Napisano 16 Październik 201014 l Hej, siedzę nad tymi prackami już od dłuższego czasu i postanowiłem wreszcie skończyć bo już nie miałem więcej weny :) Są to wizualizacje do mojej pracy dyplomowej, koncepcja centrum konferencyjnego i budynku urzędowego umiejscowione w centrum Lublina. Cóż mogę powiedzieć, w sumie z efektu jestem zadowolony, chociaż nie obraziłbym się gdyby kilka rzeczy wypadło lepiej, obrazki miejscami mogą szumieć ale to raczej wina softu który nadal jest w fazie bety, bo renderowałem w Octane. Bryła wstępna wykonana w ArchiCadzie, reszta zrobiona w Blenderze no i spora dawka Photoshopa. Miłego oglądania :) (Polecam ściągnąć i z dysku wyświetlić w normalnej rozdziałce bo Imageshack coś psuje od jakiegoś czasu z wyświetlaniem, oraz odświeżyć stronę jeśli nie widać wszystkich prac) Edytowane 16 Październik 201014 l przez le_chu
Napisano 16 Październik 201014 l Mi również się podoba. Klimat, który stworzyłeś jest niezależny od silnika renderującego i ja to osobiście cenię. Bardzo dobre pracki. Octane widzę daje radę z większymi projektami.
Napisano 16 Październik 201014 l efekt super. jaką kartą renderowałeś i ile w ogóle scena zawiera danych (poly, tekstury itp)?
Napisano 16 Październik 201014 l Autor FF - dzięki Nebula - dzięki, btw projekt z jednej strony doklejony jest do jednego z budynków, pod który robiliście animację :) (rupens czy coś takiego o ile się nie mylę) olaf - dzięki, 4 pierwsze obrazki renderowane na GTX 280, na starszej wersji Octane która szumiała (rendery zostawiałem na noc), dwa ostatnie na nieco nowszej wersji i GTX 460 (ten z mesh lightem czyścił się chyba 5-6h). Karty miały po 1700 i 2000 mb pamięci, sceny od 5 do 7 mln trójkątów, w zależności od ujęcia, tekstur gdzieś ponad 20, 4k na 4k. Rozdzielczości wyjściowe to na ogół było coś rzędu 2800 na 1800 px.
Napisano 16 Październik 201014 l A tak Rupes. Na "Twój" budynek był już konkurs rozpisany i rozstrzygnięty, Rupesa już budują a ten w niedługim czasie mają budować. Ładny temat. Scena zmieściła się w ramie karty graficznej ? Jak zachowuje się octane jeśli scena do pamięci karty nie wejdzie w całości ? Przerzuca ozostałe dane do ramu kompa czy render jest niemożliwy ?
Napisano 16 Październik 201014 l Świetne rendery. Sprzątacz robi niezły klimat, chociaż współczuję mu tych wszystkich liści ;)
Napisano 17 Październik 201014 l Ujęcia i rendery bardzo fajne i przyjemne :) @Ola-f nie wiem czemu pytasz o kartę graficzną jak programy renderujące korzystają w największej mierze z procesora i pamięci ram a karta graficzna jest wykorzystywana jedynie do wyświetlania obrazu np. w viewportach miały powstać implementacje wykorzystujące GPU Karty graficznej do renderingu, ale o ile mi wiadomo na razie nic takiego nie ma miejsca chyba,że już coś z tym zrobili a nie słyszałem :) i to Procesor wszystko renderuje i generuje obraz a pamięć do przechowywania informacji o obrazie w czasie renderingu... jak się zapcha wtedy zaczyna wchodzić w grę wirtualna pamięć i zaczyna mulić bo wiadome jaki transfer ma pamięć a jaki dysk twardy...
Napisano 17 Październik 201014 l bartekb89 - to masz zaległości, lechu to renderował na octane który korzysta tylko z GPU, wykorzystując technologie cuda. A tak ogólnie to piękne rendery :)
Napisano 17 Październik 201014 l dobre to... zmobilizowales mnie zeby w tym roku sie bronic... od czerwca robie prace i ciezko to idzie...5*
Napisano 17 Październik 201014 l Duzo dobrego, fajne ujęcia, ciekawie przedstawione jednak ten szum troszkę przeszkadza w ogólnym odbiorze. Jeżeli octane renderenuje tak ziarno to może lepiej renderenowac w większej rozdzielczości i później po prostu zmniejszyć obrazki ? Ziarno będzie wtedy z pewnością mniejsze i mniej rażące.
Napisano 17 Październik 201014 l Fajne ujęcia, przefajne rendery. Na ostatnim pan jest chyba za mały, co?
Napisano 17 Październik 201014 l klimat, oświetlenie świetne. lubię sobie takie rendery zapisywac na dysk, żeby później wzorować się na nich (oświetlenie, jakość, nie pomysł hehe :D) przy swojej przygodzie z renderingiem. zastanawia mnie tylko, czemu szyby w budynkach niektóre wygladają jak lustra a niktóre jak plastik? nie spotkałem się jeszcze z takim czymś.
Napisano 17 Październik 201014 l Mówisz że w octane? Heh no chyba muszę się zabrać za te nody:) *****
Napisano 17 Październik 201014 l Fajne ujęcia, podoba się;) Dobra robota Ode mnie taka prośba do osób wrzucających miniaturki z imageshack'a. Wklejajcie proszę też link bezpośredni do pliku (bez tagów img), bo szlag trafia jak się człowiek próbuje przełączyć na full resa z tych miniatur. Pozdr
Napisano 17 Październik 201014 l @touch - skaczesz na imgshacka i jak tylko zaczyna sie zaczytywac dajesz prawym myszki pokaż obrazek i omijasz cale to wczytywanie i powiekszanie - o ile to rozwiazuje CI problem.
Napisano 17 Październik 201014 l Autor Dzięki wszystkim za komentarze, nie spodziewałem się tak pozytywnego odbioru. hcpiter - ziarno jest jak pisałem, z powodu wczesnych jeszcze wersji Octane. W najnowszej która powinna na dniach się pojawić bardzo konkretnie usprawniono renderowanie szkła, ogólnie poprawiono wiele rzeczy więc teraz pewnie wyszłoby lepiej. biglebowsky - z tym panem (i ogółem ludźmi wklejanymi do wizualek w poście) sam już nie wiem, w zależności od dnia raz wygląda to dobrze raz źle, przynajmniej w moim odbiorze. Starałem się jak mogłem by wyglądało naturalnie. Stachu - elewacja miała się składać z kilku rodzajów szkła, mniej lub bardziej refleksyjnego, matowego itp. A że glossiness dodali do Octane dopiero niedawno, to nie udało mi się załapać (termin oddania pracy) i musiałem jakoś improwizować. Ogólnie wyszło może nie najgorzej, ale moje osobiste oczekiwania były trochę większe. No i dziękuję modom za fronta :)
Napisano 17 Październik 201014 l Klimat bardzo przyjemny. Dobry dowod na to ze GPU daje rade:) High five!
Napisano 18 Październik 201014 l LechU co tu duzo pisac. Pieknie Ci to wyszlo. Tylko te liscie. No jesien jest,mogles wyjrzec za okno,podpatrzec a nie na pale partiklowac. aaaaale. slicznie jest i kolorki, i ujecia, nawet ziarno jest na miejscu. Gratuluje
Napisano 18 Październik 201014 l Lechu, pocisnales Octane'a jak naprawde niewiele osob. 5 ode mnie.... Przez Ciebie znow mam cisnienie cos zrobic w Octanie... Supcio!
Napisano 18 Październik 201014 l lashco napisał: dobre to... zmobilizowales mnie zeby w tym roku sie bronic... od czerwca robie prace i ciezko to idzie...5* nie łam się ... dyplom-sryplom ... zrobisz przed uprawnieniami. jak możesz łap staż w branży ;)
Napisano 19 Październik 201014 l Jak patrzyłem na fronta to myślałem że zdjęcia jakieś... Wyśmienite wykorzystanie bardzo fajnego narzędzia. :) bartekb89- LOL. Przespałeś jakieś 4 lata. W skrócie: Obecnie jest na rynku już 5 poważnych renderów działających tylko na kartach grafiki. Porównując CPU z GPU w tej samej półce cenowej GPU potrafi renderować 15-do 40 razy szybciej. Wszystko rozchodzi się o wielordzeniowość/wątkowść układów graficznych. Dodatkowo dodam że branża sukcesywnie dąży do zastąpienia znanego nam CPU procesorami przypominającymi architekturą GPU z bardzo silnymi zegarami. http://pl.wikipedia.org/wiki/Accelerated_Processing_Unit
Napisano 19 Październik 201014 l Wizki świetne mają klimat. Nie przekonują mnie jednak jeżeli miałbym wybrać projekt do realizacji. Obiekt jest smutny, zaniedbany i raczej trochę odpycha niż zachęca do spotkań i załatwiania spraw urzędowych, które i tak się ciężko załatwia. Popisane ściany też nie oddają pozytywnego przekazu tylko dają przykład źle wychowanej młodzieży. Jak dla mnie te wizki balansują na cienkiej linie i mogą źle wpłynąć na osoby oceniające. Pozdrawiam T.F.
Napisano 20 Październik 201014 l świetny klimat, rendery jak na cpu w maxwellu tylko moze troche szybciej, dużo szumu
Napisano 22 Październik 201014 l Bardzo fajnie wyszły, podoba mi się to co wyciągnąłeś z tego dzięki postprodukcji. Mógłbyś napisać coś więcej o tym photoshopowaniu?
Napisano 22 Październik 201014 l Autor Postaram się gdzieś na dniach zrobić krótki making of na temat posta z tych pracek.
Napisano 22 Październik 201014 l Ptaki proporcjonalnie za duże i za bardzo wyostrzone. Na trzecim rzucie liście lewitują. Reszta super.
Napisano 23 Październik 201014 l "Porównując CPU z GPU w tej samej półce cenowej GPU potrafi renderować 15-do 40 razy szybciej." Rozumiem że w przypadku kilku kart graficznych np jednej 1gb i jednej 512mb nvidii scenkę renderują wszystkie na spółę a nie jedna? Vray renderuje przez gpu? Da się gdzieś to jakoś ustawić?
Napisano 23 Październik 201014 l Moc obu kart dodaje się dzięki czemu możesz renderować szybciej/lepiej. Jak jest z ramem na scenę to nie wiem dokładnie, wydaje mi się że jest tak jak piszesz. Nowy Vray RT renderuje na GPU.
Napisano 23 Październik 201014 l tak renderują wszystkie razem. wydajność przy trzech kartach to jakieś 280% podawana przez producenta.
Napisano 23 Październik 201014 l świetne rendery przyjemnej architektury. polska to nowoczesny kraj, usługi komunalne nie używają już mioteł. mają teraz subtelniejsze spalinowe odkurzacze na odwróconym ciągu :/
Napisano 24 Październik 201014 l Bardzo ładna wizualizacja. Gdyby coś takiego powstało w Lublinie to byłbym bardzo zadowolony:D
Napisano 25 Październik 201014 l Bardzo przyjemne światło jak i same kadry, bardzo ładnie pan z miotłom wklejony:), dobra praca, – co do samej arch. Jednak za mało widać by ocenić. Pozdrawiam.
Napisano 25 Październik 201014 l Ciekawe tylko jak bardzo rzeczywistość będzie dorównywała wizualizacji.:)
Napisano 26 Październik 201014 l Autor polka dot - aj tam miotełki mają klimat ;) Filippo, bartoszw1982 - budynek nie powstanie, już coś tam się tworzy w jego miejscu :) arch515 - dziękuję, podrzucam jeszcze takie typowo koncepcyjne renderki jakby ktoś chciał polookać może nie na sam projekt, ale tak ogólnie :)
Napisano 31 Październik 201014 l Artystycznie fajne choć trochę mnie ta pustka i brak życia niepokoi - trochę jakby ilustracja do "Kryzys w wynajmie biur". Choć ta wizualka z balustradami artystycznie super. Tak się zastanawiam architektoniczno-przepisowo... czy wzdłuż wszystkich stropów jest pas szkła i ślusarki przeciwpożarowej czy może inaczej jest to wymyślone? Pozdrawiam i powodzenia. Edytowane 31 Październik 201014 l przez Anomal