Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Wiem, 偶e to przesada po raz kolejny si臋ga膰 po ten sam temat i z pewno艣ci膮 wielu z Was ma ju偶 torsje widz膮c znowu to samo tylko w innym uj臋ciu, ale wrzucam uko艅czone zam贸wienie dla weterana/pilota z Nowej Zelandii, ukazuj膮ce przechwycenie i zestrzelenie jego Lancastera w nocy 8 czerwca 1944 roku. Uspokajam, 偶e nie dr膮偶臋 tematu bo to super biznes (bo nie jest niestety). Niniejsze zam贸wienie by艂o zrobione charytatywnie.

Uj臋膰 mia艂y by膰 dwa, pokazuj膮ce: pocz膮tek przechwycenia przez Ju88 i moment opuszczenia samolotu przez pilota i nawigatora. 'The Last Defender' to rodzaj ho艂du dla strzelca g贸rnej wie偶yczki, kt贸ry do ko艅ca prowadzi艂 ogie艅 w kierunku napastnika. Kiedy zdecydowa艂 si臋 opu艣ci膰 samolot , by艂o ju偶 za p贸藕no... Poniewa偶 po obejrzeniu 'Horrido', zamawiaj膮cy za偶yczy艂 sobie aby pokaza膰 samolot w przechyle na prawe skrzyd艂o, powsta艂o 'Under Attack'. Jednak osobi艣cie o wiele bardziej lubi臋 Horrido wi臋c i to zamieszczam. Na g贸rze ca艂e obrazki, poni偶ej detale w skali 1:1. 'Horrido' - okrzyk niemieckich my艣liwc贸w w momencie ataku - oznacza 'przera偶aj膮cy', 'potworny'

Rozdzielczo艣膰: ~8000px

3ds max 2011, Mental Ray, Photoshop; model Ju88 (de Espona models)

Krytyka i opinie mile widziane

horrido.jpg

thelastdefender.jpg

underattack.jpg

Detale "Horrido'

hordetail05.jpg

hordetail04.jpg

hordetail02.jpg

hordetail01.jpg

hordetail03.jpg

Detale 'The Last Defender'

detail01.jpg

detail04.jpg

detaail03.jpg

detail02.jpg

Detale 'Under Attack'

uadetail02.jpg

uadetail03.jpg

uadetail01.jpg

P.S. Poni偶ej kilkudziesi臋ciominutowe szkice do innego obrazu dla innego weterana, kt贸ry r贸wnie偶 zosta艂 zestrzelony przez niemieckiego my艣liwca. Do czasu ko艅czenia w艂asnego BF110 pos艂uguj臋 si臋 modelem de espony. Sorry za niedopracowanie (te same litery kodowe, s艂aby ogie艅 itp) ale to tylko szkice:

testshot01.jpg

testshot04.jpg

testshot02.jpg

testshot03.jpg

Dla koneser贸w ma艂y compositing breakdown (dzi臋ki dla Pionixa za help!)

Trzeba klikn膮膰, 偶eby aktywowa膰. Mi艂ego ogl膮dania.

compoq.jpg

Dorzucam godzinny szkic dla kolejnego weterana (zn贸w z Australii). Pokazuje on Lanca w akcji w czasie zrzutu zielonych marker贸w, kt贸re rozrywaj膮c si臋 na okre艣lonej wysoko艣ci opada艂y w kaskadach przypominaj膮cych ki艣cie winogron. Troszk臋 to psychodeliczne, ale niesamowicie widowiskowe.

Zadaniem najlepszych za艂贸g z dywizjon贸w pathfinder贸w by艂o oznakowanie celu dla g艂贸wnych si艂 atakuj膮cych za pomoc膮 flar i znacznik贸w celu. Dzi臋ki pomys艂owo艣ci brytyjskich naukowc贸w mog艂y one przyjmowa膰 najr贸偶niejsze kolory od zielonego i niebieskkiego przez r贸偶 do 偶贸艂ci i czerwieni.

illuminators.jpg

Edytowane przez peter_f

• Odpowiedzi 65
  • Wy艣wietle艅 16,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

艣wietne, ma艂o konstruktywne ale jak偶e okazuj膮ce emocje s艂owo :)

jestem pod ogromnym wra偶eniem co mo偶na wycisn膮膰 z modelu samolotu...

salut.

Napisano

Niedawno Piotrek powiedzia艂 mi, 偶e boi si臋, i偶 umrze a na nagrobku wyryj膮 mu Lancastera i napisz膮, 偶e to jego dorobek ca艂ego 偶ycia :) Piotrze, po pierwsze 偶ycie przed tob膮 i ze dwa inne samoloty jeszcze zd膮偶ysz zrobi膰 a p drugie czy ni elepiej miec TAKI nagrobek zamiast albumu z tandetnymi obrazkami ? ;)

Fantastyczne obrazy, rewelacyjny klimat. I ten boski ogie艅.... (mnie ten 艂obuz nauczy艂 robi膰 gorszy - widz臋, 偶e lepszy zostawi艂 dla siebie ;) ) W wymiarze artystycznym - kapitalne. W wymiarze psychologicznym - dziwne. Ja chyba bym ni ezamawia艂 obrazu, na kt贸rym uwieczniono by tak traumatyczny moment z 偶yciorysu.... No chyba, 偶eby straszy膰 wnuki :)...

Napisano

Przesy艂am Ci wirtualny u艣cisk d艂oni z gratulacjami. S艂贸w brak!

Napisano

faktycznie brak sl贸w, nie wiem co napisa膰, piekne.

Napisano

Piotrek, nie jest to ostatni obrazek z Twoim Fantastycznym Lancem.

Pami臋taj o Tallboyach, Dam Bustersach, Grand Slamach i innych akcjach w kt贸rych "zagra" Ten Wspanialy Model.

Pozdrawiam. Waldek

Napisano

Wow! Piknie Panie Piknie! Po prostu brak s艂贸w :)

Gratulacje!!! i 5*

Napisano

hmm no niby jest fajnie, ale jednak s膮 niedoci膮gni臋cia i to znaczne np: wyraz twarzy pilota nie pasuje do sytuacji!

oczywi艣cie 偶art. 艢wietna praca, bardzo dobrze uchwycony klimat (te偶 bardziej podoba mi sie uj臋cie Horrido).

pi臋膰 gwiazdek cho膰 temat eksploatujesz mocno ;)

Napisano

Kompozycja i kolorystyka tych prac mnie morduje. Tak jak i detale, model, materialy, ramka, font.... i tak dalej :)

Napisano

Na drugim obrazku troch臋 nie rozumiem sk膮d ci piloci wyskoczyli tzn wszystko pozamykane, no i 艣mig艂a JU mo偶naby mocniej zaakcentowa膰 bo fajnie wygl膮da na 7mym:)

A tak to super 艣wietne naprawde 5*.

Napisano

OMFG rzeznia! :D 5*

Napisano

ogie艅, dos艂ownie i w przeno艣ni ;) A tak w og贸le to czym robiony ten dos艂owny?

Napisano

Kapitalne s膮 te obrazki! Jak znam Piotra i jego benedykty艅skie zap臋dy to ogie艅 generowa艂 excelem :D

A dziadzi臋 mrysa Piotr nie s艂uchaj, taki z niego psycholog jak ze mnie ksi膮dz! :D

5*!

Napisano

A dziadzi臋 mrysa Piotr nie s艂uchaj, taki z niego psycholog jak ze mnie ksi膮dz! :D

Psychologia si臋 nie tyczy艂a obrazka (kt贸ren genialny jest) tylko zamawiaj膮cego :) Chyba, 偶e by艂by nim pilot Ju 88 - to wtedy bym zrozumia艂 ;)

Napisano

Jaka przesada ? 艣miesz 偶artowa膰, ten model jeszcze po艂owy render贸w na , kt贸re zas艂uguje nie zaliczy艂. Wi臋c jeszcze ch臋tnie go zobaczymy nie raz , nie dwa !

Tak na marginesie to zn贸w brak mi s艂贸w na temat perfekcji tej pracy.

Edytowane przez NV

Napisano

艢wiatowy poziom albo i dalej... Pi臋kna praca z dusz膮 ( detale ). Jeste艣 niemo偶liwy :P Five stars.

Napisano

Peter, nie wiem jak takie rendery mog艂yby si臋 znudzi膰, co z tego, 偶e aktor jest ten sam, skoro ka偶dy nowy film, w kt贸rym zagra jest 艣wietny :) Niesamowicie ju偶 dopracowa艂e艣 kompozycj臋 i o艣wietlenie, wszystko pi臋knie "siedzi" w scenie, no i ta dynamika, ahh... cuda tworzysz panie, cuda.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Ogromne dzi臋ki ch艂opaki za tak pozytywne komentarze. Jak zwykle podnosicie mnie na duchu, bo szczerze m贸wi膮c zdo艂owa艂em si臋 ostatnio jak wspomnia艂 Mrys'iu. Niemniej, gdyby kto艣 mia艂 r贸wnie偶 s艂owa konstruktywnej krytyki to bardzo prosz臋, bo to dobre dla rozwoju.

Co do pyta艅: ogni贸r to mix r臋cznego malowania w photoshopie i zdj臋膰 prawdziwych p艂omieni. Kiedy艣 wystarcza艂o mi samo malowanie tak ognia jak i dymu, ale kiedy rozdzielczo艣ci finalnego obrazu wzros艂y powy偶ej 7000px malunki przesta艂y wystarcza膰, st膮d posi艂kowanie si臋 zdj臋ciami (wielkie dzi臋ki dla kapitana stra偶y po偶arnej - Klimczura Wo艂oszy艂owa;). Moim zdaniem, najwa偶niejsze to dobrze pod艣wietli膰 lokalnie modelik 艣wiate艂kami, kt贸re symulowa艂yby p艂omienie, no i nie zapomnie膰, 偶e ogie艅 daje 艂un臋.

Jutro uploaduj臋 animk臋 z warstwami "The Last Defender' , tylko dowiem si臋 jak...

indian: serdeczne dzi臋ki Sebastian, cisn臋 a偶 trzeszczy,

mrys: zbieram si臋 do kupy Marku i ju偶 nie rozczulam. Musz臋 tylko ci臋偶ej pracowa膰 ;) Co do traumatycznego prze偶ycia to my艣l臋, 偶e czas goi rany. Weteran zam贸wi艂 5 sztuk dla swoich dzieci. A co do ognia i sikret贸w, to od czasu kiedy Ci臋 uczy艂em, m贸j m贸zg o dziwo nauczy艂 si臋 nowej rzeczy ;)

mookie: dzi臋ki wielkie Kamil

vision3d: dzi臋ki Pit, o ogniu powy偶ej :)

Freedom Fighter: dzieki Janek,

goral_44: dzi臋ki za s艂owa otuchy Waldku. Na to o czym m贸wisz nie mog臋 si臋 doczeka膰 :)

blinq: dziki Stary :)

Loki: dzi臋ki Krzychu, a co do pilota to masz racj臋. Popracuj臋 nad tym nast臋pnym razem

mirach: dzi臋ki Daniel, ciesz臋 si臋, 偶e Ci si臋 podoba :)

bbandi: Dzi臋ki :) zgadzam si臋 z Twoj膮 uwag膮 odno艣nie 艣migie艂. Co do wyj艣cia awaryjnego to w艂az znajduje si臋 pod stanowiskiem bombardiera i jest wci膮gany do 艣rodka - tutaj niewidoczny - za krzywizn膮 kad艂uba.

tjviking: dzi臋ki Tomek ;)

pecet: B贸g zap艂a膰 Marek :) o ogniu we wst臋pie powy偶ej :)

kliment woroszy艂ow: dzi臋ki Przyjacielu :) Wycisn膮艂em z excela wszystko, dym w notatniku :)

NV: dzi臋kuj臋! mi贸d na serce :)

Neb: dzi臋ki, dzi臋ki Marcin :)

kamiltsn: 5x dzi臋ki Kamil :)

Loozack: strasznie si臋 ciesz臋 Pit, 偶e Ci si臋 podoba. Twoje s艂owa bardzo wiele dla mnie znacz膮 Mistrzu!

P.S. Poni偶ej kilkudziesi臋ciominutowe szkice do innego obrazu dla innego weterana, kt贸ry r贸wnie偶 zosta艂 zestrzelony przez niemieckiego my艣liwca. Do czasu ko艅czenia w艂asnego BF110 pos艂uguj臋 si臋 modelem de espony. Sorry za niedopracowanie (te same litery kodowe itp) ale to tylko szkice:

testshot01.jpg

testshot04.jpg

testshot02.jpg

testshot03.jpg

Edytowane przez peter_f

Napisano
  • Autor

Dzi臋ki bolitic i Pawe艂 :)

Dla koneser贸w ma艂y compositing breakdown (dzi臋ki dla Pionixa za help!)

Trzeba klikn膮膰, 偶eby aktywowa膰. Mi艂ego ogl膮dania.

compoq.jpg

Edytowane przez peter_f

Napisano

Wisisz mi siano za dentyst臋.

Tak mi szczenka opad艂a, 偶e brak po艂owy w zgryzie.

Niesamowite.

Napisano
  • Autor

Dzi臋ki Waldku, Kuba, gientekwl :) To naprawd臋 nic takiego jak wida膰.

Napisano

Piotr, oczywi艣cie, 偶e to nic takiego.

Moja wnusia takie obrazki, od conajmniej roku, co chwila maluje. Mo偶e nie z p艂omieniami, bo dziecko mia艂oby l臋ki.

Ty jak c贸艣 powiesz .......

Napisano

Pewnie Peter mia艂 na my艣li, 偶e strzeli艂 sobie taki obrazek na szybko z nud贸w podczas porannego posiedzenia na "tronie", pos艂uguj膮c si臋 touchpadem na starym laptopie z przek艂amuj膮c膮 kolory matryc膮 i robi膮c w tym czasie drug膮 r臋k膮 pranie... takie tam, nie ma o czym m贸wi膰.

Ehh Piotrze, najpierw mia偶d偶ysz swoj膮 prac膮 a jak ju偶 cz艂owiek chce si臋 podnie艣膰 to dostaje z kopa Twoim komentarzem i znowu le偶y... 艁ap 5 gwiazdek i ju偶 nie gadaj g艂upot ;)

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Widz臋, 偶e si臋 nie dogadamy :) Ale przecie偶 patrz膮c na ten making of chyba widzicie, 偶e nie ma tu nic odkrywczego. Ot tona warstw i tyle.

goral_44: dzieci nie przestan膮 mnie zaskakiwa膰 :)

Loozack: ten tron, jako miejsce skupienia bardzo sprzyja inwencji, i mn贸stwo klawych pomys艂贸w uderza tu do g艂owy, ale w tym przypadku, jako, 偶e za obrazem stoi historia chcia艂em podej艣膰 do niego z wi臋kszym namaszczeniem - czyli w wannie :)

tiger250: dzi臋ki ogromne za link.

T膮 cz臋艣膰 Lancastera mam ju偶 w du偶ej mierze uko艅czon膮 wraz z zas艂onkami i lampk膮 nocn膮 pilota. Od jakich艣 6 miesi臋cy poprawia艂em Lancastera tak by wygl膮da艂 jak maszyna z czas贸w wojny (a偶 dziw bierze jak bardzo te dzisiejsze samoloty r贸偶ni膮 si臋 od tamtych wojennych).

Mam ogromny zaszczyt pracowa膰 tak nad nim, jak nad wersj膮 dambuster, z dwoma, 艣wiatowej klasy ekspertami, kt贸rzy nota bene ostatnio wsp贸艂pracowali, jako konsultanci, z Peter'em Jackson'em nad przygotowaniami d艂ugo oczekiwanego remake'u filmu 'Dambusters'. Teraz wsp贸lnie pickamy drobne detale wersji dambuster, po raz pierwszy pokazuj膮c to co nie uwiecznione zosta艂o nawet na wojennych fotografiach.

Napisano

艢licznie to z艂o偶y艂e艣 na tych warstwach, bardzo inspiruj膮ce! Podziwiam!

Napisano

Cudownie to robisz. Dobrze, 偶e w wizkach tyle PSa nie wk艂adasz co tu. Czemu ta praca nie jest na froncie jeszcze?

Pozdrawiam

Napisano

Peter, nie zaleznie ile jeszcze powstanie arcydziel w oparciu na o Twojego Lancastera, to zawsze bede ogladal je posikany z zachwutu.... rewelacja

bardzo sie ciesze za podzielenie sie tutorialem z postepu prac, baja bardzo duzo : ]

dziekuje

Napisano
(...)

Mam ogromny zaszczyt pracowa膰 tak nad nim, jak nad wersj膮 dambuster, z dwoma, 艣wiatowej klasy ekspertami, kt贸rzy nota bene ostatnio wsp贸艂pracowali, jako konsultanci, z Peter'em Jackson'em nad przygotowaniami d艂ugo oczekiwanego remake'u filmu 'Dambusters'. Teraz wsp贸lnie pickamy drobne detale wersji dambuster, po raz pierwszy pokazuj膮c to co nie uwiecznione zosta艂o nawet na wojennych fotografiach.

Wow, gratuluj臋, w pe艂ni zas艂u偶y艂e艣 na takie wyr贸偶nienie :)

Pozdrawiam.

Napisano

Ta praca to czysta epika! W pisaniu te偶 nie ma nic odkrywczego: ucz膮 tego w szkole podstawowej. Ale tylko nieliczni zostaj膮 uznanymi autorami. I to nie dlatego, 偶e napisali wiele ksi膮偶ek, ale zazwyczaj za jak膮艣 jedn膮, najlepsz膮. Tak jest i w tym przypadku.

Nie t艂umacz si臋, 偶e odgrzewasz temat - w Twoim wykonaniu to jak bigos wg Mickiewicza (tzn. im wi臋cej razy odgrzewany, tym lepszy).

Napisano
  • Autor

Ogromnie dzi臋kuj臋 za niezwykle buduj膮ce s艂owa. Ciesz臋 si臋, 偶e si臋 nie pochorowali艣cie od tego w膮tku. Obiecuj臋 jeszcze tylko kilka obrazk贸w i ko艅cz臋 temat.

mookie: dzi臋ki Kamil ogromnie :) Bardzo si臋 ciesz臋 je艣li si臋 przyda taki filmik.

Tores: dzi臋ki Tomek serdecznie. No w艂a艣nie w wizkach trzeba to maksymalnie ci膮gn膮膰 w maxie, kiedy uj臋膰 jest, nie jedno ale kilka.

Komic: dzi臋ki Stary! Ja posikany czekam na Tw贸j czo艂g! Kiedy sko艅czysz scenk臋??

Loozack: dzi臋ki Pit!

wjaworski: dzi臋ki Witku! Takie s艂owa s膮 mocno buduj膮ce!

Napisano

Peter, jestem prawdziwym fanem Twojej tw贸rczo艣ci. Absolutnie 艣wietne prace. Wywa偶one, doskona艂y nastr贸j, technicznie bezb艂臋dne. Lec膮ce przez powietrze pociski, blask p艂omienia w tej monochromatycznej, nocnej kompozycji. 艢wietne. Under Attack najbardziej przypad艂 mi do gustu. Wydaje mi si臋, 偶e ma wi臋cej dramatyzmu. Jestem ciekaw jak dosz艂o do tego, 偶e wykona艂e艣 t膮 prac臋 dla weterana z Nowej Zelandii. Rozumiem, 偶e musia艂e艣 si臋 troch臋 nas艂ucha膰 opowie艣ci od niego. To sk艂oni艂o Ci臋 do pracy charytatywnej?

Od siebie mog臋 da膰 jedynie 5 gwiazdek i poleci膰 j膮 wszystkim u偶ytkownikom wrzucaj膮c rekomendacj臋.

Pozdrawiam.

Napisano

A偶 ciary przechodz膮 co by by艂o jakby艣 przez vraya to przepu艣ci艂, wida膰 ju偶 masz wiele patent贸w kt贸re stale stosujesz ale niezmiennie wgniataj膮 w fotel. Zbli偶enie na ogie艅 cudoo

Napisano

whooo! Ogien wyszedl mega, o modelu juz nie bede wspominal... Super sie wyspecjalizowales, bardzo szanuje Twoja prace i dbalosc o kazdy detal.

Pozdrawiam

P

EDIT

Jak ogladam Twoje prace to mam straszna ochote na podobny temat. Jeszcze raz gratulacje!

Edytowane przez simonhc

Napisano

Ten front Piotr, jest kolejnym dowodem na to 偶e to co robisz jest co艣 warte! I wbij sobie to do swego pitolskiego 艂ba wreszcie!!!! fantastyczna seria! Gratuluje przyjacielu.

Napisano

Peter. Przechodzisz samego siebie!! Trudno mi sobie wyobrazi膰 偶eby to mog艂o wygl膮da膰 艂adniej i bardziej emocjonuj膮co. Perfekcyjne po艂膮czenie technicznego perfekcjonizmu i prawdziwej pasji.

Napisano

kurcze to 3D budzi we mnie pow膮tpiewanie w 2D. Podpisuj臋 si臋 pod ka偶dym pozytywnym komentem, pozdro

Napisano

Wow. Z艂oto dla Ciebie!

Co z tego, 偶e sporo takich prac? Jak dla mnie mo偶e by膰 ich niesko艅czono艣膰, byleby prezentowa艂y taki poziom. Gratulacje!

Napisano

艁adna ramka. Na wypasie. The Last Defender dla mnie najlepszy. Piateczka :)

Napisano

Najbardziej mi si臋 podoba podpis 偶e przepraszasz za pewne braki w szkicach... hmm.. gdybym ja mia艂 takie braki :D Poza tym w艂a艣nie przekona艂em si臋 偶e 5 gwiazdek a 5! gwiazdek to jednak r贸偶nica, niestety wykrzyknika co艣 nie wy艣wietla :) Mam nadzieje 偶e to nie ostatnia scenka z Lancasterem bo ogl膮da si臋 jak dobry film! Powodzenia! :D

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci