Napisano 23 Sierpień 200816 l Witam, To moj pierwszy post na max3d.pl wiec uploaduje z taka pewna niesmialoscia. Przeczytalem kila watkow i wiem ze krytyka bedzie ostra, ale jestem gotowy :) Wlasnie skladam swoje nowe modeling demoreel. To jest moj drugi model do dema - standardowy 360 stopni turntable. Poniewaz uwazam ze zwykle turntable sa dosc nudne postanowilem stworzyc model ktory opowiada jakas historie. Tytul to Greed - Chciwosc. Jest to historia rycerza, ktory walczyl z wieloma przeciwnikami i bestiami, lecz nie zostal pokonany przez zadne z nich. Zostal pokonany przez swoja wade - chciwosc. Po tym jak pokonal bestie i wracal ze zdobytym skarbem, utknal na bagnach. Waga niesionego zlota byle zbyt wielka i bagna powoli wciagaly rycerza. Niestety rycerz nie chcial pozbyc sie bogactwa i zmarl z wyczerpania, jednak wciaz trzymajac swoja zdobycz. Wiec zostal tam na zawsze jako pomnik chciwosci i przestroga dla innych. Jezeli ktos jest zainteresowany szczegolami, innymi ujeciami, siatka i wogole jak powstawal ten obiekt od pomyslu i szkicu zapraszam do watku WIP na Forum SQ http://www.spinquad.com/forums/showthread.php?t=22914 Demo reel bedzie w HD (1920x1080) wic rozdzialka jest dosc duza Postaram sie upnac skompresowane .avi czy mov jak tylko skoncze renderowac animacje. Na razie wrzucam kilka klatek i czekam na krytyke. Aha, jeszcze jedno - do 3d uzylem Lightwave 3D, do malowania textur Photoshop, Zbrush, Modo. Edytowane 1 Wrzesień 200915 l przez KLICEK
Napisano 23 Sierpień 200816 l oj zacne zacne. bardzo fajne jest to, że ten model przedstawia pewną historie i ma swój indywidualny charakter przyczepił bym się jedynie do samej pozy rycerza, wydaję się ni to być już martwym, ni to walczyć z bagnem ;) otoczenie i detale bardzo smaczne!
Napisano 23 Sierpień 200816 l Bardzo fajna pracka :) Ale jak wyżej... Dopiero po przeczytaniu opisu dowiedziałem się że on nie żyje. Jak dla mnie on poprostu sobie idzie przez te bagna. Albo zrobił mały postój opierajac się o miecz. No ale mniejsza. I tak wyszło naprawdę fajnie :)
Napisano 23 Sierpień 200816 l Z takim wejściem, to kto jak kto, ale Ty akurat krytyki bać się nie musisz;) Świetny start na forum!;) I jak MaGuu wspomniał, duży plus za to, że kryje się za tym jakaś historia;) Pozdr
Napisano 23 Sierpień 200816 l super Ci to wyszło, fajny klimat, szkoda tylko ze odcięte od reszty sceny ;)
Napisano 23 Sierpień 200816 l fajnie chociaz szkoda ze nie pociagnales dalej tego bagna czy jeziorka zeby zrobic z tego scene a nie prezentacje modelu, chociaz i tak bardzo fajnie wyszlo :)
Napisano 23 Sierpień 200816 l Gratulacje, kawał dobrej roboty, jednak szkoda, że zamknąłeś go w takim "akwarium". Fajnie by było z tłem, dof-em, światełkiem, volumetrykiem, mgiełką, świetlikami może jakimiś itp. Tak czy inaczej modeling a w szczególności texturki są super, świetnie wyszła woda, jedak krystalicznie czysta, mógłbyś miejscami przybrudzić jej powierzchnię..zmętnić. Odemnie five stars. pozdrawiam!
Napisano 23 Sierpień 200816 l bardzo dobra prezentacja modelu, szkoda że nie cała scena ale i tak jest super materiały textury bardzo dobrze wyglądają 5*
Napisano 23 Sierpień 200816 l Bardzo fajne. Jak na pierwszy post to nawet więcej niż fajne. Jak dla mnie tylko forma słaba - przydałaby się jakaś scena. Wtedy byłaby Moc. Z uwag to mam jedną - kolczuga wygląda jak metalowa siatka. Przydałyby się ładne ogniwa - wbrew pozorom to się dość prosto robi na bumpie +opacity.
Napisano 23 Sierpień 200816 l Tez sie dolacze do ohow i ahow :) Mi sie akurat bardzo podoba odciecie, i to ze postac nie stoi na zwyklej podkladce tylko jest w wodzie. Hynol dobrze pisze, kolczuga tak nie wyglada, wiem, sam skladalem z koleczek swego czasu :)
Napisano 23 Sierpień 200816 l Autor Dziekuje za komentarze i dobre slowo. @ MaGuu : hehe no z poza to mialem duzo prolemow, szczegolnie ze chcialem zeby pracowalo z kompozycja, no i ta zbroja ogranicza ruchy wiec nawet poza zrelaksowana wyglada na sztywna :( @ AT7 : no tak, poza , naprawde nie jest latwo zrobic latwa kompozycje z taka sztywna zbroja :D Ok, nastepnym razem spedze wiecej czasu i wypracuje cos bardziej charakterystycznego. @ Touch : Dzieki. Milo wiedziec ze ktos z mojego miasta sie rowniez grafika3d zajmuje. Mam nadzieje ze rozowego mostu nie przemalowali :D @ carloss : dzieki! Jak na razie brak sceny, potrzebowalem tylko turntable a sie troche rozpedzilem ;) @ hcpiter : hmm moze faktycznie wypadaloby zrobic z tego scenke @ Levus : dzieki wielkie . Z ta woda to bylo tak, ze najpierw ja zabrudzilem, ale na koncu i tak wrocilem do "czystej". Tylko dlatego zeby pokazac co sie dzieje "w srodku". Tzn chcialem uzyskac efekt akwarium - pokazac obiekty ktore znajduja sie blisko krawedzi. Jak juz wymodelowalem rzeczy w srodku wody to chcialem je pokazac. Mialo byc bardziej efekciarsko niz realistycznie ;) @ mrkrzysiek : dziekuje @ Hynol : faktycznie w pomniejszeniu wzor kolczugi wyglada jak siatka. Hmm na zblizeniach jednak widac ze wymodelowalem koleczka i polaczylem je ze soba. Moglem dac im troche wiecej luzu bo faktycznie w oddaleniu wzor traci wyglad. @ mirach : W sumie to racja, moglem popracowac troche wiecej nad tymi kolkami bo sie zamienily w sweterek po oddaleniu kamery :( Widze ze wiele komentarzy jest na temat sceny. Na razie potrzebowalem tylko obiektu do demoreel, ale moze faktycznie jest sens zrobienia na jego podstawie pelnego obrazka, z wlasciwym tlem i efektami. Hmm musze nad tym pomyslec, no i przede wszystkim dokupic RAM bo maszyna mi sie powoli skarzy ze za duzo to nie uciagnie , a tu jednak trzeba bedzie troche drzew dolozyc :) Edytowane 23 Sierpień 200816 l przez mancubus orty :(
Napisano 23 Sierpień 200816 l Świetna praca i texturki ,jedynie te głazy-kamienie otaczają postać co sugeruje twardy grunt,skoro twardy grunt to dlaczego postać się w nim zapadła :) ? I na jakim bagnie można znaleźć choćby mały kamyk no chyba że to pumeks :)? 4 gwiazdki :)
Napisano 23 Sierpień 200816 l Hehehe a skąd wiesz, może to nie kamień tylko wielka góra skalna sięgająca kilometry w ziemie a tu widać jej szyt :) Zapadać się w nieskończoność nie będzie :)
Napisano 23 Sierpień 200816 l Jako były rycerz, stwierdzam ze kolcuzga wykonana jest poprawnie, ino to nie ten wiek ;). tak duze oczka byly stosowane w pozniejszym wieku. Nie mniej jednak widacniespojnosc oczek - na ramionach sa mniejsze na karku wieksze - to blad. :) A to ze rycerz padl widac po stanie zbroi. co do zbroi to dodam ze naramienniki nie sa historyczne - rowniez nie ten wiek ;). nie mniej efekt koncowy jak dlamnie super ekstra!, ale fakt przydalo by sie zrobci z tego caly obraz, czyli rozszerzyc bagna na caly kadr.
Napisano 24 Sierpień 200816 l Ładny start. Wszystko już powiedziano więc nie będe się silił z krytyką. Witamy na forum! edit: po obejrzeniu całego topiku z pod linka 5 * !!(zwłaszcza texturka tarczy mnie zgniotła) Edytowane 24 Sierpień 200816 l przez kliment woroszyłow
Napisano 25 Sierpień 200816 l praca bardzo fajna ładne textury, jedyny problem to to że nie widać po nim że już nie żyje
Napisano 25 Sierpień 200816 l Praca na wysokim poziomie ale tak jak dynia napisał. Wygląda on tak jakby co dopiero umarł. Brakuje mi tutaj rdzy przy styku z wodą i zniszczonej tkaniny.
Napisano 25 Sierpień 200816 l Az sie zalogowalem zeby napisac to co napisze. Pierwszy rzut oka, swietny table w tym turnie - pomysl z woda jest przeelo. Drugi rzut: drewno, brak displaca, troche zbyt zielone, ale w dobrym miejcu; urocze grzybki i fajny robal. Kolejne rzuty: no helm to jakis taki ma lipny, jak na niepokonanego. Miecz tez, malo efektowny. Trudno. Ble. Świetna praca. Czekam na vida.
Napisano 25 Sierpień 200816 l Autor Witam i dziekuje za komentarze @ zeet & AT7: kamienie sa, zeby dac jakis kontrast a nie tylko trawa i drewno ;) a jak daleko one siegaja to trudo powiedziec w sumie teoria AT7 bardzo mi odpowiada hehe @ Morphe : dzieki , wzorowalem tego rycerza na templariuszach z 12 wieku( helm, no ale ze zbroja to troche pojechalem w pryszlosc to fakt :) Miecz rowniez troche taki pomiedzy epokami wyszedl. Wiec historycznie nie za bardzo jest poprawny :D @ Lis : dzieki @ ReflectVision : Hehe, jak sie nosi zbroje, to nawet extra 20-30kg robi duuza roznice :D @ kliment woroszyłow : Dzieki, tez mi sie tarcza podoba. Kiedy ja robilem to jeszcze nie mi sie chcialo rysowac zarysowania i zniszczenia dokladnie :) Po kilkuset rysach i ryskach to juz zapal przechodzi;) szkoda ze na koniec ja przykrylem zielenizna :D @ Mortom : Dziekuje @ dynia : Wiem wiem, poza ;) moze powinienem dodac jakies latajace muchy nad nim zeby dodac "efekt zapachowy" :D A tak na serio, to od poczatku nie bylem pewnien czy chce go pokazac umierajacego, czy lezacego juz tam jakis czas, no i efekty niezdecydowania widac. Nastepnym razem podejme decyzje przy koncepcie i bede sie jej trzymac, @ Tores : rdza jest przy styku z woda i tkanina bardziej "mokra" (ciemny diffuse i troche specta ) ale widocznie nadal za malo. Moglem jednak zrobic to bardziej widoczne, tak samo z galeziami wystajacymi z wody, za malo spec/reflection przy kontakcie z woda. Czlowiek uczy sie na bledach :) Dziekuje za komentarze i trafna krytyke. Bardzo mi sie podoba ze pokazujecie mi konkretne bledy i co nalezalo by poprawic. Szczegolnie jak sie nad czyms siedzi dluzej to nie widzi sie rzeczy oczywistych ! Dzieki. :D
Napisano 25 Sierpień 200816 l co tu duzo pisac skoro juz to zrobili poprzednicy niech moc bedzie z toba 5 gwiazdek
Napisano 26 Sierpień 200816 l Autor @ deshu : hehe widac crosspost i Ciebie pominelem wczoraj w odpowiedzi. Dzieki za commenta :) No fakt displace by sie zdal, bo cos plasko i slisko te drewno sie prezentuje. Tutaj zawalilem, chcialem na skroty coby na czasie renderow zaoszczedzic :D Co do zbroi, mialo byc biednie - taki kontrast, ze ten rycerz byl skromnym templariuszem, co dobro szerzy, az tu nagle zobaczyl tyle bogactwa co jeszcze mu sie nie snilo, no i sie polakomil ;) Tak wiec helm z 12 wieku, miecz rowniez dizajn z epok krucjat. Tyle ze ostrze dobrej jakosci - wypolerowane i nie rdzewieje (pretekst coby pokazac wygrawerowane napisy na nim ;) ) Video jest na dobrej drodze, jakies 90 godzin zostalo ;P @ J|L : Dzieki, mam nadzieje ze zapal do Lightwave ci nie oslabnie :D
Napisano 26 Sierpień 200816 l o łał bardzo ładnie. Wybacz, że nie przeczytałem wszystkich komentarzy, napiszę co myślę: nie będę czepiał się niczego bo moim zdaniem nie ma sensu doszukiwać się na siłę czegoś. Podoba mi się bardzo shaderek wody, wyszedł genialnie. Detal, roślinki i "historia" bardzo na plus. Mi tam nieczego tutaj nie brakuje.
Napisano 26 Sierpień 200816 l Przejrzałem sobie wipa z forum spinquad i powiem tylko jedno... pozamiatałeś:D Jeśli zdecydujesz się kiedyś zrobić tutka na temat unwarp'a przysłużysz się ludzkości (mi na pewno;P) Pozdr i raz jeszcze gratulacje;)
Napisano 26 Sierpień 200816 l Touch, a robisz w Lightwave jesli można wiedzieć? Co do pracy to mistrzostwo, widać że super warsztat masz - pozazdrościć :). Ile w tym LW, a ile Modo?
Napisano 26 Sierpień 200816 l Krótka historyjka, rycerz z dawnych wieków, a jak odnosi się to do współczesności. To coś więcej niż scenka. Szkoda że można dać tylko 5*. Pozdrawiam. Waldek
Napisano 27 Sierpień 200816 l Ford Prefect, niet, w zasadzie słuszna uwaga, bo zapewne inaczej nieco ten proces wygląda w LW, niż w max'ie, ale ogólnie myślę, że unwarping ma w tych dwóch przypadkach też wiele wspólnych elementów;)
Napisano 27 Sierpień 200816 l Chylę czoła nisko. Szacunek mistrzu! (zwłaszcza po obejrzeniu link'a) *****
Napisano 28 Sierpień 200816 l Autor Dzkeki za komentarze :D @ SWRSC : Ciesze sie ze sie podoba :) @ Touch : hmm, unwrapnalem wszystko co widac w scenie coby miec wieksza kontrole nad texturami, preferuje bardziej recznie malowany wyglad niz proceduralne textury. Wbrew pozorom nie zajmuje to zbyt dlugo, a to dzieki niesamowitemu darmowemu zestawowi pluginow PLG. Przed tym wikopomnym wynalazkiem, uwunwrap w LW byl tragiczny. Zostalo szukac pomocy w zewnetrznych programach jak np. Unfold3D . Na szczescie dla LWowcow pewnien japonczyk wynalazl PLG, gdzie zaznaczamy seamy, mozemy rozwinac je automatycznie po loopie polygonow i unwrapowac. Do tego maly UV relax i genialny wrecz UV pack ktory automatycznie pouklada nasza mape tak aby maxymalnie wycisnac max rozdzialki i zostawic minimum nieuzywanego miejsca na mapie UV Nie sadze zeby bylo cos identycznego w maxie, ale napewno istnieja podobne pluginy ulatwiajace zycie. @ Ford Prefect : Hmm do wszystkiego uzylem LW, modelowanie, UVunwrap, materialy, oswietlenie, shaderki, rendering. Modo uzylem tylko do malowanie czarnobialych map alfa (do zabrudzen i rdzy). Bardzo mi odpowiada modul Paint/Sculpt w modo, naprawde fajna sprawa (wczesniej do tych celow uzywalem BodyPaint) ;) Jednak do wycisniecia najwyzszej rozdzialki z textur wiekszosc map malowalem w 2d (stary poczciwy Fotoszop). Ostatnim czasy w pracy modeluje w wiekszosci w Modo i po pracy nie bylbym w stanie dluzej robic na tym samym sofcie wiec dla odmiany uzylem Lightwave. No i druga sprawa jest FPrime w LW - bez niego testowe renery zajelyby za dlugo czasu. Nieoceniony przy oswietleniu/texturowaniu. @ goral_44 : No niestety sie odnosi :D @ Neiraa : Dzieki Turntable nadal sie renderuje, ale zabralem sie za nastepna scenke do reel. Tym razem bedzie troche wiecej modelowania organicznego w z-brushu. Pozdrawiam
Napisano 28 Sierpień 200816 l Mi sie bardzo podoba i sama historia tez ciekawa, dobry pomysl na prezentacje postaci, jedyne ale jaki mam to kolczuga ktora wyglada jak jakas siatka. Ale pierwsze wejscie na forum bardzo udane i jesli reszta modeli w realu bedzie rownie dobra jak ten to za robota dlugo nie bedziesz musial sie rozgladac ;)
Napisano 28 Sierpień 200816 l Sorry jesli przeoczylem, byc moze ktos juz zadawal to pytanie - mozesz powiedziec ile czasu zajela Ci zabawa z ta praca? Ja po prostu nie mam slow...:]
Napisano 29 Sierpień 200816 l Dla mnie rewelka - naprawde jedna z lepszych pracek jakie widzialem Pozdro
Napisano 29 Sierpień 200816 l Moim zdaniem zajebiste jest to, ze wyabstrachowałeś go z otoczenia. Ganialny pomysł i jeszcze lepsze wykonanie. Bez dwóch zdań 5*. Ale chłopie ciężka sprawa. Teraz musisz utrzymać ten poziom. P.S. poza też genialan widać, że facet walczył do ostaniej chwili, no ale mu nie poszło. Pozdro. Acha tak tylko w kewstii formalnej. Zmierzam użyć ten motyw z wycięciem do swoich celów :) Zaprawdę zacna pracka !!! Edytowane 29 Sierpień 200816 l przez Simple_man
Napisano 29 Sierpień 200816 l figurkowo tak troche... i wlasnie to mi sie podoba :) bardzo fajna praca - zasłużony front (i to debiut!!!)
Napisano 30 Sierpień 200816 l Nie czytałem wszystkich komentarzy, ale kilka pierwszych i tam niektórzy pisali że powinno być więcej otoczenia. Nie zgadzam się z taką opinią! :D Ten "krążek" bagna to całkiem fajna koncepcja. Chętnie bym sobie coś takiego postawił na biurku :) Zgadzam się z poprzednikiem że wygląda jak figurka, którą chciałoby się wziąć do ręki :) To uważam za zaletę oczywiście :) Edytowane 30 Sierpień 200816 l przez prestidigitator
Napisano 30 Sierpień 200816 l Autor Dzieki za komentarze i mile slowa :D @ Pawelkos : Na razie roboty nie szukam, ale przez NDA nie mam co pokazac na rok 2008 wiec postanowilem zrobic kilka modeli :) @ PLS : Pracowalem nad tym modelem przez okolo miesiac czasu przynajmniej 1-2 godziny dziennie, prawie kazdego dnia. Wydaje mi sie ze w sumie by wyszlo ze 60 godzin roboczych. @ grigoriob : Dzieki @ Bro : Ciesze sie, ze sie podoba @ Simple_man : No to moze byc problem, ale staram sie poprawiac poziom za kazdym razem. W branzy nie jestem zbyt dlugo, wiec wciaz sie ucze i z modelu na model cos mi lepiej wychodzi. @ Loki : Wszystkie turntable wygladaja zazwczaj jak figurki hehe @ prestidigitator : No coz, zeby pokazac model w 3d najlepiej zrobic 360 stopni turntable. Ale nic nie stoi na przeszkodzie zeby wykorzystac ten model do zrobienia renderu - obrazu , jakiejs ciekawej kompozycji. Dziekuje za krytyke i komentarze, oraz za frontpage'a :D Edytowane 30 Sierpień 200816 l przez mancubus literowki :(
Napisano 21 Wrzesień 200816 l Stary, moim zdaniem miażdżysz:D robota przepiękna:) no i głębia tego co przedstawiłas. Ciekawa cecha tego rycerza. i fanie że tak w drodze mozna powiedziec "padł":) Ode mnie 5:D i wiecej tutaj pisz:) i wstawiaj przede wszystkim. Gratuluje jeszcze raz:) Ciastuch.