Loki Napisano 14 Grudzień 2011 Share Napisano 14 Grudzień 2011 a mnie się odbicia podobają, podzielisz się informacją o materiale szkła? a i czym świecone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy Napisano 14 Grudzień 2011 Share Napisano 14 Grudzień 2011 szkło proste, mapa fallof w reflect, szyba wyłączona z działania GI; hdrka w vray enviroment/reflect; świecone vray sun+ sky (z color corection) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loki Napisano 14 Grudzień 2011 Share Napisano 14 Grudzień 2011 Dzieki, właśnie podoba mi się to u Ciebie że małe zabarwienie jest od niebieskiego, a z 2 strony, bardzo fajnie doświetlone wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebazx6r Napisano 14 Grudzień 2011 Share Napisano 14 Grudzień 2011 Sebazx6r, motor bedzie pod drzewkiem :D nie ;p. Nie bedzie. Ma ktos moze jakies tutki do exteriorow? Maya, mental Ray. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
le_chu Napisano 14 Grudzień 2011 Share Napisano 14 Grudzień 2011 Render do artykułu z ostatniego numeru 3D Artist, opisującego pokrótce Blenderowe fluidy. Renderowane w Cyclesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ewert Napisano 14 Grudzień 2011 Share Napisano 14 Grudzień 2011 (edytowane) Świetnie to wygląda Siwy :) Materiał szkła super, wino gęste się wydaje. Edytowane 14 Grudzień 2011 przez !Ewert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian2608 Napisano 14 Grudzień 2011 Share Napisano 14 Grudzień 2011 Test shadera SSS2 w Vray dla Blendera (wersja 2.60). Model nie jest mój, tekstury zostały lekko przerobione żeby pasowało pod sss2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
le_chu Napisano 15 Grudzień 2011 Share Napisano 15 Grudzień 2011 Jeszcze jeden renderek - test oświetlenia w nowym Cyclesie spod Blendera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebazx6r Napisano 15 Grudzień 2011 Share Napisano 15 Grudzień 2011 Co powiecie na temat tego ujecia. Moze porobie w najblizszym czasie inne hdrki dorawalem fajny programik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasjogabonito Napisano 16 Grudzień 2011 Share Napisano 16 Grudzień 2011 Ten Cycles widzę niezle wypada, czekamy na tekstury... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionix Napisano 16 Grudzień 2011 Share Napisano 16 Grudzień 2011 lukasjogabonito - ładne szyszki. le_chu - świetne szkło na kieliszkach i bardzo fajne światło z tego Cyclesa uzyskałeś. Sebazx6r - jest spoko bardzo nawet ale DOFa bym wywalił piko84 - super. Szkicowy projekt który pewnie nigdy nie doczeka się finału;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FF Napisano 16 Grudzień 2011 Share Napisano 16 Grudzień 2011 To na jakis konkurs autodesku?:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 16 Grudzień 2011 Share Napisano 16 Grudzień 2011 Ten konkurs już się skończył. Wygrał jakiś koleżka z Polszczy;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MF Napisano 16 Grudzień 2011 Share Napisano 16 Grudzień 2011 le_chu: Bardzo dobrze to wygląda. Czy możesz powiedzieć na czym i jak długo to liczyłeś? I czy możesz go jakoś porównać do octane ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionix Napisano 16 Grudzień 2011 Share Napisano 16 Grudzień 2011 Freedom Fighter - tak to na ten konkurs co był ostatnio. Miałem ambitne założenia które zostały jak zwykle brutalnie przez życie zweryfikowane (czyt.: brak czasu) ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 16 Grudzień 2011 Share Napisano 16 Grudzień 2011 Adrian: Test nieudany. Źle dobrałeś wartość displacement. Może też być tak że załadowałeś displace ze złą gammą przy użyciu linear workflow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ledman Napisano 17 Grudzień 2011 Share Napisano 17 Grudzień 2011 le_chu pokazałeś już studio,interior brakuje jeszcze exteriorka :') Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
le_chu Napisano 19 Grudzień 2011 Share Napisano 19 Grudzień 2011 pionix - dzięki MF - scenka liczyła się dosyć długo, jakąś 1h na gtx460 ale nie jestem w stanie określić kiedy poziom noise był zadowalający bo poszedłem spać :) Sampli było chyba 2048 finalnie. Czekam na wsparcie multi GPU jak w Octane :) ledman - z exteriora mam na razie trawkę i mlecze :) Pracuję obecnie nad krótkim artykułem o DoFie w Blenderze i popełniłem na szybkości taką scenkę. Obrazek liczył się jakieś 40 min ale już po 10 -15 było czysto. Trawka na instancingu, render praktycznie natywnie z Blendera (w PS jedynie podbiłem expozycję o 0.25). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bohomaz Napisano 19 Grudzień 2011 Share Napisano 19 Grudzień 2011 A jak zrobiłeś, że aberracja jest widoczna tylko w rogach ? I gdzie tu właściwie jest DoF ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tores Napisano 19 Grudzień 2011 Share Napisano 19 Grudzień 2011 le-chu świetnie to wygląda ale jak zawsze bardziej ciekawi mnie duża płaska połać trawy Odemnie powrót starego obrazka po nowej postprodukcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 19 Grudzień 2011 Autor Share Napisano 19 Grudzień 2011 ta górna połowa obrazka wyszła super, niezły cukierek. dół jakiś taki monochromatyczny. i krzesła kanciaste;) zdradzisz ile całość ma poly? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturprx2 Napisano 19 Grudzień 2011 Share Napisano 19 Grudzień 2011 Tores, a czy nie jest to przypadkiem wizka dla jednej z krakowskich pracowni...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tores Napisano 19 Grudzień 2011 Share Napisano 19 Grudzień 2011 prawie 3 390 000 trisów arturprx2 - zgadza się. A co tak pytasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturprx2 Napisano 19 Grudzień 2011 Share Napisano 19 Grudzień 2011 A tak mi się z rok temu zdarzyło widzieć coś bardzo podobnego co miałem robić ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
le_chu Napisano 20 Grudzień 2011 Share Napisano 20 Grudzień 2011 Bohomaz - aberra dodana w nodach blenderowych. Dofa nie ma bo wrzuciłem przykładowy render scenki a nie obrazka, który pójdzie do artykułu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tores Napisano 20 Grudzień 2011 Share Napisano 20 Grudzień 2011 arturprx2 - a ja myslałem, że może robiłeś resztę pomieszczeń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturprx2 Napisano 20 Grudzień 2011 Share Napisano 20 Grudzień 2011 Nie pamiętam czy to do tego projektu ale robiłem dla nich łazienkę, sypialnie i garderobę. Możliwe że to do tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
le_chu Napisano 20 Grudzień 2011 Share Napisano 20 Grudzień 2011 Podrzucam render z dofem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bohomaz Napisano 21 Grudzień 2011 Share Napisano 21 Grudzień 2011 Ten DoF jest dużo lepszy niż vrejowksi chyba, że tu jest gazillion sampli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
le_chu Napisano 21 Grudzień 2011 Share Napisano 21 Grudzień 2011 Dzisiaj Cycles dostał Regiony do renderowania więc teoretycznie, można się bawić w multi Gpu na kilku kompach :) Przerenderowałem scenę z dofem na 2 oddzielnych maszynach, na te same ustawienia (1024 sampli) i tą samą rozdzielczość zeszło 37 min (2x gtx 460). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ledman Napisano 21 Grudzień 2011 Share Napisano 21 Grudzień 2011 (edytowane) le_chu a jakie jest prównanie render time cpu vs gpu?mozna to jakos porównać wogóle? Edytowane 21 Grudzień 2011 przez ledman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camel Napisano 22 Grudzień 2011 Share Napisano 22 Grudzień 2011 le_chu - nie znam się ale może mi powiedz - w Octane jest global illumination czy to raczej jakieś kombinowanie ze światłem i nodami? bo mi się wydaje, że to drugie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
le_chu Napisano 22 Grudzień 2011 Share Napisano 22 Grudzień 2011 le_chu a jakie jest prównanie render time cpu vs gpu?mozna to jakos porównać wogóle? Znacznie na niekorzyść cpu :] 6-8 razy dłużej w tej samej scence niestety... le_chu - nie znam się ale może mi powiedz - w Octane jest global illumination czy to raczej jakieś kombinowanie ze światłem i nodami? bo mi się wydaje, że to drugie. Octane ma kilka silników do liczenia światła - path tracing, pmc i direct light w różnych wersjach, min. diffuse która zachowuje się bardzo fizycznie. Zbyt wielu ustawień nie ma co mnie trochę irytuje, bo silnik przez to jest nieco sztywny. Z fejkowanych rzeczy to chyba tylko materiał "portal", który po wstawieniu w otwór okienny przekierowuje w jakiś sposób światło do środka pomieszczenia przez co czyści się ono szybciej. Cycles z kolei działa moim zdaniem bardziej V-rayowo - model światła jest "w miarę" fizyczny (rendery wyglądają bardzo naturalnie ale same algorytmy pewnie nie są tak fizycznie dokładne i poprawne jak te w Octanie chociaż w praniu tego w ogóle nie widać), natomiast mamy też o wiele większą elastyczność jeżeli chodzi o konfigurację sceny. Przykładowo - możemy edytować siłę, z jaką dana lampa będzie generowała kaustyki, wyłączyć jej widoczność w kamerze, odbiciach etc. W obu silnikach materiały buduje się w systemie nodów i tutaj znów moim zdaniem wygrywa Cycles. Już w fazie alphy/bety oferuje na prawdę bardzo dużą elastyczność w budowaniu shaderów, od samego początku ma Fresnel w odbiciach (Octane dostał go chyba dopiero w połowie tego roku), jest jakiś taki bardziej user friendly. Gdybym miał podsumować główne zalety obu silników to: Cycles: - instancing geometrii - bardziej elastyczny - dobra integracja z blenderem - render regionów - displacement (pod cpu) - szybko czyszczące się materiały translucent (z możliwością ich fejkowania na różne sposoby) - elastyczność przy budowaniu sceny (możliwość doświetlania, zabawy lampami itp.) Octane: - multi gpu - szybki i fajny tryb Direct Light do renderów studyjnych - IESy - SSS (chociaż Cycles nieoficjalnie w buildach na graphicall też już ma) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
le_chu Napisano 22 Grudzień 2011 Share Napisano 22 Grudzień 2011 Podrzucam skończoną prackę. Czas renderowania 1h 40min przy 1024 samplach. Czysto było już przy 400 mniej więcej. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mookie Napisano 22 Grudzień 2011 Share Napisano 22 Grudzień 2011 (edytowane) Leszku - ale to już z postprodukcją? Trochę mnie zastanawia, że uznajesz tę pracę za skończoną; prezentuje się świetnie, ale jak na mój gust okap i żyrandol nie mają materiału. PS Chlebek wygląda trochę jak chory jeż. Edytowane 22 Grudzień 2011 przez mookie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 22 Grudzień 2011 Share Napisano 22 Grudzień 2011 repa dla Ciebie le_chu. Zachęciłeś mnie tymi wstawkami do tego renderera i właśnie rozkminiam oświetlenie w Cyclesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tores Napisano 22 Grudzień 2011 Share Napisano 22 Grudzień 2011 le_chu mi sie podoba. Ładny fotorealizm. Co do minusów to mapowanie drewna do bani i to co napisał mookie. Talerze zbyt matowe i za ciemne od spodu trochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slim_ Napisano 25 Grudzień 2011 Share Napisano 25 Grudzień 2011 Ładne to le_chu ;) Spróbował bym dac lekki dof. Drewniane łyżki z przodu jakoś tak zlewają się z tym co za nimi. Tak mi się wydaje. Ode mnie taki renderek również prosto z Cyclesa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMiklas Napisano 25 Grudzień 2011 Share Napisano 25 Grudzień 2011 :) kupiłem niedawno. niestety popsuty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FF Napisano 25 Grudzień 2011 Share Napisano 25 Grudzień 2011 Tekstury jakies porozciagane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slim_ Napisano 25 Grudzień 2011 Share Napisano 25 Grudzień 2011 2 wersja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMiklas Napisano 25 Grudzień 2011 Share Napisano 25 Grudzień 2011 @FF: mapowanie wstępne dopiero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pressenter Napisano 29 Grudzień 2011 Share Napisano 29 Grudzień 2011 Dawno niczym nie spamowałem... . . . . Sz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowi Napisano 29 Grudzień 2011 Share Napisano 29 Grudzień 2011 Oj Bardzo ładny spam :) Oby Więcej Takich Troli na forum :) P.S. Ja co to za materiał Fotela na pierwszym ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionix Napisano 29 Grudzień 2011 Share Napisano 29 Grudzień 2011 pressenter - bardzo ładne. Pierwsze tylko ma bardzo ciasny kadr. Wypaśna trawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonifatz Napisano 29 Grudzień 2011 Share Napisano 29 Grudzień 2011 (edytowane) le_chu : propsy za te testy ! good work! prosiłbym o więcej ! btw, ostatnie wypociny : Edytowane 1 Styczeń 2012 przez Bonifatz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pressenter Napisano 30 Grudzień 2011 Share Napisano 30 Grudzień 2011 Dzięki Panowie. Nowi: Materiał bardzo prosty, falloff w diffuse i dobry bump. ;) Pionix: miało być takie "artystyczne nic", są też i szersze kadry. ;) Bonifatz: całkiem przyjemnie, Ci powiem. :) Sz. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur03 Napisano 30 Grudzień 2011 Share Napisano 30 Grudzień 2011 pressenter: bardzo przyjemne światło w tej łazience. Ode mnie dwa takie teściki. Pierwszy to model, który grzebałem sobie w wolnych chwilach. Wiem, że nie jest idealny, ale chodziło bardziej o wstawkę do innych wizek. [/url] Drugi to takie zabawy oświetleniem i trochę vrayenvironmentfog. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NV Napisano 30 Grudzień 2011 Share Napisano 30 Grudzień 2011 Taki teścik, docelowo będzie to też klatka z animacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makbol Napisano 30 Grudzień 2011 Share Napisano 30 Grudzień 2011 Przydałoby się jakoś wydobyć to auto. Teraz trochę się rozmywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi