PLyczkowski Napisano 22 Lipiec 2010 Share Napisano 22 Lipiec 2010 Animacja dyplomowa z Pracowni Animacji, Wydział Grafiki, Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie, 2010. Promotor: Hieronim Neumann. Blender 2.49b i Yafaray. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blinq Napisano 22 Lipiec 2010 Share Napisano 22 Lipiec 2010 Podoba mi się! I to bardzo ;) Animacja postaci trochę kuleje, ale pomysł fajowy ;) No i puenta bombowa ;) Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawomir! Napisano 22 Lipiec 2010 Share Napisano 22 Lipiec 2010 dokladnie, jw. puenta bardzo zabawna. swietny pomysl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OmeN2501 Napisano 22 Lipiec 2010 Share Napisano 22 Lipiec 2010 Naprawde urocze, tym bardziej ze tez mam psa ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 22 Lipiec 2010 Share Napisano 22 Lipiec 2010 Również gratuluję. Naprawdę udany film no i muszę przyznać, że jak przeczytałem, że to blender i Yafaray to też byłem miło zaskoczony. Przede wszystkim fajny pomysł, dobre wykonanie. Rozumiem, że praca już obroniona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PLyczkowski Napisano 22 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2010 @blinq @slawomir! Miło słyszeć że puenta ujdzie, na papierze wyglądałą średnio, ale zanimowana rzeczywiście może być. @OmeN2501 Najpierw pokłony z mojej strony dla sławnego Omena. Ciesze się że się podobało. Animacja nie jest autobiograficzna - osobiście wolę koty :P @Adek Praca obroniona, o dziwo również podobała się bardzo komisji - byłem zaskoczony, bo to w końcu zdecydowanie nie jest sztuka wysoka, tylko lekka i śmichowa animacyjka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość User190 Napisano 22 Lipiec 2010 Share Napisano 22 Lipiec 2010 Świetne, ale do mnie puenta kompletnie nie trafiła.. może dlatego, że nie mam psa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Traitor Napisano 22 Lipiec 2010 Share Napisano 22 Lipiec 2010 Bardzo ladnie i sprawnie wykonany filmik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc Napisano 22 Lipiec 2010 Share Napisano 22 Lipiec 2010 mega fajne! swietny zabieg z tym kadrem ciaglym :D a puenta...no coz jak to w zyciu :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dac77 Napisano 23 Lipiec 2010 Share Napisano 23 Lipiec 2010 Haha. A są tacy co twierdzą że animacje to nie w Yafarayu. Gratulacje. Co do muzyki to trochę nie zbyt wyraźna. Wolałbym coś ambientowego albo na wiolonczelę. Historyjka jest baaaardzo smutna. Facet ciężko pracował, nawet głupie drzewo posadził, a ani rodziny ani bzyk... tylko głupi pies. Może powinien był zacząć w innej kolejności. Uczmy się na cudzych błędach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorek Napisano 23 Lipiec 2010 Share Napisano 23 Lipiec 2010 o to pies na baby ! ;) bardzo sympatyczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piko84 Napisano 23 Lipiec 2010 Share Napisano 23 Lipiec 2010 Jak dla mnie super. Zabawna historia. Pokazana w bardzo ciekawy sposób, co zupełnie przyćmiło to, że pokój był w sumie bardzo prostym modelem. Muzyka pasująca. Animacje ludków troszke kuleją. Ogólnie bardzo pozytywnie, wielkie gratulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matizlob Napisano 23 Lipiec 2010 Share Napisano 23 Lipiec 2010 a mi się ta poklatkowa animacja ludka bardzo podoba :) patrząc na większość prac dyplomowych, to naprawdę trzymasz bardzo wysoki poziom :) długo nad tym pracowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawelkos Napisano 23 Lipiec 2010 Share Napisano 23 Lipiec 2010 Jak dla mnie rewelacja, pomysl, stylistyka i wykonanie. Bardzo symaptyczna animak, jak zaczalem to ogladac jakos na mysli przysli mi "Sasiedzi" :). Jak zrobiles ten myk, ze jak przez drzwi wychodzi postac to nie wystaje ona przez sciane w drugim pokoju (wychodzi jakby znikad)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biglebowsky Napisano 23 Lipiec 2010 Share Napisano 23 Lipiec 2010 Czyściuchno, ładniutko, prosto i konsekwentnie, ta, można by marudzi że animacja, że sporo faz pokojów można by pominąc, ale chyba nie w tym rzecz. Kawał bardzo fajnej roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reanimator Napisano 23 Lipiec 2010 Share Napisano 23 Lipiec 2010 Na filmowce pewnie bardziej musialbys sie pomeczyc ze scenariuszem;)))) Super, mi sie bardzo podoba:) Jak przeczytalem, ze to praca dyplomowa, to pomyslalem, ze bedzie tak samo marna jak wiekszosc prac dyplomowych z animacji, a tu prosze - niespodzianka:) Animacja postaci zupelnie mi nie przeszkadzala, pewnie dlatego, ze byla w stylistyce stop-motion, przez co nawet zyskala wiele uroku:) Bardzo mi sie podobalo rozwiazanie z przesuwajaca sie scenografia:) Jedyna watpliwosc, jaka mam po obejrzeniu - dlaczego bohater tak szybko zrezygnowal?! ;) gratulacje jeszcze raz:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartolomeo Napisano 23 Lipiec 2010 Share Napisano 23 Lipiec 2010 bardzo fajne :) pomysł ze scenografią czadowy :) gratulacje obrony! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PLyczkowski Napisano 23 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 23 Lipiec 2010 @Traitor @tjviking @Vorek @piko84 @bartolomeo Dzięki :) @dac77 Plus mogę zdradzić że obsikiwane drzewo uschło. Photon mapping się trochę stawiał Yafarayowy, zwłąszcza jak wcześniej robiłęm scenę z bardziej kontrastowym oświetleniem to migało w różnych zakamarkach. A zwiększać ilość fotonów niezbyt mogłem bo i tak czas renderowania wyszedł spory (renderowane po nocach na domowym pc, żadna tam farma). Ale po tym jak zmieniłem scenę na równomiernie oświetloną to nie było problemów. @matizlob Niektóre dyplomy na animacji wbijają w ziemię, jak na przykład "Laska" Sochy, gorąco polecam. I cieszę się że widać że nie ma nadpłynności, tylko wrażenie poklatkowości. Oczywiście nie ustawiałem każdej klatki osobno, jestem zbyt leniwy, ale i tak było trochę roboty żeby to osiągnąć. @Pawelkos Cała animacja była składana z pojedynczych ujęć całego pokoju - ruch kamery jest cały czas taki sam, więc wystarczyło je puszczać po sobie i było wrażenie że to jedno ciągłe ujęcie. Czyli wychodzący bohater został po prostu zasłonięty przez następny kadr. @biglebowsky Przede wszystkim ukłon dla pana twórczości. Dzięki za pozytywną opinię. nie wyrzucałem za dużo scen żeby jak najbardziej podbić czytelność (na pewnym etapie pracy animacja była zupełnie nieczytelna, ale na szczęście została uratowana przez sprawną korektę). @Reanimator Dopracowanie scenariusza to i tak był koszmar, dobrze ze jestem grafikiem a nie scenarzysta... Bohater miał zrezygnować dopiero po trzeciej próbie, ale nie starczyło mi czasu :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaeMS Napisano 23 Lipiec 2010 Share Napisano 23 Lipiec 2010 Animacja super :) numer z psem mnie rozwalil - latwiej sie z taką istotą dogadać niż z kobietą i o ile taniej :) Świetny pomysł, wykonanie może chwilami kuleje ale i tak IMHO na bardzo wysokim poziomie. Bardzo pozytywnie nastraja ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kengi Napisano 23 Lipiec 2010 Share Napisano 23 Lipiec 2010 reanimator... chyba nigdy nie dostales paralizatorem, tez bys dal sobie spokoj. ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reanimator Napisano 23 Lipiec 2010 Share Napisano 23 Lipiec 2010 LOL, fakt, to moze byc zniechecajace;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodkins Napisano 23 Lipiec 2010 Share Napisano 23 Lipiec 2010 pomysł - może być, acz bez szału... wykonanie sympatiko, fajna stylistyka, przez moment się zastanawiałem czy to nie stop-motion... jazda przez pokoje to patent Neumanna albo Rybczyńskiego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PLyczkowski Napisano 23 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 23 Lipiec 2010 @KaeMS Dzieki. Spelnilem sie szowinistycznie w scenariuszu : ) @brodkins Jazda przez pokoje to patent Rybczyńskiego. Planowałem animację właśnie na zasadzie przesuwających się pokoi (na poczatku widzialem to troche inaczej), a potem zobaczyłem teledysk do "Imagine" wykonany przez Rybczyńskiego i to utwierdziło mnie w przekonaniu, że taki sposób narracji działa. Wprawdzie historia w "Imagine" była dość luźna, raczej grupa scen niż historia, ale podejrzewalem ze z wystarczajaco jasno opowiedziana historią też zadziała. I zadziałało, daje się odczytać (na szczęście, bo na pewnym etapie pracy była zupełnie nieczytelna, ale została uratowana przez sprawną korektę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tr3buh Napisano 23 Lipiec 2010 Share Napisano 23 Lipiec 2010 świetna historyjka, taka życiowa ;) render przedni a pies to najlepszy przyjaciel czlowieka, tez kiedys mialem takiego przyjaciela, niestety zginal smiercia tragiczna co mnie rozdarlo na pol :( :( i do dzisiaj mnie trzyma :( :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loopik Napisano 23 Lipiec 2010 Share Napisano 23 Lipiec 2010 Na początku trochę animacja postaci... ble ble ble... To jest absolutnie świetne! Klimat, historia, realizacja - po prostu super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturprx2 Napisano 23 Lipiec 2010 Share Napisano 23 Lipiec 2010 Konkretny towar :) świetny pomysł, fajnie złożone no i się uśmiałem ;] płenta gites Gratuluje ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scatmax Napisano 23 Lipiec 2010 Share Napisano 23 Lipiec 2010 Fajny zamkniety konsekwentny film.Animacja miejscami wymagala by przeczyszczenia ale dzieki konwencji estetycznej/wizualnej stopmotion i tak sie broni.Fajny zabieg z ruchoma scenografia bardzo to scala historie i podkresla uplyw czasu.Fajna konkretna pointa. pzdr. Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plasti Napisano 23 Lipiec 2010 Share Napisano 23 Lipiec 2010 SUPER!!!! pies najlepszym przyjacielem czlowieka:D :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JohnZi Napisano 23 Lipiec 2010 Share Napisano 23 Lipiec 2010 Czyzby po częsci inspiracja Rybczynskim? chodzi mi bardziej o forme. Bardzo fajnie wyszlo, bedzie piatka:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PLyczkowski Napisano 23 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 23 Lipiec 2010 @JohnZi Byla piatka. Apropos Rybczyńskiego, zobacz tu: http://www.max3d.pl/forum/showpost.php?p=944316&postcount=23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kusanagi Napisano 23 Lipiec 2010 Share Napisano 23 Lipiec 2010 swietny pomysl i wykonanie / wrzuc to na jakies zachodnie fora pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JohnZi Napisano 23 Lipiec 2010 Share Napisano 23 Lipiec 2010 sorry, na szybko tylko przejrzałem watek:) powodzenia na innych forach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 23 Lipiec 2010 Share Napisano 23 Lipiec 2010 Super świetne! paraliztor rządzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sly Napisano 23 Lipiec 2010 Share Napisano 23 Lipiec 2010 Gratulacje. Pięknie. Przyjemnie. Psy rulez. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweester Napisano 23 Lipiec 2010 Share Napisano 23 Lipiec 2010 Gratulację. Przyjemne dla oka i proste w wykonaniu a i ciekawe. Wydawało mi sie że jak będzie chciał dziecko do sobie wyskrobie Pinokia. Ogólnie oglądając film wydaje mi się że w 2:22 przechodzi ona mu przez nogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczuro Napisano 23 Lipiec 2010 Share Napisano 23 Lipiec 2010 super :) i fajnie że blender ;) mam nadzieje że piątka ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PLyczkowski Napisano 23 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 23 Lipiec 2010 @szczuro Ano piątka :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Burnet Napisano 23 Lipiec 2010 Share Napisano 23 Lipiec 2010 aaa podoba mi sie :) to taka mocna inspiracja Z. Rybczynskim "Imagine" ? Od razu mi sie skojarzylo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kris_R Napisano 24 Lipiec 2010 Share Napisano 24 Lipiec 2010 Fajna historyjka do której każdy może łatwo się odnieść, zgrabnie opowiedziana, przyjemna w odbiorze. Animacyjnie bardzo fajnie, czuć stop-motion tak jak chciałeś, więc dobra robota :) Gratulacje ukończenia studiów w pięknym stylu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n-pigeon Napisano 24 Lipiec 2010 Share Napisano 24 Lipiec 2010 Bardzo fajne, podobała mi się puenta ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PLyczkowski Napisano 24 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2010 @Łukasz Burnet Owszem, czytaj tu: http://www.max3d.pl/forum/showpost.php?p=944316&postcount=23 @Kris_R Dzięki, niby dyplom nie aż taki ważny, ale z drugiej strony przyjemnie go zrobić dobrze. @n-pigeon Cieszę się :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzyhhh Napisano 24 Lipiec 2010 Share Napisano 24 Lipiec 2010 super robota ;) dajesz to na jakieś festiwale ? btw.. jak byś już miał chatę .. i co ważniejsze drzewo.. to myślę ,że dziecko to nie problem. Mało takich kobiet które pokazałeś w animacji pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziadek3D Napisano 24 Lipiec 2010 Share Napisano 24 Lipiec 2010 .....nareszcie coś po ludzku...ciepło, bez chlapania krwią po ścianach.... jest początek, rozwiniecie i puenta... brawo dla Ciebie i nauczycieli....!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PLyczkowski Napisano 24 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2010 @krzyhhh Mogę powysyłać, tylko niezbyt wiem gdzie. Byłbym wdzięczny za linki. @dziadek3D Dzięki. Krew po ścianach też czasami jest ok, tylko nie cały czas :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wroniec Napisano 24 Lipiec 2010 Share Napisano 24 Lipiec 2010 Świetne. Fajny pomysł, ciekawa konwencja i bardzo dobre wykonanie. Tylko muzyka jakoś mi nie pasowała, słyszałbym coś bardziej żywego. Gratuluje i czekam z niecierpliwością na kolejne filmy. P.S. Zimna krew kandydatki z paralizatorem mnie rozwaliła ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natas Napisano 24 Lipiec 2010 Share Napisano 24 Lipiec 2010 Super pomysł i wykonanie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orangegraphics Napisano 24 Lipiec 2010 Share Napisano 24 Lipiec 2010 jest coś innego, super zrobione, fajny nawet sposób animacji. Muzyka też dla mnie na minus. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzyhhh Napisano 25 Lipiec 2010 Share Napisano 25 Lipiec 2010 PLyczkowski: szczerze sam niebawem będę się oriętować w tej sprawie, ale narazie jestem zielony ;) Zagadaj może do kolegi od animacji "wujek" albo idź do szkoły niech pomagają . to też w ich interesie żeby animacja spod ich szyldu szła na konkursy i coś wygrywała. Twoja imo ma spore szanse zwłaszcza na szkolnych konkursach . pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emmilius Napisano 25 Lipiec 2010 Share Napisano 25 Lipiec 2010 Łezka się w oku kręci - dobry numer z psiakiem. A motyw z paralizatorem mnie rozwalił. Super pomysł i wykonanie =]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skocu Napisano 26 Lipiec 2010 Share Napisano 26 Lipiec 2010 Proste filmy są dobre bo są proste i dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi