bolitic Napisano 4 Luty 2014 Share Napisano 4 Luty 2014 Moglbys sie pokusic o lepsze odbicia na chromowanych czesciach - teraz odbija sie cala sciana i nie wyglada to najlpeiej moim zdaniem - reszta spoko! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loki Napisano 5 Luty 2014 Share Napisano 5 Luty 2014 jacekdrze Multiscatter działa. Test zaliczony :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mulholland Napisano 5 Luty 2014 Share Napisano 5 Luty 2014 Moglbys sie pokusic o lepsze odbicia na chromowanych czesciach - teraz odbija sie cala sciana i nie wyglada to najlpeiej moim zdaniem - reszta spoko! Hej, a co dokładnie masz na myśli mówiąc "lepsze odbicia" w chromach, co wg ciebie trzeba zrobić? Pytam bo często też mam problemy z chromami i ogólnie metalami. Jeśli chodzi o Twój render samochodu, to z tym brudem na oponach jest znacznie lepiej. Może bym tylko troszkę zmniejszył jego ilość, lub wzmocnił ten rozbryzg koło opony. Ale to taki luźny pomysł. Myślę też że jakiś brud powinien się pojawić na tym chromowanym długim elemencie pod karoserią. Poza tym może by fajniej to wszystko wyglądało, gdybyś kolor brudu dorównał do koloru tej ziemi na drodze? Bo teraz są dwa różne odcienie. Widzę że rozświetliłeś przód samochodu, jest lepiej, ale ja bym jeszcze trochę światła tam wpuścił, bo ta czarna lakierowana część po prawej stronie jest czarna i właściwie nic się tam nie dzieje. Ale może mam trochę ciemniejszy monitor, a ty już tam coś ciekawego widzisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kramon Napisano 5 Luty 2014 Share Napisano 5 Luty 2014 Odbicia mają to do siebie że musi się co w nich odbijać a uciebie nie ma nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariushO Napisano 5 Luty 2014 Share Napisano 5 Luty 2014 @Kramon a co ma sie odbijac w lazience jak nie otoczenie. Co moze hdr'ke bys tam wsadzil jakiejs dzungli, coby ladnie sie odbijalo? Co do tych chromow, to dodalbym jakies zrodlo swiatla dodatkowe(imitujace fizyczne oswietlenie), odbicia pewnie sie poprawia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kramon Napisano 5 Luty 2014 Share Napisano 5 Luty 2014 @Kramon a co ma sie odbijac w lazience jak nie otoczenie. Co moze hdr'ke bys tam wsadzil jakiejs dzungli, coby ladnie sie odbijalo? Co do tych chromow, to dodalbym jakies zrodlo swiatla dodatkowe(imitujace fizyczne oswietlenie), odbicia pewnie sie poprawia. To zrób.... coś ciekawszego w tej łazieńce albo wyrenderuj na innym pasie nawal tam mebli czego kolwiek nie wiem ale żeby coś było na tym odbiciu.. a nie jeden solidny kolor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
legomir Napisano 5 Luty 2014 Share Napisano 5 Luty 2014 W zasadzie jeśli by HDRKa dżungli ładnie wyglądała w odbiciach to przecież komercyjne ma być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariushO Napisano 5 Luty 2014 Share Napisano 5 Luty 2014 @legomir wedle tematu tego watku to testy shaderow a nie pokaz komercyjnych prac. Wiem, dla kasy to mozna tam wszystko wsadzic byleby ladnie wygladalo. Tam sie nie liczy poprawnosc fizyczna tylko ladny wyglad. Na reklamach widac tego multum. Tylko nieraz podswiadomosc mowi, ze cos jest nie tak, jak w butelce np. napoju tymbarka, odbija sie skrawek drzewa, gdzie butelka stoi w lodowce! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
le_chu Napisano 5 Luty 2014 Share Napisano 5 Luty 2014 Ja 2 raz się upewniam o którą wizkę chodzi z tymi odbiciami - moim zdaniem jest wszystko jak należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
legomir Napisano 5 Luty 2014 Share Napisano 5 Luty 2014 Fizycznie tak wszystko gra i lata jak ma. To nawet nie kwestia reklam tylko efektu jaki chcesz osiągnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolitic Napisano 7 Luty 2014 Share Napisano 7 Luty 2014 (edytowane) Hej, a co dokładnie masz na myśli mówiąc "lepsze odbicia" w chromach, co wg ciebie trzeba zrobić? Pytam bo często też mam problemy z chromami i ogólnie metalami. Szczerze nie mam jakiej jednej recepty - ale jest mnóstwo sposobów - najlepiej fakowac chyba w tym wypadku. Pracuje nad innym samochodem - render testowy: EDIT: Edytowane 7 Luty 2014 przez bolitic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 8 Luty 2014 Share Napisano 8 Luty 2014 bolitic, spróbój mimo wszystko przyciemnić opony. teraz gubią się w kurzu i auto wygląda jakby dryfowało na jeziorze :) ode mnie okno, scenka jest prosta więc framuga ma więcej detalu. jednak brute force to potęga. fotka za okmen przekonywująca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmass Napisano 8 Luty 2014 Share Napisano 8 Luty 2014 za bardzo przepalony ten widok za oknem moim zdaniem, ale może to wina niskiej rozdziałki obrazka. Dasz jakiegoś hi-resa bo teraz trudno cokolwiek powiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 8 Luty 2014 Share Napisano 8 Luty 2014 dzięki xmass, faktycznie może być przepalone bo mam ciemne monitory. hiresa nie mam, testuję;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolitic Napisano 8 Luty 2014 Share Napisano 8 Luty 2014 potwierdzam za bardzo przepalone na iMacowym monitorze - ktore sa znane z jakosci obrazu. Co do mojego auta to polka dot dzieki za uwage! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pionier Napisano 9 Luty 2014 Share Napisano 9 Luty 2014 Hej, Czasem lubie powrocic do tematu szkla wiec wrzucam tescik: https://www.dropbox.com/s/wt53iah1skyo02g/glass_v01.jpg Pozdro, P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolitic Napisano 10 Luty 2014 Share Napisano 10 Luty 2014 Pionier: fajne szklo, ale przy takim studyjnym tle i oswietleniu to nie za duzo ze szkla wycisniesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 10 Luty 2014 Share Napisano 10 Luty 2014 a nie jest dokładnie odwrotnie? Gora cos nie bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolitic Napisano 10 Luty 2014 Share Napisano 10 Luty 2014 mi sie wydaje ze nie - gdy masz fajne tlo z tylu, rozno kolorowe, refrakcja wyglada ciekaweiej w szkle. Takze swiatlo podobnie - jako przyklad dam szklo z fajnych rencerow w maxwellu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pionier Napisano 11 Luty 2014 Share Napisano 11 Luty 2014 elo, dzieki za opinie boltic, ale to juz zupelnie inny pomysl na scene, na razie interesuje mnie temat szkla w warunkach studyjnych. filizanke zostawiam na takim etapie: https://www.dropbox.com/s/q3e4nbztq876v9p/glass_v02_v01b.jpg https://www.dropbox.com/s/r1izh27ve48ibwv/glass_v02_v02b.jpg pozdro, p. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seblen11 Napisano 15 Luty 2014 Share Napisano 15 Luty 2014 Taki test głowy dla zabawy... zbrush, max, vray... oczywiście in progress Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nomark Napisano 15 Luty 2014 Share Napisano 15 Luty 2014 Symulacja łupieżu xD? hot pixelami xD? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terenas Napisano 16 Luty 2014 Share Napisano 16 Luty 2014 Symulacja łupieżu xD? hot pixelami xD? dzieci na forum ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolitic Napisano 18 Luty 2014 Share Napisano 18 Luty 2014 seblen11: nawet fajne - modle prawie ok, chyba nos troche nienaturlany. Wlosy potrzebuja lepszego filtrowania aa. Tesktura diffuse wydaje sie ok ale shader skory zdecydowanie do poprawy - za malo sss ( o ile w ogole jest on tutaj ) i specular jest za ostry. Czekam na update :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seblen11 Napisano 19 Luty 2014 Share Napisano 19 Luty 2014 Dzięki, faktycznie teraz widz ten nos, jeszcze trochę usta i oczy kuleją. Tak, SSS-brak :) (ale będzie). Update umieszczę za jakiś czas, jestem zmuszony odstawić to na jakiś czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 24 Luty 2014 Share Napisano 24 Luty 2014 Test śniegu, na razie bez SSS. Wrzucę później drugą wersję dla porównania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolitic Napisano 24 Luty 2014 Share Napisano 24 Luty 2014 kozioo: wyglada mega dobrze - przydalby sie wiekszy render. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
placebo29 Napisano 24 Luty 2014 Share Napisano 24 Luty 2014 (edytowane) Inerior zrobiłem. Czy odbiór jest pozytywny? Edytowane 25 Luty 2014 przez placebo29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
le_chu Napisano 25 Luty 2014 Share Napisano 25 Luty 2014 Parę nowych mebelków do chocofura. Czysty render, w PS dodany tylko sharpen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 25 Luty 2014 Share Napisano 25 Luty 2014 poza ostrym szwem na poduszkach wszytko wyglada dobrze Placebo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturprx2 Napisano 28 Luty 2014 Share Napisano 28 Luty 2014 Macie jakiś patent na ciemniejący normal w ostrym kącie ? W pewnym sensie mam na to sposób - maskuje normala mapą falloff ale może jest jakieś mądrzejsze rozwiązanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionix Napisano 28 Luty 2014 Share Napisano 28 Luty 2014 Wywalenie normala i zastąpienie go zwykłym bumpem załatwia sprawę :) Na płaskich powierzchniach z normalem miałem same takie problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturprx2 Napisano 28 Luty 2014 Share Napisano 28 Luty 2014 (edytowane) Może faktycznie to najrozsądniejsze rozwiązanie, dzięki :) Edytowane 28 Luty 2014 przez arturprx2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionix Napisano 28 Luty 2014 Share Napisano 28 Luty 2014 le_chu - ładna biel. kozioo - pokaż coś więcej tego superśniegu:) arturprx2 - pokaż całą scenę ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturprx2 Napisano 28 Luty 2014 Share Napisano 28 Luty 2014 Nie ma sprawy pionix ale po premierze ;) temat jeszcze ciepły, w poniedziałek ma iść do druku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 28 Luty 2014 Share Napisano 28 Luty 2014 bolitic, pionix - dzięki, pokaże jak znajdę chwilę - to jest prywatny temat, a chwilowo zostałem przysypany nudną komerchą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pixel-Factory Napisano 1 Marzec 2014 Share Napisano 1 Marzec 2014 Hey wszystkim .Jako że ostatnio testowałem nowe studia do Clay renderów pod kolejne projekty to wrzucam tu ostatni , powiedzcie co sądzicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 1 Marzec 2014 Share Napisano 1 Marzec 2014 świetne Pixel-Factory, bardzo czytelną formę buduje to oświetlenie. niepotrzebnie tylko tło detalem odwraca uwagę imho. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pixel-Factory Napisano 1 Marzec 2014 Share Napisano 1 Marzec 2014 DZIĘKI Polka dot , czyli bez logo w tle . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 2 Marzec 2014 Share Napisano 2 Marzec 2014 Zdecydowanie na tak :) A ja wrzucam klatkę ze śnieżnej scenerii. Mam mały problem z kanałem zdepth - na drzewach coś się gubi i wychodzi biały szum. Próbowałem podbijać transparency levels, ale nic to nie daje. Macie jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pixel-Factory Napisano 2 Marzec 2014 Share Napisano 2 Marzec 2014 kozioo - Dzięki ,więcej nie kombinuję zostawiam to studio pod przyszłe projekty .A próbowałeś robic render a podem drugi tyle że zaznaczac override mtl ,z tego drugiego mógłbyś wtedy pobrać tylko kanał zdepth.Wiem że to raczej obejście niż rozwiązanie problemu ale u mnie przy tego typu szumach się sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orangegraphics Napisano 2 Marzec 2014 Share Napisano 2 Marzec 2014 kozioo, a to nie jest tak że na tych drzewach, które są modelami 3d, zmienia się bardzo nagle, w obrębie jednego-dwóch pixeli odległość z-depth od kamery, stąd się bierze wrażenie szumu. Spróbuj zmienić filtr AA, na bardziej rozmywający, jak np standardowe Area, oraz sprawdź na render elemencie sample rate jak wygląda tam dystrybucja sampli AA, do tego możesz jeszcze dorzucić na próbę tryb DMC Fixed z podbitą wartością, do np 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stormwind Napisano 2 Marzec 2014 Share Napisano 2 Marzec 2014 kozioo sprawdź też w Affect Cannels w Refraction materiału tych drzew nie jest ustawiony All Channels. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturprx2 Napisano 13 Marzec 2014 Share Napisano 13 Marzec 2014 Proszę pionix, pełny kadr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionix Napisano 13 Marzec 2014 Share Napisano 13 Marzec 2014 arturprx2 - no i piknie jest :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SWRSC Napisano 13 Marzec 2014 Share Napisano 13 Marzec 2014 jest gitara arturpx2 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
le_chu Napisano 18 Marzec 2014 Share Napisano 18 Marzec 2014 Scenka zrobiona w 2h pod prezentacje modeli. Sam Blender i zero post-produkcji w PS z czego jestem bardzo zadowolony. Lekki sharpen dodany w nodach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camel Napisano 19 Marzec 2014 Share Napisano 19 Marzec 2014 (edytowane) 8h w Coronie + dofpro pod q9300. Zmniejszone trochę z oryginału. Edytowane 19 Marzec 2014 przez Camel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biolo_idiota Napisano 19 Marzec 2014 Share Napisano 19 Marzec 2014 Cosik musisz mieć zwalone ustawienia, 8h na taki render? Naprawdę dziwne. Swoją drogą, bardzo ładne 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekdrze Napisano 21 Marzec 2014 Share Napisano 21 Marzec 2014 Bardzo fajnie arturpx2 :) Takie wnetrze poddaje pod krytykę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi