Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

arturprx2, super świateko. LWF?

jacekdrze, również bardzo ładne światło, osobiście przyciemniłbym materiał sofy.

le_chu, fajna kompozycja. przy przepalonych oknach i ogólnie w otoczeniu bieli meble trochę się zgubiły.

ode mnie test krzaczków, 3 kępy bez i 3 z kwiatami, przygotowane pod rozłożenie Forest Packiem

pSdKbrG.jpg

ucInNjW.jpg

tZiIs00.jpg

• Odpowiedzi 2,3k
  • Wyświetleń 471,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• stormwind
    stormwind

Trochę się zeszło ale wreszcie jestem zadowolony z bryły. Zostało jeszcze mnóstwo do zrobienia, więc wrzucam bardziej jako "teaser" ale pozbieram i zrobię na dniach porządnego WIPa.

• OEMowa felga OZ z FSO powiększona do 18" Zmieniłem układ śrub na 5x112 bo przy tym rozmiarze 4 wyglądały śmiesznie. Screeny z viewportu EEVEE Poniżej bez modyfikatorów.

Napisano

Dzięki panowie. To nie LWF, nie używam tego szatana :/

Zielenina gites!

jacekdrze też klawo ;] ale na kanapach padło mapowanie :P

Napisano

czadowe chwasty Polka, można to będzie gdzieś zassać za $$, czy robione dla siebie ?

Napisano

Grafika na deskę całość 3D :> jeszczę detale dodaje dlatego w nie ukończonych.

sneak4_by_kr4mon-d7bg6oy.jpg

sneak3_by_kr4mon-d7bg6df.jpg

no i screen z viewportu :>

behind2_by_kr4mon-d7bg7sl.jpg

Napisano
  polka dot napisał:
ode mnie test krzaczków, 3 kępy bez i 3 z kwiatami, przygotowane pod rozłożenie Forest Packiem

o widze, że komuś tutaj jeszcze za mało krzaczorów;) wyszło super!

Napisano

kowalskikamil- dzięki, rzeczywiście, jak się w dzień na to patrzy to dół za ciemny.

O.K poprawiony dół i nocny testowy:

1CzCj4n.jpg?1?7270

.

3htt2QA.jpg?1?2672

Napisano

Szyby w dzień strasznie odbijają otoczenie. A poza konkursem to podziwiam architektów za ich projekty oderwane od rzeczywistości. W tym rogu to chyba kominy wentylacyjne zrobią, bo w pokoju raczej nic się nie ustawi ;)

Napisano

Dawno nic nie wrzucałem z 3D.

Test takiego sobie taboretu kuchennego do wnętrza nad którym właśnie pracuje jak nie pracuje:P

Napisano

Mamy już wiosnę, ale jeszcze wrzucę taki obrazek w klimacie zimowym - powstał na konkurs Vasco. Przy okazji testowałem skany ludzi od AXYZ - jeszcze daleka droga do pełnego realizmu (szczególnie tekstury), ale zdecydowanie duży krok na przód w temacie.

zewn1.jpg

Napisano

Czy może mnie ktoś oświecić dlaczego w maxie 2015 nie jest widoczna selekcja żadnego poligonu/edga/vertexa w edycji skopiowanego z instancją obiektu ?

Pierwszy owszem pokazuje zaznaczenie natomiast żaden ze skopiowanych nie.

fep3s0.jpg

Napisano

arturprx2: uywam 2013 i też nie mam czegoś takiego. Musisz zaznaczyć wszystkie instancje i wtedy edytować je razem, w sensie gdy wszystkie są zaznaczone.

S.

Napisano

To może jednak jest do tego jeszcze jakieś ustawienie? A sposób z zaznaczeniem wszystkich instancji Ci działa?

S.

Napisano

W ramach celebracji obrony mistrzostwa Polski przez Legie Warszawa, publikuje moj zwycieski projekt maskotki stolecznego klubu:)

Model, rig i render w calosci wykonane w Blenderze.

29ffkev.jpg

29mtyyd.jpg

eb6hdt.jpg

Napisano

DreamLoveKit, fajna czytelna prezentacja. spoczko materiał pluszu.

ode mnie test światła. kamera vraya, gradient w environment, intensity exponential, gamma 2,2. skylight portal w oknie. bez postpro

4YjM5sP.jpg

Napisano

polka - bardzo przyjemne.

zaintrygowałeś mnie z tym gradientem, powiesz coś więcej ? jakieś wartości etc ?

exponential > reinhard ? jaką wartość RGB ma twoja "biel" na ścianach ?

pytam bo wszystko ładnie doświetlone jak na takie małe okienko, klimacik wyszedł zacny!

Napisano

polka dot - fajne światło. Przyłączam się do pytania terenasa. Ładne książkowe "soft shadows" :)

Napisano

dzięki za feedback, gradient to temperatury nieba z wikipedii + szary pod horyzontem (znacznie ciemniejszy od nieba). reinhard z małym burnem zachowuje się jak exponential, a z dużym jak linear więc ma szersze zastosowanie. intensity exponential pozostawia wyjściową saturację kolorów przepalonych z tego co rozumiem. sam exponential korygując przepalenia gubi nasycenie. biel w tamtym teście to szary 150.

tym razem z foty, linear 2,2 i postpro (tylko krzywa z ps i lekki bloom):

mmc5lD3.jpg

Napisano

Fajne testy polka dot! Też coś testuje podobnego z soft shadowsami.

kd_02_Int.jpg

Sam sun and sky + źródło światła z sufitu w kuchni, zza kamery.

Napisano
  Bonifatz napisał:
Fajne testy polka dot! Też coś testuje podobnego z soft shadowsami

Sam sun and sky + źródło światła z sufitu w kuchni, zza kamery.

Kurcze, bardzo naturalnie ten render wygląda - na jakich ustawieniach VrayCamery i oświetlenia jedziesz? Color Mapping Exponential czy Reinhard?

Jak używam Reinherda z parametrem (burn) 0,001 to kolory siadają ale nie ma przepaleń. To samo Exponential - kurcze, pierze kolory jak dobry wybielacz:( A u Ciebie np. drewno na parkiecie jest miodzio. Generalnie tekstura drewna jest u Ciebie ostra jak żyleta nawet w dalszych częściach renderu - używałeś może AA typu Fixed? bo u mnie na Adaptive DMC trudno było osiągnąć tak ostre tekstury w dalszych częściach renderu...

Sporo mam tu tych zapytań,ale jak widzę dobry render to ciekawość mnie zżera :)

Pozdrawiam

Krzysztof Czerwiński

Napisano

@ Krzychu. W opcjach bitmapy daj filtering na "none" i blur na 0,001 (filtrowanie należy bezwzględnie pozostawić przy bitmapach stosowanych kanale bump - inaczej nie działają poprawnie). Czas renderu wzrośnie, ale tekstura zachowa swoją ostrość również pod małym kątem i będąc daleko od kamery.

@ Bonifatz - megusta :D to chyba reinhard i podbijany kontrast ?

@ Polka - potestowałem intensity exponential - jest jak mówisz, z tendencją do zamieniania przepaleń na białych ścianach w "żółte" plamy, co imo nie wygląda zbyt dobrze i realistycznie. Poza tym przyjemnie się z tym pracuje.

Jak wspomniałeś, wszystko zależy od celu.

Napisano

Hris, tak jak pisał terenas zmniejsz blur, a dodatkowo dla tekstur widzianych pod dużym kątem zmień filtering na Summed-Area.

Edit: przeoczyłem "none" w poscie terenasa, jeden i drógi typ filtrowania ma swoje plusy i minusy, Summed-Area jest dobry do zbliżeń ale żre 4x więcej pamięci, brak filtrowania, odwrotnie.

Edytowane przez stormwind

Napisano

Stormwind i terenas - dziękuje za wszystkie info:)

A jakim algorytmem najczęściej liczyć tak by uzyskać to co Bonifatz odnośnie idelanie cieniowanych styków ścian i sufitów (wiem że można AO użyć albo od razu w czasie renderu albo jako osobny pass), ale wiem też że przy naprawdę dobrym ustawieniu IR i LC (np -3,-1 i LC około 2000) też coś się tam dobrego dzieje przy stykach obiektów...ale ostatnio zacząłem "katować" bruteforce plus LC i on to ładnie liczy, ale czas to jakiś kosmos przy interiorach...U Bonifatza np. ściany wszystkie i suft ładnie się stykają mając ładne, naturalne (chyba nieco inne niż AO) łączenie...

Ehhh, tyle pytań a czasu na testy tak mało:)

Napisano

Dzięki wam! Fajnie usłyszeć, że render się podoba. Co do ustawień to tak jak terenas napisał, blur "wyłączyć" i tekstury powinny się zachowywać normalnie. Tak btw to nie wiem kto u autodesków ustawił to w defaulcie na 1.0, powinien po łapach dostać :D

terenas - jest to exponential i praktycznie poza curvesami nie zrobiłem przy tym obrazku nic.

Hris - troche AO dobrze ustawiony IRR (dobrze rozmazany ;)) i nie powinno być problemu. Ja tutaj już renderuje z bardzo delikatnym AO.

Ja akurat liczyłem to LC + IRR.

edit:

tu jeszcze jeden render na tych samych ustawieniach

kd_int_04.jpg

Edytowane przez Bonifatz

Napisano

Świetne:) Naprawdę naturalnie wygląda, bez dwóch zdań!

Napisano

Co może powodować nie zamykanie się maxa w oknie procesów menadżera zadań ?

Jako taki zostaje zamknięty i w pasku go nie ma ale w procesach wisi koło pół giga pamięci.

Napisano

Używasz farmy? DR lub serwera backburnera? Wydaje mi się, że to przez to. Mam to samo u siebie i wiem, że ma to właśnie związek z renderowaniem sieciowym.

S.

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

Napisano

Testuje corone do blendera i ten silnik to mistrzostwo świata, jeśli chodzi o szybkośc i światło.. katowałem go najbardziej nie porzadanymi oświetleniami jakie można stworzyć a on tak jakbym świecił ambient oclusion bez problemu w 4 minute gotowy render na laptopie.

Jednak jest pare minusów.

1 slot na texture.

brak proceduralnych materiałów

możliwości paru uv'ek... w jednym materiale tego mi brakuje.

nie ma compositngu teksturowego w materiałach

interior_1_by_kr4mon-d7l3aey.png

Napisano

A ja katuje w ramach edukacji Cycles'a. Dzięki passom pozbyłem się szumu. Teraz szukam odpowiednich ustawień GI co by nie gubiło detalu.

2B3b3zf.jpg

Dłubiąc w ostatnim czasie w Blenderze zupełnie odechciało mi się odpalać Maxa. Teraz na dobrej drodze jest Cycles by zastąpić u mnie V-Raya :D

Napisano
  Cytat
Teraz na dobrej drodze jest Cycles by zastąpić u mnie V-Raya :D

to troche zwolni boo główny developer przeszedł do arnolda.

Napisano
  Azbesty napisał:
.

Jednak jest pare minusów.

1 slot na texture.

brak proceduralnych materiałów

możliwości paru uv'ek... w jednym materiale tego mi brakuje.

nie ma compositngu teksturowego w materiałach

napisz na forum corony co ci boli to znając twórców będą starali się temu zaradzić w przyszłych wersjach albo może skrobną jakiś scrypt

Napisano
  skalpel3d napisał:
napisz na forum corony co ci boli to znając twórców będą starali się temu zaradzić w przyszłych wersjach albo może skrobną jakiś scrypt

mam dobry kontakt z developerem eksportu blenderu i monitoruje to i zgłaszam masę bugów i przemyśleń tak że Monio pilnuje Bakeingu :D ja pilnuje Eksportera corony. Chce zrobić dobrą dokumentację wtedy uderzę do standalone na razie trzeba poczekać na A7. bo to sporo wniesie.

Napisano
  Azbesty napisał:
to troche zwolni boo główny developer przeszedł do arnolda.

Hehe, jeśli o tym piszesz to wnioskuję , że była to jedna z ważniejszych postaci dla rozwoju Cycles. Vray pozostaje w grafiku. Corona dodana.

Napisano

prawdę mówiąc to jedynej sprawy jakiej cycles niema to displacment jakiś dobry, adaptywny

Napisano

Połowiczne rozwiązanie pytania z posta #1766, to wejście w izolacje z danym obiektem - selekcja jest wyświetlana.

Przy okazji teścik gresu.

2n6enit.jpg

Napisano

to dla klienta? Takie linie potrafią czasem wywołać zawroty głowy i mdłości.

Napisano
  olaf napisał:
to dla klienta? Takie linie potrafią czasem wywołać zawroty głowy i mdłości.

Ja tak mam, patrząc na sam render czuję dyskomfort.

Napisano
  2013 napisał:
Ja tak mam, patrząc na sam render czuję dyskomfort.

Dokładnie to samo, tragiczny design.

Napisano
  Tamyl91 napisał:
Dokładnie to samo, tragiczny design.

+1

to prawda jakby to było ciemne drewno to spoko.

Napisano

Nie, zupełnie luźny temat. Może i faktycznie przesadzone ew. subtelniejsze, sie zobaczy.

Koło dyzajnu to nawet nie leżało, Tamyl91 :P

edit:

Pytanie z innej beczki.

Gdzie w maxie mamy jakiś magiczny parametr, odpowiadający za wyświetlanie opacity ze slotu w viewporcie ?

Dla przykładu w scenie po lewej wyświetla się super a po prawej, w innej scenie zwyczajnie. Gdzie to kontrolujemy ?

2pq1jk7.jpg

Edytowane przez arturprx2

Napisano

Sprawdź może, czy nie masz w Material Editorze w opcjach maski opacity zaznaczonego pokazywania mapy w viewporcie?

Trochę zgaduję, bo nie włączałem maxa chyba z pół roku:(

Pozdrawiam