natas Napisano 17 Październik 2011 Share Napisano 17 Październik 2011 Próby z domkiem I kolejne podejście tym razem pseudo-fotomontaż i dla odmiany niedoszły konkurs :) i na koniec łazienka i większy rozmiar http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/109f05be211c3d3d.html wszystko poprawiane w PS-ie i renderowane w mental-u .Do finish się nie bardzo nadają więc wrzucam tu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plasti Napisano 17 Październik 2011 Share Napisano 17 Październik 2011 wrzucam lepsza jakosc http://www.youtube.com/watch?v=Lb1dfPfn9IY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simple_man Napisano 17 Październik 2011 Share Napisano 17 Październik 2011 natas odniosę się do dwóch pierwszych. 1. wygląda jak rzut orto a nie widok z kamery 2. tragiczna kompozycja 3. skala roślin z bani wzięta 4. nie zgrywają się perspektywy 5. wyblakłe kolory Teraz obrazek numer dwa: tutaj jako komentarz polecam tutoriale Florence Design Academy na youtubie odnośnie świecenia w mentalu. Obrazek numer trzy: Skala, skala, skala. Fugi na podłodze mają tak na oko po 3cm. Żaluzja w oknie nie daje cienia, w samym pomieszczeniu również brak cieni. Po za tym nie wszystko w łazience ma lustrzaną jakość odbić . Dużo pracy przed Tobą, na razie łba nie urywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natas Napisano 17 Październik 2011 Share Napisano 17 Październik 2011 Simple_man dzięki za konstruktywną krytykę .Właśnie miałem następne rzeczy pokombinować w V-rayu ale niestety punktów 1-5 to żaden renderer nie naprawi .Gdybyś mógł coś podlinkować odnośnie tych puntów (niektórych) to byłbym wdzięczny .Początkowo myślałem ,że trzymanie się skali budynku) i wybranie standardowej kamery załatwi sprawę jednak d...pa :D .A drzewa to tak na pałę zupełnie :/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simple_man Napisano 17 Październik 2011 Share Napisano 17 Październik 2011 Natas Każdy render zrobi to dobrze jeśli mu się pozwoli na to. 1. Kamerkę ustaw zwykła 35 mm czasami potrzebna będzie korekcja kamery ale to też maks załatwi. 2. Kompozycja to fakt, render tego za ciebie nie zrobi ale ustaw jakiś ciekawy kadr. Po oglądaj prace na tym forum i sam nauczysz się paru rzeczy. Ładowanie całego budynku centralnie po to co by na siłę pokazać jeszcze kawałek działki jest trochę chybionym pomysłem. Ustaw kamerę na wysokości oczu człowieka i pokarz coś ciekawego. Fakt, ze budynek z tą "wieżyczką" to trochę łapie się w kategorię gargameli, no ale cóż... 3. Tutaj też to tylko i wyłącznie twoja wina. Jeśli weźmiesz drzewko i brutalnie je prze skalujesz to siłą zmieni się też skala liści i szlag trafi realizm, bo nagle liście będą miały powierzchnię 2x2m 4. Żeby coś do siebie pasowało to Twoja brocha, żeby to zgrać w shopie. Nie jest to mocno skomplikowane. Inaczej ma się sprawa jeśli całość roślinności masz w środowisku 3d, tutaj już się nie da skopać sprawy samo się wszystko zgra. 5.Popracuj z zakładką enviro & effects hot key "8" tam ładnie można wszystko powyciągać. Ja dodatkowo zgrywam wynik jako openEXR, łatwiej potem w szopie wywołać obrazek i podciągnąć pewne niedociągnięcia. Przede wszystkim oglądaj prace innych userów. Wiele się można nauczyć z samego patrzenia na lepszych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viz.k Napisano 17 Październik 2011 Share Napisano 17 Październik 2011 Yup, dokładnie. Do tego jeszcze dwa vraylighty pod okapem i chyba iesy nad stołem były włączone. Sz. czyli swiatlo z hdr wpada tylko z okna? czy w ogole sciany niewidoczne dla kamery likwidujesz zeby wiecej swiatla wpadalo? tez probuje takiego oswietlania ostatnio, multiplier dome'a na 1 i sile regulujemy mocą samej hdrki tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pressenter Napisano 17 Październik 2011 Share Napisano 17 Październik 2011 czyli swiatlo z hdr wpada tylko z okna? czy w ogole sciany niewidoczne dla kamery likwidujesz zeby wiecej swiatla wpadalo? tez probuje takiego oswietlania ostatnio, multiplier dome'a na 1 i sile regulujemy mocą samej hdrki tak? Żadnych ścian nie likwiduję. Tak, multiplier na 1 i natężenie światła steruję ustawiając moc hdrki. Wszystko w LWF. Sz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viz.k Napisano 17 Październik 2011 Share Napisano 17 Październik 2011 a jeszcze takie pytanie: przy ladowaniu hdr nie nalezy podbijac gammy, wiec jesli mam w preferencjach maxa zaznaczone zeby dawal gamme 2.2 na input i bitmaps to jak hdrke po zaladowaniu do mapy vrayhdri sprowadzic na domyslna gamme? Ustawic gamme w mapie vrayhdri na 0.454? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pressenter Napisano 17 Październik 2011 Share Napisano 17 Październik 2011 a jeszcze takie pytanie: przy ladowaniu hdr nie nalezy podbijac gammy, wiec jesli mam w preferencjach maxa zaznaczone zeby dawal gamme 2.2 na input i bitmaps to jak hdrke po zaladowaniu do mapy vrayhdri sprowadzic na domyslna gamme? Ustawic gamme w mapie vrayhdri na 0.454? Yup. 10 znaków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasjogabonito Napisano 17 Październik 2011 Share Napisano 17 Październik 2011 Pierwsza próba z LWF.... Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viz.k Napisano 18 Październik 2011 Share Napisano 18 Październik 2011 zakrecilem sie...od dawna jade w takim systemie jak na screenie i bylo ok, ale kiedy zaczalem z oswietlaniem hdr'ka to juz nie tak ladnie... szymon mozesz mi powiedziec czy tak samo to robisz? czy moze w color mappingu masz gamme na 2.2 (i wtedy rozumiem ze nie renderujesz w vfb tylko standardowo?) a tak w ogole mozesz zarzucic numerem gadu do konsultacji?:) chcialem sie upewnic ze do tej pory jechalem na lwf'ie czy tylko mi sie wydawalo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gientekwl Napisano 18 Październik 2011 Share Napisano 18 Październik 2011 Jeżeli to był Twój system oświetlenia/renderingu to na pewno to nie jest LWF. Przynajmniej z powodu braku adaptacji Samplera w Color Mappingu. Takie sRGB to post proces, musztarda po obiedzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viz.k Napisano 18 Październik 2011 Share Napisano 18 Październik 2011 (edytowane) czyli gamma w CM na 2.2 i renderujemy w zwyklym fb? input na 2.2 w preferences nie spowoduje dublowania gammy w polaczeniu z CM? juz sie z tym totalnie motam bo dochodzi jeszzcze kwestia zapisu do 8bit lub 32bit co umozliwia glebsza postpro gientek sie chyba myli...srgb to nie postproces, to tylko podglad tego jak render wyglada po korekcji gammy, bez tego przycisku render i tak jest gamma corrected tyle ze zeby moc na tym pracowac trzeba zapisac do .exr ...choc faktycznie, jesli nie ma 2.2 ani w CM ani w output to gdzie tu lwf Edytowane 18 Październik 2011 przez viz.k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasjogabonito Napisano 18 Październik 2011 Share Napisano 18 Październik 2011 czyli gamma w CM na 2.2 Tak. Zapis najlepiej do 32. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SWRSC Napisano 18 Październik 2011 Share Napisano 18 Październik 2011 gientekwl głupoty gadasz. jest LWF i niczego mu nie brakuje. viz.k: output nie ma nic wspólnego z LWF, liczy się wyłącznie input, a ten został ustawiony poprawnie co widać na screenach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolitic Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 Ah ten LWF :] nic z niego nie rozumiem, ale wiem, że jak się ustawi tak jak viz.k to będzie ok - osobiście daje też output na 2.2, gdyż renderuję w standardowym frame'ie. A cała magia ładnego renderu LWF to już zabawa z światłem i materiałami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pressenter Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 Tak na prawdę to sam nie jestem pewien czy to jest LWF jako taki, ale uzyskuję z tymi ustawieniami o tyle o ile dobre efekty, więc tak to wygląda(nie włączam srgb): Sz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gientekwl Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 SWRSC: Jakie głupoty ? Skoro LWF to praca na skali linearnej wszystkiego, to czemu adaptacji nie trzymać w gammie 2.2 ? Powinno się zawsze w CM ustawiać Gamme 2.2, tym bardziej, że ustawiasz sRGB w VFB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolitic Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 pressenter: w color mapingu gamma też 2.2? Muszę sprawdzić co z tego wyjdzie, bo za Chiny nie wiem jak to teoretycznie zrozumieć ;) EDIT: a, chyba to ustawienie pod standard frame, bo widze że output masz na 1.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pressenter Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 Nie, korzystam z vfb, ale nie włączam srgb. Chociaż i tak zapisuję do exr 32bitowego, co daje mi wyjściowo za jasny obraz, ale wykorzystuję to na swoją korzyść, aby nawet ciemne miejsca były ładnie jaśniutkie, tylko to już w postpro. ;) Sz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viz.k Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 powtarzam ze srgb to tylko podglad jak to wyglada, sam przycisk w renderze nic nie zmienia:) swrsc: czyli nie powinno byc ani w output ani w CM gammy 2.2? tylko inputy i tekstury? z ciekawosci probowalem tak jak pressenter, czyli 2.2 w CM i zapis do 32bit, wyszlo sporo za jasne ale po korekcji gammy/exposure w photoshopie wygladalo bardzo ladnie...sam juz nie wiem czy to byla zdublowana gamma czy nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gientekwl Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 nie była zdublowana gamma, po prostu jeżeli zapisujesz do OPEN.exr'a to zapisuje się i otwiera w skali linearnej, czyli na wyrenderowany obrazek jest nakładana znów gamma 2.2 i masz totalny washout. Jeżeli byś w CM zaznaczył gamma 2.2 zafajkował "Don't affect color [adaptation only]" i sRGB w VFB po zapisie do OPEN.exr'a i otworzeniu go w PS'ie, AE, lub w czymś innym obraz jest wyswietlany prawidłowo w 2.2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMiklas Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 :) trza się w końcu za portfolio było wziąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolitic Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 nie była zdublowana gamma, po prostu jeżeli zapisujesz do OPEN.exr'a to zapisuje się i otwiera w skali linearnej, czyli na wyrenderowany obrazek jest nakładana znów gamma 2.2 i masz totalny washout. Jeżeli byś w CM zaznaczył gamma 2.2 zafajkował "Don't affect color [adaptation only]" i sRGB w VFB po zapisie do OPEN.exr'a i otworzeniu go w PS'ie, AE, lub w czymś innym obraz jest wyswietlany prawidłowo w 2.2 A teraz - kto to zrozumiał? XD gientekwl: czuje się po Twoich słowach jak troglodyta ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stormwind Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 KMiklas Pierwsze wrażenie robi dobre. Ale po przyjrzeniu się centymetrowej szerokości deskom, odbijającym jak lustro traci zupełnie na realności i powadze. Tablet wygląda jakby był użyty raz... nożem. Środek powinien być cały matowy i przechodzić gradientem na zewnątrz z miejscowymi rysami jeśli chcesz uzyskać realizm Symetryczne odbicie na części z przyciskami nie pasuje do tego obrazka, lepiej wyglądało by tam w mojej opinie przejście odbicia gradientem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SWRSC Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 Na potrzeby szkoleń cgworkshop.org stworzyłem pełny tutorial tłumaczący czym jest LWF - chętnych zapraszam, wkrótce nowy sezon szkoleń. Dużo osób na tym forum wprowadza innych w błąd tłumacząc zasady renderowania na LWF kompletnie nie rozumiejąc czym owa technika jest i po co ją się stosuje. Najpierw trzeba zrozumieć jak kolejno wędruje obraz - od input przez silnik vRaya po output i po co ta wędrówkę się koryguje za pomocą LWF. Gientekwl: gamma w CM jak i przycisk sRGB to OUTPUT, a to nie ma nic wspólnego z LWF. W praktyce nie istnieje zasada dla tego parametru powinno/nie powinno się stosować - to już jak komu wygodniej się zapisuje finalny render. Nakładanie gammy 2.2 w CM przebiega już po całym procesie renderowania na LWF i nie ma wpływu na ten proces. są chętni na video tutorial? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturprx2 Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 Z przyjemnością bym ten materiał zobaczył :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pressenter Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 Zajrzyjcie może w to: http://www.pixsim.co.uk/downloads/The_Beginners_Explanation_of_Gamma_Correction_and_Linear_Workflow.pdf Sz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cide Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 Z przyjemnością bym ten materiał zobaczył :) x2 dziesięćznaków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viz.k Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 swrsc: koniecznie zrob tuta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
le_chu Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 Jedna klatka z pewnego projektu animacyjnego nad którym kończę pracować: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMiklas Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 Jakieś sugestie? ;) O kubku i telefonie wiem. Dymek planuję animowany, menu z wysuwanych pasków. Podświetlenie zależne od podstrony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Razer Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 To ja może dorzucę mój LWF, działa całkiem sprawnie, tyle że dotychczas używałem tylko sun&sky, no i fizycznej kamery. Czasami tylko mam problemy z przepaleniami, wtedy zamiast lineara daję reinharda i burn ok 0,85. Renderuję we framebufferze, nie używam sRGB, ale jestem dziwny więc zazwyczaj zapisuję w 8bit bo i tak jest ładnie :) Ale niedługo spróbuję tej metody z domelight i hdri, ciekawe jak to wpłynie na oświetlenie wnętrza. le_chu - gdyby nie szyby to była by rewelacja :) Ale klimat i tak jest świetny, taki alieno-avatarowy, fajne brudne texy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Georgas Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 też się czasami bawie lwf'em: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karkosik Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 SWRSC - Czekamy z niecierpliwością :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Touch Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 KMiklas, typografia i kolory w dolnym menu do poprawy. Pole treści zamiast ciemnego dałbym jaśniejsze właśnie. Georgas, miód! Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ewert Napisano 19 Październik 2011 Share Napisano 19 Październik 2011 (edytowane) Georgas - dla mnie za miękko, brakuje mi cienia. fajne poduszki. Ode mnie coś innego, zabawa-nauka oświetleniem studyjnym. Jak to się prezentuje? Edytowane 20 Październik 2011 przez !Ewert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viz.k Napisano 20 Październik 2011 Share Napisano 20 Październik 2011 georgas a mozesz wrzucic czysty render? jak zapisujesz do .exr to po prostu w photoshopie skonwertuj do 8bit i zapisz bez zadnych zmian bardzo sie rozni oryginal w kwestii jasnosci i kontrastu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturprx2 Napisano 20 Październik 2011 Share Napisano 20 Październik 2011 Prosta wizka, prostych mebli. Już się opatrzyłem, jak to się widzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plasti Napisano 20 Październik 2011 Share Napisano 20 Październik 2011 ja znowu z takim cusiem, jakosc troopera WIP, trzeba przerenderowac, ale wrzucam, co mi tam ps. nie mam zadnych negatywnych nastawien do japoni ani tragedii z nia zwiazanej ani whatever, poprostu znalazlem taki kawalek wideo ktory mi podpasowal :) http://www.youtube.com/watch?v=R18YXJQ-afc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wesol Napisano 20 Październik 2011 Share Napisano 20 Październik 2011 @plasti - siedzi, ale wydaje mi się że cień powinien padać lekko do tyłu. Te potknięcie to oczywiście specjalnie? dodaj trochę mroku do ujęcia i będzie GIT! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voyager Napisano 21 Październik 2011 Share Napisano 21 Październik 2011 wykrzyknikEwert - dobry model, studio mdłe. arturprx2 - ładnie, czysto, nie urywa jaj, ale skoro to wizka mebli, to nie musi ;) Takie tam, z zaskoczenia Reanimuje trupa i przy okazji test postpro w AE. I drugie, też wieczorne, inny projekt sprzed pół roku Projekt będzie zmieniany na bardziej przyjazny księgowym, więc wrzucam dla potomności. Zbieżność flar przypadkowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loki Napisano 22 Październik 2011 Share Napisano 22 Październik 2011 Drugie bardzo dobre Voyager. Drzewa z iCube? Podoba mi się trawa, ładnie wyszło zróżnicowanie oświetlenia. Tak trzymać. Za klimat - gdybyś dał jeszcze ze 2 ujęcia i założył osobny wątek - bez zastanowienia bym powiedział że warte fronta. Jakichś ludzi aż by się chciało dodać ku temu. Czym oświetlone? I jeszcze prośba na koniec - pokazał byś wersję prosto z 3d studio? ======= edit ========= Test oświetlenia wnętrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wesol Napisano 23 Październik 2011 Share Napisano 23 Październik 2011 cześć, ostatnio ćwiczę składanie pasów na słuchawkach. Staram się zrobić realistyczny packshot. render w finalrender 1920px http://vimeo.com/30944978 już trochę nad nimi siedzę więc mogę czegoś nie zauważać, narazi jestem na etapie czyszczenie w AE. dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aknochaco Napisano 23 Październik 2011 Share Napisano 23 Październik 2011 Taki dziabąg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orangegraphics Napisano 23 Październik 2011 Share Napisano 23 Październik 2011 wesol- bardzo wyrazna nienaturalna winieta sie rzuca w oczy w animce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wesol Napisano 23 Październik 2011 Share Napisano 23 Październik 2011 Xiz0r dzięki, postaram się co z tym zrobić ;) a mógłbyś napisać co dokładnie Ci się rzuca w oczy? Czy tu chodzi o blur, kolor czy może intensywność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 23 Październik 2011 Share Napisano 23 Październik 2011 nie wychodzi mi ustawianie studio - Blender internal + postpro. model roboczy, czekam na refki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 23 Październik 2011 Share Napisano 23 Październik 2011 Dziwne to jest. Nie da się jasno zdefiniować gdzie model się znajduje i na czym się skupić w ilustracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wesol Napisano 23 Październik 2011 Share Napisano 23 Październik 2011 ola-f też mi się wydaje jakoś dziwne. Wydaje się ze opakowanie stoi na nie równiej powierzchni(bo może nie równa jest). Pobaw się z AO(zmień na multiply) i Environment Lighting. Zwiększ sampling raytrace bo widać lekki szum:) ps. bardzo fajny bump tego opakowania, a textura ma odbicie lustrzane(ale to pewnie dlatego ze mod. roboczy) zrezygnowałbym z zielonego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi