Napisano 1 Marzec 201213 l Wybrałbym lewą bo lubie mocne cienie i jak widać z której strony świeci :)
Napisano 1 Marzec 201213 l 09121986 - dzięki, przysiadłem nad materiałami i mam nadzieje że idę w dobrą stronę. Czy na tym w tym ujęciu z fotelem masz dofa ? Kilka wersji zrobiłem i nie wiem która opcja jest lepsza z białymi poduchami - pomijam fakt czy fajne czy nie tylko chodzi mi czy nie przesadziłem w ver 1 ?? ciemne jasne versja bardziej przepalona i mniej Chrupek3D - jak dla mnie obie wersje dobre, zależy jaki klimat ma mieć ujęcie - tak mi się wydaje. ola-f - kurde doszukałem się trzech :P
Napisano 1 Marzec 201213 l do mnie bardziej przepalona z białych przemawia bardziej, tylko rozjaśnij dół sofy bo nie może na packshocie być słabo widoczny element produktu
Napisano 1 Marzec 201213 l Oleksiak: pierwsza (ciemna) mi najbardziej leży, wygląda naturalnie. Przepalona traci charakter.
Napisano 1 Marzec 201213 l Xiz0r - ok, poprawie to jutro i dodam czarną wersję, dzięki Chrupek3D - Fajnie że chociaż jakaś wersja się podoba. Czy naprawdę nie widać tego tilingu na spodzie sofy ? bo jak tylko skończyłem zabawę w PS to moim oczom ukazało się to moje małe przeoczenie :P i tak btw sofa na której się wzorowałem. Moja ma mniej wgnieceń w modelu ale szwy są w miarę ok. http://www.extrapunkt.pl/sofa-3-osobowa-reggio/2825/produkt.htm
Napisano 1 Marzec 201213 l Olesiak - bez dofa to krzesło jest , tylko abberacja w PSie. chyba że w nocnym ujęciu to tam jest dof , ale nie maxowy. Edit No już to lepiej wygląda :) też byłbym za pierwszym i ostatnim. zrób sobie mapki duże żeby zapobiec tilingowi ;) chwile trzeba przysiąść ale oszczedza to czas w przyszłości ;) heh nie wiem czemu pominięto te dwa rzuty pokoju moje :D nikt nawet nie zająknął się słowem :( szkoda , bo już do FW nie rzucam prac a zależy mi na krytyce , bo mała przerwa poszła i znów muszę ostro ruszyć do przodu... Dziękuje z góry jak ktoś odniesie się do tych dwóch rzutów :) Edytowane 1 Marzec 201213 l przez 09121986
Napisano 2 Marzec 201213 l Heh oglądałem te ujęcia 09121986 i miałem skomentować i mi wyleciało ;) 1 ujęcie mi się podoba oprócz kwiatków - słabe liście i trawy. Ten niebieski trójkąt to okno ? Jeżeli tak to daj jakieś lepsze niebo bo po długi patrzeniu w to dopiero załapałem (myślałem że to część obrazu tylko refleksy zdradziły że to okno - no chyba że to refleksy od szkła w obrazie hehe:P ) Prawa nóżka od łóżka lewituje - chyba ja się nie znam na wizkach ;) w Oknie po prawej ten budynek przypadkiem się nie przewraca ?? 2 ujęcie jakieś dziwne. Zmieniłbym w nim ułożenie świec bo wydawało mi się że widzę jedną świeczkę podwójnie. Ogólnie jakoś dziwne w odbiorze. Nie wiem co jest źle. Może ktoś inny Ci powie czy jest dobrze czy nie ;)
Napisano 2 Marzec 201213 l Ode mnie wersja czarna: SWRSC - ten fikuśny wzorek jest na szybie ? bo to coś wydaje się nie mieć grubości. Pokażesz model żyrandolu ? Takie wizki robicie z jakiś referek czy to Wasza inwencja twórcza - zawsze mnie to ciekawiło ? :D Pozdrawiam.
Napisano 2 Marzec 201213 l Olesiak - no już ładnie , dzięki za opinię , pospieszyłem się i wyszło nader przeciętnie. Świerszczu jak zwykle wpędzasz w okrutne kompleksy ;)
Napisano 2 Marzec 201213 l Oleksiak: tak, wzorek jest na szybie, a sama szyba ma grubość 6mm. CO do modelu żyrandolu to znajdziesz go tutaj: http://www.designconnected.com/lighting/pendant/Zeppelin_p3165/lighting_c5 Wizualizacja powstała z referek dostarczonych przez klienta, ale często sami coś proponujemy (rynek deweloperski) Crop z rendera: 09121986: nie marudź :)
Napisano 2 Marzec 201213 l Świerszczu: a to pozwól, że ja pomarudzę. Ogólnie wygląda super, światełko i post bardzo bene, ale ta kuchnia z tyłu strasznie ciemno i mrocznie wyszła, w piekarniku jednak brakuje tam jakiejś kratki czy czegoś w środku albo chociaż może szybę lekko przyciemnić, rolety jakby nie miały materiału żadnego, i mocno za balkonem tam zielenina nieprzyjemnie przebija. Ogólnie jakoś tak mało kolorowo i z życiem jak na wizki, do których przynajmniej mnie przyzwyczaiłeś. Za to na cropie poduchy wyglądają po prostu niesamowicie, coś pięknego. Sz.
Napisano 2 Marzec 201213 l Pressenter: konstruktywna krytyka zawsze w cenie! Zgadzam się z Tobą, do portfolio poprawię to o czym piszesz, na pewno obrazek zyska.
Napisano 2 Marzec 201213 l :) powinno być znajome starszym userom. Który najciekawiej wygląda? :D najpierw będzie w 3D. a potem... ;) Edytowane 2 Marzec 201213 l przez KMiklas
Napisano 4 Marzec 201213 l KMiklas - mi się najbardziej podoba #2 szkic , a 3D aż się prosi by go porysować i popsuć i wrzucić w postapokaliptyczny klimat :) Pozdr
Napisano 5 Marzec 201213 l może się czepiam:P ale jak się skręca tym viperem? bo mam wrażenie że przy ruchu kierownicą koła haczą i to bardzo o karoserie?! a poza tym świetny model
Napisano 6 Marzec 201213 l plasti - Przyjemne to. Trochę jak namalowane w PS - jakoś tak mi się kojarzy Skończyłem na czymś takim: która lepsza ? Pozdrawiam.
Napisano 7 Marzec 201213 l Testy "pogniecionych" normali. Później postaram się dorzucić wycinek z jakiejś realnej sceny, póki co zrzut z viewportu na płaskim planie.
Napisano 7 Marzec 201213 l test vray fur do pewnego modelu... Testów ciąg dalszy... Edytowane 8 Marzec 201213 l przez Oleksiak
Napisano 8 Marzec 201213 l W sumie nie wiem, czy dobry dział, ale pochwalę się postępem prac nad lokacją do animki mojego autorstwa; screeny to oczywiście viewport z Blendera.
Napisano 9 Marzec 201213 l kozioo - normale dają radę - jak użyjesz pokaż Odemnie mały corp testowy materiałów...
Napisano 9 Marzec 201213 l kozioo - normale dają radę - jak użyjesz pokaż Odemnie mały corp testowy materiałów... edit
Napisano 11 Marzec 201213 l Ja dodałbym DOF na grzyba żeby nie pokazywać tak bardzo słabej trawy ;) I moim zdaniem ślimak jest słabo widoczny. Tło jakieś puste. A tak ogólnie to klimat mi się podoba i model też ;) To tyle ode mnie. Pozdrawiam.
Napisano 13 Marzec 201212 l Już sam nie wiem czy daje rade... w skali od 0 do 10 ? Wzorowane na tym: http://www.eago.pl/index.php?p133,wygodny-fotel-hoker-eago-138 Mam pytanie odnoście modelowania takich obiektów: czy w portfolio muszę dać jakieś informacje że modelowałem taki obiekt który istnieje czy po prostu jak mnie ktoś zapyta czy pomysł mój to mówię że nie ;) czy kadr nie jest zbyt ciasny ? wersja ciemna: i jasna: Edytowane 13 Marzec 201212 l przez Oleksiak
Napisano 13 Marzec 201212 l Heh no wiesz klient jak widzi co masz w folio to uważa że to praca wykonana w całości przez Ciebie (od modelu po postprodukcje) To że robisz z refki nie ma znaczenia. Aczkolwiek jest wiele portfolio w których np model jest "znaleźny" a tylko oświetelenie i render jest autora ( to jest ok , ale tylko gdy umieści się na nim wzmiankę że np. model jest nie nasz ) Co do renderu to niezle , tylko mi ten materiał sie nie podoba wcale więc nie jestem w stanie obiektywnie ocenic :D i dlaczego pisze pod spodem sofa ? xD i nie widzę zbytniej róznicy między ciemnym a jasnym :P Widać postęp chociaż ja jakimś wyjadaczem nie jestem :) to odemnie plus Pozdrawiam M.
Napisano 13 Marzec 201212 l hehehe dzięki 09121986 ostatnia rzecz jaką robiłem w PS i tak jakoś przeszło bez zwracania uwagi :D Rozumiem że wystarczy napisać pod pracą np. na swojej stronie www że model wzorowany na czymś tam i jest ok ? Mogę również napisać: "wizualizacja fotelu HOKER EAGO 138" - takie coś wystarczy ? Może źle podpisałem ujęcia chodzi tylko o materiał skóry. Drugi bardziej odbija światło bardziej też przypomina sztuczny - tak mi się wydaje. arturprx2 - dziękuje ;)
Napisano 13 Marzec 201212 l w sumie łądnie siedzi Stachu, tylko w PS bym troszkę zdesaturował, zbyt bajkowe wyszło, prawie komiksowe, trzeba by nad kolorystyką posiedzieć, odbicia na szybach nieładne. odemnie szybka wizka, co myślicie, jakościowo?
Napisano 14 Marzec 201212 l Stachu - jak dla mnie opony mają słabej jakości bumpa i zbyt dużego. Dziwnie to wygląda że samochód został magicznie ustawiony na łące bo nie ma żadnych oznak że tam przyjechał - no chyba że ktoś go postawił tam dźwigiem ale i tak dziwnie to wygląda. Tło mi się nie podoba strasznie pusto, może jakieś drzewa itp. Xiz0r - szybka to ile ? tak z ciekawości ;) Dla mnie wszystko ok oprócz dywanu poduszki przy sofie i kablu od lampy który się dziwnie kończy ;) No i butelka na wino wygląda jakby przechowywali w niej rtęć ale może to tak wygląda. Pozdrawiam.
Napisano 14 Marzec 201212 l Sorry Stachu, ale potrafisz lepiej Xiz0r - generalnie fajne odczucia, ale przydałoby się mocniejsze, miękkie, ciepłe światło z boku. Cienie nadałoby trochę definicji, na razie jest ambientowo.
Napisano 14 Marzec 201212 l Xiz0r - aha... to jestem pod wrażeniem. Ode mnie jeszcze wersja z drukowaną skórą bydlęcą w wersji zebra ;) Przesadziłem z czymś ? - kurcze to pytanie z każdą pracą mnie męczy.. ;) Pozdrawiam.
Napisano 14 Marzec 201212 l Nie przesadziłeś, skóra miażdży, świetny efekt, podzielisz się materiałem? to jest fur czy disp?
Napisano 14 Marzec 201212 l Xiz0r - No więc szału chyba nie ma bo dużo tu jest PS tak wyglądają ujęcia czysto z maxa: Użyłem tutaj vray fur. Na obiekt nałożony jest materiał z mapką diff np. zebry. Na włosy to samo tylko że gloss jest 0,7 i fresnel 2,2 To co najważniejsze to użyłem tutaj modyfikatora vray fur styler który pozwala nam czesać sierść w viewporcie. Ustawiłem w pędzlu do czesania wysokość 3 żeby włosy przypadkiem nie wchodziły w obiekt i tyle. Sam vray fur miał trochę wartości do wariacji a najważniejsze to chyba długość włosia 0,7 grubość 0,04 taper 0,8 knots 3 - bo tutaj więcej nie trzeba. Oprócz mapek do bend direction i initial direction - które generowane są przez vray fur styler dodałem jeszcze mapke density żeby w miejscu gdzie są szwy i zagłębienia sierści nie było (z zagłębień wyrastały włosy których nie dało się kontrolować i fotel wyglądał dziwnie). Fajnie że się podoba. Taka konkluzja: fajnie się czesze tą sierść przy pomocy tego modyfikatora niemniej jednak w tym przypadku działa to najgorzej ;) Możliwe że przy nadchodzącym projekcie spróbuje zrobić taką sierść przy pomocy dispa + vray fur na brzegi żeby sierść gdzieś wystawała. Pozdrawiam i mam nadzieje że trochę wyjaśniłem. ;)
Napisano 14 Marzec 201212 l http://www.spot3d.com/vray/misc/ proszę :D A jeżeli ciekawi Cie droga jaką przebyłem zanim o nim usłyszałem... to nie pytaj :P zbyt dużo pisania.
Napisano 14 Marzec 201212 l Oleksiak super krzesełko zaprezentowałeś. Pytanie: jak zrobiłeś stebnówkę?