olaf Napisano 15 Sierpień 2012 Share Napisano 15 Sierpień 2012 przy gotowaniu tanie właśnie wielkie bomble się tworzą więc w animacji lub z odpoeiwdnią korekcją koloru będzie fajnie. Nie wiem po co komuś render podgrzewanego moczu ale wyszło fajnie. Xiz0r - chyba shadery zabawek zbyt ponure wyszły jak na tak rozświetlony pokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elemeledutky Napisano 15 Sierpień 2012 Share Napisano 15 Sierpień 2012 Xiz0r, to co mnie rzuca się w oczy to ułożenie koca na łóżku, który w jednym miejscu wydaje się być jakby unoszony przez wiatr. Ogólnie bardzo ładny obrazek, przepalenie przy oknie mi się podoba, natomiast to z wnęki dla mnie być może odrobinę za mocne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturprx2 Napisano 15 Sierpień 2012 Share Napisano 15 Sierpień 2012 (edytowane) XizOr jest dobrze ale o te sterczące panele to się zabić można :| Edit: Spotkał się ktoś z takimi dziurami? Dodam od razu że render idzie na jednej maszynie więc pogubienie map nie wchodzi w grę. A problem występuje tylko w tym miejscu gdzie widelec wchodzi w ramę. Edytowane 16 Sierpień 2012 przez arturprx2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orangegraphics Napisano 16 Sierpień 2012 Share Napisano 16 Sierpień 2012 różnice w IRR-mapie liczonej przez dwa rózne komputery? jeśli jest to tylko na widelcu to olej sprawę i zbluruj krawędzie w PS i tyle taka duża rozdzielczość tego renderka liczonego czy małe render-buckety? 24 rdzenie, fajnie to musi iść;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturprx2 Napisano 16 Sierpień 2012 Share Napisano 16 Sierpień 2012 Xiz0r, tak jak wspomniałem render idzie na jednej maszynie. Wielkość to 4500px wysokosci a bakety sa na 20px ustawione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaigreko Napisano 16 Sierpień 2012 Share Napisano 16 Sierpień 2012 @Xiz0r, fajnie, ladnie i "miekko", spoko drewno:) ale uspokoil bym podloge, jak dla mnie przy takim spokojnym wnetrzu troche za bardzo klawiszuje. z drobnostek : reczniki ze styropianu i poduszka przebija sie przez barierke lozeczka. Jak zamontowane sa zaslony? Troche masz "pleśni" na pufkach, albo to moj monitor po prostu..no i moze przyjemniej by bylo z jakims widoczkiem za oknem? Mis jakis smutny taki..:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blomd Napisano 16 Sierpień 2012 Share Napisano 16 Sierpień 2012 ode mnie dzisiaj taki teścik felgi outlandera ;) : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pressenter Napisano 16 Sierpień 2012 Share Napisano 16 Sierpień 2012 blomd: świetnie Ci to wyszło, bardzo mi się podoba. arturprx2: Kurcze, ja bym powiedział, że to jakiś błąd liczenia irrmapy, ale co jest przyczyną ciężko mi powiedzieć. Mógłbyś może rzucić jej ustawieniami? Może spróbuj jakichś pierdół w stylu wyłączenia Multipass i Randomize samples? Sz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orangegraphics Napisano 16 Sierpień 2012 Share Napisano 16 Sierpień 2012 arturprx2 a jak wyłącysz DOF-a to też wyskoczy tam błąd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturprx2 Napisano 16 Sierpień 2012 Share Napisano 16 Sierpień 2012 Panowie, temat w tym momencie odłożyłem na bok ponieważ zamykam inne a że jest to drobny szczegół to luz, w psie poprawiłem. Na pewno wrzucę go na patelnie bo jakiś czas temu też widziałem podobnego dziada w inne scenie. Bez dofa i mb Xiz0r to samo, może być coś w deseń Szymona rozważań. Jak się dowiem, dam znać ;) Miałem tylko cichą nadzieję że ktoś już to przerabiał i szybko naprowadzi ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonifatz Napisano 21 Sierpień 2012 Share Napisano 21 Sierpień 2012 (edytowane) Test czegoś nad czym pracuje właśnie : Edytowane 21 Sierpień 2012 przez Bonifatz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loki Napisano 21 Sierpień 2012 Share Napisano 21 Sierpień 2012 Bonifatz technicznie ok, ale ogólne wrażenie jest "straszny bajzel". Wszystkiego po trochu. Zdaje się że horyzont na tle rozjechał się z renderem. A i zasłony brzydkie. Za to szyby ładnie wyszły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 21 Sierpień 2012 Share Napisano 21 Sierpień 2012 tym razem nie zgodzę się z Lokim, świetna scena. pewnie celem było upchnięcie elementów różnego typu i pomimo takiej ich ilości udało Ci się zachować w scenie logiczną konsekwencję i kompozycyjny ład. wzorowałeś się na jakiejś focie? wyszło bardzo realistyczne, super zasłony ale rozdzielczość tła można by poprawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonifatz Napisano 21 Sierpień 2012 Share Napisano 21 Sierpień 2012 Generalnie jest to klatka z animacji, timelapse miedzy 5:00 a 23:00 wszystko się rusza, elementy sie przesuwają, drona lata, odkurzacz smiga po podlodze, woda reaguje na wiatr itd. itd. Loki : o gustach się nie rozmawia wiec na tym poprzestane hehe :D polka dot : Dzięki polka dot ! Dokładnie tak, przy czym przes stół i inne miejsca w scenie jeszcze przetoczą się inne modele w tym nakryje się stół do kolacji o 18ej. Pozniej projektor z gabloty zostaje wyjety i Casablanca zostaje "puszczona" na sciąnę. Do tego zapalające się swiatla biegajacy kot ... To akurat owoc współpracy z kolegą z pracy, gdybaliśmy troche jak to ma wyglądać no i cos takiego wyszlo. Co do tła to właśnie robion jest timelapse który później zostanie wklejony z tyłu jako sekwencja. Pozdrawiam! Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Necro Napisano 21 Sierpień 2012 Share Napisano 21 Sierpień 2012 Praca trochę mniejszego kalibru, ale i tak chcę się pochwalić: bawiłem się troszkę materiałami w mental rayu, ustawiałem różne parametry w sposób, który momentami wydawał mi się absurdalny i nagle tło zareagowało na scenę właśnie w ten sposób - http://screenshooter.net/8529695/screen_2 oczywiście, lać na szumy i wszelkie niedociągnięcia, to z założenia nigdy nie miało być ani trochę ładne i ani trochę dokładne. Jutro to jeszcze raz wyrenderuję bez bokeha, może załapię co się tak właściwie stało ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahred6 Napisano 27 Sierpień 2012 Share Napisano 27 Sierpień 2012 exteriory męczę ostatnio moją słabą stronę : Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonifatz Napisano 27 Sierpień 2012 Share Napisano 27 Sierpień 2012 (edytowane) bajzlu część dalsza : Edytowane 28 Sierpień 2012 przez Bonifatz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 27 Sierpień 2012 Share Napisano 27 Sierpień 2012 Dają radę. Widać że ktoś tam mieszka. Wytłumacz mi tylko co się dzieje na drugim po prawej od stołu z tym światłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonifatz Napisano 27 Sierpień 2012 Share Napisano 27 Sierpień 2012 Dzięki Lucek! Właśnie próbuje do tego dojść... myślałem ze cutoff odbicia jest za duży ale to jednak nie to. Dodałęm foga do tego szkła w gablocie i od tego momentu mam tego buga w odbiciu posadzki. Jutro przyjże się temu dokładniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pressenter Napisano 27 Sierpień 2012 Share Napisano 27 Sierpień 2012 Kurcze, Bonifatz, nie wykasowuj tych swoich renderów co chwila... :D Bez sensu zupełnie, jedna osoba coś napisała i puf, nie ma. ;) Sz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonifatz Napisano 27 Sierpień 2012 Share Napisano 27 Sierpień 2012 ... a bo widzisz skleroza hehe, bo jak usune z serwa to w "internetach" też znika lol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pressenter Napisano 28 Sierpień 2012 Share Napisano 28 Sierpień 2012 O, Bonifatz! Jakby Ci się udało dojść do tego co jest przyczyną takiego dziwnego odcięcia to napisz proszę, mi też to często, szczególnie na passie specular, się ujawnia. A poza tym całkiem spoko, tylko widok za oknem na dziennym mi nie leży. Sz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bonifatz Napisano 28 Sierpień 2012 Share Napisano 28 Sierpień 2012 ... okazuje sie ze malego rozmiaru Vray plane w gablocie powodowaly te artefakty, wymienilem je na spoty z vray shadow i wszystko wrocilo do normy. Generalnie nie polecam malych vray lightow, po prostu do detali one sie nie nadaja. Mam nadzieje, ze Ci to cos pomoglo. Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pressenter Napisano 28 Sierpień 2012 Share Napisano 28 Sierpień 2012 Kurcze, to doszliśmy do podobnych wniosków. U mnie takie "buble" powodowały vrayowe iesy, właśnie wczoraj wieczorem przesiadłem się z powrotem na te standardowe, i problem zniknął jak ręką odjął. Bardzo dziwne generalnie żeby integralna część silnika takie problemy sprawiała. Dzięki, że pamiętałeś. :) Sz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 31 Sierpień 2012 Share Napisano 31 Sierpień 2012 Ujdzie?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
legomir Napisano 31 Sierpień 2012 Share Napisano 31 Sierpień 2012 Ta trawa jest bee... I ujęcie łazienki jakieś takie "krzywe" ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturprx2 Napisano 1 Wrzesień 2012 Share Napisano 1 Wrzesień 2012 Lucas, wnętrza bidnie się prezentują za to exterior całkiem ciekawie ;] Podpowiecie skąd się może brać ta plama pod pomidorem przy oknie - FastSSS2 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porti Napisano 1 Wrzesień 2012 Share Napisano 1 Wrzesień 2012 Sam jesteś beee. W końcu realistyczna trawa :) jak zrobiłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plasti Napisano 1 Wrzesień 2012 Share Napisano 1 Wrzesień 2012 @Lucas - trawa jest za duza, domki fajne lazienka bardzo srednia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 1 Wrzesień 2012 Share Napisano 1 Wrzesień 2012 Sam jesteś beee. W końcu realistyczna trawa :) jak zrobiłeś ? Particlami w Blenderze, ale właściwie to użyłem tego bardziej jako scatter gotowego "kawałka" trawy (http://www.blender3darchitect.com/2009/09/free-grass-patch-for-external-visualization-with-luxrender-and-blender-3d/). Trochę go poprzycinałem, żeby był mniej regularny, dodałem trochę losowości w skali i obrocie a pod spód zwykły plane z teksturą ziemi (tej o ile dobrze pamiętam: http://cgtextures.com/login.php?&texid=48631&destination=texview.php?id=48631&PHPSESSID=9gtfeuo01ght9fv96rfdiec6o4). Nic skomplikowanego jak widać, a stosunkowo mało obciąża sprzęt, najwięcej czasu spędziłem jednak na dopasowaniu zagęszczenia i skali metodą prób i błędów. @Lucas - trawa jest za duza, domki fajne lazienka bardzo srednia Też zacząłem dochodzić to takiego wniosku, dzięki za uwagę co do trawy. To jest łazienka właśnie do tego domku - mało jest na nią miejsca, w założeniu miała też być możliwie tania a więc bez fajerwerków:), bardziej wrzuciłem to dla samego renderu (dla mnie dobra okazja żeby się w końcu trochę podszkolić) ale uwag odnośnie samego projektu też chętnie posłucham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ledman Napisano 1 Wrzesień 2012 Share Napisano 1 Wrzesień 2012 (edytowane) Lucas a renderowane cyclesem? Drzewa w drugiej linii sa jakby jasniejsze czy to sa kolejne particle z innym materialem czy wklejales je shopie? Edytowane 1 Wrzesień 2012 przez ledman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 1 Wrzesień 2012 Share Napisano 1 Wrzesień 2012 Wklejane w szopie - jak nie ma potrzeby renderowania to wolę użyć normalnych zdjęć:) Nie byłem pewien właśnie co do koloru tej warstwy ale tak na logikę to chyba dalszy plan powinien być właśnie jaśniejszy - wygląda ok? Owszem, renderowane w Cyclesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NV Napisano 2 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 2 Wrzesień 2012 Zainspirowany tym co wyczyniał MF z owocami, postanowiłem też pobawić się jabłkami :) Pierwszy test: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tamyl91 Napisano 3 Wrzesień 2012 Share Napisano 3 Wrzesień 2012 Teksturki fajne, ale: jabłka zbyt świecą, brakuje lekkiego bumpa i mapki refleksów delikatny noise/ffd na jabłko, bo wyglądają na idealnie okrągłe piłki brak fajnego światła kontrowego za jabłkami tło nie pasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 3 Wrzesień 2012 Share Napisano 3 Wrzesień 2012 tutaj moje wypociny z jabuszkami, z tutka MF'a salut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SWRSC Napisano 3 Wrzesień 2012 Share Napisano 3 Wrzesień 2012 na szybko: Pozdrawiam, SWRSC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piko84 Napisano 3 Wrzesień 2012 Share Napisano 3 Wrzesień 2012 Płytki fajne. Skąd masz takie skrzypki? Lakier na nich powinien się bardziej błyszczeć chyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SWRSC Napisano 3 Wrzesień 2012 Share Napisano 3 Wrzesień 2012 kolekcja z evermotion. Lakier popijałem względem oryginalnego shadera, ale najwidoczniej za słabo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NV Napisano 3 Wrzesień 2012 Autor Share Napisano 3 Wrzesień 2012 Kolejny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmass Napisano 4 Wrzesień 2012 Share Napisano 4 Wrzesień 2012 NV -tych jabłek jest ogólnie za mało przez co nie ma takiego dobredo efektu wg mnie. Daj może jedno jabłuszko na foregroundzie a więcej na bachgroundzie. Dof będzie miał co liczyć, będzie poczucie głębi. Cheers. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MF Napisano 5 Wrzesień 2012 Share Napisano 5 Wrzesień 2012 Dobrze dobrze Indian i NV . Teraz może spróbujcie z innym owocem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plasti Napisano 6 Wrzesień 2012 Share Napisano 6 Wrzesień 2012 japkowo kolorowo ostatnio na maxie :) a fszystko wina MF'a :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piopiowawa Napisano 6 Wrzesień 2012 Share Napisano 6 Wrzesień 2012 japkowo kolorowo ostatnio na maxie :) a fszystko wina MF'a :P jak na jesień przystało, zbieranie owoców itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolitic Napisano 7 Wrzesień 2012 Share Napisano 7 Wrzesień 2012 Przydalby sie jakis FruitNinja obecnie w sieciowym swiecie CG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturprx2 Napisano 8 Wrzesień 2012 Share Napisano 8 Wrzesień 2012 Fur VS Mesh 1,23 - 2,07min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smoku Napisano 8 Wrzesień 2012 Share Napisano 8 Wrzesień 2012 (edytowane) Edytowane 8 Wrzesień 2012 przez Smoku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirx Napisano 9 Wrzesień 2012 Share Napisano 9 Wrzesień 2012 Ładnie, wziąłeś się wreszcie za animkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piko84 Napisano 12 Wrzesień 2012 Share Napisano 12 Wrzesień 2012 Takie tam zapychacze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionix Napisano 13 Wrzesień 2012 Share Napisano 13 Wrzesień 2012 piko84 - bardzo przyjemne zapychacze. Render z meblami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orangegraphics Napisano 13 Wrzesień 2012 Share Napisano 13 Wrzesień 2012 ech, pionix, przebajeczny render. zdradzisz tajemnice na podświetlenie półek? super ci to wychodzi, to jest post pro czy od razu na renderze ci wychodzą takie ładne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi