Napisano 13 Lipiec 200916 l 聽 Pod koniec 2008 roku dostalismy niezwykla mozliwosc wspolpracy w zakresie animacji postaci przy jednym z najbardziej popularnych na swiecie seriali - The Garfield show. Z okazji zakonczenia produkcji, nad ktora pracowalismy ostatnie pol roku chcialbym przedstawic zespol animatorow i napisac kilka slow o projekcie. Juz 5 miesiecy przed jego realizacja w studio Action Heroes we Wroclawiu animatorzy szkolili sie animujac sceny do serialu "Lemonki", ktory finansowalem sam, a produkcja miala tez na celu przygotowanie wiekszego zespolu do przyszlych wyzwan. Dzieki temu moglismy podjac sie realizacji Garfielda - choc nie jest to jednoznaczne z tym, ze bylismy na niego gotowi;) okazal sie bardzo wymagajacym projektem. Jednak ostatecznie nie dalismy d... i animacje wyszly naprawde fajnie. Calosc powstawala przy koordynacji ze strony Orange studio animacji, ktore slynie z wielu dokonan szczegolnie na polu animacji klasycznej.Dla mnie byla to realizacja marzen o mozliwosci tworzenia duzych produkcji animowanych w Polsce. czywiscie wachlarz doswiadczen jest szeroki. Jak pokazuje Garfield jest to wykonalne, jednak nie wyobrazam sobie kolejnych projektow realizowanych calosciowo jedynie w studio. 聽 Zapraszam do obejrzenia fragmentu realizacji na nasza strone jak i rowniez oficjalnego bloga serialu. 聽 http://www.actionheroes.pl/ dzial GARFIELD 3D 聽 http://www.thegarfieldshow-diary.com/ blog Garfielda 聽 Chce podziekowac zespolowi, ktory naprawde przechodzil przez pieklo:) Poprawek bylo wiecej niz samej animacji, szczegolnie na poczatku kiedy nalezalo przyswoic styl i cala mase szczegolowych wytycznych. Nie bede sie rozpisywal, poniewaz z pewnoscia animatorzy czytajacy ten watek moga je przytoczyc opisujac przy okazji wlasne przezycia;) 聽 Zespol: 聽 Pelna lista znajduje sie na stronie http://www.actionheroes.pl Tutaj chcialbym napisac o najbardziej zasluzonych i wyrozniajacych sie. Od poczatku projektu bardziej doswiadczeni animatorzy wspierali pozostalych. Jakub Wrzalik dbal o jakosc prac swoich kolegow, a kilka miesiecy pozniej odciazyl go Janek Barcicki i wspolnie trzymali wszystkich za jaja:) Jakub fantastycznie zaklimatyzowal sie w XSI(dotychczas max) i jego sprawnosc w tym programie szybko zostala zauwazona przez producenta. A ja czulem sie bezpiecznie wiedzac, ze kazdy problem techniczny animatorzy rozwiaza wspolnie z nim. Potem zrobilo sie troche swobodniej kiedy Janek ze swoimi umiejetnosciami wystrzelil jak torpeda i wkrotce pozniej moglibysmy podzielic ekipe na dwa podzespoly by koordynacja nie byla tak pochlaniajaca. 聽 Nie moglbym tez nie napisac o ludziach, ktorzy zaskoczyli mnie bardziej niz brak internetu w ostatnich dniach;) Szczegolne brawa naleza sie dla Mariusza Dency, ktorego sciagnalem az z Olkusza (do dzisiaj nie wiem gdzie to jest, ale mowie "az" bo wydaje mi sie, ze bardzo daleko...gdy rozmawialem z nim pierwszy raz przez telefon strasznie trzeszczalo;) Mariusz przelamal wszystkie blokady techniczne i artystyczne i dokonal takiego przelomu jakiego nie mialem okazji obejrzec u nikogo innego startujacego z takiego pulapu. Zakonczyl Garfielda jako jeden z najlepszych. 聽 Tycjan Bartus: Pierwsze animacje Tycjana (duzo przed Garfieldem) byly bardzo chaotyczne, nacechowane artystyczna wrazliwoscia, ale brakowalo im kompetentnego szlifu. To utrzymywalo sie jakis czas, ale gdy Tycjan ugruntowal swoj warsztat wydarzylo sie cos niebywalego. Animacje staly sie wybitne i z ust samych producentow padly slowa "ten animator jest genialny" 聽 Iwona Kowalska: fanka Garfielda, studentka wroclawskiej filmowki odnalazla sie od razu w projekcie. Rozumiala Garfielda i jego kompana Odiego jak malo kto i te niuanse byly wychwytywalne momentalnie. Iwona zdecydowanie za duzo gada w pracy!;) 聽 Lukasz Dziedzinski: spokojny i opanowany, dluuuugo sie rozpedzal zanim przekroczyl magiczna bariere minimalnych 6 sekund dziennie:) Ale zawsze moglem liczyc na solidnosc jego scen. Nie zawodzily pod katem aktorskim i technicznym. 聽 Lukasz Konarski:Jak go poznalem wygladal jak Bono z U2, potem Jim Morrison...ostatnio fryzura przypominala Lwa podrywacza z Happy tree friends;) Ma animacyjny duzy potencjal chociaz ciagnie go bardzo w kierunku designu i nie wiem, ktora pasja okaze sie silniejsza. W Garfieldzie odpowiednio zmotywowany potrafil zdzialac cuda:) 聽 Marcin Luczkowski: Czlowiek renesansu. Swietny fotograf, rysownik... zaczal animowac Garfielda po dwu-tygodniowym kursie bez wczesniejszego doswiadczenia z animacji! Po miesiacu jego sceny nie odbiegaly warsztatowo od calej reszty i niezaprzeczalnie Marcin jest multitalentem, ktory mam nadzieje w animacji odnajdzie najwieksze spelnienie. 聽 Osoba, ktora chcialbym szczegolnie wyroznic jest Tomasz Synowski. Nie ma drugiego tak zaangazowanego animatora jak Tomek! Noce i dnie, dni i tygodnie... niczym w serialu "Dzien za dniem";) choc glowny bohater niech nie bedzie tutaj analogia;) Tomek pokonywal kolejne etapy swojego rozwoju jako artysty. Zaangazowanie bez talentu nie ma jednak wiekszej wartosci. A Tomek wykazuje talenty nie tylko w animacji. Na uwage zasluguje swietny balans miedzy swiatem plastycznej wrazliwosci, a surowa technologia bez ktorej w 3d nie mozna odniesc wielkiego sukcesu, a z ktora Tomek radzi sobie wysmienicie. Teraz czekaja go nowe wyzwania m.in. w projekcie kinowym i kolejnym serialu. 聽 Praca animatorow bez kierownika Emilii Stasiak trzymajacej za jaja innych trzymajacych. Jej sokole oko nie odpuscilo nikomu. Widziala wiecej elementow stylu Jima Davisa niz sam Jim Davis;) a zaden z animatorow nie mogl liczyc na to, ze jego scena ze zle mrugajacym okiem Garfielda przejdzie akceptacje - nawet po 23.00! Myslalem, ze tylko kupno nowego sweterka w Orsayu moze wymusic na kobiecie tyle uwagi i koncentracji, ale bylem w bledzie...:) Emilia jako kierownik produkcji sprawdzila sie wzorowo. 聽 聽 Mam nadzieje, ze dzieki forum poznacie blizej animatorow, ktorzy do tej pory raczej nie szczegolnie uczestniczyli w internetowej spolecznosci 3d. 聽 聽 What's next? Teraz Action Heroes rozpoczyna nastepny temat, bardzo rozlegly i angazujacy 4-krotnie wiecej osob niz Garfield jednak nie jestesmy w stanie realizowac tego na miejscu we Wroclawiu. Nie jest juz takim problemem jak kiedys zebranie/wyszkolenie animatorow, ale budzetowo to malo sensowne, na etapie gdy nie stworzylismy jeszcze jakiegos megaznanego centrum animacji filmowej, ktore mialoby przerob wielu duzych filmow na raz. Odstepy miedzy filmami sa spore, a kazdy etap produkcji angazuje wiele osob to tez utrzymywanie 15 modelerow w momencie, gdy koncza prace i nastepne 5 miesiecy dzialaja tylko animatorzy i odwrotnie jest nietrafione finansowo. A wiemy wszyscy, ze pelna ekipa nie zaklada tylko tych dwoch specjalizacji. Z kolei realizacja kilku projektow na raz to straszny "burdel" i w ostatecznosci zdecydowalismy sie przy kolejnym, o roboczym tytule "GTGG" wykonac go po czesci online'owo wciagajac do realizacji wielu europejczykow. GTGG jest koprodukcja Action Heroes ze studiem z USA i jest to kolejny przelom poniewaz zyskujemy tym samym prawa na terytorium Polski i pare innych ciekawostek. Nie jest to bez znaczenia, gdyz mozliwosci eksploatacji tematu sa korzystniejsze i mamy nadzieje, ze postacie ze swiata filmu pojawia sie jeszcze w innej formie. Ale te plany nie stanowia raczej najblizszej przyszlosci. 聽 Pozdrawiam serdecznie! 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 Edytowane 14 Lipiec 200916 l przez Pawel Lipka
Napisano 13 Lipiec 200916 l "C贸偶 mo偶na rzec:>Chwa艂a tym co w ko艅cu robi膮 co艣 konkretnego z animacj膮 dla dobra i polepszenia wizerunku polskiej animacji i rynku multimedialnego. Mam nadziej臋,偶e w ko艅cu zaczn膮 ludzie docenia膰 to co pi臋kne i warto艣ciowe. 呕ycz臋 wiele sukces贸w i miejmy nadziej臋,偶e Action Heroes za艂o偶膮 nowy Polandwood;P Zamieszczone tu screeny z uj臋膰 robi膮 spore wra偶enie.A co najwa偶niejsze uda艂o si臋 WAM (pozdrowienia dla ca艂ej ekipy;) uda艂o si臋 WAM przywr贸ci膰 mojego bohatera z dzieci艅stwa z 2 D do tr贸jwymiaru co rzadko si臋 zdarza:/w innych produkcjach.Przyjemnie si臋 na to patrzy...呕ycz臋 wielu sukces贸w i zdobywania wi臋kszej publiki;)"
Napisano 13 Lipiec 200916 l Brawo :) W Polsce animacja 3d to w szczeg贸lno艣ci shorty o do艣膰 smutnym charakterze ;) Macie okazj臋 to zmieni膰 :) Pawe艂 w tym projekcie waszym zadaniem by艂a tylko animacja czy modeling texturing lighting itp r贸wnie偶?
Napisano 14 Lipiec 200916 l naprawde wyglada to w porzadku w porownaniu z pelnometrazowa opcja, ktorej trailer mozna bylo zobaczyc przed epoka3, to miazdzycie, ogolnie tamta pelnometrazowa wersja wyglada jakby odpowiedzialne byly za nia specjalne dzieci ale w takim systemie, ze monitory maja za plecami a przed oczami postawiono im lustro i maja sobie poradzic, przynajmniej taki efekt uzyskali.
Napisano 14 Lipiec 200916 l Brawo!!! s艂ysza艂em przez co przechodzicie - tym wi臋ksze wyrazy podziwu :)
Napisano 14 Lipiec 200916 l Wielkie uznanie, s膮dz臋 偶e Garfield by艂 trudnym tematem ale widz臋 z filmiku 偶e komizm postaci w pe艂ni oddany. chwa艂a wam i nie艣miertelna s艂awa!!!
Napisano 14 Lipiec 200916 l 艢wietna robota! Wygl膮da bardzo fajnie. Gratuluj臋 i 偶ycz臋 kolejnych jeszcze ciekawszych i jeszcze wi臋kszych projekt贸w.
Napisano 14 Lipiec 200916 l Witam!! wyglada cakiem fajnie :) 聽 choc graficznie chyba niekt贸re modele stylistycznie nie pasuja oczywiscie wedlug mnie ;) 聽 wy robiliscie modele, textury itp. czy tylko animacje ? 聽 pozdrawiam
Napisano 15 Lipiec 200916 l no widac poprawe u animatorow w porownaniu do poprzednich projektow ./ ;)
Napisano 15 Lipiec 200916 l Ca艂kiem przyjemnie wysz艂a dynamika postaci co wielu w przek艂adzie kresk贸wek si臋 zwyczajnie nie udaje :) Dali艣cie rady!
Napisano 15 Lipiec 200916 l Kawal dobrej roboty - wycisneliscie co sie da z przeniesienia 2D w 3D. 聽 Choc i tak wszystkie takie przenosiny - badzmy szczerzy - maja srednia szanse oddac ducha oryginalu... Jak widze kaczora Donalda i myszke Miki w 3d to sie plakac chce...
Napisano 15 Lipiec 200916 l Muahah, lubie Garfielda. Ciekawe, ka偶d膮 seri臋 odcink贸w nieco d艂ubi膮 w 3d :p
Napisano 15 Lipiec 200916 l gratulacje Pawe艂, wygl膮da to wszystko bardzo intryguj膮co. Czy Lemonki to dawny projekt z olbrzymem i podhaczkiem w roli g艂贸wnej ?
Napisano 16 Lipiec 200916 l bardzo fajnie wyszlo i bardzo dobrze ze napisales kto za tym siedzial po godzinach, 聽 brawo. 聽 pionier.
Napisano 17 Lipiec 200916 l Autor Dzieki! Apropos kinowej wersji, ktorej jakosc tak trafnie krytykuje Misiek;) to warto zauwazyc, ze ekipa realizacyjna tej kinowki w duzej mierze azjatycka. Czesto duze studia filmowe wychodza niekorzystnie na tym, ze rzucaja sie na wspolprace z armiami chinczykow, ktorzy liczac sobie malo po prostu robia efekt wspolmiernie do wynagrodzenia. 聽 W tej kinowce ogolnie bylo jeszcze spoko tylko nie na poziomie kina;) Widzialem wiele innych produkcji realizowanych w ten sposob, ale z duzo gorszym skutkiem. Czesto sam dostawalem informacje o sporej konkurencji chinczykow i nie ukrywam mialem obawy o przyszlosc animacji "pozachinskiej" podczas, gdy oni biora grosze. Zastanawialem sie jednak jak to jest, ze ktos swietnie radzacy sobie w animacji w dobie internetu pracuje za ryz. Procent dobrych artystow bedacych jednoczesnie bezmozgami jest naprawde znikomy tak wiec nasuwa sie oczywiste, co z reszta potwierdzilem w pozniejszym czasie. Po glebszej analizie rynku i poznanych firm spostrzeglem, ze nie jest to tak niepokojace zjawisko. Ci robiacy za pol darmo sa po prostu kiepscy. Ale znalazlem tez kilka firm w Chinach, ktore cenia sie bardziej niz Platige;) i naprawde wiedza za co biora kase. To troche uspokaja, bo z ich mentalnoscia wiecznej tyry po godzinach ciezko byloby sie przebic i zarobic na chleb;)
Napisano 17 Lipiec 200916 l ... Jak widze kaczora Donalda i myszke Miki w 3d to sie plakac chce... 聽 Mi si臋 nie chce...ja siedze i p艂acze. Dla tego nie lubie takich przer贸bek... Mimo to uwa偶am, 偶e Wam wysz艂o ca艂kiem fajnie. Ca艂o艣膰 trzyma taki w艂asnie garfildowy-cartoonowy styl. Za to brawo, brawo i Gratulacje :) 聽 Powodzonka dalej i Pozdro600 :D
Napisano 17 Lipiec 200916 l Witam, 聽 Zabawa przy Garfieldzie by艂a wielka wi臋c i efekt jest niez艂y. Oby wi臋cej takich zlece艅 animacyjnych.
Napisano 17 Lipiec 200916 l Bardzo fajny projekt, gratulacje. 聽 Dla mnie w膮tpliwo艣ci wzbudza g艂贸wny bohater, siaki艣 taki po kuracji odchudzaj膮cej, pozw臋偶any pyszczek, lifting, wielkie oczka... Bardziej kociak kt贸rego tak nie cierpi ni偶 on sam ;), przy czym domy艣lam si臋 偶e to wymogi/wysterowanie marketingowe... realne zastrze偶enia mam do jego profilu kt贸ry zdecydowanie m贸g艂by by膰 ubrany w ciekawsz膮 form臋. Czepliwy jestem pewnie dlatego 偶e reszta postaci naprawd臋 dobrze funkcjonuje. 聽 Je艣li chodzi o animacj臋 to po tych kilku sekundach na stronie wydaje si臋 git, wygl膮da zdecydowanie lepiej ni偶 w starym serialu 2D. 聽 Og贸lnie to du偶e zaskoczenie i szczere gratulacje. 聽 Pozdrawiam,
Napisano 17 Lipiec 200916 l Wyglada calkiem fajnie, chetnie zapoznalbym sie z jakas wieksza porcj膮 zeby zobaczyc jak sie broni w ruchu. Poki co wylapalem blad w modelowaniu Odiego, zamiast modelowac uszy zgiete, trzeba bylo je wymodelowac proste i zgiac szkieletem, wtedy w animacji kiedy sie prostuj膮 nie wygladalyby jak skarpeta z wypchni臋t膮 pi臋t膮. Zwykle w 3d jest latwiej zginac niz prostowac. Niemniej jednak calkiem git.
Napisano 17 Lipiec 200916 l Witam, 聽 Nazywam sie Tomasz Synowski i bylem jednym z animatorow garfielda. Przede wszystkim chcialbym na forum podziekowac wszystkich kolegom (i kolezankom:)) z zespolu, Pawlowi, ktory pomogl mi postawic moje pierwsze kroki w animacji bedac przy tym bardzo dobrym i ciepriliwym nauczycielem i Emilii za nienaganny nadzor:) Przekonalem sie,ze praca przy takim projekcie (choc przez poprawki czasem bardzo uciazliwa:)) przynosi ogromne korzysci i jest doskonala szkola. Chetnie odpowiem na wszystkie pytania o ile takowe beda:) Pozdrawiam tez z tego miejsca Jakuba, ktory musial akceptowac moje sceny z czestotliwoscia srednio 20 razy na godzine:D
Napisano 22 Lipiec 200916 l No dobra koniec tych s艂odyczy mo偶e by tak Panowie i Panie na konkrety;>?hmmm Do Gotham: Odno艣nie Twego niby obiektywnego oka to c贸偶 ja tam moge mie膰 do dodania:/?Jedynie co to moge mie膰 zastrze偶enia do psiaka Odiego.Mo偶na by艂o faktycznie jak tu zauwa偶y艂 LUKI LUKI uszy Odiego rozwi膮za膰 za pomoc膮 ko艣ci;)Ale jak to w miare s艂usznie zauwa偶y艂e艣 takie by艂y wymogi wykonania wida膰 zza morza;)ehhehe.Ale s膮 to zbyt pochopnie wyci膮gni臋te wnioski.Stwierdzam ,偶e wersja 3 d w swojej formie poprawi艂a si臋 i to znacznie je艣li chodzi o modele.A to,偶e trochu Garfield straci艂 na wadz臋 to ja uwa偶am,i偶 tej postaci wysz艂oto na dobre (W ko艅cu po tylu latach kot by wysiad艂 na serce i sta艂 by si臋 jedna wielk膮 kul膮 sad艂a a tak mo偶na by艂o z tej sm贸k艂ej postaci kota uzyska膰 wiecej zakres贸w ruchowych). A animacja broni si臋 sama w sobie i w pe艂ni podkre艣la charakter wszystkich postaci. Co do "...Je艣li chodzi o animacj臋 to po tych kilku sekundach na stronie wydaje si臋 git, wygl膮da zdecydowanie lepiej ni偶 w starym serialu 2D...." Czy po ogl膮daniu w 10secondclub nie wystarczy艂o Ci od razu stwierdzi膰,偶e co艣 jest dobre albo z艂e albo mizernej jako艣ci i przez 10 sekund akcja ci膮gnie sie jak telenowela wenezuelska;>??? B膮d藕 te偶 poch艂ania Cie w ca艂o艣ci;>?? Edytowane 22 Lipiec 200916 l przez Agent_74
Napisano 22 Lipiec 200916 l 100 post Miko艂aj ;) hmm a to takie sobie ... :) 聽 Ilo艣膰 post贸w nie oznacza czasem jako艣ci Eborze. A poza tym szanowny Eborze jak cz艂owiek zalatany i zapracowany to nie ma czasu na zagl膮danie na fora i udzielanie si臋 w postach.:/ Ponadto 偶adko si臋 zdarza by zaciekawi艂o i przyci膮gn臋艂o moj膮 uwag臋:/ St膮d ma ilo艣膰 jak Ci臋 to tak bawi....Eborze alias R(;> Edytowane 22 Lipiec 200916 l przez Agent_74
Napisano 22 Lipiec 200916 l Do Gotham: Odno艣nie Twego niby obiektywnego oka to c贸偶 ja tam moge mie膰 do dodania 聽 LOL, czemu "niby obiektywnego"? :> Zapewniam 偶e nie mam Garfielda w rodzinie, ani te偶 nie mia艂em poj臋cia kto go modelowa艂 wi臋c... Czemu? :) 聽 Stwierdzam ,偶e wersja 3 d w swojej formie poprawi艂a si臋 i to znacznie je艣li chodzi o modele.A to,偶e trochu Garfield straci艂 na wadz臋 to ja uwa偶am,i偶 tej postaci wysz艂oto na dobre (W ko艅cu po tylu latach kot by wysiad艂 na serce i sta艂 by si臋 jedna wielk膮 kul膮 sad艂a a tak mo偶na by艂o z tej sm贸k艂ej postaci kota uzyska膰 wiecej zakres贸w ruchowych). 聽 Wiesz, je艣li dobrze pami臋tam to nied艂ugo stuknie mu 30stka wi臋c kuracja odchudzaj膮ca by mu nie pomog艂a ;). Dla mnie Garfield to stare, grube i wredne kocisko, za to go lubi臋 :). W formie wyszczuplonej i uroczej bardziej ci si臋 podoba? Spoko, ale mi przecie偶 nie musi, problemu nie widz臋. 聽 Czy po ogl膮daniu w 10secondclub nie wystarczy艂o Ci od razu stwierdzi膰,偶e co艣 jest dobre albo z艂e albo mizernej jako艣ci i przez 10 sekund akcja ci膮gnie sie jak telenowela wenezuelska;>??? B膮d藕 te偶 poch艂ania Cie w ca艂o艣ci;>?? 聽 Heh, tylko widzisz... W 10secondclub ca艂a animacja ma 10 sekund, jest kompletn膮 form膮. Tutaj mam do czynienia z serialem i te 10 sekund to jak przeczytanie pierwszej strony w sporej ksi膮偶ce, jeszcze mo偶na si臋 pokusi膰 o stwierdzenie do samego siebie "to mo偶e by膰 niez艂e", ale wystawi艂 by艣 na takiej podstawie ocen臋 ksi膮偶ce? ;) Oczywi艣cie ocena wiersza kt贸ry by si臋 zmie艣ci艂 na tej jednej stronie nie stanowi艂a by problemu. 聽 Og贸lnie to dziwi mnie twoja reakcja na m贸j komentarz (a偶 go sobie par臋 razy przeczyta艂em) kt贸ry w zamierzeniach mia艂 by膰 偶yczliwy i sympatyczny (i na moje oko jest...). 聽 Pozdrawiam,
Napisano 23 Lipiec 200916 l Og贸lnie to dziwi mnie twoja reakcja na m贸j komentarz (a偶 go sobie par臋 razy przeczyta艂em) kt贸ry w zamierzeniach mia艂 by膰 偶yczliwy i sympatyczny (i na moje oko jest...). 聽 Pozdrawiam, 聽 聽 Gotham dla sprostowania:) M贸j komentarz nie mia艂 na celu atakowanie kogolwiek wr臋cz przeciwnie,zauwa偶,偶e 2 strony to s膮 tu tylko pochwa艂y a偶 w ko艅cu pod koniec do艂aczy艂y az 2 osoby,kt贸re zacz臋艂y w艂a艣ciwe rozpatrywanie tego w膮tku i tematu animacji Garfielda;)I pojawi艂a si臋 mo偶liwo艣c wymiany zda艅:)Nic wi臋cej:) 聽 P.S M贸j komentarz na pewno nie jest taki jak go odebra艂e艣;)A je艣li Ci臋 jakie艣 s艂owa dotkn臋艂y to PRZEPRASZAM:)
Napisano 23 Lipiec 200916 l Tak bez kwiat贸w? Hehe, bez obaw to zdziwienie a nie dotkni臋cie :). 聽 A co do dyskusji- dziwnie pomini臋ta zosta艂a kwestia jego profilu :>. 聽 Pozdrawiam,
Napisano 23 Lipiec 200916 l taki ju偶 los warsztatowo dobrze wykonanych prac w w膮tku. 聽 jest si臋 do czego przywali膰 - tysi膮ce uwag, jest co艣 rewelacyjnie zrobione w zakresie, w kt贸rym wi臋kszo艣膰 forumowicz贸w siedzi (render, modeling) - tysi膮ce odpowiedzi. 聽 pojawia si臋 co艣, co nie ka偶dy potrafi wykona膰 .... cisza... 聽 Niestety obawiam si臋, 偶e wi臋kszo艣膰 tylko patrzy i zawi艣膰 ich z偶era ;) 聽 SWP ;P 聽 Zapomnia艂em o pracach z PI... gdzie ka偶dy ju偶 musi wrzuci膰 3 grosze swoje ;)
Napisano 23 Lipiec 200916 l No w艂a艣nie sam jestem troche zdziwiony, 偶e w膮tek tak ucich艂. Projekt bardzo ciekawy. By膰 mo偶e to si臋 zmieni. Postaram si臋, aby na max3d pojawi艂 si臋 jaki艣 artyku艂 po艣wi臋cony Garfieldowi.
Napisano 23 Lipiec 200916 l Pawel zawsze odwalal kawalek dobrej roboty. Znalazl ekipe ktora pozwolila mu ogarnac wiekszy projekt (bo przy masowce nie ma lekko i nie ma zmiluj sie - trzeba robic). Wiec tylko chwalic i cmokac :D coz tu mozna dodac, jest swietnie ze pracowali przy takiej produkcji - szkoda tylko ze na stronie WWW w sekcji studia odpowiedzialne za produkcje nikt nawet nie wspomnial, mam nadzieje ze chociaz do napisow koncowych cos wjechalo. Congrats!
Napisano 23 Lipiec 200916 l Narzekacie... I tak sporo os贸b si臋 wypowiedzia艂o bior膮c pod uwag臋 偶e wrzucili艣cie tylko jeden 30 sekundowy filmik. Na PI mo偶ecie gada膰 ale jak AH obro艣nie w tak膮 legend臋 jak oni to te偶 tak b臋dzie. Poza tym mimo 偶e animowany serial to du偶a sprawa, to tak naprawd臋 robicie komercyjn膮 adaptacje opatrzonej bajki i cho膰by艣cie ze sk贸ry wyszli to nie b臋dzie tak ciekawe jak powstanie warszawskie SF czy inne innowacje. Jak wrzuca si臋 tysi臋czny model ka艂asza to te偶 wiele os贸b nie komentuje.
Napisano 26 Lipiec 200915 l Autor Apropos innowacyjnosci to warto chyba spojrzec na to troche inaczej:) Jak widac nawet w Hollywood innowacyjnosc jest czesto tylko dodatkiem do starych sprawdzonych produkcji. Trudnosc lezy gdzies indziej. My wlasciwie nie zrobilismy nic innowacyjnego przy Garfieldzie, a juz odczuwam bardzo nowe mozliwosci jakie zostaly nam dane. Dlatego, ze pracowac przy znanym tytule jest czesto duzo trudniej niz przy innowacyjnej rzeczy. Moze sie okazac latwiejsze zebranie 50-100mln dolarow i zrobienie swojego innowacyjnego filmu niz przykladowo Ironmana, na ktorego nikt nie da praw do produkcji. Rownie latwo wystylizowac sie na gwiazde hollywood i zamieszkac na przedmiesciach, ale to nie znaczy, ze ktos zaprosi Cie na plan;) Wiec mysle,ze warto oddzielic tu warsztat od innych spraw. 聽 >Jak wrzuca si臋 tysi臋czny model ka艂asza to te偶 wiele os贸b nie komentuje. 聽 Jesli porownujesz animacje serialowa, a takich w ogole sie w Polsce nie robi nie mowiac juz o znanym na caly swiat tytule, do modelu kalasza to spoko;) Kilka watkow wyzej w dziale animacja triumfy swieci "Kazik adventure" chyba faktycznie za innowacyjnosc;) 聽 Warto spojrzec z komercyjnego punktu widzenia. Zadzwon do jakiegokolwiek producenta artykulow dzieciecych w Polsce i zapytaj czy chce wejsc we wspolprace przy produkcji maskotek Garfielda przy okazji nowego serialu...nie znajdziesz chyba nikogo kto odmowi. Zadzwon z tym samym pytaniem dotyczacym Twojej innowacyjnej produkcji, ktorej nikt jeszcze nie zna i potrzeba 3 lat aby ktos poznal glowne postacie i jeszcze 20 lat aby utrwalily sie w glowach tak jak smurfy czy garfield. Teraz malo kto wchodzi w ryzykowne interesy. Innowacyjnosci szuka sie w obrebie bezpiecznego terenu. 聽 To ogolne spostrzezenia i nie dotycza Hardkoru 44, bo jestem przekonany, ze to bedzie rewelacja! Warto jednak czasem spojrzec z innego punktu widzenia. Ja tez kiedys jako "artysta" bylem przekonany, ze najwazniejszymi ludzmi w produkcji 3d sa graficy, potem zobaczylem jak na ta sprawe patrza producenci. Nie bede moze tego watku rozwijal, bo samemu trudno mi pewne rzeczy zaakceptowac. To dyskusja bardziej offline'owa;) 聽 Pozdrawiam serdecznie.
Napisano 27 Lipiec 200915 l Witam. Dzi臋ki Pawe艂 za zamieszczenie materia艂u. Mam pytanie jak zdobywa si臋 takie zlecenie :) czy jest to wynik rozsy艂ania portfolio, pojawiania si臋 na forach czy raczej kontaktu bezpo艣redniego, maili, telefon贸w, czy jeszcze co艣 innego. 聽 Gratulacje, taka produkcja to rzadko艣膰 w naszym kraju.
Napisano 17 Sierpie艅 200915 l witam, no pieknie, kto艣 w koncu garfilda porzadnie robi.. :-) gratulacje i trzymam kciuki za doskona艂y efekt.
Napisano 17 Sierpie艅 200915 l napiszcie plizz ile z tego filmu wykonaliscie. ile sekund animacji , i czy modelingi , czy to podpinanie pod kosci. bo to najciekwsze ! czemu sie tym nie chwalicie ? napiszcie . juz ktos tu pytal , ale nikt nie odpowiedzial.
Napisano 18 Sierpie艅 200915 l Autor madmaxik: napisalem wszystko w pierwszym poscie:) Robilismy animacje postaci, bez modeli,itd. Zeby przerobic te ilosci trzeba bylo zaangazowac calkiem pokazna ilosc osob tylko do animacji, a lacznie zrobilismy ok. 4000 sekund. I gdyby zsumowac miesiace przeznaczone na produkcje to po wywaleniu swiat i przerw zwiazanych z oczekiwaniem na kolejne layouty scen bylyby 4 miesiace pracy. Rozlozone przez te wszystkie przerwy na ok. pol roku. 聽 Czasami bylo sporo poprawek zwiazanych ze stylem,itd. a rigi byly tak ciezkie, ze nie pracowalo sie plynnie...niemniej jednak pojedynczy animator byl w stanie osiagnac srednia 5-6 sekund dziennie,a jestem przekonany, ze przy bardziej sprzyjajacych warunkach byloby to jeszcze wiecej. To tez czesto spotykalo sie ze zdziwieniem osob postronnych. Niektorzy czesto minute animacji robia w pol roku i sa przekonani, ze tak wlasnie trzeba i mozna;) Serial to zupelnie inny temat, tutaj licza sie statystyki i albo ktos sie w nich miesci albo nie ma predyspozycji do robienia akurat tej formy. Co to za atrakcja dla producenta czekac na jeden odcinek przez pol roku, cala seria wychodzilaby po 10 latach:)
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto