NV Napisano 5 Styczeń 2012 Share Napisano 5 Styczeń 2012 chveti napisał: Witam, Jako , że ostatnio w speed modelingu pojawiało się coraz więcej prac nie wymagających modelingu a opierających się na samym renderze. Wiele z nich jest określane jako 'nie udany render - wrzucam tutaj'. W tym wątku proszę wrzucać wszystkie rendery testowe , testy shaderów a także rendery robione dla zabawy - wszystko po to by nie śmiecić speed modellingu. Najlepiej , dla porządku żeby wrzucić małe info: -Jaki renderer -Czas renderingu -Rodzaj rendera (test materiału , test renderera...) Pozdrawiam. Rendery testowe 2006 - 2009 - http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=31885 Rendery testowe 2010 - http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=69638 Rendery testowe 2011 - http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=73635 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mookie Napisano 6 Styczeń 2012 Share Napisano 6 Styczeń 2012 Pierwszy test shaderów Cyclesa, render trwał może z 10 sekund. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasjogabonito Napisano 6 Styczeń 2012 Share Napisano 6 Styczeń 2012 Dobrze wyszło.... Ode mnie test przewodu do lampy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 6 Styczeń 2012 Share Napisano 6 Styczeń 2012 (edytowane) lukasjogabonito:Kocham takie kolory. A przewodu nie widać bo wyjechał za DOF;) mookie: Ten cycles ma takie bajery jak dofy i w ogóle kamera fizyczna czy to postpro? Edytowane 6 Styczeń 2012 przez Lucek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasjogabonito Napisano 6 Styczeń 2012 Share Napisano 6 Styczeń 2012 ha no naturalnie dof-a dołożyłem potem;) A o cyclesie też się chętnie dowiem więcej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FF Napisano 6 Styczeń 2012 Share Napisano 6 Styczeń 2012 trochę to wygląda jak test materiału drewna a nie kabla;) czekalem z dobre kilkanaście sekund az mi sie załaduje az sie zorientowałem ze to juz koniec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 Dobra, kolejna moja zabawa z tym modelem. Nie wiem dlaczego nie zauważyłem poodwracanych napisów na aparacie i nie zwiększyłem samplingów no ale trudno. Komentarze mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregory Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 Hejka, kolejny render testowy, już powoli nie mogę patrzeć na tą scenkę :/ co jeszcze można poprawić oprócz niebieskiej podłogi:p... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mookie Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 (edytowane) Cycles póki co nie posiada za dużo opcji związanych z postprodukcją, wkrótce mają dojść dopiero render passy, więc to, co pokazałem, to czysty render. DOF wynika z ustawień kamery fizycznej. Co najważniejsze to fakt, że jest to już teraz (przy odpowiednich ustawieniach, niektóre lampy generują więcej szumu, niż pozostałe) diabelnie szybki silnik, a że konstrukcja shaderów oparta jest na nodach, daje nam on całkowitą swobodę w generowaniu/mieszaniu shaderów. Szczerze mówiąc to na początku podchodziłem do niego z pewną taką nieśmiałością, w końcu to wczesna faza rozwoju, ale naprawdę już teraz może on doskonale nadawać się do określonych rozwiązań komercyjnych. Edytowane 7 Styczeń 2012 przez mookie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camel Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 (edytowane) Łukasz, yashicę wymodelowałeś na podstawie kupionej czy refek z neta? :) Nad studiem niestety trzeba solidnie popracować, mdłe i jasne , lekko chłodniawe światło oraz mdłe i nieco cieplejsze z białego to nie wszystko...pomyśl o ustawieniu świateł w nieco inny sposób zrób coś z tym ponieważ odbicia na obiektywie straszą! w sumie im lepiej zaaranżujesz oświetlenie bazując się na rzeczywistych zasadach pracy światła tym lepsze rezultaty będziesz w stanie uzyskać. Sampling zostaw na koniec, jak wszystko będzie gites i nie do zarzucenia no bo po co męczyć render długi czas :) Osobiście proponuję czarne tło, z którego wyłania się Yashica. Albo białe. Coś takiego przyjemnego, nie szaroburomdłego ;) Bo takie zabawy ze światłem silnie kojarzą mi się z próbami zmian kolorystyki oświetlenia wśród niektórych początkujących. Oświetlenie jest raczej sraczkowatożółte/niebieskie niż chłodne/ciepłe :) Widziałeś może rendery Sony NEX 7 w studio autorstwa RA?? Bardzo faaaaajna propozycja. No, w sumie nie było tam wielkich zmian barwowych oświetlenia. Spróbuj podobnie, a może i lepiej ;) Edytowane 7 Styczeń 2012 przez Camel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciastuch Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 Gregory nooo, widzę, że się zastosowałes do wskazowek :) Lepiej? :) Mi się widzi, że DUŻO lepiej. Dostawiłbym jeszcze trochę gadżetów typu np. jaka monstrancja, kielich na ołtarz, swiece, jakies oswietlenie wewnętrzne koscioła. Ja bym widział jeszcze jakis witraż np w tych nawyższych częsciach okna, ale nie znam budynku, nie widziałem go nigdy, więc jak Ci pasuje :) Może jakis wolumetryk ;>? Ach, wiele można zrobic :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregory Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 Dzięki ciastuch, wskazówki na forum ---> bezcenne:). jeszcze będę wstawiał kilka elementów i poprawiał trochę materiały, myślałem o monstrancji ale nie mogę jej wstawić bo to zimowy okres a monstrancja używana jest na "boże ciało" w lato, zamiast niej będzie krucyfiks na środku ołtarza, no jeszcze jeden drobiazg ale to potem. Oświetlenie wnętrza jest, tylko z tego widoku prawie niewidoczne znajduje się na poprzecznych belkach będzie w innym ujęciu. Gregory nooo, widzę, że się zastosowałes do wskazowek :) Lepiej? :) Mi się widzi, że DUŻO lepiej. Dostawiłbym jeszcze trochę gadżetów typu np. jaka monstrancja, kielich na ołtarz, swiece, jakies oswietlenie wewnętrzne koscioła. Ja bym widział jeszcze jakis witraż np w tych nawyższych częsciach okna, ale nie znam budynku, nie widziałem go nigdy, więc jak Ci pasuje :) Może jakis wolumetryk ;>? Ach, wiele można zrobic :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SWRSC Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 To dorzucę coś od siebie. fragmenty wcześnie pokazywanych lodówek, vray, PS: Pozdrawiam, SWRSC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camel Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 wow, przepięknie, profesjonalnie i wgniatająco. zdjęciowo. nic ująć nic dodać. tylko czy obraz jest 8bit na kanał? bo przejścia gradientowe się sypią, albo mam coś nie w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porti Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 @SWRSC Ja to sie nie znam ale wydaje mi się że ta tekstura mogłaby wyglądać lepiej. Teraz wydaje się być rozciągnięta. poza tym bardzo fajnie, ładny dof 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 porti: Przecież to brushed metal - musi być rozciągnięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makbol Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 @NV Czepiam się ale w tytule wątku jest błąd. Przed wykrzyknikiem nie stawia się spacji! Właściwie wcześniej też są błędy. Jakaś dziwna konstrukcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porti Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 co nie zmienia faktu, że mogłaby wyglądać lepiej :) ja bym ją jeszcze bardziej rozciągnął, albo ścisnął w poziomie albo zmniejszył blur.. nie wiem. jak już mówiłem nie znam się :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SWRSC Napisano 8 Styczeń 2012 Share Napisano 8 Styczeń 2012 jestem zdania, że nie ma rzeczy perfekcyjnych. Zawsze znajdzie się coś, co można szlifować w nieskończoność :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sroka8888 Napisano 8 Styczeń 2012 Share Napisano 8 Styczeń 2012 SWRSC: Super ujęcia i materiał metalu dof z Kamery vraya czy może zdeph? Ja taki teścik własnej trawy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morphe Napisano 8 Styczeń 2012 Share Napisano 8 Styczeń 2012 SWRSC - dobrze ze da sie jeszcze cos poprawic, znaczy ze to nie koniec... az strach pomyslec co by bylo gdyby sie juz nie dalo ;) sroka - jak na takie zblizenia to trawa kiepska;) chyba nie taki jest jej cel? = pokaz z oddali :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pressenter Napisano 9 Styczeń 2012 Share Napisano 9 Styczeń 2012 Morphe: E tam, w grafice komputerowej nie sądzę aby udało się jeszcze przez ładne kilkadziesiąt lat osiągnąć taki poziom aby nie dało się już nic lepiej. :D SWRSC: Bardzo bene te zbliżenia, bym tylko na tej kratce wentylacyjnej jakieś lekkie chamfery chyba zarzucił (znaczy w środku). Poza tym cud, miód, orzechów w brud. ;) Nie nadaje się to chyba na tutejszą FW, więc rzucę tutaj. Jeszcze kilka więcej ujęć jest na stronie. Sz. . . . . . . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loki Napisano 9 Styczeń 2012 Share Napisano 9 Styczeń 2012 pressenter - widziałem już na fejsbuku to mieszkanie, i powiem tak: gdybyś zmienił teksturę na tej drewnianej szafie (i mapowanie, bo teraz jest jak zblurowana) oraz wymienił firanki (gną się jak by były z filcu, grubaśne) - było by świetnie. A tak jest "tylko" bardzo dobrze :) Na ostatnim za duża aberracja chromatyczna (patrz: styk czarnej ściany i sufitu - świeci się na czerwono) 3 i 5 ujęcie podoba mi się najbardziej. No można by tą parę wywalić z 4 i też by się załapało. Oświetlenie bardzo mi się podoba. Fałszywa skromność nie przystoi. Prace jak najbardziej nadają się do finished. Pokazał byś rzut tego mieszkania (z jakimiś wymiarami zgrubnymi nawet)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasjogabonito Napisano 9 Styczeń 2012 Share Napisano 9 Styczeń 2012 Press w jaki sposób para jest robiona??? PF???? Bo widziałem na stronie że się animuje też w kawkce na stoliku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy Napisano 9 Styczeń 2012 Share Napisano 9 Styczeń 2012 pressenter - dobra, te foty są ok ale gdzie twoje wizki ? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ewert Napisano 9 Styczeń 2012 Share Napisano 9 Styczeń 2012 ładne kadry :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakubm Napisano 9 Styczeń 2012 Share Napisano 9 Styczeń 2012 hej! witam, bo daaawno mnie nie było. pressenter nieźłe to wygląda, zwłaszcza ta naturalność obrazków... ode mnie takie 2 ostatnie obrazki, które robiłem na potrzeby firmy w której pracuje: poz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy Napisano 9 Styczeń 2012 Share Napisano 9 Styczeń 2012 super, świetne kolorki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolitic Napisano 9 Styczeń 2012 Share Napisano 9 Styczeń 2012 pressenter: ostro pan jedzie do przodu ;) bardzo mi się podoba - 3ci render najlepszy, ale reszta i tak super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pressenter Napisano 9 Styczeń 2012 Share Napisano 9 Styczeń 2012 O, jak miło, że się tak podoba, dzięki. :) Loki: Kilka trafnych uwag. Co do drewna to mapowanie samej tekstury diff jest na pewno dobre, tylko odbicie coś skopałem, i przez to wygląda jakby zblurowane. :| Zasłony jak najbardziej zamierzone, miały być grube i ciężkie, chociaż może faktycznie tutaj wyszły jak wisząca guma, no nic, będzie nauka na później. ;) Rzeczywiście tam aberacja się rozjeżdża, nie zauważyłem, dzięki za uwagi. :D Rzucik poniżej. lukasjogabonito: Para faktycznie particlami, ale przy pomocy FumeFX. Plugin najtańszy może nie jest, ale opłaca się, na prawdę bardzo mocno; ma przeogromne możliwości. siwy: Hehe, następnym razem. :D jakubm: Ogólnie pozytywnie, ale według mnie troszkę za dużo kontrastu, zdaje się, i kompozycyjnie też jakoś tak mi się wydaje strasznie wszystkiego dużo. Posądzam, że mógłbyś z tego jeszcze więcej wyciągnąć. ;) Pozdrawiam Sz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakubm Napisano 10 Styczeń 2012 Share Napisano 10 Styczeń 2012 pressenter dzieki za uwage, cos tam pokombinuje z tym jeszcze, ale kompozycyjnie zostanie tak jak jest.. lubimy "za duzo" na obrazkach ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonifatz Napisano 10 Styczeń 2012 Share Napisano 10 Styczeń 2012 (edytowane) Press , fajne światło i postpro! Tu dwa Wip'y ode mnie : Edytowane 17 Styczeń 2012 przez Bonifatz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 10 Styczeń 2012 Share Napisano 10 Styczeń 2012 Bonifatz, bardzo fajne materiały i compo, ale w pierwszym za dużo światła - przepalona biel i trochę za mało kontrastowa scena. Kształt okien trochę IMO zaburza odbiór - za szerokie i wygląda to jakby się komuś skala pomyliła. Ale oprócz tego to bardzo fajnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Quentin Napisano 10 Styczeń 2012 Share Napisano 10 Styczeń 2012 Bonifatz - świetne te wizki. Mógłbyś pokazać czyste rendery bez postpro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SWRSC Napisano 11 Styczeń 2012 Share Napisano 11 Styczeń 2012 Kilka prostych łazienek. Część modeli wykonał Carloss z forum, polecam tego Pana do modelowania :) Pozdrawiam, SWRSC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonifatz Napisano 11 Styczeń 2012 Share Napisano 11 Styczeń 2012 (edytowane) Lucek - Dzięki ! tu taki standard maja tych okien wiec wstawilem co chcieli ;) Co do przepaleń to już coś poradziłem dzisiaj. Jak skoncze pokaże jak to wyszło. Quentin - Dzięki ! Za duzo pospro nie ma w tych obrazkach, curve w FB + glow w shopie i aberacja. To by było wszystko. Pozdro! edit: Jeszcze wip exterior do tego pokoju z zielonymi zaslonami który pokazałem wcześniej : Edytowane 17 Styczeń 2012 przez Bonifatz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fargate Napisano 13 Styczeń 2012 Share Napisano 13 Styczeń 2012 Bonifatz: Pierwsze bardzo przyjemne, kojące bym rzekł :) Drugie, klocki jak klocki ale zieleń bardzo fajnie. SWRSC: Spoko, czuć tu zlecenie. Schludnie, ładnie i czysto. Ode mnie: edit: Wyposażenie od everów reszta moja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berger Napisano 13 Styczeń 2012 Share Napisano 13 Styczeń 2012 To może ja wstrzele się w pomiędzy Wasze piękne wizki (Fargate jak dla mnie cud, miód i orzeszki) z kolejnym testem wozidła, model robiony kiedyś tam i ma swoje bolączki ale już trudno: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smoku Napisano 13 Styczeń 2012 Share Napisano 13 Styczeń 2012 Berger : Przesadzasz IMO z tą bielą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebazx6r Napisano 13 Styczeń 2012 Share Napisano 13 Styczeń 2012 Auto zatoneło w tle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pressenter Napisano 13 Styczeń 2012 Share Napisano 13 Styczeń 2012 Ode mnie znowu światłotesty i postpro. . Sz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolitic Napisano 14 Styczeń 2012 Share Napisano 14 Styczeń 2012 drugi render prawie morphowy, ale do tej jakosci generalni Panu troche zostalo - nie mniej jest bardzo fajnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karkosik Napisano 14 Styczeń 2012 Share Napisano 14 Styczeń 2012 Berger: Musze powiedzieć, że ten render bardzo słaby(uwzględniając juz poziom który reprezentujesz). Auto zlewa sie z tłem, wszystko prześwietlone, a i materiały jakieś słabe. Wszystko nader sztuczne sie wydaje. Odbicie robiłeś w PS? bo przy przednim kole odbicie jakby zaczynało sie od połowy felgi (albo chociaż mi sie tak wydaje. Proponowałbym zmienić studio, na bardziej przemyslane, tutaj refleksy wydają sie byc przypadkowo ułożone. Ogólnie to było lepiej.... Press: No jak zwykle malina, aczkolwiek musze powiedzieć, że w 1 renderze brakuje mi odbić drzew w tych balustradach - za bardzo niebieskie są teraz :D Ale drugi to juz klasa, piekne światełko :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MF Napisano 14 Styczeń 2012 Share Napisano 14 Styczeń 2012 testy testy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregory Napisano 14 Styczeń 2012 Share Napisano 14 Styczeń 2012 MF - dobra robota, jedynie do mapowania drewna bym się przyczepił, słoje się nie schodzą tak jak powinny (naturalnie) na blacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Chrupek3D Napisano 14 Styczeń 2012 Share Napisano 14 Styczeń 2012 MF - czy to Mental? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MF Napisano 14 Styczeń 2012 Share Napisano 14 Styczeń 2012 Słuszna uwaga co do mapowania :) Chrupek3d - to V-Ray. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Chrupek3D Napisano 14 Styczeń 2012 Share Napisano 14 Styczeń 2012 dałbym głowę, ze to Mental... straciłem wyczucie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 14 Styczeń 2012 Share Napisano 14 Styczeń 2012 MF - Ładne! DOF vrayowy, czy w poscie? I Analogiczne pytanie do flar :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MF Napisano 14 Styczeń 2012 Share Napisano 14 Styczeń 2012 kozioo: Dof i flary to post w Afterze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi