adek Napisano 24 Październik 2014 Share Napisano 24 Październik 2014 Dzisiejszy piątek obfituje w świetne newsy! Zaczynamy od filmu Ambition, który został przed chwilą udostępniony. Pełna treść: Ambition - zobacz film Tomka Bagińskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Traitor Napisano 24 Październik 2014 Share Napisano 24 Październik 2014 Przygniata mocno do podlogi. Super! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalberos Napisano 24 Październik 2014 Share Napisano 24 Październik 2014 Jest moc oj jest !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biolo_idiota Napisano 24 Październik 2014 Share Napisano 24 Październik 2014 Ta "aktorka" jest beznadziejna, jednak grafika świetna. Trochę to wszystko dla mnie za czyste, jednak niemniej świetne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loozack Napisano 24 Październik 2014 Share Napisano 24 Październik 2014 Końcówkę przewijałem chyba z 10 razy, za każdym razem puszczając ją głośniej, ciarki na plecach, miazga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pumax Napisano 24 Październik 2014 Share Napisano 24 Październik 2014 Mój Boże, to jest już za dużo emocji jak an jeden dzień. Najpierw cinematic do Wiedźmina, teraz Ambition :D Mózg eksploduje mi od tej zajebistości^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
norden Napisano 24 Październik 2014 Share Napisano 24 Październik 2014 Caly klip trwa 6:30 napisy leca przez 2 minuty. Kolejna reklama robiona przez "1000 osob" gdzie 85% nie ma pojecia co tam robilo za pieniadze z UE. Sama reklama fajna. Babka tam nie pasuje (slabo wyszla tutaj nie wiem jak w innych filmach), ale gosc jest super. Jesli chodzi o VFX to od lat wiekszosc tego co przewija sie z PI musi miec jakies dymy i pekajace kamienie. Zwlaszcza to co wychodzi pod bandera Baginskiego. Nie czepiam sie bo kazdy moze miec swoj styl, technologie, wybrane pluginy na ktorych mozna polegac. Fajnie jednak byloby zobaczyc jakies inne rozwiazania na budowe obrazu. Nie widzialem np nigdy deszczu od PI i jakiejs rozlewajacej sie wody, lawy etc (nie widzialem albo nei kojarze). Pozdro dla paru znajomych Kuby Knapika i reszty z tamtego pokoju na gorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 24 Październik 2014 Share Napisano 24 Październik 2014 Kompletnie nie zrozumiałem filmu. Ale polecam ogladac wykłady z Jet Propulsion Lab dot. poszczegolnych misji. Widac pasję i ogromną cierpliwość tych ludzi. Mozna sie tez dowiedziec, ze niektore misje na siebie napawde zarabiaja. btw. watek z poziomu forum jest zamkniety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 24 Październik 2014 Autor Share Napisano 24 Październik 2014 A dziwiłem się co tak mało komentarzy. Podczas dodawania zamiast zatwierdz poszło zamknij. Już to poprawiam! Za dużo się działo. Mocny piątek. Dla mnie niesamowity projekt i jeśli ktoś nie widział. Koniecznie zobaczcie making of. Powiedziałbym raczej, że mniej w nim making, a więcej z takiego dokumentu. Gratuluje ekipie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rotomonks Napisano 24 Październik 2014 Share Napisano 24 Październik 2014 @Norden, może to Cię zadowoli: :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azbesty Napisano 24 Październik 2014 Share Napisano 24 Październik 2014 Caly klip trwa 6:30 napisy leca przez 2 minuty. Kolejna reklama robiona przez "1000 osob" gdzie 85% nie ma pojecia co tam robilo za pieniadze z UE. Sama reklama fajna. Babka tam nie pasuje (slabo wyszla tutaj nie wiem jak w innych filmach), ale gosc jest super. Jesli chodzi o VFX to od lat wiekszosc tego co przewija sie z PI musi miec jakies dymy i pekajace kamienie. Zwlaszcza to co wychodzi pod bandera Baginskiego. Nie czepiam sie bo kazdy moze miec swoj styl, technologie, wybrane pluginy na ktorych mozna polegac. Fajnie jednak byloby zobaczyc jakies inne rozwiazania na budowe obrazu. Nie widzialem np nigdy deszczu od PI i jakiejs rozlewajacej sie wody, lawy etc (nie widzialem albo nei kojarze). Pozdro dla paru znajomych Kuby Knapika i reszty z tamtego pokoju na gorze. taka moda ostatnio na paprochy :P odrywające się od wszystkiego.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reynevan Napisano 24 Październik 2014 Share Napisano 24 Październik 2014 Potwierdzam, napisy sie urywaja ;( Ktos dostanie opier**** :p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
norden Napisano 24 Październik 2014 Share Napisano 24 Październik 2014 (edytowane) Rotomonks>// Film Rain Tomka to chyba ta jego krotka era zanim byl w PI. Kiedy byla jeszcze szansa ze bedzie porzadnym biednym i AMBITNYM artysta robiacym czarno-biale undergroundowe filmy z uderzeniami bebnow w tle : ) Niestety dwie reklamy laciatego, kilka procentow bankow, platige image i zostal taki jak cala reszta tych kapitalistycznych nicponi, martyrologia narodu, pisf itd. Edytowane 24 Październik 2014 przez norden Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 24 Październik 2014 Share Napisano 24 Październik 2014 ok, dobrze, ze Adek napiasałeś o tym making of - zwykle nie ogladam, bo juz troche nudne po latach. Ten faktycznie ma wiecej z dokumentu i wreszcie zrozumiałem koncept. Chociaż uważam misję na tytana za duzo ciekawsza. Wasz 'symulator' madrze podsumował w koncowce ale mam nadzieje, ze filmow powstanie takich znacznie wiecej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gotham Napisano 24 Październik 2014 Share Napisano 24 Październik 2014 Masa świetnie wykonanej pracy. Gratulacje dla całego zespołu. Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rotomonks Napisano 24 Październik 2014 Share Napisano 24 Październik 2014 @Norden: ja tam nie wiem, kto i kiedy gdzie był, ale z tego co słyszałem nawet film Rain pierwotnie miał być reklamą szamponu firmy Schwarzkopf, ale klient nie zrozumiał aluzji z kapeluszem, więc nie do końca jest tak jak mówisz. Ale nic straconego, bo podobno widuje się Baginsa jak wieczorami przemyka po ulicach w stroju z Katedry, marząc jak by to było być prawdziwym ambitnym artystą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość User190 Napisano 24 Październik 2014 Share Napisano 24 Październik 2014 Świetna robota. Brawo ekipa, brawo Tomek, brawo Kuba. Btw. świetna muzyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staszek Napisano 24 Październik 2014 Share Napisano 24 Październik 2014 Dawno nie widzialem czegos tak nowego jesli chodzi o sf , bardzo bardzo fajne. Env. jest rewelacyjny , planety i to wszsytko wyglada realnie , artystycznie, ciekawie . Gratki !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz_s Napisano 24 Październik 2014 Share Napisano 24 Październik 2014 Bardzo fajny, przyjemnie się ogląda, no i bardzo interesujące i nietypowe podejście do tematu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baggins Napisano 24 Październik 2014 Share Napisano 24 Październik 2014 Dzięki za dobre słowo. Ledwom żywy po dzisiejszym dniu ( poza Ambition i Wiedźminem jeszcze nietypowa reklamka z Ronaldo - wszyscy akurat wybrali sobie premierę dzisiaj :-) . Miałem maksymalne szczęście przy każdym z tych projektów pracować z zupełnie fantastycznymi ludźmi więc oklaski należą*się*przede wszystkim im. Dałem "Ambicji" kawałek serca, ale Kuba Knapik dał*jej z pół komory. A z nim i jego ekipa. Anyway. Linkujcie, lajkujcie, dyskutujcie. Mam nadzieję, że warto było. salut t. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość zatrzetrzewieniec Napisano 24 Październik 2014 Share Napisano 24 Październik 2014 Wspomozcie-lajkujcie... A tak serio, to wszystko? 5 minut? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Traitor Napisano 24 Październik 2014 Share Napisano 24 Październik 2014 5 minut wystarczy by skopac porzadnie dupe. Robota jest fenomaenalna, fxy lepsze niz w niejednym hollywoodzkim, kasowym filmie. No i sama idea - super! Kawal dobrej roboty panowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ezils Napisano 25 Październik 2014 Share Napisano 25 Październik 2014 Wizualnie majstersztyk, świetny styl i klimat. Muzyka wpadła w ucho, szczególnie ta z creditsów. Podejście do tematu jest ciekawe, ale po obejrzeniu traileru spodziewałem się nieco innego przedstawienia całości. Nie oznacza to, że jest źle :) Gratulacje dla całego teamu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjon Napisano 25 Październik 2014 Share Napisano 25 Październik 2014 W końcu jest i nie zawiodłem się. Super wyszło i bdb się to oglądało. Pozdrawiam i gratuluję efektu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plasti Napisano 25 Październik 2014 Share Napisano 25 Październik 2014 mnie az ciarki przeszly po plecach, a rzadko m isie to zdarza, tak wiec jest bardzo dobrze!, swietna robota!!! ostatnie slowa making of'ie to swieta prawda! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
selim Napisano 25 Październik 2014 Share Napisano 25 Październik 2014 Fajne bardzo. Zastanawiam sie tylko, dlaczego caly team VFX (wasz team!!) w creditsach jest na koncu, zaraz po kierowcach, kateringu, obsludze medycznej na planie itd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kengi Napisano 25 Październik 2014 Share Napisano 25 Październik 2014 selim, to samo miałem. Ludzie od kanapek widać ważniejsi... no ale bez jedzenia nikt by nie przeżył... chociaż raczej wrzucili wszystkich z planu razem w blok, potem VFX, czysta chronologia. Ale i tak mof jakoś bardziej mi przypadł do gustu, to pewnie przez białego Obamę i podsumowanie Łukasza :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 25 Październik 2014 Share Napisano 25 Październik 2014 jedzenie najwazniejsze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juzwa Napisano 25 Październik 2014 Share Napisano 25 Październik 2014 Mi sie bardzo spodobalo. Ilosc i jakos vfx powala. Nie spodziewalem sie ze caly film bedzie tym napchany. Jedyne co mnie razi w oczy to dymek z w 0.43 (ten co sie unosi po rozpadzie tej skaly). Wyglada troszke nienaturalnie, za duza skala turbulencji, lekko za mocna dissipation, brak roznorodnosci w kolorze mimo ze sa jakies wariacje w kolorze skały. Ale to juz tak czepiajac sie troszke :) Poza tym super, gratulacje! P.S. Moja dziewczyna tez powiedziala ze ta aktorka jest słaba i wyglada jak "aktor" z M jak Milość. Chociaz ja tego nie dostrzegam. Moze dlatego ze skupiam sie na vfx za bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gnacik Napisano 25 Październik 2014 Share Napisano 25 Październik 2014 Napiszcie chociaż czy smakowało... no i jakieś fotki na Instagrama :-) Początek wydał się fajny, w okolicach 3 minuty wyłączyłem bo przestałem już kumać o co chodzi. Czekam na poprawione napisy :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomaszm Napisano 25 Październik 2014 Share Napisano 25 Październik 2014 Gratuluję zespołowi Platige Image kolejnej świetnej produkcji, naprawdę bardzo przyjemnie się to ogląda. Podejście do tematu również jak najbardziej udane, przekaz jest jasny i zrozumiały dla odbiorcy (gratuluję Panie Tomku). Całość ma taki fajny ‘smaczek’ materiałów rodem z BBC, co mi się również bardzo podoba. Od strony technicznej są tylko dwie rzeczy, które jakoś czasami mi przeszkadzają. Pierwszym problem, który nieco psuje efekt końcowy, to brak lub niewielka głębia ostrości w niektórych ujęciach (nie wiem czy wynika to ze sposobu kręcenia materiału czy może z zabiegów przy post-produkcji). Rozumiem, że przy dużych zbliżeniach jest czymś naturalnym, że tło ulega ładnemu rozmyciu. Czasami jednak dół kadru, który obejmuje drugi plan (najczęściej obszar tuż za lub obok aktora), jest tak samo rozmyty jak jego górna część, która jest planem dalszym, można to zobaczyć w ujęciach 0:53, 1:02, 1:10, 1:25, 1:54, 3:38 (widać to również na ujęciu z obrazka na stronie). W rezultacie w tych ujęciach drugi plan wygląda dokładnie tak samo jak horyzont, który jest przecież najdalej. Przez to całe tło jest nienaturalnie równomiernie rozmyte. Aktorzy w tych scenach wyglądają jakby zostali cyfrowo wklejeni w ten materiał. Drugi problem to korekcja kolorów. Klimat tego wszystkiego jest oczywiście bardzo fajnie zrobiony, wiadomo dużo pyłu, kurzu, kamienna pustynia, etc. ale mam wrażenie, że korekcja kolorów czasami jest zbyt mocna, ale to już bardziej subiektywne odczucie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalz00 Napisano 25 Październik 2014 Share Napisano 25 Październik 2014 Bardzo dobre. Strasznie szybko mi minęło te pare minut. Zmontowane elegancko, ładnie wszystko płynie... Na koniec pozostaje niedosyt ze to już tyle, bo chciałoby się zobaczyć więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
narwik Napisano 25 Październik 2014 Share Napisano 25 Październik 2014 Kiedy kończyliście renderować kometę? Bo wyszła strasznie podobna do tego kartofla ze zdjęć Rosetty. Naprawdę czekaliście z tym do ostatniej chwili? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ezils Napisano 26 Październik 2014 Share Napisano 26 Październik 2014 Jest i OST, Atanas Valkov: Muzyka kopie dupsko! Obejrzałem Ambition ponownie, zaraz po tym making-of i jeszcze bardziej mi się całość podoba. Świetna robota, raz jeszcze gratulacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blinq Napisano 26 Październik 2014 Share Napisano 26 Październik 2014 Świetny film. Trzyma w napięciu. Udało Wam się stworzyć fenomenalny klimat - skojarzył mi się z twórczością Jacka Dukaja. I się nawet nie zdziwiłem widząc jego nazwisko w creditsach ;) Ja tam się nadal łudzę, że jednak uda się Tomkow zrobić "Ruch Generała" w końcu ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekhc Napisano 26 Październik 2014 Share Napisano 26 Październik 2014 Dobre! Trochę chyba aktorzy odbębnili tutaj, ale reszta urywa tyłek, także mega szac dla ekipy! Making of genialny :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ezils Napisano 26 Październik 2014 Share Napisano 26 Październik 2014 Littlefinger imo dał radę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekszy0 Napisano 26 Październik 2014 Share Napisano 26 Październik 2014 Chyba najlepiej oddam swoje zdanie mówiąc, że już 7 raz oglądam :) świetne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sroka8888 Napisano 26 Październik 2014 Share Napisano 26 Październik 2014 Fajnie że się podobało :) Podziękowania ze strony całego zespołu vfx ;) Od białego Obamy też :D "Dałem "Ambicji" kawałek serca, ale Kuba Knapik dał*jej z pół komory" - Potwierdzam !!! Kuba odwalił kawał doskonałej roboty przy tym projekcie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mantragora Napisano 26 Październik 2014 Share Napisano 26 Październik 2014 Fajnie sie ogloda ale pod wzgledem efektow czuje sie jakbym zobaczyl teaser podsumowujacy ostatnia dekade w efektach specjalnych. Caly czas uczucie ze "Juz gdzies to widzialem". Chyba w "Superprodukcji". Poza tym git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leru Napisano 26 Październik 2014 Share Napisano 26 Październik 2014 Heh Biały Obama :) Cieszę się, że wziąłem dział w projekcie, który został tak dobrze odebrany. Wielkie propsy dla wspomnianego Kuby Knapika - prowadzącego projektu, art directora i kompozera. Należą mu się pokłony największe! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rotomonks Napisano 27 Październik 2014 Share Napisano 27 Październik 2014 To już wiem kto porobił lewitujące bloki skalne w Avatarze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azbesty Napisano 27 Październik 2014 Share Napisano 27 Październik 2014 To już wiem kto porobił lewitujące bloki skalne w Avatarze... ^^ dobry komplement. z ciekawostek z tego co pamiętam to były one DP + nuke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kefas Napisano 27 Październik 2014 Share Napisano 27 Październik 2014 Kurcze, chciałbym zobaczyć pełen metraż Jacka Dukaja i Tomka Bagińskiego z takim rozmachem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WWWoj Napisano 14 Listopad 2014 Share Napisano 14 Listopad 2014 Wczoraj były fragmenty filmu we wiadomościach w Hiszpanii, bo mówili o rozecie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 15 Listopad 2014 Share Napisano 15 Listopad 2014 Ciekaw jestem czy trzeba licencjonowac film, by go pokazac w telewizjach czy jest to materiał promocyjny do dowolnego pokazywania, bo niebawem wiele wiecej nie zobaczymy z powierzchni komety. Japonce mogliby skierowac swojego beam'a w kosmos i podladować Philae. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi