Morbid Karbid Napisano 21 Wrzesień 2012 Share Napisano 21 Wrzesień 2012 (edytowane) Witam, Wielu pewnie kojarzy opowiadanie Marka Baranieckiego "Głowa Kasandry". W skrócie to historia Teodora Hornica, który ocalał po wojnie nuklearnej i wiedziony obsesją tropi oraz dezaktywuje działające wyrzutnie głowic nuklearnych, które wciąż są wielkim zagrożeniem. Jednak jego umysł opętała legendarna Kasandra czyli, jak się uważa, broń ostatecznej zagłady. Opowiadanie jest bardzo klimatyczne, wciągające i stawia przed przygniatającym dylematem. Warto przeczytać jeśli ktoś lubi takie klimaty. Od kilku lat podejmujemy próby przeniesienia historii na duży ekran. Jednak na razie postanowiliśmy zająć się tematem na mniejszą skalę. Zamierzamy na bazie jednego motywu z opowiadania zrobić krótki film animowany metodą stop-motion. Tak więc w grę wchodzi lalka, makiety oraz CGI tam, gdzie ułatwi to pracę. Na początek chcemy pokazać pojazd Hornica oraz wynik pracy modelarza Jacka Spychalskiego. Jacek odpowiada za scenografie w "Piotrusiu i Wilku" oraz "Latającej Maszynie". Zdjęcia z procesu modelowania można obejrzeć na moim blogu. Update'y wkrótce :) Edytowane 3 Grudzień 2012 przez Morbid Karbid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rotcore Napisano 21 Wrzesień 2012 Share Napisano 21 Wrzesień 2012 Świetna sprawa, życzę powodzenia!!! Pojazd typowo dla Ciebie zaprojektowany, niezły gigant, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tr3buh Napisano 22 Wrzesień 2012 Share Napisano 22 Wrzesień 2012 elegancko, pojazd super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek_lenia Napisano 22 Wrzesień 2012 Share Napisano 22 Wrzesień 2012 ludzie to maja tyle czasu....zazdroszcze fajna scenka, moze troche te drzewa w tle takie jakies za bardzo prawdziwe ,zbyt intensywne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natas Napisano 22 Wrzesień 2012 Share Napisano 22 Wrzesień 2012 pięknie po prostu pięknie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_LoGaN_ Napisano 22 Wrzesień 2012 Share Napisano 22 Wrzesień 2012 Super projekt! Czekam na wiecej :-) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 23 Wrzesień 2012 Share Napisano 23 Wrzesień 2012 Hehe przez długi czas szukałem książki a tutaj ekranizacja. Mam nadzieję że to znak że polskie science fiction wraca do łask. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 23 Wrzesień 2012 Share Napisano 23 Wrzesień 2012 a jak z timeline tej produkcji - bo na blogu nie znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ICE Napisano 23 Wrzesień 2012 Share Napisano 23 Wrzesień 2012 Morbid uwielbiam sposob w jaki oddajesz faktury i materialy, rewelacyjny pojazd. Mam jednak taka mala sugestie, ktora jest w sumie zmiana kosmetyczna, ale cos mi tam nie pasowalo z panem z walzika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalberos Napisano 23 Wrzesień 2012 Share Napisano 23 Wrzesień 2012 więcej więcej men piękna praca faktury i kolorki no miód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morbid Karbid Napisano 24 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2012 dzięki! Lucek: Polskie SF zawsze było w łaskach o ile mówimy o literaturze. Górna półka ma sporo egzemplarzy. Jeśli mówimy o filmie/animacji to takie zjawisko jak SF nie istnieje. No chyba, że wrzucamy tam Podróże Pana Kleksa. ola-f: Znamy długość poszczególnych faz produkcji, ale kiedy to wystartuje zależy od momentu uruchomienia funduszy. Tu niestety wciąż jest grząsko. A nie trzymamy w tajemnicy produkcji, bo to jej w żaden sposób nie pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dann.G Napisano 24 Wrzesień 2012 Share Napisano 24 Wrzesień 2012 Kawał dobrej roboty już wykonałeś, a to dopiero początek jak mniemam. Jestem mega-ciekaw kolejnych update'ów, modelu zwłaszcza. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 24 Wrzesień 2012 Share Napisano 24 Wrzesień 2012 A gdzie uderzacie? PISF? RPO? Czy jeszcze coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albinoski1989 Napisano 24 Wrzesień 2012 Share Napisano 24 Wrzesień 2012 czy mi się wydaje, że grafików co raz więcej wyrasta, niczym grzyby pod deszczu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morbid Karbid Napisano 24 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 24 Wrzesień 2012 nie jestem grafikiem i nie wyrosłem po deszczu sprawy finansowania zostawiam producentowi, ale bez PISF pewnie się nie obędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ICE Napisano 24 Wrzesień 2012 Share Napisano 24 Wrzesień 2012 nie jestem grafikiem i nie wyrosłem po deszczu Ale w tym zasciankowym kraju wciaz nie odroznia sie artysty tworzacego w mediach cyfrowych od pana siedzacego w DTP, robiacego retusze nosa modelki, czy tego robiacego szate graficzna dla adresu www. Tutaj kazy to "grafik", o ironio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koziou Napisano 24 Wrzesień 2012 Share Napisano 24 Wrzesień 2012 Piękna robota! Czekam na więcej! Mocno kibicuję i chyba zaraz lecę załatwić sobie to opowiadanie. Wstyd się przyznać, ale o nim nie słyszałem, choć to bardzo moje klimaty. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gnacik Napisano 24 Wrzesień 2012 Share Napisano 24 Wrzesień 2012 Ale w tym zasciankowym kraju wciaz nie odroznia sie artysty tworzacego w mediach cyfrowych od pana siedzacego w DTP, robiacego retusze nosa modelki, czy tego robiacego szate graficzna dla adresu www. Tutaj kazy to "grafik", o ironio. Ja jestem grafikiem, tylko popatrzcie: Wybaczcie OT, nie mogłem się powstrzymać :-) Pozdrawiam, Niedźwiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albinoski1989 Napisano 24 Wrzesień 2012 Share Napisano 24 Wrzesień 2012 (edytowane) no i jak byś to namalował ołówkiem lub farbami jak i miał nazwisko to z powodzeniem byś był grafikiem z najwyższej półki. Dlatego grafików jest tyle co grzybów po deszczu. W czasie kryzysu ich coś co raz więcej przybywa z tego co zaobserwowałem. Czy mam się obawiać o pracę w przyszłości?? Nie raczej nie... Edytowane 24 Wrzesień 2012 przez albinoski1989 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dann.G Napisano 24 Wrzesień 2012 Share Napisano 24 Wrzesień 2012 no i jak byś to namalował ołówkiem lub farbami Ołówkiem się z reguły nie maluje, a rysuje - mylisz pojęcia, jak przysłowiowy "grafik komputerowy" , a.k.a grzyb po deszczu. Jak masz nazwisko ( i umiejętności ) , to możesz sobie malować obrazy, czy ilustracje i swobodnie z tego żyć, ale i często nie bywa tak kolorowo, w czasie kryzysu. Czy mam się obawiać o pracę w przyszłości?? Nie wiem, ,pokaż swoje folio, bo na razie jest 403 forbidden. Co by nie robić off' a , to spytam autora o nurtującą mnie kwestię, cytując: BTW, jeśli to nie tajemnica to napisz jak zrobiłeś te drzewa na tym pierwszym kolorowym obrazku :) Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 24 Wrzesień 2012 Share Napisano 24 Wrzesień 2012 gnackim kurde trochę szacunku, jak już człowiek chce się dzielić czymś nad czym pracuje. @Morbid dzięki za odpowiedź, mam nadzieje, ze Wasz producent to lew salonowy ;) A planujecie choćby teaser przed oficjalnym rozpoczęciem projektu? Bo tak sobie myślę, że pewnie po to zaczęliście już kleić model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morbid Karbid Napisano 25 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2012 Teaser musi być rzecz jasna :), ale to jeszcze zejdzie. Teraz trzeba zrobić lalkę. Ktoś pytał o drzewa w koncepcie. To podmalowana fota z dużym kolorowym noisem. Jest up na blogu: http://marcin-jakubowski.blogspot.com/2012/09/cassandras-head-update.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudek Napisano 25 Wrzesień 2012 Share Napisano 25 Wrzesień 2012 Kibicuję! :) ...ten model jest "strasznie syty" :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morbid Karbid Napisano 2 Październik 2012 Autor Share Napisano 2 Październik 2012 Model skończony. Fotki można obejrzeć na blogu. A tu zdjęcie jako zajawka: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicponim Napisano 2 Październik 2012 Share Napisano 2 Październik 2012 ale kufa kosmos! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarosh Napisano 2 Październik 2012 Share Napisano 2 Październik 2012 ano kosmos, aż pace świerzbią żeby coś sobie pokleić XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalberos Napisano 2 Październik 2012 Share Napisano 2 Październik 2012 Takiego czegoś to się nie spodziewałem, wyszło rewelacyjnie kawal dobrej roboty :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 2 Październik 2012 Share Napisano 2 Październik 2012 Coś pięknego. Miałem okazję robić model wraku samochodu, wydaje mi się że w podobnej technice - kupa roboty, a wyszło mi nieporównywalnie gorzej. :) U Was wygląda naprawdę świetnie. Czy tajemnicą są użyte materiały? :) ciekawi mnie też jak zostały zrobione koła, też przez Was były robione? A obrazek z człowieczkiem wypas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
serio Napisano 2 Październik 2012 Share Napisano 2 Październik 2012 Model pojazdu na zdjęciach świetny. Drzwiczki, światełka.. Chyba odgrywa on dużą rolę w filmie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kris_R Napisano 4 Październik 2012 Share Napisano 4 Październik 2012 Osz... w mordę. No kawał solidnej roboty! Widzę, że z rozmachem! Na wypasie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jackknife Napisano 4 Październik 2012 Share Napisano 4 Październik 2012 Coś pięknego. Czy tajemnicą są użyte materiały? :) ciekawi mnie też jak zostały zrobione koła, też przez Was były robione? Cześć, Materiały nie są tajemnicą , na blogu Marcina możesz zobaczyć szkielet z płyty PCV , szkielet ( pomijając ramę ze sklejki ) oraz większość pokrycia jest wykonana właśnie z płyt PCV ( grubości 5,3,2 i 1mm) , dodatkowo zostały użyte niewielkie fragmenty blachy ołowianej . Koła wykonane w prosty sposób - wystarczyło wytoczyć jedno , nakleić kostki bieżnika i zaformować w silikonie , a pozostałe osiem to żywiczne odlewy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 4 Październik 2012 Share Napisano 4 Październik 2012 Jackknife - dzięki serdeczne za odpowiedź! I korzystając z okazji - gratuluję pięknego modelu! Zastanawia mnie ta blacha ołowiana, można ją porównywać z blachą miedzianą? Chodzi mi o możliwości i wygodę samego modelowania, jest to porównywalne? Koszty miedzi dużo wyższe, ale jak to wygląda z możliwościami ołowiu? Dzięki za wskazówkę co kół! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jackknife Napisano 4 Październik 2012 Share Napisano 4 Październik 2012 (edytowane) Dziękuję w imieniu swoim , jak i autora projektu pojazdu ( któremu zaśmiecam tu wątek ;)) Blacha miedziana jest znacznie twardsza i bardziej sprężysta , najlepiej ją wyżarzyć przed modelowaniem , wtedy lepiej się odkształca i nie "wraca" Blacha ołowiana natomiast , jest bardzo plastyczna , w niektórych przypadkach aż zbyt plastyczna i dodatkowo jest ciężka, nie do wszystkich zastosowań się nadaje . P.S. Jeśli masz jeszcze jakieś modelarskie pytania to proszę wysyłaj na priv. bo nam się tu zrobi wątek "analogowego" modelowania . Edytowane 4 Październik 2012 przez Jackknife Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gof Napisano 5 Październik 2012 Share Napisano 5 Październik 2012 P.S. Jeśli masz jeszcze jakieś modelarskie pytania to proszę wysyłaj na priv. bo nam się tu zrobi wątek "analogowego" modelowania . Mam pomysł, jeśli jest Pan chętny na odpowiedzi dotyczące analogowego modelowania to może by tak zorganizować wątek Q&A? Na forum na pewno znajdzie się wiele osób zainteresowanych tematem :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Razer Napisano 6 Październik 2012 Share Napisano 6 Październik 2012 Łał, model maksymalnie wypasiony :) Będę śledzić temat no i muszę przypomnieć sobie opowiadanie bo powróciły dobre wspomnienia a baaardzo dawno je czytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf3de Napisano 7 Październik 2012 Share Napisano 7 Październik 2012 ...to i ja się wkradnę na sekundę... Bo coś tam dłubiemy do tego. Postaram się niebawem pokazać cyfrową ( z May'ji 3d) wersję pojazdu Hornica, low res i high res, kilka fragmentów enwajrmentu z tizera, testowe postacie ( jak producent pozwoli). Działym powoli i po cichu. Narazie bardziej w tzw. "czasie wolnym". Ale projekt skupia wspaniałych i ambitnych ludzi. Sama historia jest naprawdę genialna. My zakochaliśmy się odrazu w tym projekcie. Pamiętam jak Pan producent pokazał mi pierwszy raz genialne koncepty Marcina i opowiedział co to ma być i oczym o 4 nad ranem pewnego dnia... Powiedziałem w imieniu całego zespołu "wchodzimy w to!". Polecam przeczytać książkę. Pozd. Autora i resztę ekipy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
narwik Napisano 7 Październik 2012 Share Napisano 7 Październik 2012 Ortografia i słownictwo do d... ale projekt świetny. Sześć gwiazdek póki co. Aktualizujcie ile wlezie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blukazs Napisano 7 Październik 2012 Share Napisano 7 Październik 2012 Szczena mi opadła! Chciałbym kiedyś przy czymś takim pracować... :( eh... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz_87 Napisano 7 Październik 2012 Share Napisano 7 Październik 2012 Niezłe! Zatkało mnie jak zobaczyłem końcowy model. Chyba czas zabrać się za coś swojego. Dawno nic nie robiłem z fizycznych modeli :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giorgione Napisano 9 Październik 2012 Share Napisano 9 Październik 2012 Zacny koncept a model w realu po prostu bajka :) Tylko pogratulować przepięknej roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Przybyłek Napisano 14 Październik 2012 Share Napisano 14 Październik 2012 Bardzo się cieszę, że podjęto próbę sfilmowania prozy Marka Baranieckiego. Jego twórczość jest naprawdę wyjątkowa i zasługuje na wyróżnienie. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morbid Karbid Napisano 3 Grudzień 2012 Autor Share Napisano 3 Grudzień 2012 plakat: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mocnek Napisano 3 Grudzień 2012 Share Napisano 3 Grudzień 2012 Superfajny ten plakat i milo widziec Cie w troche takich bardziej rysunkowych klimatach, troche jak okladka z dobrego frankofonskiego komiksu np. Moebiusa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 3 Grudzień 2012 Share Napisano 3 Grudzień 2012 dla mnie to klimat funku koval. jest git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grass Napisano 3 Grudzień 2012 Share Napisano 3 Grudzień 2012 Świetny klimat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyrie Eleison Napisano 3 Grudzień 2012 Share Napisano 3 Grudzień 2012 Jedna z najlepszych rzeczy jakie ostatnio widziałem na max3d. Moebius wiecznie żywy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bedyk Napisano 3 Grudzień 2012 Share Napisano 3 Grudzień 2012 moją pierwszym skojarzeniem też był Moebius, oczywiście w jak najlepszym sensie, świetny art! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Urbanboogie Napisano 3 Grudzień 2012 Share Napisano 3 Grudzień 2012 Geanialność! Dopiero jak zacząłem głębiej analizować ten plakat to zastanowiło mnie to źródło światła, bo nie jestem w stanie określić skąd pada. Ale na odbiór pracy to nie ma specjalnie wpływu. Podpisuję się pod wszystkimi poprzednimi komentarzami! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EthicallyChallenged Napisano 3 Grudzień 2012 Share Napisano 3 Grudzień 2012 Jaram się tym. Czy są już jakieś prognozy odnośnie daty ukończenia i publikacji projektu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaliditusZaliditey Napisano 3 Grudzień 2012 Share Napisano 3 Grudzień 2012 Cały ten projekt zapowiada się fantastycznie, kibicować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi