pancernej. Jak trafiły w coś wybuchowego pod pokładem, to faktycznie mogły narobić takich zniszczeń. Edytowane 30 Lipiec 201113 l przez wjaworski
Napisano 31 Lipiec 201113 l hehe movie for nigga :] a co do efektow to mam wrazenie ze nie sa z najwyzszej polki...
Napisano 31 Lipiec 201113 l dla mnie animacje cyfrowe siedzą plastycznie w obrazach rzeczywistych. No papa Dzordż to papa Dzordż -udowadnia, że dalej jest przodownikiem w branży FX .
Napisano 31 Lipiec 201113 l Nie chce wyjsc na polskiego malkontenta z tendencja do narzekactwa ale mi sceny CG wydaja sie dosc odrozniac od tych filmowych, mam wrazenie ze chociaz by w Pearl Harbor wygladalo to duzo lepiej. Ale i tak sie jaram i czekam na film z niecierpliwoscia. Mam nadzieje ze tego nie zepsuja i bedzie choc tak dobry jak jego pierwowzor
Napisano 31 Lipiec 201113 l Peter_f, przyznaj się, nie grzebałeś coś przy tym filmie? ;) Miałem zadać to samo pytanie :)
Napisano 31 Lipiec 201113 l Co do B-17 to przypomina sie Slicznotka z Memphis, ale kurcze, patos w tym trailerze leje sie wiadrami...
Napisano 31 Lipiec 201113 l Ten film to ja już widziałem. I to chyba w lepszej obsadzie :). http://www.imdb.com/title/tt0114745/ http://www.videodetective.com/movies/trailers/the-tuskegee-airman-trailer/6114 Niektóre kwestie są żywcem wyjęte z tego filmu. Co prawda efektów tam nie było za dobrych, sekwencje walk nie powalały, ale dobrze się to oglądało. Zobaczymy co z tym zrobi Lucasfilm.
Napisano 31 Lipiec 201113 l Autor Hehe, Pit, Adrian, nic nie grzebałem przy tym (bo akurat byłem zajęty robieniem wizualizacji toalety) :) Osobiście wstrzymuję się z osądem filmu, choć patos faktycznie jest w tym przypadku nie do uniknięcia. Ale i temat jest dla Amerykanów szczególny. Niemniej wydaje mi się, że dobrze dobrano tu aktorów, którzy i wyglądają i zachowują się jak na tamte czasy przystało (bez często spotykanej wśród czarnoskórych aktorów, maniery). Efekty od ILM wyglądają wg. mnie bardzo dobrze, choć przyznam, że nie znoszę samolotów wlatujących i wylatujących z kamery (bo od razu zdradza to efekty CG). No i trochę obraz jest zbyt lukierkowy - wszystko przybrudzone wyglądało by dużo bardziej realistycznie (jak efekty jakie zrobiło Pixomondo w "Red Baronie") czy brutal dirt real jak w ujęciach ataku Iwo Jimy ze 'Sztandaru Chwały' Eastwood'a. Ale co będę marudzić, jak pójdę do kina to i tak się posikam. Wreszcie zobaczę porządnie zrobione walki nad Europą z B17, Mustangami i Messerchmiciakami. Pozdrawiam Piter P.S. Dzięki Witek za bardzo ciekawe fakty związane z jednostką!
Napisano 31 Lipiec 201113 l Trailer mnie zniechęcił bardzo skutecznie. Wszystko jak z jakiegoś słabego sumulatora lotniczego. To już w starej dobrej Bitwie o Anglie te walki powietrzne i efekty specjalne wyglądały lepiej i zapierały dech w piersiach. Tutaj jest wszystko plastikowe i wycyckane. W dodatku eskadra murzynów, co to "film przeciwko rasizmowi" Maskarka.
Napisano 1 Sierpień 201113 l Efekty CG są OK, ale tendencja do pokazywania wszystkiego z perspektywy niemożliwej do uzyskania dla "normalnej" kamery trochę mnie już zaczyna drażnić. Gdzieś mi wtedy realizm ginie w efekciarstwie. Najlepsze efekty tego rodzaju widziałem w japońskim filmie o kamikadze ("Wszyscy, których kochałem" chyba - film nudny, ale partie powietrzne rewelacyjne). Co do brudu, to nie zgodzę się z Peterem_f - mnie się wydaje OK, te samoloty nie były przecież tak brudne, jak się powszechnie wydaje. No i niestety temat. Rzygam już tą amerykańską poprawnością polityczną. Mieli kilka jednostek lepszych i bardziej znanych od tej, ale oczywiście musieli to być czarnoskórzy (po raz drugi zresztą).
Napisano 1 Sierpień 201113 l Autor Co do brudu, to nie zgodzę się z Peterem_f - mnie się wydaje OK, te samoloty nie były przecież tak brudne, jak się powszechnie wydaje. Z tym się zgadzam, mówiąc brud miałem na myśli stylizację obrazu, którą we wspomnianych filmach osiągnięto przez desaturację i odpowiednie światło (jak w Red Baron), oraz grading i kamerę stylizowaną na te używane w czasie wojny (jak u Eastwooda). Pozdrawiam Piter
Napisano 1 Sierpień 201113 l a na końcu przyjdzie Jar-Jar i powie "messa responsible for the lost of millions of lives"
Napisano 1 Sierpień 201113 l a na końcu przyjdzie Jar-Jar i powie "messa responsible for the lost of millions of lives" no to rozwaliles mnie na dzisiaj :D
Napisano 1 Sierpień 201113 l jak dla mnie te walki w powietrzu dzieją się trochę za szybko - jak w zręcznościówce. Nawet p51 tak nie latały - choć to może wrażenie z montażu trailera i jak ktoś zauważył nie ma charakterystycznych ujęć jak z prawdziwych kamer montowanych na samolotach w których obraz drży mocno gdy odzywa się broń pokładowa. Widok z kabiny przez szybkę pokazano tylko raz (atak na statek) Zobaczymy całość, a zobaczę chętniej ten remake (?) niż reboot spidermana
Napisano 1 Sierpień 201113 l Spokojnie, ujec z kabiny jest duzo wiecej, i faktycznie, kamera tak mocno drzy ze ledwo co widac ;) Pamietajcie ze to nie jest film dokumentalny tylko hollywoodzka produkcja z naciskiem na VFX, wiec ma byc widowiskowo a nie realistycznie. Faktycznie przydalby sie jakis konsultant historyczny, ktory by wylapywal oczywiste wpadki, o ktorych wogole nie bylismy swiadomi, samemu dobierajac wyglad produkowanych elementow. pozdrawiam
Napisano 1 Sierpień 201113 l Autor Michał, możesz podac więcej szczegółów nt. produkcji i filmu??? Strasznie mało w tym temacie można znaleźć w sieci. Edytowane 1 Sierpień 201113 l przez peter_f
Napisano 1 Sierpień 201113 l Nie chcę nic mówić ale pewnie ten film do pierwowzoru będzie się miał podobnie jak "Tora, tora, tora" do "Pearl Harbor". Takie mam po prostu przeczucie.
Napisano 1 Sierpień 201113 l Nie chcę nic mówić ale pewnie ten film do pierwowzoru będzie się miał podobnie jak "Tora, tora, tora" do "Pearl Harbor". Takie mam po prostu przeczucie. A co Ci się nie podobało w Pearl Harbor? Amerykanin w trzysta trzecim może? :>
Napisano 1 Sierpień 201113 l No, a Pasikowski Dewizjon 303 robi 10 rok... serio? czy taki żart;) a trailer mi sie tam podoba, pójdę na pewno do kina na to jeśli nie będzie tylko w 3d
Napisano 1 Sierpień 201113 l serio? czy taki żart;) a trailer mi sie tam podoba, pójdę na pewno do kina na to jeśli nie będzie tylko w 3d Serio. Długo próbował. Może się już poddał, nie wiem.
Napisano 1 Sierpień 201113 l no to nieźle, a z dywizjonu 303 film można by całkiem fajny zrobić, chociaż z Wiedźmina też można było ;)
Napisano 1 Sierpień 201113 l Co by nie mówić o tym filmie na podstawie trailera, warto wspomnieć o jednej, trochę zawstydzającej polską kinematografię rzeczy: film jest w większości wykonany u naszych południowych sąsiadów. Zdjęcia, animacja, vfx, muzyka, montaż (editing odbywał się równolegle w Pradze i w ILM). I nie jest to tylko wykorzystanie przez Lucasa tańszej siły roboczej: Czesi są koproducentem, mają spory udział autorski w filmie, naściągali do siebie kupę zdolnych ludzi od vfx (które wykonuje w dużej części pewna znana praska firma). Fajnie byłoby kiedyś u nas dobić do takiego poziomu ...
Napisano 1 Sierpień 201113 l A co Ci się nie podobało w Pearl Harbor? Amerykanin w trzysta trzecim może? :> Ale poważnie pytasz, czy może to tylko sarkazm? W Pearl Harbor nie podobało mi się NIC. Oczojebne efekty od których można dostać ataku padaczki przesłaniały żenujący scenariusz.
Napisano 2 Sierpień 201113 l W Pearl Harbor nie podobało mi się NIC. Żartujesz! Dziewczyny były całkiem całkiem...
Napisano 2 Sierpień 201113 l W Pearl Harbor nie podobało mi się NIC. Ach ta polska logika :) albo "nic mi się nie podobało" albo "nie podobało mi się wszystko" ;) Inaczej się to nie łączy ;) Nie mogą oglądać już tych wojennych, patetycznych uniesień hamerykanów. Nikt nie powie w prost że "Czerwone Ogony" realizowali plan "Czarna Tarcza" :) (no a załogi bombowców - "Kryj się za czarnuchem")
Napisano 2 Sierpień 201113 l Nie no fakt, Liv Tyler z łóżka bym nie wyrzucił :). W Pearl Harbor grała akurat Kate Beckinsale, ale fakt, w tej charakteryzacji wygląda podobnie do Liv ;)
Napisano 2 Sierpień 201113 l Nie znam szczegółów odnośnie budżetu itp. ale patrząc na CG odnoszę wrażenie, że jednak musiał być dość ograniczony. Nie chodzi mi tu nawet o dyskusyjną jakość, jak już część z was zauważyła (chociaż wygląda mimo wszystko przyjemnie), ale o fakt, że samoloty CG są wciśnięte praktycznie wszędzie. Szkoda, że przy ujęciach na ziemi albo w ogóle nie-podczas-walki nie użyto prawdziwych maszyn, na świecie takich samolotów jak P51D i P40 jest jeszcze sporo więc nie sądzę by to był powód. Mimo wszystko fajnie, że taka produkcja powstaje, poczekamy, zobaczymy:)
Napisano 2 Sierpień 201113 l Planowany budżet jest raczej skromny, jak na Hollywood - jakieś cztery razy mniejszy niż w Pearl Harbor. A samoloty (a raczej rekonstrukcje lub makiety) były używane w czasie zdjęć - po prostu nie ma ich w trailerze.
Napisano 3 Sierpień 201113 l film jest nadal w produkcji wiec sporo moze sie jeszcze zmienic Edytowane 3 Sierpień 201113 l przez tmdag
Napisano 3 Sierpień 201113 l Łee... jak dobrze zrobiony by ten film nie był, to dla mnie i tak kolejny nadmiernie doprawiony patosem hamburger z frytkami. Lepiej by było, żeby Lucasarts zrobił kolejną część gwiezdnych wojen zamiast tego... Tyle jest książek, tyle możliwości w tym temacie. Takim wykwintnym daniem, to chętnie bym się uraczył...
Napisano 3 Sierpień 201113 l Ach ta polska logika :) albo "nic mi się nie podobało" albo "nie podobało mi się wszystko" ;) Inaczej się to nie łączy ;) Hmmm... Nie wiem czemu logika skoro tu jest jedno zdanie. Semantyka jeżeli już. A tak naprawdę wystarczy zwykła gramatyka. Przestawienie podmiotu w zdaniu prostym nie zmienia jego sensu. To że podwójne przeczenie samo w sobie jest konstrukcją nieco schizofreniczną nie znaczy że nie poddaje się podstawowym regułom gramatyki. Przestawienie "Nic już nie ma" i "Nie ma już nic" działa na tej samej zasadzie. Poza tym podwójne przeczenie jest konstrukcją którą rozumiemy jedynie na wyczucie. Zdania "Wszystko mi się nie podoba" i "Nic mi się nie podoba", pomimo że z pozoru są swoim przeciwieństwem znaczą to samo. Więc bardzo proszę mi tu nie imputować że popełniam błąd kiedy go nie popełniam :). Co do Kate Beckinsale - fakt. Pomyliło mi się z Armagedonem. Bo też te dwa filmy dość podobne, pomijając scenerię.
Napisano 18 Sierpień 201113 l kolejny trailer. jest tez plakat, ktory wyglada jak starwars :) - masakra http://www.youtube.com/watch?v=qJyBopVpiec